Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Gebruikersavatar
Door dogofamilie
#3043754
Goeden avond allemaal.
De honden krijgen hier vitamine c extra bij de maaltijd.maar ik heb een vraag :moet vitamine c zuurvrij zijn voor de honden.
Gebruikersavatar
Door pluk
#3043772
Op de site http://www.barfplaats.nl/handleiding-tot-barf/supplementen-en-tools staat:
"Vitamine C: wordt door de hond zelf aangemaakt. Men vermoed echter dat de hond door stress en luchtverontreiniging en slechte voeding niet voldoende vitamine C aanmaakt, waardoor er gezondheidsproblemen kunnen ontstaan.

Veelal wordt om die reden aangeraden om extra vitamine C te doseren. Mogens Eliasen is van mening dat de hond stopt met het aanmaken van vitamine C wanneer op regelmatige basis vitamine C aan het voer toegevoegd wordt. Hij raadt het dus af om op regelmatige basis vitamine C toe te voegen en dit te beperken tot de momenten dat de hond het echt nodig heeft, bijvoorbeeld in tijden van stress. Soms kunnen honden wat last krijgen van diarree indien hoge concentraties toegevoegd worden aan het voer.  Let ook op dat je Dalmatische honden geen grote hoeveelheden zure vitamine C geeft, i.v.m. het ontstaan van uraatkristallen in de (zure) urine."
Door Lizzy
#3043889
dogofamilie schreef: Goeden avond allemaal.
De honden krijgen hier vitamine c extra bij de maaltijd.maar ik heb een vraag :moet vitamine c zuurvrij zijn voor de honden.
Waarom geef je vitamine C extra? Ik zou dat namelijk ook niet zo maar doen (of eigenlijk, niet).
Gebruikersavatar
Door dogofamilie
#3043977
Nou ik heb een dogo argentino van 10 mnd.waarvan zn broertje hd optima forma heeft,ik heb de heupen van mijn hond laten rongeren en daaruit blijkt dat zijn heupkommen erg ondiep zijn.ik moet nieuwe foto's laten maken als ie 18 mnd is.nou heeft een fokker mij geadviseerd viramine c te gaan geven.en ik gaf al puppy gelatinaat van prime val.
Door Lizzy
#3043997
Als ik heel eerlijk ben, denk ik dat het niet meer gaat helpen, om je hond vitamine C te gaan geven. Maar goed, ja, je kunt compleet afstuderen op vitamine C en welke vorm het best opneembaar is. De een zegt ascorbinezuur, de ander zegt Ester C, de volgende zegt weer dat je juist geen Ester C moet hebben. En weer een ander zegt dat je Liposomale Vitamine C moet hebben. Dat laatste kun je trouwens zelf maken, met behulp van ascorbinezuur.
Door kakocavi
#3044058
Ascorbinezuur is een zuur en kan in grote hoeveelheden voor problemen zorgen bij een gevoelige maag. Je hebt ook verbindingen met mineralen, zoals zinkascorbaat/calciumascorbaat/mangaanascorbaat/etc, maar dan zit je weer met de maximale dosering van die mineralen. Je kunt daar vaak niet zoveel van nemen omdat je anders een overschot van dat mineraal kunt krijgen. Ester c is geloof ik ongeveer even goed opneembaar als ascorbibezuur maar beter voor een gevoelige maag. Maar bij normale dosering maakt dat meestal weinig verschil.

Wat ik persoonlijk zou doen is alleen bij stress een beetje vitamine c (gewoon ascorbinezuur) erbij geven, en verder niet. Een hond heeft geen vitamine in de voeding nodig normaal gesproken, en in groente en orgaanvlees zit het ook al.
Gebruikersavatar
Door Kaela
#3044059
Wat zou de vitamine C volgens de fokker moeten doen aan die ondiepe kommen? Ik heb om eerlijk te zijn nog nooit gehoord van vitamine C bij heupproblemen.
Door kakocavi
#3044062
Kaela schreef: Wat zou de vitamine C volgens de fokker moeten doen aan die ondiepe kommen? Ik heb om eerlijk te zijn nog nooit gehoord van vitamine C bij heupproblemen.
Vitamine c helpt bij de opbouw van bot. Een tekort kan tijdens de groei van het skelet zorgen voor vergroeiingen. Maar een hond maakt zelf genoeg vitamine c aan en een overschot via de voeding wordt uitgeplast. Extra vitamine c bij een al bestaand probleem ken ik verder ook niet.
Laatst gewijzigd door kakocavi op zo 21 dec 2014, 15:21, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Door Kaela
#3044070
kakocavi schreef: Vitamine c helpt bij de opbouw van bot. Een tekort kan tijdens de groei van het skelet zorgen voor vergroeiingen. Maar een hond maakt zelf genoeg vitamine c aan en een overschot via de voeding wordt uitgeplast. Extra vitamine c bij een al bestaand probleem ken ik verder ook niet.
Oh in die zin. Nee, dat lijkt me bij een 10 maanden oude hond met al bestaande problemen dan niet zo zinvol. Voorkomen van artrose en luxatie lijkt me dan mee voor de hand liggend.

Is er ook niet gesproken over operatieve ingrepen? Als je iets zou willen doen, moet je er over het algemeen jong bij zijn. Met wat pech ben je dan met 18 maanden al te laat. Zijn de foto's gemaakt/beoordeeld door een specialist of door de gewone dierenarts? En heeft de dierenarts verder niets geadviseerd qua beweging, training, supplementen enz?
Door Lizzy
#3044074
Kaela schreef: Wat zou de vitamine C volgens de fokker moeten doen aan die ondiepe kommen? Ik heb om eerlijk te zijn nog nooit gehoord van vitamine C bij heupproblemen.
Dat is wel een wijd verspreid iets hoor, vitamine C dat HD zou moeten voorkomen. Zie bijv. dit vertaalde artikel : http://labradornet.com/hd_vitc.html

En weet je....., als dat nou echt waar zou zijn he, dan zou geen enkele hond op brok die geconserveerd wordt met vitamine E en C nog HD ontwikkelen. En da's niet zo, helaas.

Maar goed, als wat Mogens Eliasen zegt waar is, dan stopt de hond met het zelf aanmaken van vitamine C als je hem langdurig vitamine C supplementen geeft. En hoe schadelijk is dat?

Dit is het artikel van Eliasen: http://k9joy.com/dogarticles/vitaminC.php
Gebruikersavatar
Door Kaela
#3044149
Zij zegt in het artikel dat het dan natuurlijke vitamine C moet zijn en raad dat juist aan bij brokken. Maar ik zou het risico ook niet willen nemen. Zeker niet als je nu al de diagnose hebt.
Door kakocavi
#3044191
Volgens mij is er geen bewijs voor dat natuurlijke vitamine c zich anders gedraagt in het lichaam dan synthetische (ascorbinezuur). Het is namelijk precies hetzelfde molecuul. Het zou wel zo kunnen zijn dat vitamine c uit plantaardig voedsel beter wordt opgenomen door de aanwezigheid van bioflavonoïden, een groep moleculen die in planten zitten. Maar dat is niet zeker. Hoe dan ook, ik geloof niet echt dat HD een afwijking is die je kunt voorkomen met vitamine c, van welke bron dan ook. Dat een hond geen vitamine c meer aanmaakt als hij het teveel krijgt lijkt mij onwaarschijnlijk, maar ik weet het niet. Maar teveel vitamine c kan wel de nieren belasten en het verstoort de opname van andere voedingsstoffen. Ik zou er dus voorzichtig mee zijn.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door