Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

#3051370
Onze Grote Zwitserse Sennenhond Gillian heeft waarschijnlijk zijn kruisbanden gescheurd, maandag wordt er een röntgenfoto gemaakt en als het zo is dan is het de bedoeling dat hij direct  geopereerd wordt. Nu is het eigenlijk de bedoeling dat hij dan een tplo krijgt maar ik las ook weer dat, dat toch best veel complicaties geeft en dat er nu iets nieuws is en dat heet Tight Rope, heeft hier iemand ervaring mee?
Laatst gewijzigd door saskia37 op ma 05 jan 2015, 16:14, 1 keer totaal gewijzigd.
Door miik
#3051433
Dat niet, maar ik weet dat de dierenarts waar ik werkte in Grootebroek, Hazelaar, veel ervaring had met kruisbandproblemen. Hij is ook naar Amerika geweest voor nascholing enzo.. anders moet je hem even bellen.
Geef Gillian maar een dikke knuffel van me !  :-*
#3051466
Hier wel ervaring met gescheurde kruisbanden, maar niet met tplo of Tight rope. Hier is één keer op een speciale manier gehecht en de tweede keer een kunststof teugeltje geplaatst. Maar mijn hondje weegt nog geen 16 kilo dus dat is wel een stukje lichter dan een grote Zwitser.
#3051710
miik schreef: Dat niet, maar ik weet dat de dierenarts waar ik werkte in Grootebroek, Hazelaar, veel ervaring had met kruisbandproblemen. Hij is ook naar Amerika geweest voor nascholing enzo.. anders moet je hem even bellen.
Geef Gillian maar een dikke knuffel van me !  :-*
Wij zijn vrijdag al bij hem geweest ;) gaan daar maandag ook foto's laten maken.
Ik geef de knuffel door!
#3051728
Ik ben heel benieuwd voor welke methode je gaat kiezen. Hopelijk reageren er nog mensen die daar ervaring mee hebben, zodat het voor jou misschien wat makkelijker wordt om een beslissing te nemen, want dat is niet eenvoudig! Ik wens je in iedergeval sterkte en veel beterschap voor Gillian!
#3051737
Met bovenstaande geen ervaring

Heb bij sky 2 tta-rappid operaties laten doen (links en rechts)
Zelfde avond liep ze alweer op der poot

Heb voor deze gekozen omdat sky een stafford is, en nog al lomp kan zijn
Nu kan ze ze tenminste niet nog eens scheuren

Denk dat als ze een kunst kruisband gehad zou hebben ik nu alweer een 3de en 4 de operatie Had kunnen laten doen
Door Lizzy
#3051752
Linga (Dalmaat) heeft door een ongeluk haar knie verziekt, kruisband weg en meniscus weg. Bij haar hebben ze een kunststof teugel geplaatst. Als ik het over mocht doen werd het een TTA of TPLO maar nooit meer een kunststof teugel. Die TightRope klinkt echter wel als een goed alternatief: http://www.dierendokters.com/artikelen- ... -kruisband en http://www.dkst.nl/praktijk/behandelmog ... t-rope/629

Ik liet de operatie wel uitvoeren door een specialist. En door iemand die deze methode meerdere keren heeft uitgevoerd en niet nog zit te oefenen, zeg maar. Maar goed, dat geldt sowieso voor elke kruisband operatie. Dat is specialistenwerk.
#3051819
Dank je voor jullie reacties, Gillian krijgt zo wie zo geen kunststof beugeltje want hij is, erg lomp en druk en het is een grote hond 46kg en dan is inderdaad de kans dat, dat kapot gaat erg groot.
Deze dierenarts heeft zich gespecialiseerd in orthopedie anders was ik zeer zeker naar een specialist gegaan, ik ga het morgen nog eens met de arts bespreken.

Ik hoop gewoon dat hij zich alleen flink verstapt heeft en hij niet geopereerd  hoeft te worden pfff....
Gebruikersavatar
Door Onix
#3051824
Er zijn maar weinig DA en zeker weinig specialisten die de tight rope doen. Het is nog een vrij nieuw techniek die zich vooral op lange termijn nog moet bewijzen. Als je een een zware actieve hond hebt zou ik iig niet kiezen voor een kunststofbandje. Ik heb zelf goede ervaringen met de tta en tplo. Deze methodes veranderen het meganisme in de knie waardoor de kruisband niet meer nodig is. Laat ook altijd de meniscus nakijken. een gescheurde meniscus komt nl nogal vaak voor in combi met de kruisband. Een goede orthopeed doet dit altijd, maar er zijn ook veel gewone dierenartsen die kruisbandoperaties doen (ook tight rope) en die slaan dat nog wel eens over omdat het kniegewricht dan open moet.

Net als lizzy zou ik altijd kiezen voor een orthopeed, dus echt een specialist en niet voor een DA die ook wel eens een knietje doet. Er is er ook een specialist die freelance werk doet bij dierenartsen in de eigen praktijk waardoor de kosten vaak wat lager zijn dan bij een specialistenkliniek. Hij heet Franc Viehoff. Goede ervaringen mee. Zeer kundig, fijn met de honden, goede chirurg en vooral eerlijk over de prognose en beste optie voor de hond in kwestie. Zegt het ook gewoon als hij geen heil ziet in een operatie.

