Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door LindaTerhorst
#2970513
Hallo allemaal,

Mijn naam is Linda Terhorst en mijn vriend en ik zijn sinds eind februari de trotse eigenaren van rhodesian ridgeback Guus. Hij is nu 7 maanden oud en tot nu toe leek hij kerngezond.

Twee weken geleden haalde ik hem morgens uit zijn bench en toen leek het net of hij naar vliegen hapte. Hij schudde telkens met zijn hoofd, een paar seconden en dan was het weer over. Dit verergerde zich tot aanvallen waarbij hij door zijn achterpoten zakte. Uiteraard zijn we direct naar de dierenarts gegaan. Hij besloot vooralsnog even niks te doen. Volgens hem kon het ook met de groei te maken hebben (dat zijn zenuwstelsel sneller groeit en daardoor een soort kortsluiting ontstaat). De aanvallen, die vlak na elkaar waren maar telkens maar een paar seconde per aanval duurde, trokken die middag vanzelf weg.

Afgelopen maandag kregen Guus van het een op het andere moment weer aanvallen. Het begon hetzelfde : een soort happen naar vliegen, maar werd binnen een half uur erger. Hij zakte door zijn achterpoten en het werd zelfs zo erg dat hij echt letterlijk op de grond of ergens tegenaan viel. Uiteraard hebben we direct contact opgenomen met de dierenarts. Volgens hen konden we niets doen, totdat ik het echt niet meer aan kon zien. Hij was zo bang! We zijn toen naar de praktijk gegaan en toen heeft Guus stesolid gehad. We hebben ook pexxion meegekregen, een middel die aanvallen zal onderdrukken.

We hebben vandaag een second opinion laten doen bij een andere dierenarts en ook zij geeft aan dat ze denkt dat het epilepsie is in de vorm van clusteraanvallen. Echter adviseert zij fenobarbital (omdat de aanvallen in clusters zijn) ipv pexxion.

Nu is mijn vraag: kennen jullie dit verschijnsel zo op deze manier? En zijn jullie bekend met medicatie?
Ik heb ook ergens gelezen dat het ook kan liggen aan een stofwisselingsziekte, verstoorde leverfunctie of een tumor?  We hebben een bloedtest laten doen, uitslag is nog niet binnen.
Toch ben ik benieuwd naar jullie reacties.

Groetjes Linda
Door hamada
#2970530
Jullie zullen wel geschrokken zijn! Hopelijk trekt het wel bij.
Onze cavalier Spike heeft ook een vorm van epilepsie (Jacksonian epilepsy) in de vorm van vliegenhappen. Verder is hij heel prikkelgevoelig, wordt helemaal hoteldebotel van beweging en nieuwe dingen die hij ziet.
Het vliegenhappen deed hij toen we hem vorig jaar kregen heel veel. Verder geen wegrakingen o.i.d. Hij is toen ingesteld op de phenoral, en dat werkt goed. In die zin dat hij nu in de avond nog af en toe wat vliegen hapt, maar voor de rest niet meer. Hij begon met 2x daags, nu afgebouwd naar 1x daags. Hij heeft eigenlijk geen bijwerkingen die wij merken. Wel drinkt hij wat meer.
Voor dit soort klachten vallen wij altijd terug op dr. Mandigers van de Wagenrenk, die ook gespecialiseerd is in o.a. epilepsie bij honden.

Sterkte met Guus.
Gebruikersavatar
Door Kallista
#2970533
Pexion is inderdaad niet geschikt voor een hond met clusteraanvallen.
Mijn hond staat op pexion, maar toen we gestart zijn na uitgebreide onderzoeken met de medicatie had ie op dat moment nog geen clusteraanvallen (en nu sinds een half jaar gelukkig ook niet meer, wel nog aanvallen maar niet meer kort achter elkaar, maar we hebben wel een aantal keren de medicatie moeten verhogen)
Pexion heeft wel als voordeel dat dit stukken minder belastend voor de organen is (op lange termijn)

Dat wat jij beschrijft klinkt als partiële aanvallen, google daar maar eens op.

