Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Gebruikersavatar
Door Jens
#3044825
Ik heb op dit forum een verhaal gelezen over een Belgische hond die maar spuitpoep bleef houden (2005). Veel herkenning, maar toch wil ik mijn eigen verhaal doen, in de hoop op bruikbare tips.

Wij hebben een heerlijk lachende, bruine dalmatier dame met een hoog knuffel gehalte. Sensitief typetje. Vanna is nu ruim 4 jaar bij ons en is 10 jaar oud.Vanna is onze derde dalmaat; Annabel (16 ) en Bailey (10) leven niet meer. In die 4 jaar tijd met Vanna hebben we eigenlijk geen medische problemen gehad. Ze at brok (Dog lovers gold). Bij haar vorige baasjes zat ze ook op brok. Een lieve, blijde, nog-lang-niet-oude hond. Dartel als een veulen en nooit genoeg van knuffelen!

Dit jaar ging het echter mis. In juli (we waren aan het kamperen in Zuid Limburg) begon ze eten te weigeren (uniek voor een dalmaat) en dunnere ontlasting te krijgen. In augustus begon ze steeds vaker eten te weigeren en werd ze lusteloos. We zijn 6 aug naar een dierenarts ( ivm vakantie een vreemde arts) geweest die haar bloed heeft onderzocht en haar een Metrobac kuurtje mee heeft gegeven. De problemen leken opgelost.

In de loop van september begon het echter zo nu en dan weer en zijn we 22 sept. naar onze eigen DA gegaan. Daar hebben ze een giardiatest gedaan. Kwam niets uit. Zij adviseerde Vanna eerst op rijst en vis te zetten. Dat hebben we gedaan. Ging paar dagen goed tot ze geen rijst meer at. Na een week weer naar de DA. Urine onderzocht. Ook brokken van RC Sensitivity Control meegegeven. Het leek weer even goed te gaan, maar al gauw liet ze ook deze brok zo nu en dan staan.

DA adviseerde naar Wageningen te gaan, ook omdat Vanna bij verschillen DA's al eens een hartruisje had en er nu ook een galopritme gehoord werd (ik heb het ook gehoord). Advies: echo en scopie.

Op 6 oktober togen we naar Wageningen en daar bleek haar hartje op de echo prima in orde te zijn, maar de scopie van maag en duodenum liet zien dat de duodenum geirriteerd was. Biopten van maag en duodenum werden opgestuurd. Conclusie op 17 okt: uitgebreide enteritis. De specialist verwoordt het zo: "We kunnen concluderen dat er een echte ontsteking in de darmen zit. Deze is niet klassiek auto-immuun. Ik denk dus dat het met de voeding zou kunnen lukken en anders icm de tylosin."

Het ging even goed tot ze rond 24 okt steeds vaker de RC SC brok weigerde.

31 Okt: De tylanpoeder (tylosin) werd naar ons opgestuurd advies: 2× dgs mespuntje.

2 Nov: Vanna valt af. Ze weegt nu 23,5 kg. De drollen zijn nog steeds mooi. Al een hele tijd eigenlijk. Zelfs nog voor de tylanpoeder. Ze eet echter steeds slechter van de RC SC brokken.

3 Nov: via mailcontact heeft Wageningen geadviseerd om eventueel zelf een eliminatiedieet klaar te maken of om een commercieel vers voer, bijv Carnibest te voeren met een eiwitbron die niet in de standaard voeders zit. We kozen er voor om de kant en klare Carnibest eend-rijst bij te voeren omdat we vanwege het werk van mijn man door de week in een vakantiehuisje wonen (in een andere provincie) en in het weekend zijn we thuis.

9 Nov: Ze blijft afvallen, slecht eten en 's morgens gal/slijm spugen. Haar ontlasting is nog steeds goed.

10 Nov: bloed afgenomen bij eigen DA om een CPLI test uit te voeren (alvleesklier). Omdat ze nog steeds afvalt (22,5 kg) besloten we om toch prednoral (prednison) te geven. Dagelijks 20 mg. Ook op advies van Wageningen, bij eigen DA een echo van de buik en een röntgen van de borst gemaakt. Geen rare dingen zoals tumoren ontdekt. Wel konden we zien dat de wand van de dikke darm oedeem-achtige schaduwen vertoonde.