Succes en sterkt!
#3051833
Onix schreef: Er zijn maar weinig DA en zeker weinig specialisten die de tight rope doen. Het is nog een vrij nieuw techniek die zich vooral op lange termijn nog moet bewijzen. Als je een een zware actieve hond hebt zou ik iig niet kiezen voor een kunststofbandje. Ik heb zelf goede ervaringen met de tta en tplo. Deze methodes veranderen het meganisme in de knie waardoor de kruisband niet meer nodig is. Laat ook altijd de meniscus nakijken. een gescheurde meniscus komt nl nogal vaak voor in combi met de kruisband. Een goede orthopeed doet dit altijd, maar er zijn ook veel gewone dierenartsen die kruisbandoperaties doen (ook tight rope) en die slaan dat nog wel eens over omdat het kniegewricht dan open moet.

Net als lizzy zou ik altijd kiezen voor een orthopeed, dus echt een specialist en niet voor een DA die ook wel eens een knietje doet. Er is er ook een specialist die freelance werk doet bij dierenartsen in de eigen praktijk waardoor de kosten vaak wat lager zijn dan bij een specialistenkliniek. Hij heet Franc Viehoff. Goede ervaringen mee. Zeer kundig, fijn met de honden, goede chirurg en vooral eerlijk over de prognose en beste optie voor de hond in kwestie. Zegt het ook gewoon als hij geen heil ziet in een operatie.

Succes en sterkt!



Hier ben ik het helemaal mee eens .
Daarnaast zal een ervaren arts ook donders goed weten , als de knie eenmaal open is welke methode het meest geschikt is
Dat is mijn ervaring tenminste wel . Ik heb er twee gehad met kruisbandletsel en bij beiden is de TTA methode toegepast
Bij de kleine dame was nog even de optie kunststof oplosbaar bandje . Dat is ook vrij nieuw en geschikt bij mild letsel ter ondersteuning zeg maar
Maar ook bij haar is uiteindelijk na opening knie voor de TTA techniek gekozen .
Bij Amber , lomp en wild idem . Als je de revalidatie serieus neemt dan is dit in mijn ogen een prima techniek
Hopelijk valt het mee , sterkte  ;)
#3051837
Baloe (golden van dik 35kg) van ons heeft vorig jaar mei zijn kruisband gescheurd. Hij heeft een TTA3 operatie gehad bij Maarten Kappen in Eersel. Na 10 dagen liep hij alweer in het bos. Geen problemen gehad met wat dan ook, na 6 weken was er niets meer van te zien. Hij wordt 11 nu in mei.
#3051878
Ik twijfel nu best wel wat nu te doen, mijn man vindt dat we moeten vertrouwen op de kennis en ervaring van de dierenarts, en dus als blijkt uit de foto's dat hij gescheurde kruisbanden heeft dat dus meteen door middel van een tplo moeten behandelen, zodat hij maar 1 keer onder narcose hoeft en er meteen wat aan gebeurt.
Onze boxer heeft ook een kruisband operatie ondergaan bij een orthopedisch specialist en dat is toen nooit echt helemaal goed gekomen, pff.. moeilijk hoor :-\
Gebruikersavatar
Door Onix
#3051909
saskia37 schreef: Ik twijfel nu best wel wat nu te doen, mijn man vindt dat we moeten vertrouwen op de kennis en ervaring van de dierenarts, en dus als blijkt uit de foto's dat hij gescheurde kruisbanden heeft dat dus meteen door middel van een tplo moeten behandelen, zodat hij maar 1 keer onder narcose hoeft en er meteen wat aan gebeurt.
Onze boxer heeft ook een kruisband operatie ondergaan bij een orthopedisch specialist en dat is toen nooit echt helemaal goed gekomen, pff.. moeilijk hoor :-\
Nog even 1 dingetje, kruisbanden zie je niet op een rofo. Alleen door de knie op spanning te zetten kun je zien dat het onderbeen te ver naar voren komt. Het moet vooral gevoeld worden dmv het beoordelen van de schublade (verschuiving van het onderbeen tov het bovenbeen) een goede DA kan dat.

En wat betreft het niet meer goedkomen na een ok, het herstel in echt afhankelijk van de schade in het gewricht, of er al artrose is voor de ok (nog veel te vaak wordt er afgewacht, waardoor er er artrose ontstaat. En wat er eenmaal zit gaat niet meer weg en wordt vaak erger met de tijd) en het temperament van de hond. Complicaties kunnen altijd optreden, maar de kans daarop is mi groter bij een dierenarts die misschien 3 knieën per jaar doet, dan bij een specialist die er 3 per week doet. Daarbij hebben specialisten 3 jaar langer gestudeerd op het onderwerp waarin ze gespecialiseerd zijn. je mag jezelf ook in de veterinaire geneeskunde geen specialist noemen zonder papiertje, maar helaas gebeurd het wel vaak.

Wil trouwens niet zeggen dat jouw DA er geen verstand van heeft, maar ik zou wel even navragen hoe vaak hij deze operatie doet. Bij een tplo en tta wordt er nl gezaagd in het gewricht en dan moet je echt weten wat je doet.
#3052071
Hier ook ervaring met gescheurde kruisbanden. Jack heeft aan beide knieen een tplo operatie ondergaan. Ik heb toen samen met de orthopeed besloten voor de tplo operatie te gaan omdat Jack nogal lomp kan zijn en rond de 40 kg weegt. Ook de o benige stand van zijn achterpoten speelden hierin een rol. Het hertel na zijn eerste operatie is redelijk voorspoedig verlopen maar het herstel na zijn tweede operatie (uitgevoerd door dezelfde orthopeed) heeft veel langer geduurd. Gelukkig is hij toch volledig hersteld en merk ik helemaal niks meer aan hem. Ben achteraf heel blij met de gemaakte keuze. De orthopeed vertelde me dat hij net zoveel tplo als tta operaties uitvoert en dat het helemaal van het probleem en type hond afhangt welke operatie zijn voorkeur heeft.
Heel veel sterkte voor jullie en Gillian  :-*
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door