Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door Jori
#3060902
Hallo,

Onze oude spikkelman van bijna 13 heeft weer een verhoogde ALT waarde,ik geloof iets van 700. Vorig jaar was deze waarde ook verhoogd,maar geen 700,toen is hij getest op cushing en ook een echo gemaakt waar niks uitgekomen is.

Als check up een paar weken geleden weer bloed laten prikken en daar kwam dus deze hoge waarde uit. Nu weer een onderzoek op cushing....want daar denkt de specialist toch aan ook omdat hij soms met zn poot slaat,wij dachten dat is iets vanuit zn rug maar dit kan dus allemaal met cushing te maken hebben.
Heeft iemand hier ervaring mee? En mocht het geen cushing zijn (want dat is nog niet zo makkelijk vast te stellen blijkbaar) wat zou het dan kunnen zijn? Ik heb uiteraard ook zitten googlen en daar las ik ook dat iemand een hoge ALT waarde had en toen het kvv/barf is gaan aanpassen.

Behalve die hoge waardes is het nog een vrolijke hond die nog goed mee kan.
Groetjes
Jori en opa Rocco
Gebruikersavatar
Door Dwarreltje
#3060991
Hoi,

Bij mijn  Dwarreltje is op haar tiende Cushing vast gesteld, doordat ze zo enorm veel dronk (was geen diabetes) en hangbuik kreeg. Wat bedoel je met 'met zn poot slaan'? Bij Dwarreltje waren het vele drinken en de hangbuik eigenlijk de enige symptomen van de Cushing. En met Vetoryl is ze nog vrolijk ruim vijftien jaar geworden. Ook niet overleden aan de Cushing...  :-[ 
De enige manier om Cushing vast te stellen is via bloedonderzoek. Is alweer ruim 5 jaar geleden, dus weet het niet precies meer, maar ze moest bloed afnemen en na een aantal dagen opnieuw (geloof ik).
Als het wél Cushing is, hangt het af welke Cushing, de bijnier- of de hypofysegerelateerde. De laatste schijnt de beste prognose te hebben (had Dwarreltje gelukkig ook) en dat schijnen ze ook aan het bloed te kunnen zien, welke 'versie' je hond heeft. Dan is het een kwestie van medicatie en je hond overlijdt t.z.t. wrs aan iets anders, maar niet aan de Cushing.
Succes met je Spikkelman!
Door yazzie
#3061048
Mijn hond heeft vorig jaar ook een hoge ALT-waarde gehad, eerst 422 en paar weken later 469.Hij was soms ook misselijk en gaf dan over en wilde niet eten. Pas na paar maanden kwam na een histologisch leverbiopt bij specialist de diagnose chronische actieve hepatitis.  Daarna heeft hij twee maanden op prednison gestaan in combinatie met leverdieet.  Ik moest daar toen mee stoppen omdat hij het anders denk ik niet had overleefd. Hij kreeg op een gegeven moment bijna twee kilo eten per dag, was samengesteld door voedingsdeskundige uit Utrecht. Maar hij bleef afvallen, van 44 kilo naar 35. Je voelde alleen nog vacht en botten. Dus ben ik tegen advies van specialist in gstopt met dieet en heb prednison afgebouwd.  Nog wel een histologisch leverbiopt laten nemen en gelukkig was de uitslag goed. Een maandje later verloor hij enorm veel haar, had meerdere kale plekken op lijf maar dat was een gevolg van de prednison.  Na zes weken is dat ook weer gestopt en kreeg hij weer een nieuwe vacht. Ondertussen was hij ook weer op zijn oude gewicht. Hij eet nog steeds barf maar ik let er wel op dat hij niet te vette diersoorten te vaak eet. En hij krijgt vier keer per week een capsule Mariadistel van Solgar. Ook heb ik zijn leverwaardes nog een keer met bloedprikken gecheckt: ALT-waarde was nog steeds goed, 69.

Sterkte. Het kan een hele zoektocht zijn voordat je weet wat er precies aan de hand is...
Door Lizzy
#3061087
ALT is de enige die verhoogd is? Dat is wel apart. Is er een galzuurmeting gedaan? Zo niet: is dat in mijn ogen het eerste dat alsnog gedaan zou moeten worden. Zo'n meting kan bijv ook goed bepalen of er een galwegontsteking zit, die voor deze verhoging zorgt. Volgens mij zijn bij Cushing vaak ook andere waardes verhoogd en zou je meer symptomen moeten zien dan alleen een verhoogde ALT. Met zijn poot slaan zegt mij ook niks trouwens.
Door Jori
#3061251
@Lizzy,weet je nog vorig jaar dat filmpje op Facebook,dat reflex van zn poot? Toen ook weer foto's laten maken van zn rug etc en laatst nog naar de osteopaat geweest.

