Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

#3051774
Het laatste half jaar hebben we problemen met onze Golden Retriever (teef 10 jaar) dat zich richt op de spijsvertering en werking van de darmen, dit in combinatie met haar eetgedrag.

Ik heb een dierenarts bij ons in de regio geconsulteerd voor de diaree. Eerst werden de "standaard" middelen ingezet, Buscopan en finediar forte en een dieetvoer. Dat ging goed maar resulteerde kort daarna opnieuw in een zelfde probleem. Diaree en geen eetlust. Het voer werd wel met een schep blikvoer er doorheen gegeten maar daar kwam ze dan weer van aan de diaree. Ze heeft een lange periode er veel last van gehad. De ontlasting was dan weer vast, dan weer dun maar eigenlijk nooit van die kwaliteit die we gewend waren. In deze periode van diaree is ze daardoor ook veel aan gewicht verloren, ook icm het slechte eten. Toch moet ik zeggen dat we zelf niets aan haar merkten. Ze is alert, speelt, is geen hond die in een hoekje gaat liggen etc. Geen ziek ogende hond derhalve. Met name met het eten is opvallend dat ze om de vier weken (je kunt er bijna de klok op gelijk zetten) de brokken niet meer eet. Om haar niet verder in gewicht te laten afnemen hebben we op een gegeven moment besloten er maar een schep blikvoer door te mengen. Niet goed, maar daarvan kwam de eetlust in ieder geval terug.

We hebben daarna in samenspraak met de arts een bloedonderzoek en urineonderzoek laten doen omdat de problemen erg wisselend waren maar ook omdat de vliezen bij ogen en mond te bleek waren. De arts wilde graag het functioneren van de vitale lichaamsfuncties testen omdat ze ook veel afgevallen was. Uit dit onderzoek constateerde de arts dat alle funkties naar behoren werkten maar dat ze wel last had van bloedarmoede. Omdat sommige waarden toch afweken besloot de dierenarts gedurende een maand de hond aan de prednoral 20 mg te zetten + voedingssupplement voor de bloedarmoede. Een eventuele ontsteking kon daardoor worden "opgelost" en de eetlust kwam door dit middel terug. Ze kreeg eerst 2 weken een heel tablet, daarna twee weken een half en vervolgens een maand een kwart (5mg). Reden hiervoor ook was volgens mij ook omdat zij twijfelde aan een goede opname van de voedingsstoffen in de darmen. Hierbij werd een energierijk dieet voorgeschreven om haar weer op gewicht te laten komen. Dit is redelijk gelukt (kwam van 29 kg naar nu 30,85 kg - was 34-35 kg)

Het geheel ging een periode van 4 weken goed tot opnieuw de klad er in kwam. Geen eetlust mbt de brokken, ontlasting was wel vast. Er werd besloten te kijken hoe het was gesteld met de bloedarmoede maar ook enkele aanvullende waarden werden getest (na uitleg de werking van de alvleesklier). De arts gaf aan dat de waarde van de alvleesklier licht verhoogd was maar niet zodanig dat dit een reden was voor bezorgdheid. Er werd opnieuw een voedingssupplement gegeven voor de bloedarmoede.
De periode prednoral werd verlengd.

Ik heb op dit tijdstip ook de brok gewisseld naar licht verteerbaar (prins lam en rijst hypoallergeen) nadat ze was uitgekeken op het voer van de arts. Deze brokken was ze dol op en at ze ook goed weg. De ontlasting was goed. Ook dit ging weer goed tot circa 3 weken daarna. De brokken worden niet meer gegeten en ook de ontlasting ging in kwaliteit weer achteruit. In deze tijd was de frequentie van de ontlasting verhoogd en heb daarbij 1 keer een kleine hoeveelheid grijze ontlasting geconstateerd (circa 3 cm grijs in de ontlasting, dat was vast, en bij het inknijpen brokkelig). Een tweetal dagen daarna was de ontlasting vast maar niet zoals deze hoort te zijn (vaste brei zeg maar). De grijze ontlasting heb ik daarna niet meer vastgesteld. De ontlasting was voorafgaand aan deze dagen dagen niet echt dun maar niet hoe het zou moeten zijn. Een wisselend beeld derhalve. Je zou kunnen duiden op en "verwende hond" maar dat verklaard nog haar problemen niet mbt de spijsvertering die iedere keer optreden.

Omdat we al plannen hadden om het voer naar vers vlees te zetten icm met een licht verteerbare brok (lijn Prins lam en rijst hypoallergeen - zowel vers vlees als brok dat in combinatie gebruikt kan worden) hebben we haar nu zo'n 7 dagen aan het vers vlees staan. Dat ging bij de start prima, tot nu.
NB: Met de prednoral zijn we nu aan het afbouwen (om de dag een kwart).

Status nu
Ik zie nu breierige ontlasting (laatste keer ook helemaal dun) en naar mijn gevoel bij KVV ook een te grote hoeveelheid dat wordt geproduceerd. Ze is wel levendig, speelt normaal en is alert. Met KVV is er geen probleem mbt eetlust.

