Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

#2950628
Ja, binnenkort is het zo ver. Tay is nu 14 maanden en wordt afgerontgend. Met 8 maanden zijn zijn ellebogen, heupen en rug ook al op de foto geweest, maar nu gaan we voor het echie. Toch heb ik nog wat vraagjes. Tay heeft twee keer een roesje gehad, de 1e keer voor zijn ogen. Bij het wakker worden moest hij 2 keer wakker gespoten worden en daarna duurde het toch nog een tijdje voordat hij weer wakker was. Het was nog een klein hummeltje. Met het voorrontgenen kreeg hij weer een roesje, maar die dierenarts was geen fan van wakker spuiten, omdat ze dan ellendig wakker worden? Toen kregen we hem dus volledig onder zeil mee en toen we 2 uur later thuis kwamen kon hij alleen erg wankelend lopen en is thuis verder gaan slapen. Nu gaan we naar diezelfde DA, maar daarna zouden we ergens anders heen gaan voor een weekendje. Het is normaal 4,5 uur rijden. Nu hebben we die dag dus eerst een afspraak bij die DA en twijfel ik enorm of we moeten gaan. Ik wilde sowieso aangeven dat hij wat minder ingespoten moet krijgen, want ik vond het persoonlijk erg extreem, zolang onder zeil zijn. Ook wilde ik daar wachten tot hij weer zelf op kon staan.

Maar ik zit dus met de volgende vragen:
Is het 'normaal' dat je ze zo onder zeil mee krijgt?
Kan ik vragen of ze hem toch wakker spuiten? Of zijn jullie daar geen voorstander van?
Kan ik toch doorrijden naar de bestemming of zouden jullie naar huis gaan? (Naar huis betekent in vreemde auto waar hij mij niet kan zien voor een uur of 3, naar bestemming betekent 4,5 uur in bekende auto, waar hij mij kan zien en horen, maar daarna wel in een vreemd huis is)

-------------------------------
Update ;)

Ik durfde niet te zeggen dat we gisteren al zouden gaan. Iets met ongeluk oid? Maar Tay is gisteren gerontgend en de verwachting is HD/ED normaal! Hopelijk denken ze er in Duitsland hetzelfde over! Hij heeft dit keer veel minder ingespoten gekregen en was al wakker toen zijn zus nog op de tafel lag.

Nu even wachten op de uitslag, maar ik vier een feestje!  :mbounce: We kunnen door met sporten en als hij echt zo'n goede beoordeling krijgt kunnen we zelfs wel aan gaan keuren! :D
Laatst gewijzigd door TessaThomas op za 05 jul 2014, 17:41, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Door Ace
#2950635
Wij hebben gisteren foto's laten nemen van Ace (schouders, ellebogen, rug en heupen) en hij was toch ook nog behoorlijk weg toen we hem terug mee kregen. Hij is dus ook niet wakkergespoten geweest. Wij moesten nog 2.5 uur rijden naar huis en hij heeft bijna tot aan thuis liggen suffen, af en toe es willen rechtkomen om ons te zien maar hij was al bij al redelijk rustig, hij schoot niet echt in paniek. Ik zou het wel aangeven bij DA hoe hij reageert op verdoving. Ik persoonlijk zou dat niet combineren met een weekendje weg omdat sommige honden erna wat uit hun doen zijn maar een dag later is dat alweer beter  :)
Gebruikersavatar
Door Kaio
#2950643
volgens mij niet normaal.
Heb ooit eens bij eentje van mij gehad. Lopende band hd en ed fotoos, verplicht roesje voor belgie. De mijne viel direct om, zag de ervaren DA nog schrikken. Snel foto's gemaakt en weer spuiten en nog een keer bijspuiten. Toen bleef die daarna ergens lekker in het gangpad liggen hij wilde echt niet. Andere honden waarvan ik wist dat ie net ook waren geweest en ook roesje hadden konden vrolijk over hem heen lopen naar buiten.
Dus ik denk wel dat honden er erg varierend op kunnen reageren.