Als ik jou was zou ik de hond wel verder laten onderzoeken, een gedegen neurologisch onderzoek, RX, ammoniak, MRI en Liquor (onderzoek van hersenvloeistof) om al het andere uit te sluiten als oorzaak.
Voor hetzelfde geld heef je hond een onderliggende oorzaak voor de "aanvallen" .

Starten met de medicatie zou ik wel zo snel mogelijk doen, zeker bij een jonge hond die op deze leeftijd al epilepsie heeft kunnen de prognoses slecht zijn.
Misschien contact opnemen met dokter Mandigers?
Dat is in NL de beste op dit gebied.

Heel veel sterkte voor je hondje! Is echt een rotziekte...
Gebruikersavatar
Door Kallista
#2970536
O ja, nog een tip, de valkuil waar wij in het begin in gevallen zijn, bij mijn hond leken de glucosewaarden nogal laag, daarmee dat er richting diabetes, insulinoom o.d. gedacht werd.
Bleek later dat een de bloedstalen in de verkeerde tubes ingestuurd waren, zodat dit een vervalst beeld van de test gaf. Daardoor zijn wij dus een hele tijd op het verkeerde been gezet.
Door LindaTerhorst
#2970737
Bedankt voor jullie berichten. Ik vind het inderdaad lijken op partiële aanvallen, maar ook de gegeneraliseerde aanval heeft Guus denk ik.
Ik kan de fases van begin, hoofd en afsluiting echt heel goed onderscheiden bij Guus. Ik merk ook dat ie wat heftiger reageert en drukker gedrag laat zien wanneer er bijv mensen zijn. Dit had hij al, maar sinds de tweede keer aanvallen is dit erger geworden.

Hij heeft bij de tweede keer aanvallen direct medicatie gekregen. Nu is het alleen zaak om hem zo snel mogelijk op de juiste medicatie te krijgen.

We hebben vooralsnog besloten geen onderzoek te doen bij de wagenrenk. We hadden hier (voordat ik dit topic opende) al naartoe gebeld en onze eerste indruk is niet heel positief. De mevrouw aan de telefoon had niet zoveel zin om met ons mee te denken. We wachten het bloedonderzoek even af en dan kijken we verder.
Gebruikersavatar
Door pike
#2971094
LindaTerhorst schreef: Bedankt voor jullie berichten. Ik vind het inderdaad lijken op partiële aanvallen, maar ook de gegeneraliseerde aanval heeft Guus denk ik.
Ik kan de fases van begin, hoofd en afsluiting echt heel goed onderscheiden bij Guus. Ik merk ook dat ie wat heftiger reageert en drukker gedrag laat zien wanneer er bijv mensen zijn. Dit had hij al, maar sinds de tweede keer aanvallen is dit erger geworden.

Hij heeft bij de tweede keer aanvallen direct medicatie gekregen. Nu is het alleen zaak om hem zo snel mogelijk op de juiste medicatie te krijgen.

We hebben vooralsnog besloten geen onderzoek te doen bij de wagenrenk. We hadden hier (voordat ik dit topic opende) al naartoe gebeld en onze eerste indruk is niet heel positief. De mevrouw aan de telefoon had niet zoveel zin om met ons mee te denken. We wachten het bloedonderzoek even af en dan kijken we verder.
Hmm, Tja, die mevrouw is geen specialist op neurologisch gebied. Die zit er om afspraken te noteren.  Je da kan je doorverwijzen.
Laatst gewijzigd door pike op vr 08 aug 2014, 22:14, 1 keer totaal gewijzigd.
Door hamada
#2971167
De Wagenrenk is een specialistische kliniek waar een verwijzing van de dierenarts voor nodig is. De eigen DA is degene die met je mee moet denken.
Met verwijzing kan telefonisch een afspraak gemaakt worden bij een van de secretaresses/assistentes voor een consult bij een van de specialisten.
Wij zijn elke keer weer blij dat we de Wagenrenk op de achtergrond hebben als mogelijkheid voor de ingewikkelde beelden (hartproblemen en syringo).
Door LindaTerhorst
#2971837
Dat snap ik wel, maar de da adviseert mij om daarheen te bellen om advies in te winnen. Dan zou het fijn zijn als die mevrouw een beetje mee denkt met hoe ik dat advies zsm kan krijgen van iemand die er verstand van heeft. Verder spreek ik met geen kwaad woord over de wagenrenk.
Maar goed. Dat doet er allemaal niet toe. Het gaat niet goed met Guus, dat vind ik veel erger.
Door Ruisje
#2971841
LindaTerhorst schreef: Dat snap ik wel, maar de da adviseert mij om daarheen te bellen om advies in te winnen. Dan zou het fijn zijn als die mevrouw een beetje mee denkt met hoe ik dat advies zsm kan krijgen van iemand die er verstand van heeft. Verder spreek ik met geen kwaad woord over de wagenrenk.
Maar goed. Dat doet er allemaal niet toe. Het gaat niet goed met Guus, dat vind ik veel erger.
Als het niet goed gaat met Guus zou ik zo snel mogelijk een verwijzing voor de wagenrenk bij je dierenarts vragen! Of, proberen direct een afspraak met de wagenrenk te maken.
Gebruikersavatar
Door Kallista
#2971853
Je moet niet persee naar de Wagenrenk, Paul Mandigers werkt ook een aantal uren per week in Utrecht, op de kliniek kleine huisdieren. Google daar maar eens op.
Moet je wel ook een verwijzing van een reguliere DA hebben.