Na thuiskomst had Vanna (onder invloed van prednoral) enorme trek! Vanaf die dag voerden we haar 3x dgs Carnibest eend/rijst en als snackje wat brokjes RC.

Het ging erg goed, dus we voerden haar vervolgens fifty fifty Carnibest/ RC SC eigenlijk met het oog op het gemak van brok voeren ivm onze vreemde woon/werk situatie. De Carnibest zou dan op den duur als extra traktatie (per dag) dienen

Begin december: de ontlasting wordt weer brij-ig met wat slijm aan de buitenkant en aan het eind wat uitgeperste druppen waarop soms wat heldere bloedsporen te zien zijn. Dus ... DA gaf ons 3 dec een kort kuurtje Metrobac mee. Dat gaf goed resultaat, de ontlasting werd weer normaal en we kregen weer goede moed.

Helaas: 15 dec begon ze weer met brij-ige ontlasting, wederom soms met beetje bloederig slijm aan het eind. DA adviseert om 2x dgs glutamime 500 mg van Orthica te voeren. We deden dit al geruime tijd 1x dgs ook op advies van eigen DA omdat haar eigen hond het daar heel goed op doet wanneer deze iets verkeerds heeft gegeten ( hond heeft intolerantie voor bepaalde eiwitten).

En tot en met vandaag is er nog steeds die brij-ige ontlasting. Op advies van DA lopen we al een week aangelijnd zodat we zeker weten dat Vanna geen vreemde dingen eet (zoals kuil, een gevonden wild zwijnenpoot, kattenkeutel, etc.). Eergister heb ik de prednoral weer naar 20 mg terug gebracht, nadat we 10 dagen op 15 mg per dag zaten.

In deze kerstvakantie bekijk ik zelf welke stappen ik kan/wil nemen. Onze eigen DA zit in een andere provincie en vertouwt volledig op wat ik waarneem en goed voor mijn hond acht. Mijn idee is om als ik geen resultaat zie op het opschroeven van de prednoral, ik weer met de RC SC brok wil minderen tot we helemaal weer op Carnibest eend/rijst zitten.

Vanna krijgt nu: tylanpoeder, prednoral, propalin (ook pas nodig sinds ze prednoral gebruikt) en glutamine.

Wat vinden jullie van dit verhaal? En wat vinden jullie van het geven van glutamine? Ik las in het verhaal over die Belgische hond iets over probiotica. Graag hoor ik van jullie want ik zie mijn lieve hond weer graag opgewekt en blij. Op dit moment vind ik haar weer erg 'down'.
Gebruikersavatar
Door Jens
#3044839
Mijn verhaal gaat wel over kvv, maar misschien had ik het, gezien het grote gedeelte over adviezen en behandeling van de DA, beter in het medische stuk van dit forum kunnen zetten. Geen idee of ik dat zelf kan veranderen. Anders hoor ik dat graag.
Gebruikersavatar
Door Papalou
#3044868
Jeetje, vervelend!
Ik kan je weinig tips geven, maar zijn vast genoeg mensen die dat wel kunnen...hier ook problemen met de maag/darm, en nog erg aan het zoeken...probiotica is volgens mij altijd goed om te geven aan een hond die aan moet sterken/ziek is geweest/medicatie heeft gehad...verder helpt hier phyllium om de ontlasting mooi te krijgen, maar kan me voorstellen dat je vooral wilt weten wat de oorzaak is, zodat je het probleem goed aan kunt pakken...Veel sterkte met je hond die niet happy is, das nooit leuk....
Gebruikersavatar
Door Jens
#3045056
Zo nu en dan is het goed om het hele verhaal eens op te schrijven. Geeft mezelf ook beter overzicht. Aan het begin van alle ellende hebben we Vanna ook nog even op Energique nr 4 gehad (in het verleden goede ervaring met nr 1 voor onze eerste dalmaat). Bij Vanna zagen we echter geen verandering. Ik weet nog steeds niet wat de oorzaak is geweest van de enteritis, maar vandaag heb ik besloten om meteen te stoppen met de RC Sensetivity Control brok. Omdat Vanna toch al Carnibest eend/rijst erbij kreeg en omdat ze het in november goed leek te doen op alleen Carnibest, gaan we dat nu weer proberen. Gezondheid gaat voor gemak! Ik hoop dat Vanna hiermee opknapt, want de prednoral is ook alleen maar een ontstekingsremmer en geen oplossing.
Gebruikersavatar
Door pluk
#3045187
Wat een verhaal zeg...