Eerlijk gezegd zou ik het niet combineren met een weekendje, stressstapeling
Gebruikersavatar
Door Ace
#2950645
Kaio schreef: volgens mij niet normaal.
Heb ooit eens bij eentje van mij gehad. Lopende band hd en ed fotoos, verplicht roesje voor belgie. De mijne viel direct om, zag de ervaren DA nog schrikken. Snel foto's gemaakt en weer spuiten en nog een keer bijspuiten. Toen bleef die daarna ergens lekker in het gangpad liggen hij wilde echt niet. Andere honden waarvan ik wist dat ie net ook waren geweest en ook roesje hadden konden vrolijk over hem heen lopen naar buiten.
Dus ik denk wel dat honden er erg varierend op kunnen reageren.

Eerlijk gezegd zou ik het niet combineren met een weekendje, stressstapeling
Niet normaal dat je ze meekrijgt als ze nog zo suf zijn? De hond voor ons was ook nog héél suf en van verschillende kennissen die daar ook gaan voor Röntgen kan de hond wel echt nog ver weg zijn in de verdoving. Ace reageerde al op stem en je zag zijn oogjes al bewegen, maar af en toe zakte hij nog eens weg, ging wat slapen en was toen terug wat wakkerder. Denk dat het zoals bij mensen is. Als je het echt niet vertrouwt dan zou ik nog wat bij DA blijven tot ie wakker genoeg is hoor. Een goeie DA moet hier toch wel mee instemmen?
#2950675
Mijn twijfel zit vooral erin dat hij of wakker wordt in een vreemde auto zonder mij te zien of horen op de terug weg, maar daarna thuis is. Of dat hij wakker wordt in eigen auto waar hij mij ziet en hoort, maar daarna in een vreemde omgeving. Hij heeft nooit moeite met een vreemde omgeving namelijk, zolang ik erbij ben. Die dag zelf zouden we dan pas 's avonds aankomen en niks meer doen.

Echt normaal is het dus blijkbaar niet. Hij reageerde die 2e keer ook niet op stem oid, pas een half uur later een klein beetje.
#2950677
Als je niet wakker laat spuiten dan kunnen ze behoorlijk weggezakt in de roes raken en zit er weinig anders op dan een behoorlijk suffe hond mee naar huis te nemen. En dat kan best ene lilluk poosje duren voordat ze weer wakker zijn. Dat verschilt gewoon per hond, hoef je als da niet eens onmundig veel roes voor te spuiten oid. Hier de laatste keer wakker laten spuiten en ze was niet 100% wakker, maar wel dat ze zelf in een vlot tempo naar de auto spurte. Thuis nog een uurtje uitgedut en toen was het wel klaar.

Ik zou vragen om wakker spuiten en dan daarna gewoon gaan naar waar je naartoe wilde.
#2950683
Angelique schreef: Als je niet wakker laat spuiten dan kunnen ze behoorlijk weggezakt in de roes raken en zit er weinig anders op dan een behoorlijk suffe hond mee naar huis te nemen. En dat kan best ene lilluk poosje duren voordat ze weer wakker zijn. Dat verschilt gewoon per hond, hoef je als da niet eens onmundig veel roes voor te spuiten oid. Hier de laatste keer wakker laten spuiten en ze was niet 100% wakker, maar wel dat ze zelf in een vlot tempo naar de auto spurte. Thuis nog een uurtje uitgedut en toen was het wel klaar.

