Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door Annemieke
#290945
Ik heb een bearded collie teef van 13 jaar oud die sinds een paar weken iedere dag in huis plast. In eerste instantie dacht ik dat het ouderdom was maar toch maar even naar de DA geweest. Vandaag moest ik urine brengen, ze heeft een blaasontsteking en hij ontdekte kristallen in de urine, die uiteindelijk stenen kunnen worden.
Nu moet ze dus een speciaal dieet en dat zijn brokken. Ik voer Bibi natuurmix en ik weet dat dierenartsen natuurlijk snel een dieetbrok voorschrijven. Wat moet ik doen, wie heeft hier ervaring mee???
Door Peet
#290950
Het gaat er om welke kristallen het betreft (er zijn er 2, ehm...Lizzy weet dat wel :-[...kan ff niet op de naam komen).

In ieder geval vers blijven voeren, geen dieetbrok vol kh's, verder supplementeren met Cranberrie en Vit C.

Het is belangrijk dat haar blaas en urinebuis zo zuur mogelijk blijven, opdat de kristallen sneller oplossen, of in ieder geval zo klein mogelijk blijven. Cranberrie voorkomt dat de kristallen zich vast gaan zetten in de blaaswand of de urinebuis. Vit C zorgt voor een zurige omgeving waardoor de kristallen kleiner blijven en uitgeplast kunnen worden.
Door Peet
#290965
De ene is Struviet, de ander calcium oxalaat :D...

De dieetbrokken geven nogsteeds kans op kristallen door de hoeveelheid koolhydraten. Dus ik zou absoluut vers blijven voeren.

Vit C en cranberrie is gewoon bij de drogist, Hema, reformhuis etc etc te koop. Het zijn echt "de probate middelen" bij blaasgruis en blaasontsteking.

Het middel op die site klinkt goed, maar ik ken het niet. Misschien iemand anders?

(geef je meisje een knuf, 't is een schatje....ik ben een xtje bij je geweest voor Bibi, weet je nog? ;))
Door Annemieke
#290968
Peet schreef: De ene is Struviet, de ander calcium oxalaat :D...

De dieetbrokken geven nogsteeds kans op kristallen door de hoeveelheid koolhydraten. Dus ik zou absoluut vers blijven voeren.

Vit C en cranberrie is gewoon bij de drogist, Hema, reformhuis etc etc te koop. Het zijn echt "de probate middelen" bij blaasgruis en blaasontsteking.

Het middel op die site klinkt goed, maar ik ken het niet. Misschien iemand anders?

(geef je meisje een knuf, 't is een schatje....ik ben een xtje bij je geweest voor Bibi, weet je nog? ;))
Ja ik weet het nog! :) Die knuffel geef ik hoor, ik word er erg emo van, ze is al stokdoof en ze ziet ook slecht, ze wordt gewoon oud en daar heb ik erg veel moeite mee..... :'(
Door Peet
#290969
ooooww...dat kan ik me goed voorstellen....het is niet leuk om je lieveling steeds minder te zien worden...(heb een beetje 't zelfde met Beau)...maar blaasgruis is niet meteen het einde hoor :D...Stop haar eerst maar lekker vol met Cranberry en Vit C, dat zal in ieder geval al helpen! Kop op, hé :)
Door Elise
#290972
Er zijn inderdaad struviet en uraatstenen. Ik heb zelf een dalmatier die uraatstenen/kristallen vormde. Hij staat nu anderhalf jaar op vers en in combinatie met het geven van bronwater heeft hij geen problemen meer.
Ook voor mensen die kristallen vormen wordt aangeraden om bronwater of gekookt water te drinken, dus misschien kan je dat proberen.
Ook zijn er pH-strips te koop, waarmee je de pH-waarde zelf in de gaten kan houden.

Sterkte ermee!
Door Lizzy
#290975
Maar wat voor kristallen zitten er nu in de urine? Dat is wel belangrijk om te weten voordat je iets in je hond gaat stoppen....

Zie dit stuk dat ik daar eerder over geschreven heb:
**Struviet kristallen worden meestal gevormd in een alkalische urine. Er wordt in deze gevallen vaak bijv. Hills S/D of C/D voor geschreven. Dit voer bevat zouten
waardoor de hond meer gaat drinken (doorspoelen) en het voer zorgt ervoor dat de urine zuurder wordt waardoor de kristallen "oplossen". Dit voer is trouwens niet geschikt om lang te blijven voeren. Dat geeft Ome Hill's zelf toe. Overigens hebben honden met struviet kristallen vaak ook een bacteriele infectie. Men weet niet of er nu eerst de bacteriele infectie was en er daardoor gruis is ontstaan of andersom (kip en ei verhaal). Veelal wordt hier ook antibiotica voorschreven (waar ik trouwens niet zo'n voorstander voor ben). Bacterieen kunnen veelal niet in een zuur millieu leven, een van de redenen dat de urine wordt aangezuurd.

