Hier kunnen jullie lekker kletsen. Dit board is dus niet bedoeld voor serieuze voedings/gezondheidsvragen!

Moderators: Lizzy, Charlie Angel, eelke

Gebruikersavatar
Door **Marjolijn**
#2979543
Ik ben benieuwd of er bij jullie rassen een deklimiet voor reuen is.

Bij ons is dit dus HELAAS niet.
Wat je momenteel dus heel erg ziet is dat er bepaalde reuen mega veel ingezet worden.

Een extreem voorbeeld vind ik wel een briard reu uit Frankrijk, die ruim 80x heeft gedekt. Er doet zich nu een gezondheidsprobleem voor binnen deze lijn en om de lijn dus niet te willen gebruiken is een uitdaging op zich, je vind hem werkelijk in 90% van de stambomen terug.
Door Esther Q
#2979551
Ja, heel kwalijk, die veelgebruikte reuen. Ik weet dat er bij de HH iig in sommige landen een maximum is. Maar ik hanteer mijn eigen maximum en dat is 5 (wat volgens mij ook het max. is van de nldse rasvereniging, maar dat zou ik moeten nakijken). Liefst zet ik een reu in die minder dan 5 keer is gebruikt, of gebruikt gaat worden. De HH is wel een erg klein ras.
Door Lizzy
#2979553
Dat is niet van momenteel, dat is zolang er rashonden gefokt worden..... Wij hebben in NL een deklimiet dat gewoon echt drie keer nergens op slaat. Vijf maal per kalenderjaar en geen limiet voor het hele leven. Dus dat kun je net zo goed in de prullenbak gooien, zo'n limiet. Overigens hebben dit soort afspraakjes op landjes niveau sowieso nul komma nul zin. Ze moeten zoiets Global afspreken. Maar goed, ja, anno 2014 blijf je je er toch over verbazen dat mensen zoiets simpels als "gebruik 1 bepaalde reu niet te vaak" niet willen snappen.

Wij hebben ze ook hoor, dek reuen die in het verleden 70 nesten hebben gegeven :-X. Moet je vandaag de dag zo'n hond eens zien te vermijden :-X
Door Kinnie
#2980150
Nou bij de golden is dat net zo, een wassen neus dus. Een reu mag volgens het fokreglement 12 geslaagde dekkingen per jaar doen met een maximum van 80 in zijn leven.
Sja, zelfde problemen in dit ras dus, véél dezelfde papa's
Laatst gewijzigd door Kinnie op za 23 aug 2014, 23:19, 1 keer totaal gewijzigd.
#2980163
Kinnie schreef: Nou bij de golden is dat net zo, een wassen neus dus. Een reu mag volgens het fokreglement 12 geslaagde dekkingen per jaar doen met een maximum van 80 in zijn leven.
Sja, zelfde problemen in dit ras, dus, véél dezelfde papa's
Kinine, ik begrijp dat binnen de goldens EU ook een steeds meer voorkomender probleem is. Laten jullie daar al op echo-en? en is het terug te voeren naar een bepaalde lijn?
Gebruikersavatar
Door Berna
#2980228
hannabelgje schreef: Bij de corgi's geloof ik 8 per jaar. Of er een totaal limiet opzit weet ik niet.
8 per jaar?????

Ik begrijp uberhaubt niet waarom je je reu een slag in de rondte zou laten dekken.
Voor de vizsla (volgens Nederlands reglement) geldt 8 dekkingen in NL in zijn hele leven.
Buitenlandse dekkingen zijn dus ongelimiteerd.
Door Kinnie
#2980233
**Marjolijn** schreef: Kinine, ik begrijp dat binnen de goldens EU ook een steeds meer voorkomender probleem is. Laten jullie daar al op echo-en? en is het terug te voeren naar een bepaalde lijn?
Hier wordt niet standaard op gecontroleerd nee. Er wordt ook niet over gesproken wanneer het gaat over de verplichte gezondheidsonderzoeken of de (nog) niet verplichte onderzoeken. Ik moet zeggen, ik heb er, in de tijd dat ik me een beetje in het wereldje begeef, ook nog erg weinig over gehoord van de fokkers. Maargoed ik weet ook dat niet alles gezegd wordt ;) Ik heb me er dan ook eigenlijk nog niet echt in die mate in verdiept of dit terug te voeren is naar een bepaalde lijn. Wel interessant om eens te proberen om uit te zoeken
Laatst gewijzigd door Kinnie op za 23 aug 2014, 23:22, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Parelridder
#2980282
De invloed op het ras van het aantal dekkingen per jaar en leven wordt natuurlijk mede bepaald door het aantal honden van dat ras én de breedte van de genenpool. Met alleen het max. aantal dekkingen per reu per jaar breng je niet in beeld welke invloed het op de populatie heeft als een reu dit maximum ook daadwerkelijk behaald.
Door Esther Q
#2980295
Parelridder schreef: De invloed op het ras van het aantal dekkingen per jaar en leven wordt natuurlijk mede bepaald door het aantal honden van dat ras én de breedte van de genenpool. Met alleen het max. aantal dekkingen per reu per jaar breng je niet in beeld welke invloed het op de populatie heeft als een reu dit maximum ook daadwerkelijk behaald.
Dat klopt natuurlijk helemaal!
Door Lizzy
#2980300
Parelridder schreef: De invloed op het ras van het aantal dekkingen per jaar en leven wordt natuurlijk mede bepaald door het aantal honden van dat ras én de breedte van de genenpool. Met alleen het max. aantal dekkingen per reu per jaar breng je niet in beeld welke invloed het op de populatie heeft als een reu dit maximum ook daadwerkelijk behaald.
Ja. Een Labrador reu of Golden Retriever reu kan veel vaker dekken dan een Dalmatier reu, zonder dat het je populatie naar de grootjes helpt. Dus op zich schrik ik nog niet persee van 80 dekkingen in een leven. Dat kan voor de Golden Retriever wel prima zijn. Hangt van je populatie af. Ik weet dat dus bij de Golden gewoon niet.

Maar bij de meeste rassen, excuseer mijn Frans, maar is het gewoon natte vingerwerk, zo'n deklimiet. Ze noemen maar een getal. Maar met wat specialisten erbij en wat goede berekeningen, kun je echt wel tot een echte goede estimate komen. En oneindig veel per leven is gewoon voor ieder ras echt zoooo fout. En het slaat natuurlijk helemaal nergens op om in NL een deklimiet te hebben, om vervolgens je reu over de grens zich het leplazerus te laten dekken :-\

Bij ons ras zou dit gewoon op Europees niveau berekent en afgesproken moeten worden. En ja gut, wordt het minder aantrekkelijk om een dekreu aan te houden, gaan we misschien met z'n alle ook die leuke jongen gebruiken die voor de open haard liggen ::)
 Terug naar “Bar-plaats”

Barfplaats wordt gesponsord door