Ik zou vragen om wakker spuiten en dan daarna gewoon gaan naar waar je naartoe wilde.
Ah, dank je wel, Angelique! Ik was ook niet bang dat de DA heel veel roes had gespoten, maar misschien wel teveel voor Tay. ;) Maar dan zou het misschien zelfs met minder hetzelfde effect kunnen hebben?
#2950692
Kies je nadrukkelijk voor een foto mét roesje? Ik heb zowel HD als ED altijd zónder roesje laten rontgenen, om geen onnodige roesje te laten geven. Mijn ervaring is dat een arts die hierin bedreven is (zowel in de foto's als de omgang met verschillende honden) dit in de meeste gevallen prima kan!
#2950769
TessaThomas schreef: Ah, dank je wel, Angelique! Ik was ook niet bang dat de DA heel veel roes had gespoten, maar misschien wel teveel voor Tay. ;) Maar dan zou het misschien zelfs met minder hetzelfde effect kunnen hebben?
Daar kan ik echt niks zinnigs over zeggen omdat ik niet exact weet hoe dat met die narcoses in zijn werk gaat. Ik kan alleen mijn ervaring delen. Toen Kat voor de HD ging kon ik kiezen uit een roesje waarbij ze moest uitslapen en eentje waarbij ze wakker gespoten kon worden. In 1ste was mijn optelsom...de 1ste, want dat is dan maar 1x zooi. Waarbij ik er achteraan grapte "als ze dan maar niet het hele weekend voor gaas ligt". Waarop mijn da zei. Dat kan ik niet garanderen, het ligt er maar net aan hoe diep ze wegzakken. Dus toen voor de roes met wakkerspuit gekozen.
#2950773
Parelridder schreef: Kies je nadrukkelijk voor een foto mét roesje? Ik heb zowel HD als ED altijd zónder roesje laten rontgenen, om geen onnodige roesje te laten geven. Mijn ervaring is dat een arts die hierin bedreven is (zowel in de foto's als de omgang met verschillende honden) dit in de meeste gevallen prima kan!
Die ervaring heb ik ook hoor. Ben nog nooit ontevreden geweest over de foto's die zonder roes gemaakt zijn. Bij Kat heb ik voor het eerst redelijk bewust voor een roesje gekozen, omdat ik wist dat Kat absoluut niet blij zou worden van foto's maken bij kennis en het er wellicht alsnog opuit zou draaien dat ze een roes moest krijgen. Dus dan maar meteen. Zeg er wel bij dat ik ondanks dat ik eerder niet ontevreden was, ik deze keer zeldzaam mooi strakke hd-foto's had.
#2950801
Angelique schreef: Die ervaring heb ik ook hoor. Ben nog nooit ontevreden geweest over de foto's die zonder roes gemaakt zijn. Bij Kat heb ik voor het eerst redelijk bewust voor een roesje gekozen, omdat ik wist dat Kat absoluut niet blij zou worden van foto's maken bij kennis en het er wellicht alsnog opuit zou draaien dat ze een roes moest krijgen. Dus dan maar meteen. Zeg er wel bij dat ik ondanks dat ik eerder niet ontevreden was, ik deze keer zeldzaam mooi strakke hd-foto's had.
Was dat bij dezelfde arts waar je zónder roesje ging?

