Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Gebruikersavatar
Door arineja
#2905955
;DGoedenmorgen, ik heb een vraag over het samenstellen van een Barf-menu. Ik ga naar Spanje, en wil daar voor de 1e week zelf een menu samenstellen, met produkten die ik daar snel kan vinden. Daarna ga ik verder op zoek naar andere mogelijkheden, en vleessoorten. Kunnen jullie mij adviseren of wat ik uitgedokterd heb voor 1 week dat voldoende is.
Ik ga uit van ongeveer 500 gr. vlees per dag, aangevuld met circa 50 gr. groente
Het vlees bestaat dan uit ongeveer 200 gr. kippenvleugels, 200 gram konijn, en 50 gr. kippenlevertjes 50 gr. sardientjes, dit voor 8 dagen.
Bedankt vast voor jullie advies :D ;)
Laatst gewijzigd door arineja op vr 11 apr 2014, 12:57, 1 keer totaal gewijzigd.
#2906271
Qua percentages kom ik uit op 40% vleesbot, 40% spiervlees (er vanuit gaande dat het konijn spiervlees is en geen bot), 10% lever en 10% groenten. Ik heb de sardien trouwens niet meegerekend omdat dit een heel prooidiertje is.

Dat is voor 1 maaltijd 1 keer per week prima. Maar dit is op lange termijn niet goed. Ook niet voor 8 dagen.

Ten eerste heb je inderdaad meer diersoorten nodig. In totaal moet je toch zeker wel op 4 diersoorten uit komen. Ten tweede heb je meer orgaanvleessoorten nodig. 10% lever is echt veel te veel, dat moet zeker met de helft worden teruggebracht. Dus het mooiste wissel je af met hart en nier of hart en tong of hart en hersenen of hart en testen, ofzo. Kun je aan vuile pens komen?
#2906283
Hallo Lizzy, bedankt voor je reactie. Ik weet niet of ik aan vuile pens kan komen. Ik voer nu gedurende 3 1/2 week KVV, wat overigens prima gaat en vol tevredenheid. Je kan dit in Spanje niet kopen, dus ben ik gaan surfen over internet wat er in Spanje te koop is en waar het eventueel te koop is, van daaruit heb ik dat menu samengesteld, voorlopig voor 1 week, zodat ik de week daarna mij weer kan orrienteren waar en wat er te koop is. De site waar in het vandaan heb is : www.voerwijzer.com/barfen-spanje. Misschien dat  jij dan betere suggesties kan doen. De winkels carafour, en Maxcoop zitten niet bij ons in de buurt. Een poelier weet ik niet daar moet ik naar op zoek.
#2906525
In Spanje kun je veel leuke barfspulletjes scoren op een "mercado municipal". Dit zijn markthallen die iedere dag van de week (muv zondag) geopend zijn. Veel standhouders hebben zich gespecialiseerd in een of twee diersoorten: zo heeft een "pollería" veelal kip (al tref je er ook wel eens een konijn of een kalkoen aan). Je kunt er, als je het lief en in het Spaans vraagt, vaak "afvalvlees" kopen (koppen met flubbers eraan, bij de lamsslachters vaak hart-long-luchtpijp-combinaties), en als je er langer blijft en een beetje een band opbouwt met zo'n standhouder, kunnen ze vaak wel iets voor je regelen. Geitenkopjes heb ik op zo'n mercado ook weleens gescoord, en stukken lamsrib voor 3 € de kilo. Vuile pens is in Spanje niet verkrijgbaar voor zover ik heb ervaren, en ik heb er lang en volhardend om gebedeld bij een standhouder met wie ik een band had opgebouwd. Hij heeft het ook geprobeerd (zei ie), maar het is blijkbaar verboden om vuile pens te verhandelen. Gekookte pens is er wel verkrijgbaar, maar daar heb je dus niets aan.

Het loont ook de moeite om in de dorpen op zoek te gaan naar kleine slagertjes. Vraag er desnoods naar bij de lokale bevolking; zo ben ik aan een slager gekomen die kippenkoppen en geitenhartslag verkocht.