Dat men telefonisch niet veel kan zeggen vind ik niet zo vreemd, zullen ze toch de hond gezien moeten hebben (en het beste nog verder onderzoek doen)

Ik moet er wel nog bij zeggen dat het mijn eerste keus niet zou zijn om met een hond naar Utrecht te gaan.
Daar doen natuurlijk alle dierenartsen in opleiding hun ervaring op.

Sterkte met je hond!
Laatst gewijzigd door Kallista op za 09 aug 2014, 18:36, 1 keer totaal gewijzigd.
Door hamada
#2971876
Altijd moeilijk om besluiten te nemen als je je zoveel zorgen maakt om je hond!
Onze intussen ruime ervaring met de Wagenrenk is dat de sfeer er voor de hond redelijk relaxed is. Tot nu toe heb ik er nog geen stress toestanden in de wachtkamer meegemaakt zoals nog wel eens bij dierenartsen/klinieken het geval is. Het blijft natuurlijk wel een kliniek, dus vaak toch wel wat spannend voor honden ;). Utrecht ben ik 1x geweest, lang geleden, en dat vond ik erg massaal en inderdaad een typische leersituatie voor aankomende dierenartsen.
Zeker als het niet goed gaat met Guus zou ik echt een verwijzing naar dr. Mandigers vragen aan je dierenarts. Je kunt dan de uitslagen van het bloedonderzoek meenemen, en vaak geeft het maken van opnames van een aanval met je mobiel bijv. ook extra info aan de internist.
Hopelijk gaat het snel beter met Guus!!!
Door charmed
#2971958
Ik kom met 3 honden bij Dr. Mandigers op dit moment in de wagenrenk. Vind het altijd prettig. Zeker voor een hond die nogal stressig is, is de wagenrenk een fijne kliniek. Ben ook wel eens met mijn honden in Utrecht geweest, vond dat niet zo'n prettige ervaring, geen van alle keren. Veel te veel mensen om je hond heen, die van alles uitproberen. Geef mij maar de wagenrenk dat is wat meer persoonlijker ook voor de honden.
Door Sylvi@
#2971961
LindaTerhorst schreef:
We hebben vooralsnog besloten geen onderzoek te doen bij de wagenrenk. We hadden hier (voordat ik dit topic opende) al naartoe gebeld en onze eerste indruk is niet heel positief. De mevrouw aan de telefoon had niet zoveel zin om met ons mee te denken. We wachten het bloedonderzoek even af en dan kijken we verder.
Dan bel je desnoods nog een keer ;)

Ik herken het wel, ik heb soms ook een stugge niet meewerkende/meedenkende assistent aan de lijn. Maar eigenlijk over het algemeen totaal geen klagen over de assistentes (maar er zit er 1 die mij ook minder ligt en soms gewoon bot overkomt).

Over Mandigers niets dan lof, dus ga niet helemaal af op je eerste nare ervaring.

Verder veel succes!!
Gebruikersavatar
Door pike
#2972282
Of stuur Mandigers een mailtje.
Hier ook alleen maar positieve ervaringen met Mandigers.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door