Ik ben eens bij een da geweest die het niet lukte zonder roesje. Dat lag overigens aan de arts, niet aan de hond. Na een hele boel gepruts, 7-8 pogingen verder, stelde hij voor het mét roesje te doen en heb ik daarmee ingestemd. Goed om te weten is dat ik onervaren was en vooraf bij de Raad van Beheer had gevraagd of het klopte wat men zei, dat de ene arts hierin beter is dan de ander. Antwoord was dat het niets uit maakte, dat álle hiertoe bevoegde dierenartsen goede officiele foto;s maken konden en het panel dat ze beoordeeld de foto bovendien afkeurt indien deze onverhoopt tóch niet goed is. Met die info ging ik naar de eigen da en stemde ik in toen hij tenslotte toch een roesje wilde geven. De foto die daarna volgde en gelukt zou zijn, toonde geen beste heupen. Dat was op z'n minst verbazend, want HD is in het ras (tegenwoordig) zeer uitzonderlijk en in de lijnen van beide ouders (in de breeedte onderzocht!) kende ik er ook geen.
De uitslag volgde en mijn hond kreeg een 'C' beoordeling... Ik belde 1 van de artsen die vaak genoemd werd op forums als zijnde 'een goede' om hem te vragen of het waar was wat men zei over het kwaliteitsverschil. Eigenlijk in de verwachting dat hij zou zeggen "Nee hoor,  maakt niks uit", maar dat zei hij niet. Sterker nog, hij was zó overtuigt van het verschil, dat hij me uitnodigde om kosteloos bij hem een nieuwe foto te laten maken. Hij zou dan bekijken of de heupen tóch goed waren en in dat geval, kon ik over een jaar een officiele nieuwe laten maken daar, want her-beoordeling mag niet eerder dan een jaar later... De foto die hij maakte (gewoon in 1 keer, zonder roesje..) was zelfs voor mij als leek duidelijk een ander beeld. De arts had stevig de P in over de geschiedenis, want ze had gewoon perfecte heupen! Maar of ze dat op de leeftijd van 2,5 jr. nog zou hebben..? De natuurlijke slijtage kan van een mooie A een B maken :(  B is natuurlijk niet slecht, maar wél jammer als het eigenlijk mooier was.
Ik kreeg de foto mee en vroeg de officiele/beoordeelde bij de RvB op (moet je ook weer voor betalen, het terug krijgen van de mislukte foto die ze gewoon beoordelen zonder af te keuren..).  Die 2 - slechts enkele weken na elkaar genomen - laten een wereld van verschil zien. De dierenarts heeft het altijd afgedaan als "Op die leeftijd ontwikkeld zich dat nog" (Ja, ammehoela, van een C naar een A heup? Andersom kan, na trauma, maar dit slaat nergens op!).
Enfin, mijn hond werd ca. 1.5 jaar later her-beoordeeld, op grond van weer nieuwe foto's (want het moet een recente foto zijn) en kreeg een dikke, vette A. Wederom gewoon 1 foto, zonder roesje. Sindsdien ga ik voor de HD en ED foto's natuurlijk ab-so-luut naar een dierenarts die er om bekend staat dit deskundig en zonder roesje te kunnen. Het heeft me klauwen met geld gekost op deze manier, heel veel zenuwen over de 1e foto/uitslag en later over of het bij de her-beoordeling nog steeds oké zou zijn ('t was een sportieve hond, ze zat niet in een porselein kastje..) en - ook heel rottig - er wordt éérst een slechte uitslag gepubliceerd waar dus verschrikkelijk over gekletst en gestookt werd door bepaalde fokkers. Gewoon heel vervelend allemaal en volkomen onnodig.
Lang verhaal kort: met roesje kán ook veel beroerder uitpakken dan zonder. Het belangrijkste is denk ik dat de arts goed weet wat de juiste positie is om een hond in te rontgenen en beschikt over goede, snelle apparatuur.
Gebruikersavatar
Door Kaio
#2950809
Ace schreef: Niet normaal dat je ze meekrijgt als ze nog zo suf zijn? De hond voor ons was ook nog héél suf en van verschillende kennissen die daar ook gaan voor Röntgen kan de hond wel echt nog ver weg zijn in de verdoving. Ace reageerde al op stem en je zag zijn oogjes al bewegen, maar af en toe zakte hij nog eens weg, ging wat slapen en was toen terug wat wakkerder. Denk dat het zoals bij mensen is. Als je het echt niet vertrouwt dan zou ik nog wat bij DA blijven tot ie wakker genoeg is hoor. Een goeie DA moet hier toch wel mee instemmen?
Onee zo bedoelde ik het niet helemaal, had ik verkeerd gelezen. Het was dat het wakker spuiten slecht ging. 2 dingen door elkaar gehasld.
Ja en de mijne heeft nog een uur daar gelegen na 2 keer wakker spuiten. Maar ja het is ook niet fifi die je ff onder de arm steekt om mee te nemen. En ja ik vertrouwde het toen ook totaal niet. Ik vond het zo onaangenaam iets dat ik idd roep doe het liever zonder roesje.
Door charmed
#2950811
Als je bij veel verschillende klinieken komt zal je nooit dezelfde gebruikte hoeveelheden tegenkomen op een factuur. Ik leg altijd alles naast elkaar, omdat mijn dames slecht tegen narcose kunnen. Er als er dan een trage reactie is geweest. Dan vergelijk ik alles per factuur, de hoeveelheden en wat er gebruikt is. Ik heb ook al gebruiken ze exact hetzelfde middel, nog nooit meegemaakt dat er bij allen dezelfde dosering op de factuur staat. Iedere kliniek heeft zo zijn eigen gebruiken denk ik dan. Soms vind ik het best akelig veel wat ze gebruiken.