Ik zou ipv de carnibest eend/rijst een kvv zoeken zonder enige toevoeging van rijst, granen, mais, etc. En omdat mogelijk sprake is van een voedselallergie in een enkelvoudige variant (dus 1 diersoort).
Daarnaast zou ik zsm een afspraak maken bij Tannetje Koning.
Door Lizzy
#3045203
Vermoedelijk zijn ze niet erg duidelijk geweest tegen je, maar als ik het zo eens op een rijtje zet, dan denk ik dat het de bedoeling is geweest om haar 100% op Carnibest Eend & Rijst te zetten om daarmee een voedsel allergie uit te sluiten. Dat is nu niet goed gegaan, met die RC brokken erbij.

Wat ik zou willen adviseren? Contact op nemen met een goede holistische dierenarts. Eentje die verstand heeft van rauwe verse voeding. En als dat lastig is, zou ik haar nu overzetten op een KVV zonder rijst inderdaad en met een diersoort die zij nog niet eerder gegeten heeft. Bijv. TinLo konijn. Als ze tenminste nog nooit eerder konijn heeft gegeten. En dit moet je dan 6 weken voeren. Dit en niks anders.

En dan kan ik je het beste verwijzen naar het topic over elimineren: http://www.barfplaats.nl/forum/index.ph ... 781.0.html
Gebruikersavatar
Door Jens
#3045224
Eigen DA en specialist in Wageningen zijn over de voeding duidelijk geweest. De bedoeling was een eliminatie dieet gericht op de eiwitbron. Het maakte beide DA's niet uit of dit de brok van de DA was (RC Sensitivity Control) of Carnibest eend/gepofte rijst. Beide hebben eend als eiwitbron en rijst of tapioca als aanvulling. Vanna had nog nooit eend gegeten. Rijst intolerantie kwam volgens beide DA's zelden voor al kon je het niet uitsluiten. De RC brok bevat veel dingen (oa bietenpulp) waar ik niets mee heb.

Omdat we wekelijks, met hond, van werk naar huis rijden zat ze tot in deze zomer op de DogLoversGold brok, een brok die mij qua samenstelling als brok het meest aanstond. De eerste 6 jaar van haar leven kreeg ze ook brok (bij de vorige eigenaar). Vreemd dat ze na 10 jaar brokken ineens deze reacties heeft. Maar we zoeken naar de goede oplossing! En houden goede moed!

En wat vinden jullie van de glutamine die ze nu al krijgt en raden jullie aan om probiotica te voeren? DA staat hier positief tegenover.
Laatst gewijzigd door Jens op di 23 dec 2014, 18:38, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Door Jens
#3045252
Dalmaten-detail: Vanna heet officieel Gwynmor Velvet Verification en heeft de eerste 6 jaar in Alphen gewoond en nu deels in Friesland, deels in Drenthe.
Door Martine-Tom
#3045254
Zo zelden dat ik hier al een hond heb die niet tegen rijst kan, komt nogal eens voor hoor.
Ik zou voor de cb eend diabetes gaan (als ik uit cb of brok moest kiezen dan). Persoonlijk zou ik idd naar merken als Tinlo ofzo kijken die geen premix in de kvv stoppen (en geen graan en andere overbodige dingen).
Gebruikersavatar
Door Papalou
#3045329
even nieuwsgierig: wie is die specialist in Wageningen? kom nl zelf ook uit Wageningen, met ook een hond met oa maag/darm problemen, dus ben erg benieuwd!
Gebruikersavatar
Door Jens
#3045409
Dr. Paul Mandigers. Hij heeft een uitgebreide echo van Vanna's hartje gemaakt en onder algehele narcose een maag-darm scopie verricht, waarbij biopten genomen zijn.
Gebruikersavatar
Door Jens
#3045457
Lizzy, net even op de site van Tinlo Barf gekeken. Dat ziet er goed uit. Ik weet dat de winkel in Drenthe, waar ik de Carnibest koop, ook Barf verkoopt. Daar word ik wel blij van. Zou het dan ook verstandig zijn om eerst de eend-variant te geven? Dat heeft ze nu ook maar dan die van Carnibest. Konijn heeft ze trouwens ook nog nooit gehad.
Gebruikersavatar
Door Jens
#3046563
Ben 2 dagen geleden gestopt met RC Sensitivity Control brokken bij te voeren. Vanna krijgt nu alleen nog maar Carnibest eend/rijst. Ivm de feestdagen kan ik nog niet aan Barf-'worsten' komen. Maarrr ... al 2 dagen is de ontlasting weer van de normale hardheid.  Geen brij meer! Ik kan het weer in een zakje oppakken. Er zitten nog wel wat slijmerige draden aan de buitenkant, maar dat is al veel minder dan een paar dagen geleden.