Hij drinkt alleen wat meer verder niks aan hem te merken. Onze eigen da heeft contact gehad met Oisterwijk en die raadde aan om weer op cushing te testen. Het kan zo zijn dat er uit de urinetesten niks uitkomt,dan kun je nog bloed laten testen maar dat schiet niet op ivm stresshormaan,en anders hersenscan. Maar eerlijk gezegd twijfelen we dus wat te doen mocht hier niks uitkomen.

En op google las ik ergens dat door aangepast dieet die ALT waardes ook kunnen zakken maar dat zal wel heel erg kort door de bocht zijn.
Gebruikersavatar
Door Dwarreltje
#3061370
Jori schreef: En op google las ik ergens dat door aangepast dieet die ALT waardes ook kunnen zakken maar dat zal wel heel erg kort door de bocht zijn.
So what? Proberen waard?  ::) Als je daarmee de ALTwaardes omlaag krijgt en daardoor geen medicatie hoeft te geven? *ZegteenDwarreltjediegraagkortdoordebochtis*
Door Lizzy
#3061541
Dat verbaast me niet. Jaaa, vaag komt dat filmpje me inderdaad weer voor de geest! Ik zou dat een goed idee vinden, om eens mee naar een osteopaat te gaan. Osteopaten werken overigens ook met de bewegelijkheid van organen. Dus prima om daar ook voor de lever een bezoek aan te brengen.

Hebben ze bij die echo de vorige keer ook een biopt gemaakt van de lever? Want dat zou, denk ik, wel interessant zijn!

In de tussentijd zou ik zelf wel Mariadistel gaan geven. En het zelf samengestelde lever dieet. Als ondersteuning.
Door yazzie
#3061669
Ja, ik zou ook echt voor een leverbiopt gaan. Als het probleem in de lever zit, halen ze het uit een biopt. Wel een histologisch leverbiopt, geen naaldbiopt (dnab). Een histologisch leverbiopt wordt alleen bij specialist gedaan, met roesje en onder echobegeleiding. Er worden dan op meerdere plaatsen in de lever stukjes lever met een lange, holle naald eruit geschoten. Na het prikken wordt met echobeelden gecheckt of de lever niet nabloedt.

Mijn hond had dus ook alleen hoge ALT-waarde. Mijn klacht waarmee ik naar de dierenarts ging, was dat hij soms misselijk was. En soms moet je denken aan één keer in de twee, drie weken. Dat duurde een paar uur en dan was het weer goed. Heel minimale klacht dus, maar wel terugkerend en voor mij was dat dus een teken dat er iets aan de hand moest zijn.

Na bloedprikken kwam dus alleen hoge ALT-waarde tevoorschijn. Andere onderzoeken zoals echo's en uitgebreider bloedonderzoek (o.a. ook galzurenmeting via Utrecht) leverde niks op, klinisch onderzoek ook niks alleen dus hoge ALT-waarde. Uiteindelijk heb ik zelf besloten naar een specialist te gaan voor histologisch leverbiopt omdat ik dus zaken wilde gaan uitsluiten. Bij niet-behandelen is bijvoorbeeld chronische actieve hepatitis een sluipmoordenaar omdat de lever langzaam verschrompeld en er bindweefsel voor in de plaats terugkomt. Deze ontsteking kan je echt alleen behandelen met prednison, ook niet met een antibiotica of een leverdieet. Leverdieet is alleen ondersteunend. Uiteindelijk is de hepatitis niet meer actief door de prednison (en als je erop tijd bij bent) maar aangezien het een chronische aandoening is, kan het weer terugkeren. Vandaar ook mijn voorzorgsmaatregelen m.b.t. voeding en het nog steeds geven van de Mariadistel. Dit blijf ik ook voorlopig (en misschien wel voor altijd) doen. Over drie maanden wil ik ook weer zijn ALT-waarde checken.
Door Jori
#3062465
@Yazzie wat is er uit dat biopt gekomen?

@Lizzy,ostheopaat is hij geweest. Er is geen leverbiopt genomen.

Rocco heeft vaak ontstoken tandvlees,ab en het ruikt weer fris,maar ook daar kan die ALT waarde door verhoogd zijn dacht de dierenarts.Dus dat willen we nu eerst "testen",tandteen verwijderen etc. En vanuit daar verder.
Laatst gewijzigd door Jori op za 24 jan 2015, 08:05, 1 keer totaal gewijzigd.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door