We twijfelen zelf ook of ze voldoende voedingsstoffen opneemt/verteert. Ze woog eerst in de 31 kg maar nu is ze weer teruggezakt naar begin 30 kg).  We vragen ons ook af of het nu een (chronisch) probleem kan zijn met de alvleesklier of een ander probleem dat de darmen van streek maakt. Ik denk zelf dat ze de symptomen niet heeft die ik op internet lees (ze braakt niet, heeft geen last van uitdroging, geen tekenen van een pijnlijke buik, geen koorts, heeft geen vreetbuien en ze is zeker niet sloom). Ze drinkt wel wat meer dan normaal maar ik verneem dat dit door de prednoral veroorzaakt kan worden.

Met name het terugkerend probleem van het niet willen eten baart ons zorgen met daarop volgend telkens een periode van geen goede ontlasting kunnen produceren. Wie herkent dit beeld of kan/wil er wat over kwijt?
Laatst gewijzigd door makkieonline op zo 04 jan 2015, 10:31, 1 keer totaal gewijzigd.
#3051781
In mijn ogen , maar er zullen er vast meer zijn die het uitgebreider kunnen beantwoorden is geen enkele brok geschikt om te combineren met KVV , brok heeft een hele andere vertering als KVV , en ik weet niet of je het op 1 dag bij elkaar geeft maar dat is zeker geen goede combi, dus mijn mening probeer is een week of 2/3 alleen KVV helemaal geen brok of iets van koekjes met granen. En is er al is ontlasting onderzoek gedaan?
Veel sterkte
Laatst gewijzigd door kiara op zo 04 jan 2015, 10:46, 1 keer totaal gewijzigd.
#3051831
We geven het uiteraard niet op 1 dag samen. Nu is ze een week aan de KKV (prins lam en rijst diepvries). Maar nu is ze (ook vier dagen in een pension geweest en daar ook KVV gevoerd) weer aan de diaree. Hoe ga je hier met KVV trouwens mee om, gewoon doorvoeren of ook een dag vasten?
#3051832
Bij een gezonde hond is vers en brok afwisselen over het algemeen niet zo'n probleem. Maar gezien de ellende met jullie hond, zou ik voor 1 voedingsmiddel kiezen en uiteraard ligt mijn voorkeur dan bij vers. Wat geven jullie nu precies? Welk merk en wat voor hoeveelheden? Het zou natuurlijk kunnen dat je nog wat kan optimaliseren in je voeding en het even de tijd nodig heeft.

Jullie dierenarts heeft tot nog toe de normale stappen doorlopen. Maar die brengen jullie duidelijk niet verder. Een ontlastingsonderzoek (in de zin van verteringsonderzoek en een wormenonderzoek) lijken mij ook op zijn plaats. Ik zou persoonlijk goed met je dierenarts overleggen of hij nog zinnige stappen kan ondernemen of dat het tijd is naar een specialist te gaan. Ik zou in ieder geval niet nog een keer kiezen voor verlenging van de prednison. Dat helpt tijdelijk, maar niet structureel.
#3051834
makkieonline schreef: We geven het uiteraard niet op 1 dag samen. Nu is ze een week aan de KKV (prins lam en rijst diepvries). Maar nu is ze (ook vier dagen in een pension geweest en daar ook KVV gevoerd) weer aan de diaree. Hoe ga je hier met KVV trouwens mee om, gewoon doorvoeren of ook een dag vasten?
Kennelijk is er nu iets mis met haar vertering en dan zijn voedselwisselingen niet slim. Dus hou het op 1 voer. De site van Prins doet het nu niet, dus ik kan niet nagaan wat er precies in dit voer zit. In ieder geval rijst en dat zou niet mijn voorkeur hebben. Hebben ze ook een variant zonder rijst?

Bij diarree is het maar net hoe het gaat. Is het 1 keertje, dan voer ik gewoon door, is het vaker of echt heel waterig, dan sla ik een of twee maaltijden over. Dan kan de boel even tot rust komen. En dan weer met een klein beetje beginnen.
#3051839
haal het even van een andere  website af:
Complete vleesmaaltijd voor gevoelige honden
Prins TotalCare Lamb-rice Complete is een lichtverteerbaar vers diepvriesvlees. Door toevoeging van lamsvlees, rijst en olie die veel natuurlijke vitamine E bevat is deze maaltijd speciaal geschikt voor honden met huid-, vacht- en verteringsklachten. Door stimulering van verteringsenzymen en darmflora wordt het natuurlijke herstel ondersteund. Een herstelde verteringsbalans zorgt ervoor dat huid- en vachtproblemen zullen verdwijnen.