Heb je een Mercadona-supermarkt in de buurt? Daar kun je vaak gewoon in de vleeskoelvakken hele konijnen (zonder vacht) en kiporgaantjes vinden. Kalkoen hebben ze er ook, maar het bot van kalkoen is vrij scherp, dus pas daarmee op.
#2906552
Hallo Anne :) Wat heb jij mij veel informatie gegeven, en wat ben ik daar blij mee ;D. Ik weet niet waar er in de buurt waar ik zit  (omgeving Calpe/Altea/Denia) een "mercado municipal"zit, maar ik zal daar zeker naar gaan informeren. Wij hebben wel een mercadona in de buurt, dus daar wil ik eerst even wat scooren, al is het maar voor een paar dagen, en dan zal ik er wel achter zijn waar een mercado municipal zit.
Ik heb nu alleen nog een probleem met het samenstellen, ik ben een beginner, en geef nu KVV( van 3 weken) en weet niet goed wat ik zo bij elkaar kan doen, en hoeveel van alles, zodat er genoeg in een voeding zit, vandaar dat ik dacht aan lam/konijn/kippevleugeltjes etc. maar dat schijnt volgen Lizzy niet voldoende te zijn, dus ik hoop dat jij misschien een voorbeeldmenu zou kunnen geven, zodat ik voor de eerste week goed aan de slag kan. In ieder geval bedankt voor de info die je nu al gestuurd hebt, daar geb ik super blij mee. Gr.
#2906954
arineja schreef: Hallo Anne :) Wat heb jij mij veel informatie gegeven, en wat ben ik daar blij mee ;D. Ik weet niet waar er in de buurt waar ik zit  (omgeving Calpe/Altea/Denia) een "mercado municipal"zit, maar ik zal daar zeker naar gaan informeren. Wij hebben wel een mercadona in de buurt, dus daar wil ik eerst even wat scooren, al is het maar voor een paar dagen, en dan zal ik er wel achter zijn waar een mercado municipal zit.
Ik heb nu alleen nog een probleem met het samenstellen, ik ben een beginner, en geef nu KVV( van 3 weken) en weet niet goed wat ik zo bij elkaar kan doen, en hoeveel van alles, zodat er genoeg in een voeding zit, vandaar dat ik dacht aan lam/konijn/kippevleugeltjes etc. maar dat schijnt volgen Lizzy niet voldoende te zijn, dus ik hoop dat jij misschien een voorbeeldmenu zou kunnen geven, zodat ik voor de eerste week goed aan de slag kan. In ieder geval bedankt voor de info die je nu al gestuurd hebt, daar geb ik super blij mee. Gr.
Ideaal is als je vier of meer diersoorten kunt voeren. Je zou dan bv. kipvleugeltjes met konijnenpootjes of -karkasjes kunnen geven als vleesbot, en eventueel zo'n stuk lamsrib, als je die kunt vinden, en dat aanvullen met bv. rund- en kalkoenvlees uit de supermarkt. Dan heb je al vier-vijf soorten. Probeer daarbij orgaan van minstens twee diersoorten te scoren - bv. kippenlevertjes en lamshart, en misschien heb je geluk en vind je een konijnenslachter die je aan niertjes kan helpen. Nier is lastig te vinden, is mijn ervaring, maar misschien vind je een runderslachter die een rundernier voor je wil regelen. Nou is rundernier niet de schoonste niersoort, qua antibiotica en andere troep die een slachtdier al dan niet preventief krijgt toegediend, maar ja. Qua nieren moet je echt roeien met de riemen die je hebt. Wel kun je misschien relatief makkelijk aan lams- of geitentongen komen op de mercado municipal. In "mijn" mercado in Esparreguera (bij Barcelona) waren ze zo lief die voor me apart te leggen op een gegeven moment; ook geregeld door mijn runderstandhouder, die even boven de markt uit naar z'n lamsstandhoudercollega brulde. :biggrin2:

Qua menu: weet je wat je hond weegt? Is het een grote hond? Neem van dat gewicht dan 2% - dat is het gewicht aan voedsel dat hij nodig heeft. Is het een kleine hond? Neem dan ca. 5% van zijn gewicht, om mee te beginnen. Die percentages zijn een richtlijn; als je hond te dun wordt, geef hem dan meer, wordt hij te dik, geef hem dan minder. Maar 2% is het uitgangspunt.
Stel, je hond weegt 20 kilo. 2% daarvan is 400 gram. Dus krijgt hij 400 gram voer op een dag. Die 400 gram ga je onderverdelen in vleesbot, spiervlees, orgaan en groente. Zelf hou ik de verdeling 50% vleesbot, 25% spiervlees, 20% orgaan (onderverdeeld in 10% vuile pens, 3% lever, 3% hart en 3% nier of tong) en 5% groente aan. Bij 400 gram heb je dan dus 200 gram vleesbot nodig, 100 gram spiervlees, 80 gram orgaan (waarvan 40 gram pens) en 20 gram groente.

Nou is pens dus een probleem in Spanje. Ik weet niet meer hoe ik dat heb opgelost destijds (ik woonde daar in 2009 maar ben pas halverwege het jaar begonnen met barfen), maar misschien kun je ipv pens long en tong of zo voeren, of kippenmaagjes (die zijn trouwens ook bij Mercadona verkrijgbaar!). Of je maakt gewoon een mooi mixje van al je orgaanvlees en voert dat. Als er maar voldoende lever en hart in zit, dat zijn de belangrijkste organen toch wel. En misschien mag je sardientje wel de plaats van pens innemen in je menu. Is natuurlijk iets heel anders dan pens, maar wel heel gezond.

Je kunt zelf kiezen hoe je wilt voeren: doe je net als ik, dan voer je iedere dag vleesbot en spiervlees, 1 dag in de week hart, 1 dag lever, 1 dag nier, 2 dagen pens (in jouw geval iets anders) en 2 dagen gepureerde groente (ik meng dat met gemalen rauwe noten en een eitje). Maar je kunt ook op andere manieren combineren. Als je over een week bekeken maar dat basismenu voert van 200 gram vleesbot, 100 gram spiervlees, 80 gram orgaan en 20 gram groente (bij een hond van 20 kilo dus).

Waar ligt Calpe/Altea/Denia eigenlijk? Ik heb heel traag internet momenteel en kan het zelf niet opzoeken... :-[ Ben je daar al, blijf je er langer, of woon je echt in Spanje? Wel leuk!
#2907249
;DTjonge Anne, hier ben ik echt reuze blij mee!! Zo kom ik in 1 klap verder. Heel erg bedankt voor het uitgebreide advies.
We vertrekken morgen naar Spanje, we zitten 20 km. boven benidorm en willen daar een maand of 2 verblijven.
We zijn nog maar ruim 3 weken met onze duitse herder kvv aan het voeren, dus we vonden het toch wel een onderneming om met onze hond naar Spanje te gaan. Dat heb jij in één klap weggewoven, we zien het helemaal zitten, nogmaals bedankt.
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door