Honing in de raat is de meest pure vorm van honing. De imker haalt de honing immers niet uit de raat maar breekt/snijdt hem uit de korf of uit het raampje.
Honing in de potjes is dmv een honingslinger uit de raat geslingerd. Dit gebeurd trouwens altijd koud
http://www.imkerpedia.nl/wiki/index.php/Honingslinger
Rauwe honing wordt vervolgens alleen gezeefd en geklaard. Deze honing behoudt alle goede eigenschappen maar zal een keer gaan kristalliseren.
Gewone honing is bewerkt vooral om dit kristallisatieproces tegen te gaan. Dit gebeurd meestal door verhitting. Ook al zal de honing dan niet meer kristalliseren helaas gaan door deze verhitting veel goede enzymen en voedingstoffen kapot en/of verloren.
Kies dus altijd voor de rauwe honing. In de pot is natuurlijk het makkelijkste. Krijg je ooit de kans om een stuk raathoning te mogen proeven sla dan niet af. Je snapt dan echt waarom het het vloeibare goud wordt genoemd. Het is even wennen want je kauwt op de raat en die bestaat uit bijenwas. Als je alle honing eruit gekauwd hebt, kun je het gewoon uitspugen.