Ik zou als orgaanpercentages voeren:
hart 4 tot max 10% hart, ideaal zo'n
5-8%. In een prooi zit wat minder, zo'n 3-4%, dat kan je ook voeren, als je dat wil. Ik voer ook ietsje extra omwille van de taurine en andere waardevolle zaken, maar niet overdrijven.
Lever: 5% das een mooi richtgetal voor katten, 6% kan ook, over de 7 zou ik niet gaan.
Nier 2-3%, dat zijn erg kleine orgaantjes in een prooi, meer is niet nodig als je min 5% lever voert.
Maag ook 2-3%, dat is wel iets groter in een prooi dan nier maar voegt wat minder toe.
Als je een orgaansoort als spier zou willen voeren, is dat in mijn optiek eerder maag dan hart.
Andere orgaansoorten zoals hersenen, long, tong, evt pens, mag je ook voeren als ze het lusten, maar eerder bijkomstig, dus af en toe of niet meer dan 2%.
Ik geef nu afzonderlijke percentage's want dan doe je er in je hoofd mee wat je wil, ze onder orgaan of onder spier voegen. Ik vind het eenvoudiger onder orgaan, maar het is maar de naam die je eraan geeft. Dat maakt mij niet uit, zolang je uiteindelijke percentage's die je voert aan hart maar kloppen.
Rundernier zou ik ook afraden. Ook biologisch bevatten die veel cadmium omdat cadmium zich opstapelt tijdens de levensloop en runderen minstens 2 jaar oud zijn (anders is het kalfsnier). Cadmium zit in de omgeving en ook op de wei, en heeft dus niets met biologisch te maken.
Nieren zou ik van jonge dieren voeren, itt lever waar aangeraden wordt zowel jonge als oudere dieren te voeren en dan het liefts biologisch. Afvalstoffen in lever zijn afhankelijk van wat het dier te eten heeft gekregen en van medicatie heeft gekregen, maar werkt weinig accumulerend.
Kalkoenbot zou ik inderdaad achterwege laten, dat is voor vele honden al te hard en voor katten zou ik het enkel gemalen aanbieden. Zelfde met gans trouwens (moest je dat tegenkomen
).
Wel mooi spiervlees om te voeren.
Kwartel is super zacht. De karkasjes kan je zelfs met de hand breken. Konijnkarkas is ook mooi zacht. Ik knip ze over de ruggengraad door zodat die in 2 is en goed te eten is, en de ribbetjes zijn mooi zacht. Als je reuzekarkassen hebt en de ruggengraad is toch wat te hard, kan je er gewoon een paar tikken met een vleeshamer op geven en dan kunnen ze dat zeker wegkrijgen.
Vis werkt hier heel erg laxerend. Ik ben ook begonnen met viskarkas als vleesbot te rekenen, maar dat kwam niet echt goed qua ontlasting. Nu behandel ik het in mijn hoofd dus als spiervlees wanneer er bot inzit en als orgaan wanneer er geen bot inzit. Maar ik voer het buiten het menu.
Ik combineer er gewoon steeds vleesbot bij.
Mijn ervaring is trouwens ook dat het voor de ontlasting beter is om het vleesbot steeds over de twee maaltijden te verdelen. Het hoeft niet echt, maar het kan zijn dat dat helpt. Als je katten hebt die graag schrokken is dat natuurlijk niet steeds mogelijk. Mijn schrokkater krijgt ook maar 1 keer per dag zijn vleesbot, 's avonds bij zijn orgaan en 's ochtends enkel zijn spiervlees.
Maar dat is iets waar je zelf wat moet mee uitproberen bij je eigen katten.
Ik tel diersoorten in het orgaan trouwens niet mee als ik tel hoeveel diersoorten ik voer. Omdat orgaan al zo'n specifieke samenstelling heeft dat ik niet denk dat je de samenstelling specifiek voor vb schaap in spiervlees, ook voert wanneer je enkel de lever ervan voert. Ik tel dus enkel de soorten waar ik spier of vleesbot van voer. In orgaan kan je ook best afwisselen in diersoorten, maar dat kunnen dus zeker soorten zijn die je ook in spier of vleesbot voert.
Je mag trouwens perfect spier en bot van hetzelfde dier voeren op 1 dag. Of je nu dag 1 eendennekken en kipfilet voert en dag 2 kippennekken en eendvlees of je voert dag1 enkel eend en dag2 enkel kip, dat is geheel hetzelfde. Als voorbeeld he, je hoeft natuurlijk niet perce kipfilet of eendenvlees te voeren.
Je mag trouwens ook 2 dagen na elkaar eendennekken voeren, en dan 2 dagen iets anders als je dat handiger vind. Zolang een diersoort over een tijdspanne van enkele weken niet meer dan een kwart van je menu uitmaakt (bot , orgaan en spier samen), is het goed.
Je hoeft ook niet percé elke diersoort evenveel te voeren als je meer dan 5 verschillende soorten hebt. Ik heb ook een aantal diersoorten die ik vrij veel voer (een 5e of 6e van het menu), een aantal tussenin en een aantal die ik vrij zelden voer, ter afwisseling. En dat verandert ook. Geit heb ik een tijdje vrij veel gevoerd als spier maar nu geef ik meer kalkoen, wilde eend en gans omdat ik dat meer liggen heb. Van bot heb ik vroeger vooral konijn, kip en eend gevoer, maar nu voer ik vooral fazant, en heb ik zelfs geen kip liggen voor het moment. Als ik eraan kan geraken koop ik dat ook wel weer, maar het kan zijn dat het meer ter afwisseling is. Een menu is dus veranderlijk adhv wat er in de vriezer ligt.