Alle TotalCare producten bevatten zalmolie voor een gezonde en glanzende huid en vacht. Daarnaast is Prins TotalCare Lamb-rice Complete glutenvrij!
Voor honden is het belangrijk brokken en vers vlees niet op één dag te geven. Beter is het om een aantal aaneengesloten vleesdagen per paar weken te houden. Dit komt de vertering van uw hond ten goede. Krijgt uw hond voor het eerst in zijn leven vers vlees, dan kunt u het vlees het beste de eerste 2 dagen licht aankoken om het verteringsstelsel van de hond aan het rauwe vlees te laten wennen. Daarna kunt u het vlees ontdooid rauw op kamertemperatuur geven.
Vers drinkwater moet te allen tijde beschikbaar zijn. Op een koele plaats ontdooien en serveren op kamertemperatuur. Ontdooid ca. 2 dagen in de koelkast houdbaar, na het ontdooien niet opnieuw invriezen.
Samenstelling:
Kip, rundvlees, lamsvlees, rijst, groenten, vetten, oliën.
Analyse:
Gemiddelde analyse;
Vleesvocht 58.0%
Ruw eiwit 11.4%
Ruw vet 22.0%
Koolhydraten 4.4%
Ruwe celstof 0.8%
Ruwe as 3.4%
Mineralen;
Calcium 0.7%
Fosfor 0.5%
Voedingswaarde;
Kcal/kg 2612
#3051855
Staat er ook iets bij over de ingrediënten? Gebruikt prins een calciumsupplement of vleesbot als calciumbron? Ik vermoed een supplement, aangezien ze niet echt iets zeggen over bot-spiervlees-orgaan.
De vetten en olie lijkt me voor jou hond nu niet zinnig. Visolie is niet verstandig bij diarree en vetten zijn niet apart nodig in een menu.

Bij vers voeren wordt gewerkt met verhoudingen tussen vleesbot, spiervlees en orgaan. Dit wordt aangevuld met vette vis, rauw ei en rauwe gepureerde groeten. Veel merken kvv, zoals prins, gebruiken alleen vlees en soms orgaan als ingredienten en vullen tekorten dan aan met een premix (zeg maar een vitaminepapje).
Bij vers voeren gaat het er ook om dat je weet wat je voert. Dus dat je de verhoudingen kent waar jou hond het goed op doet. Standaard wordt bijvoorbeeld uitgegaan van 50% vleesbot, maar sommige honden hebben 45% nodig en anderen 55%. Dat is waar het om gaat bij vers voeren, dat je je menu aan kan passen aan jou hond.

Wat ik zou doen als ik in jou schoenen stond:

Je goed inlezen in vers voeren. Ga hier op de site lezen over barf en kvv. Over verhoudingen, diersoorten en wat dat allemaal betekend. Ga vervolgens op zoek naar een aantal merken kvv die voor jou verkrijgbaar zijn. Die merken zouden mijn inziens minimaal aan het volgende moeten voldoen: bot als calciumbron, geen premix, niet te vet en geen onnodige toevoegingen als oliën, kruiden ed.
Dan ga je dat voeren en dit hou je minstens een week of 6 vol. (Mits de diarree niet heel ernstig verslechterd uiteraard). Gaat het dan beter, dan heb je de oplossing gevonden, namelijk goede voeding. Gaat het dan nog niet beter, dan zocht ik een specialist op.

Hou er qua eetlust rekening mee dat bij het afwisselen van smaken er ook smaken tussen kunnen zitten die de hond niet zo lekker vindt. En hou minstens 1 diersoort apart, bijvoorbeeld konijn, om mee te kunnen elimineren.
#3054285
Als je zelf denkt aan een pancreasprobleem kun je dit dmv bloedonderzoek laten testen. Er moet dan nuchter bloed afgenomen worden wat in het lab getest wordt op TLI om endocrine pancreas insufficiëntie (EPI) uit te sluiten. Daarnaast kunnen sommige dierenartsen in huis cPLI testen. Dit kan aangeven of er pancreatitis speelt, maar daar zijn ze meestal veel zieker van. Braken, koorts, buikpijn, niet eten etc.

Ook ik zou de ontlasting eens laten onderzoeken als dat nog niet gedaan is. Soms spelen er gisten, een overgroei aan bacteriën of parasieten een rol en er kan gekeken worden of de hond het eten wel goed verteerd.
Laatst gewijzigd door Onix op do 08 jan 2015, 11:38, 1 keer totaal gewijzigd.
#3054290
nog even ter aanvulling, als je dunne ontlasting ziet in normale frequentie wijst dit op een dunne darm probleem. Zie je dunne ontlasting, maar poept ze ook veel vaker dan voorheen kan dit wijzen op een dikke darm probleem. Is wat kort door de bocht hoor. Onderstaande artikel geeft meer info over oorsprong (dunne of dikke darm) van de diarree. Voor het behandelen van de dia is het handig als je weet waar de oorsprong zit.

Zie deze link van het medische centrum voor dieren over dunne darm diarree http://www.mcvoordieren.nl/dunne-darm-diarree-hond
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door