Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Gebruikersavatar
Door mikai
#3036829
Bij mijn kat Dima is vandaag gingivitis-stomatitis complex vastgesteld. Gelukkig wel in het beginnende fase.
Dima is een siberische kat van 8 maanden oud. Hij heeft nu voor een week metacam meegekregen als dat niet helpt dan prednison en in het ergste geval alles eruit trekken.
Ik heb me een beetje ingelezen en ben me rot geschrokken ben zelf geen voorstander van prednison dus ik denk dat ik kies om alles eruit te gaan trekken.

Ik geef ze nu nu vers vlees, misschien een domme vraag maar kan een kat die geen tanden of kiezen heeft nog vers vlees eten.

Dima krijgt van brokken slappe ontlasting en het stinkt verschrikkelijk, nu wil de dierenarts Dima Hill's Oral Care gaan geven vanwege tandsteen., ben ik ook geen voorstander van.

hahaha de dierenarts zal mij wel een "moeilijk patient"vinden. 

Dima is geen kauwer helaas eendagskuikens speelt hij alleen maar mee.

Groetjes van Daphne
#3036836
Ja hoor, als een kat zonder tanden en kiezen brokken kan eten, waarom dan geen kvv? ;)
Als het maar geen grote stukken zijn, maar Poek, mijn poes die zonder kiezen en met alleen nog hoektanden door het leven gaat krijgt kvv prima weg!
#3036888
Ook gemalen vleesbot met stukjes spier en orgaan gaat nog, als je barfer bent.
Er zijn zelfs mensen die beweren dat hun kat zonder tanden kuikens eet. Omdat de botje daarin zo onzettend zacht zijn en dat het tandvlees na genezing ook erg hard wordt waardoor ze daar ook veel mee kunnen knagen.

Naar mijn mening is tanden eruit ook niet zo'n erge situatie.
Ofwel kunnen de tanden genezen en kan je de ontstekingen in de toekoms vermijden, ofwel zullen die ontstekingen altijd terugkomen door een aangeboren afwijking, en dan is het naar mijn mening veel beter de tanden eruit te halen.  Al die onstekingen en ontstekingsremmers zijn erg nierbelastend, er zijn nogal wat katten met nierfalen na tandproblemen.  Die metacam begint daar al mee.
Bovendien hebben de katten dan veel pijn en is het toch dweilen met de kraan open zonder de hoop dat het ooit helemaal weggaat.  Tanden eruit is dan een verademing, en geeft ook echt genezing voor de kat.
#3036897
Ik had ook 2 katten, nu nog 1 met vrijwel geen kiezen meer.
Voordat ik kvv gaf aten ze gewoon brokjes, ze slikten ze in 1x door.
Nu krijgen mijn katten alleen nog kvv en dat gaat prima zonder kiesjes, ook de grof gemalen soorten.
Schijnt voor katten echt niet zo'n issue te zijn om te eten zonder kiezen/tanden.
Wel sneu hoor dat jouw kat zo jong al zijn kiezen en tanden zou moeten verliezen, maar als dat de beste optie is, moet dat maar.
Prednison kan nare gevolgen hebben.
En dierenartsen prijzen maar al te graag het kattenvoer aan dat ze verkopen, omdat ze daar zelf aan verdienen.
Dus doe wat je zelf het beste lijkt. Ik heb zelf ook een kat die niks anders dan kvv kan verdragen, dus hier krijgen ze ook geen brok/blik meer.
Sterkte.
#3037264
Hoi, ik lees je berichtje net. Ook ik heb een sibeer die ik met negen maanden in huis kreeg. Ik vond hem teveel uit zijn bekkie stinken, naar de DA, en ja hoor, alles moest getrokken worden, op zijn hoektanden na.

Na thuiskomst was Waszlav (zo heet 'ie) zo blij dat hij van de pijn in zijn bek af was, dat hij onmiddelijk begon te smullen van zijn eten, en dat was destijds Barfmenu van Tinlo. Zelfs met hechtingen en al at hij vele malen liever kvv dan dat hij bijv. natvoer of een brokje kreeg.

Het enige wat ik merk is dat hij eerder last heeft van te harde poep dan zijn jongere huisgenootje die al zijn tandjes nog gewoon heeft. Ik heb zelf het vermoeden dat dat komt omdat hij alle botjes gewoon doorslikt. Pjotr laat van die flittertjes liggen, maar Waszlav eet niet zo sierlijk zeg maar!