De laatste keer dat Whisper geopereerd moest worden heeft ze maar echt heel weinig gehad. Zoals de specialist dat noemde een homeopatische dosering en toch was ze eveneens heel lang weg. Ze hebben haar toen niet bij gespoten. Maar toen ze eenmaal bij was, was ze ook weer helemaal aanwezig.

Het verschilt denk ik wat men geleerd heeft over de hoeveelheden, wat de ene veel vind, zal de andere weinig vinden. En niet iedereen werkt met dezelfde middelen. Daarnaast zal het ook verschillen per hond. De ene hond krijg je met heel weinig onder narcose, de andere niet. Maar het zou dus idd voor jou hond net iets aan de ruime kant kunnen zijn de hoeveelheid die ze gebruikt hebben.

Prudence wilde toen ondanks bijspuiten niet bijkomen, ik meen iets van 2 uur later was ze nog diep weg. Toen hebben ze haar bijgespoten en daarna wilde ze pas bijkomen. Eerst wel even een flinke wandeling gemaakt, zodat ik zeker was dat ze wakker was.
TessaThomas schreef: Ik was ook niet bang dat de DA heel veel roes had gespoten, maar misschien wel teveel voor Tay. ;) Maar dan zou het misschien zelfs met minder hetzelfde effect kunnen hebben?
Door charmed
#2950815
Ik heb geen hond onder narcose gehad voor HD-foto's en alle 4 perfecte foto's. Allen HD-A en geen afwijkingen te zien.

maar dat zal denk ik wel verschillen of je een grote of kleine hond hebt :)
Angelique schreef: Die ervaring heb ik ook hoor. Ben nog nooit ontevreden geweest over de foto's die zonder roes gemaakt zijn. Bij Kat heb ik voor het eerst redelijk bewust voor een roesje gekozen, omdat ik wist dat Kat absoluut niet blij zou worden van foto's maken bij kennis en het er wellicht alsnog opuit zou draaien dat ze een roes moest krijgen. Dus dan maar meteen. Zeg er wel bij dat ik ondanks dat ik eerder niet ontevreden was, ik deze keer zeldzaam mooi strakke hd-foto's had.
Laatst gewijzigd door charmed op di 01 jul 2014, 17:09, 1 keer totaal gewijzigd.
#2951222
charmed schreef: Ik heb geen hond onder narcose gehad voor HD-foto's en alle 4 perfecte foto's. Allen HD-A en geen afwijkingen te zien.

maar dat zal denk ik wel verschillen of je een grote of kleine hond hebt :)
Nee hoor, want zoals ik ook al zei ben ik nooit ontevreden geweest over de foto,s die zonder roesje gemaakt zijn. Het kan dus ook prima zonder roes als de da daartoe in staat is en de da die deze foto's van Kat met roes gemaakt heeft zal dat ook prima kunnen, alleen heb ik in deze voor de gemoedsrust van Kat voor een roesje gekozen.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door