http://www.nationalgeographic.nl/magazi ... -ons-dieet
En ze eindigen met de stelling: Stelling: ook wij in het Westen kunnen veel leren van de eetgewoonten en het dieet van onze voorouders. Eens of oneens?
Moderators: Lizzy, Charlie Angel, eelke
kakocavi schreef: Je weet natuurlijk nooit helemaal hoe sterk de gezondheid van die volkeren afhankelijk is van het dieet. Ik denk dat beweging ook een hele belangrijke rol speelt, misschien de belangrijkste. Qua natuurlijk dieet kan ik me wel vinden in de stelling dat er tig natuurlijke diëten bestaan, van bijna veganistisch tot bijna alleen vlees. De Inuït behoren bijvoorbeeld tot de gezondste mensen ter wereld terwijl zij bijna alleen vlees en vis eten. Maar zij eten wel uitsluitend wild en eten ook de huid en organen. Dat alleen al maakt het niet vergelijkbaar met veel vlees eten in het westen. Ook graan werd waarschijnlijk al in de IJstijd gegeten, maar wel wild graan en niet zo veel. Ik denk dat daar de kern zit: het gaat niet alleen om het soort voedsel, maar misschien nog wel meer om de bron ervan. Helaas zijn we met veel te veel om alemaal wild te eten, zelfs biologisch wordt al lastig. Graan en zuivel worden dan ook niet zoveel gegeten omdat het gezond is, maar omdat het goedkoop is en gemakkelijk te verbouwen.Dat is afhankelijk van hoeveel je ervan wil eten.
Lizzy schreef: Ik weet niet, misschien ligt het aan mij maar ik lees in het artikel eigenlijk helemaal niet dat we meer vlees moeten gaan eten....?Ik ook niet! Ik lees juist dat er weinig succesvolle jacht was. En dat het vleesaandeel dus relatief klein was. Tenzij bij de inuit.
Lizzy schreef: Ik weet niet, misschien ligt het aan mij maar ik lees in het artikel eigenlijk helemaal niet dat we meer vlees moeten gaan eten....?Ik weet niet of je op mijn reactie doelt, maar ik zeg dat helemaal nergens. Ik zeg dat er veel variatie is in dieet van traditionele volkoren, en als je het artikel leest zie je dat er gewoon in staan.
kakocavi schreef: Ik weet niet of je op mijn reactie doelt, maar ik zeg dat helemaal nergens. Ik zeg dat er veel variatie is in dieet van traditionele volkoren, en als je het artikel leest zie je dat er gewoon in staan.Ik doel op pearlsofpassion's reactie.
pearlsofpassion schreef: Dat is afhankelijk van hoeveel je ervan wil eten.Nou nee, ook het dieet van de primitieve mens is niet eenduidig. Ze hadden een groot verspreidingsgebied. Degenen die aan de kust leefden aten veel zeevis, op de toendra vlak bij de ijskappen werd veel mammoetvlees gegeten en in het zuiden aten ze waarschijnlijk meer groenten en noten die daar makkelijker groeiden. Dat zie je nu ook bij de traditionele volkeren: Inuit eten veel vlees en vis omdat dat daar veel voorhanden is, terwijl in warmere gebieden inderdaad weinig vlees wordt gegeten en meer groente en fruit. Het probleem met het paleo-dieet is nou juist dat er niet één paleo-dieet is. De mens is van nature een opportunist met een groot verspreidingsgebied en eet dus gewoon wat er te krijgen is.
Het is helemaal niet nodig om zoveel vlees te eten als de westerse mens nu doet. Bij plantaardig materiaal heb je niet zoveel ruimte nodig.
Nu bestaan er inderdaad vele verschillende diëten bij de natuurlijke volkeren, maar die zijn ook het gevolg van een even lange evolutie als onze cultuur. Het is niet dat je in andere huidige volkeren plots kan zien waar wij vandaan komen. Dat is natuurlijk onzin.
Maar op het moment van het ontstaan van de Homo sapiens, is dat wel allemaal relatief hetzelfde. Ik kijk daar eerder naar. En je kan me zot verklaren, omdat dat al zo lang geleden is, maar zo ontzettend lang is dat niet hoor. Kleine 40 000 jaar. En ik geloof dat dat eerder is waar ons lichaam op gebouwd is dan wat we nu doorgaans eten.
Ik denk ook dat de uitbreiding van de hersenen zowel het gevolg is van het leren koken als van vlees inlassen als een substantieel onderdeel van het dieet. Het is een beetje een mengeling van alles, zoals gewoonlijk.
Overdreven veel vlees gaan eten kan wel werken voor bepaalde huidige volkeren, maar dat lijkt me toch niet verstandig. Zowel voor je gezondheid als voor de ecologische voetafdruk.