Mowgli schreef:
Ik heb de Jupiter 8 en ben er dik tevreden mee. Als "voorsnijder" voor vleesbotten gebruik ik een 15 mm. schijf welke ik bij Vuur en rook besteld heb. Tot nu toe heb ik de volgende vleesbotten gemalen: konijn, kip, parelhoen, fazant, hele kwartel. Fazant was de hardste soort, dat ging prima. De vulopening is niet zo groot, dus moet je je vlees wel in kleine stukken snijden.
Later schrijf ik meer, moet nu weg...
De Jupiter 8 heeft, als ik me goed herinner, een vermogen van 320 Watt. Dat is genoeg om te malen, omdat het binnenwerk van prima kwaliteit is. Ik kan ook achter elkaar blijven malen zonder pauze. Als ik vleesbot maal, wordt het er niet snel doorheen gejast, ik heb wel het gevoel dat de machine hard moet werken, vooral bij fazantkarkassen omdat die vrij hard zijn. Maar alles komt er prima doorheen en ik vind geen slijpresten zoals ik bijvoorbeeld wel bij een handmolen had als ik vleesbot en zelfs spiervlees maalde. Dat mag ook niet, omdat de Jupiter gecertificeerd is om in de gastronomie te gebruiken.
Als je het vlees(bot) in half bevroren toestand maalt, dan loopt de boel niet zo snel vast en blijven er ook niet zo snel resten achter. Het zou ook niet vast moeten lopen als het niet bevroren is, maar ik zou me kunnen voorstellen dat gevogelte met vel misschien beter in half bevroren toestand gemalen kan worden, omdat het vel eventueel kan gaan vastlopen? Zelf heb ik dit nog niet geprobeerd, omdat ik vanwege de kwaliteit liever zo min mogelijk ontdooi, omdat ik mijn gemalen mixen later weer invries.
Als ik kippenvleugels maal, dan snij ik deze door op de scharnier. Je zou ze ook op de scharnier kunnen "openvouwen", maar omdat ik deze in bevroren toestand verwerk, moet ik ze doorsnijden, anders passen ze niet door de vulopening. Alle andere stukken vlees(bot) en orgaan snij ik dus ongeveer op het formaat van een halve kippenvleugel. Uit veiligheidsoverwegingen is de vulopening klein.
Ik kan wel adviseren om voor vleesbot een 16 mm. schijf te bestellen als voorsnijder, omdat met kleinere gaten de boel zou kunnen vastlopen. Na het "voorsnijden" kun je een kleinere schijf gebruiken, hoewel ik dat voor Mowgli niet doe, zodat hij nog iets te kauwen heeft. Het spiervlees snij ik ook met de 16 mm. schijf. Orgaanvlees gaat met de kleinste gatenschijf, zodat ik het beter kan mengen, bovendien lust mijn mimoosje niet altijd alle orgaansoorten en ik heb gemerkt, dat als het zo fijngemalen is, dat hij zijn mixen met de bah-soorten wél eet.
De Jupiter is makkelijk uit elkaar te halen en schoon te maken. Bovendien kan hij ook achteruit draaien voor het geval er iets is vastgelopen.
Ik heb mijn vleesmolen inmiddels al 2,5 jaar en ben er nog steeds dik tevreden mee.