**Calcium kristallen: deze moeten chirurgisch verwijderd worden. Ik weet niet 100% zeker of deze stenen in een zure of alkalische urine worden gevormd, hoewel ik denk dat het in een te alkalische urine is.

**Uraat/Ammonium kristallen: deze stenen worden meestal gevormd in een te zure urine. Er wordt in deze gevallen vaak Hills U/D voorgeschreven. Dit voer bevat zeer weinig purine (hoewel ze zelf niet weten hoeveel purine het dan bevat...). Purine is een eiwit dat door sommige honden niet "verwerkt"
kan worden (erfelijk bepaald) en een hoog purine gehalte zorgt
bij deze honden voor een te zure urine waardoor zich deze uraat kristallen vormen.

**Cystine Calculi (dit is de Engelse term, de Nederlandse weet ik niet): Deze stenen vormen zich in een pH neutrale tot zure urine. Deze stenen worden veroorzaakt door een nierafwijking. Er is een probleem met de reabsorbtie van cystine.

Het is absoluut onmogelijk dat de aangetroffen kristallen uit een combinatie bestaan van struviet en uraat kristallen, maar een het gruis kan bijvoorbeeld wel een combinatie van uraat en ammonium kristallen bestaan. Er zijn volgens mij ook gevallen bekend waar de kristallen bestonden uit een
combinatie van struviet en calcium. Met andere woorden: twee stenen met een tegenovergestelde opbouw kunnen niet tegelijktijdig in de urine voorkomen.

Nu, Mini Schnauzer staan er bijv om bekent om struviet of calcium kristallen op te bouwen. Dalmatische honden staan bekend om uraat kristallen op te bouwen.
Dit is genetisch bepaald. De Dalmaat heeft een urine systeem afwijking doordat hij een bepaalde stof niet kan omzetten (zal ik verder niet op in gaan). Voor zover ik weet zijn ook Engelse Bulldoggen gevoelig voor het opbouwen van blaasgruis/stenen en veelal zijn deze stenen opgebouwd uit Uraat kristallen of uit de Cystine Calculi.

Afhankelijk dus van welke type gruis we hier te maken hebben moet er een behandelplan gemaakt worden. Want:

Wanneer de hond nu bijvoorbeeld last heeft van Uraat kristallen (die dus meestal in een te zure urine ontstaan) en je geeft hem Hills S/D of vitamine C (of Cranberry) dan word de urine NOG zuurder en ontstaan er NOG meer kristallen en dit kan leiden tot
de meest gruwelijke situaties (waar we het ook maar niet over zullen
hebben). Jouw dierenarts kan dus de pH waarde van de urine op meten. Het zou prettig zijn om de pH waarde te weten te komen...., dan weet je wat meer.

Dan even over dieetvoeding: honden krijgen blaasstenen/gruis door o.a. de voeding. In brokken komen vaak stoffen (fosfor, magnesium, etc - in de verkeerde verhouding) voor die er voor zorgen dat de hond blaasgruis krijgt. Die verhoudingen worden dan in het dieet voer weer aangepast. Alle brokken bevatten veel onnatuurlijke producten. En, als je het mij vraagt kunnen deze onnatuurlijke stoffen blaasgruis veroorzaken.

Een rauwe, natuurlijke voeding is altijd beter, ook wanneer er blaasgruis aangetroffen is. Want, het product (als het een goed product is of BARF) voorziet in de juiste stoffen in de juist verhouding en houdt balans in het
lichaam van het dier. Het houdt ook balans in de pH waarde van de urine
waardoor er minder (veel minder) kans is dat er gruis wordt gevormd.

Het is dus de kunst om erachter te komen wat voor kristallen het precies zijn, afhankelijk daarvan het rauwe, verse dieet aan te passen. Stel, jouw hondje heeft een gruis die in een te alkalische urine voorkomt, dan moet de urine zuurder gemaakt worden. Vlees maakt de urine zuurder en gruis lost op die manier gewoon op en komt dus gewoonlijk niet meer terug. Dus, als jouw hondje een te alkalische urine heeft is versvlees DE oplossing.