Ik vond het ook angstaanjagend om zo een jong beestje zo'n brute operatie te laten ondergaan maar ik en vooral Waszlav hebben er nog geen dag spijt van gehad, hij is opgegroeid tot een heel gelukkige en weldoorvoede kat, die echt elke dag aan de kvv zit! En het is nu inmiddels meer dan een half jaar geleden en als je voelt hoe hard dat tandvlees is geworden, weet je zelf wel dat hij ermee kan eten!
#3037280
De hardheid van de ontlasting is ook gewoon kat-gebonden.
Hier hebben ze allemaal hun tanden nog en toch is hun botgehalte allemaal verschillend.
Ze reageren er gewoon anders op.
Hoe fijner gemalen, hoe minder stoppend, dat is wel. Dus het kan wel een beetje invloed hebben als de ene kat het nog wat fijner kauwt.  Maar een botgehalte kan je ook altijd aanpassen.  ;)
#3037289
Yup, vandaar dat Waszlav beetje extra fileetje krijgt voor d'r bij om t botgehalte wat omlaag te halen, werkt erg goed. Als ik Pjotr in die mate fileetje erbij moest geven zou hij er juist van aan de race gaan. Ligt echt aan de kat zelf ook. Maar als ik soms zie idd. hoe Pjotrke nog zit te knippen en te bijten in de botjes van het kvv en Waslav gewoon flep-flap-floep-weg-ermee doet zegt mijn gevoel dat het niet kunnen doorbijten er toch wat mee te maken zou kunnen hebben. Wist ik 't in den beginne allemaal maar al...Waszlav heeft echt vaak poepdagen overgeslagen destijds...maar och, al doende leert men, gelukkig ook nooit overstag gegaan voor die makkelijke brok :P
#3037426
Dank jullie wel voor de reacties.

Ik heb gisteren en vandaag zitten lezen, lezen en heb de dierenarts gebeld om te zeggen dat ik het gebit eruit wil trekken. Omdat ik gelezen heb dat het niet geneest. De desbetreffende da was er vandaag niet en had een notitie neergelegd dat ze me morgen terug gaat bellen. Nu kom ik thuis en kijk goed in Dima's bekje zie ik een rood randje langs de kiezen maar het tandvlees was wit. De dierenarts weer gebeld dat ik toch weer afzie om het gebit te trekken omdat het tandvlees wit was Nu een half uur later zit ik weer te dobben. hahahah ik denk dat meer mensen op dit forum dit wel kennen. In ieder geval begin ik vrijdag Metacam te geven voor een week en moet donderdag 18 december terug komen. ( kan ik mezelf lekker gek laten maken). Heb nu bij medpets Orozyme Bucco Fresh Plaque Off besteld, om te kijken of dat iets helpt. Ik wil het beste voor mijn kat en dat hij geen pijn heeft en ik weet het momenteel niet meer.
#3037452
Daar zat ik ook al aan te denken . Ik heb opgezocht veterinaire tandartsen in amsterdam en er zit er 1 op Europaboulevard.  Ik denk dat ik er in januari heen ga.
kan ik zelf bellen voor een secund-opinion of moet dat via de dierenarts.
#3037488
Bij Waszlav was het ook gewoon tandvlees met een rode rand rond al zijn kiezen. Toen de tandjes eenmaal waren getrokken maakte hij een ware gedragsverandering door! Helemaal heppie de peppie! Veel meer spelen en vrolijk was het grootste verschil. Ook ik heb me verdiept in veterinair tandheelkundig specialisten. En dat heeft alleen maar geloond. Er is niks mis mee om jezelf vantevoren goed te laten informeren. Beter voor jou en vooral beter voor Dima! Succes!
#3037619
Dank je wel, deze site heb ik ook gelezen. Momenteel is Dima actief en eet goed, hij weegt 4,2 kg. de da zegt dat het beginnend is.
Ik wil liever ervoor zijn dat Dima het zo erg krijgt, maar ik twijfel omdat de tandvlees wit is. Ik geef hem een week metacam en ik wil in januari een afspraak maken met de veteraine tandarts. Mocht hij ook tot de conclusie komen dat het dit is, rest mij niets anders dan trekken. Dat is dan beter voor Dima, ik ga in ieder geval niet afwachten tot hij het erg heeft. En dan maar hopen dat ze het trekken, mijn da is daar niet echt een voorstander van.
 Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door