Morgen ga ik de prednoral weer terugbrengen naar 15 mg ipv 20 mg.

Graag zou ik nog wel tips willen over het geven van glutamine (krijgt ze al een tijdje) en het eventueel geven van probiotica. Ik heb voor de kerst nog een potje Acidophilus Akrocaps van Arkopharma, 45 capsules netto gewicht  22,3 g kunnen bemachtigen. Hier heb ik nog niets mee gedaan.
Door Lizzy
#3047077
Jens schreef: Ben 2 dagen geleden gestopt met RC Sensitivity Control brokken bij te voeren. Vanna krijgt nu alleen nog maar Carnibest eend/rijst. Ivm de feestdagen kan ik nog niet aan Barf-'worsten' komen. Maarrr ... al 2 dagen is de ontlasting weer van de normale hardheid.  Geen brij meer! Ik kan het weer in een zakje oppakken. Er zitten nog wel wat slijmerige draden aan de buitenkant, maar dat is al veel minder dan een paar dagen geleden.

Morgen ga ik de prednoral weer terugbrengen naar 15 mg ipv 20 mg.

Graag zou ik nog wel tips willen over het geven van glutamine (krijgt ze al een tijdje) en het eventueel geven van probiotica. Ik heb voor de kerst nog een potje Acidophilus Akrocaps van Arkopharma, 45 capsules netto gewicht  22,3 g kunnen bemachtigen. Hier heb ik nog niets mee gedaan.
L Glutamine geven ze meestal aan honden waarvan ze verwachten dat het darmslijmvlies defect is. Probiotica verbetert de darmflora. Maar als de darmen daadwerkelijk lek zijn, is probiotica helemaal niet ideaal om te geven. Ik zou nog een paar dagen/weekje wachten met probiotica. Wachten tot de ontlasting ongeveer een weekje goed is. En dan zou ik eens beginnen met een halve capsule Acidophilus. En dit eerst een paar dagen aan kijken. En als dat goed gaat, verhogen naar 1 capsule per dag. En weer een weekje aan kijken. Als dat goed gaat, ik weet niet wat de normale dosering voor mensen is (uit mijn hoofd) maar ik dacht 3 tot 6 capsules per dag per volwassen mens. Ik zou het bij Vanna opbouwen tot 3 capsules per dag. Maar wel langzaam. En stoppen zodra je het idee krijgt dat het niet goed gaat. Ik zou de Glutamine gewoon erbij blijven geven, die combinatie moet op zich goed kunnen. Als dat goed gaat, zou ik de Glutamine als eerste proberen af te bouwen. En dan moet je weer even kijken hoe dat gaat.

In de tussentijd doe je er wel goed aan, als het inmiddels een paar weken (stuk of 6) goed gaat op de eend & rijst, andere diersoorten erbij te gaan geven. Wel 1 voor 1 en niet vaker dan eens per 2 weken iets nieuws. Totdat je aan 5 diersoorten zit.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door