En, die Hills S/D, C/D en U/D, Trovet en Leo dieeten zijn allen niet goed om lang te geven. En er zijn betere manieren om de urine zuurder of alkalischer te maken en blaasgruis te voorkomen.

Trouwens, versvlees maakt urine zuurder. Groente maakt de urine weer
alkalischer. Je kunt een gigantisch goed evenwicht vinden door deze twee
voedingsstoffen te combineren. Voor de meeste honden is een gezonde pH
waarde (van de urine) tussen de 6.3 en 6.7. De pH waarde van de Dalmaat
hebben we liever tussen de 6.5 en 7.0. De pH waarde van de urine van mijn dalmaten is al lange tijd rond de 7.0. Op versvlees. Met purine. Wel in combinatie met rauwe groentes.

Overigens fluctueerd (of zoiets - ik weet ff niet meer hoe je dat schrijft!) de pH waarde wel hoor.

Ik ben dus erg benieuwd uit welke kristallen het gruis/stenen opgebouwd zijn. Ik ben dus ook benieuwd wat de pH waarde van de urine is.

Moraal van dit verhaal: je moet beslist niet zelf vitamine C gaan geven! Dit moet beslist in overleg met jouw dierenarts en voordat je zelf dingen gaat proberen moet je dus eerst zeer goed weten over welk gruis/stenen je het hier hebt...

---------

Ik denk (gezien er ook een ontsteking aanwezig is) dat het struviet betreft. Maar je moet dat wel zeker weten.
Door Annemieke
#291008
Het gaat inderdaad om struviet. De PH waarde weet ik niet. Ik heb nu een zak urinary van royal canin meegekregen, maar als ik zie wat daar allemaal inzit word ik daar niet blij van.

Er zaten trouwens ook eiwitten in de urine.
Door Lizzy
#291126
Het is dus een beetje het kip en het ei, maar meestal is er sprake van een blaasontsteking waar zich struviet in ontwikkeld. Je hebt vaak wel antibiotica nodig om de blaasontsteking te verhelpen. Heb je dat gehad?

Goed, verder is de pH waarde iets aan de te alkalische kant. Voor een gewone hond (en dus niet voor een Dalmaat) is een pH waarde van de urine rond de 6,5 mooi. Nu lijkt dat verschil weinig, maar de pH schaal is niet lineair maar logaritmisch opgesteld. Dit betekent dat bij een pH 7 er 10 maal zo veel waterstofionen in oplossing zijn dan bij een pH 8.

In principe is er niks beters bij struviet als versvlees! Dit verzuurt namelijk de urine van nature (vlees maakt zuur). De pH waarde is dus waarschijnlijk verhoogd door de blaasontsteking (de bacterieen maken de pH waarde meer alkalisch. Overigens, een pH waarde van 7 is neutraal. Er onder is zuur en erboven is basisch/alkalisch).

Ik zou dus zelf absoluut 200% Bibi blijven geven. Verder de urine aanzuren met vitamine C (ascorbinezuur en dus niet bijv. Ester C of calcium ascorbaat - deze laatste twee hebben geen verzurend effect) en eventueel cranberry. Beide zijn te koop bij reformwinkels, zaken als De Tuinen en bij Drogisten. Ik zou zelf maar eens beginnen met 1000 mg vitamine C. Het kan zijn dat je hond daar wat dunne ontlasting van krijgt. Als dat gebeurd, dan moet je wat minder gaan geven (als je 1000 mg tabletten hebt, dan knip je daar gewoon een klein stukje af). Cranberry heeft ook een goed verzurend effect. OK, een zuurder millieu van de urine doodt ten eerste bacterieen (hoewel ik denk dat de meeste blaasontstekingen gewoon een AB-kuur nodig hebben) en een zuur millieu lost ook struviet op.
Door Annemieke
#291213
Ok perfect!!! Ik moet over 4 weken terug komen en ben reuze benieuwd hoe het er dan voor staat. Als de uitslag goed is zal ik tegen de DA zeggen hoe ik het gedaan heb, ik ben benieuwd wat hij zegt. Volgens hem is die struviet alleen op te lossen met die brokken.

Ik heb inderdaad ook een antibiotica gekregen. Die is waarschijnlijk ook wel nodig want Bibi kreeg ze al en heeft toch een blaasontsteking gekregen.

In ieder geval onwijs bedankt voor je antwoord, ik ga gelijk morgen achter vit.C en cranberry aan!
Gebruikersavatar
Door Hitam
#291697
Je kunt ook appelazijn gebruiken om de urine aan te zuren. Dan moet je biologische appelazijn gebruiken, de troebele. En dat door het eten doen.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door