Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Door Roosj
#2775195
Hoi,

Ik ben net terug van mijn da met een kat die ik overgenomen heb toen ze 3x zo zwaar was als nu (woog 10 kilo op supermarkt graan en weegt nu 3 kilo op kvv en barf). Ze stonk al geruime tijd uit haar bek. Eerst kreeg ze een ab kuur, maar hier werd ze super ziek van. Nu drong ik aan op een bloedtest ivm het vermoeden dat ze veel drinkt.

Uit de test kwam dat er zou nog maar 30% van haar nieren zou werken en haar glucose ook in de gaten moet worden gehouden. Ze werd getest vlak voor haar normale maaltijd (haar laatste maaltijd was vanmorgen). Zij is gek van eten en eet alles in 1x op, waarna ze bij erge honger gerust de Orijen brokken van de andere kat steelt (voor zo ver ik kon zien heeft ze dat vandaag niet gedaan).
Eten is een obsessie voor haar.

Creatinine: 149 (mag max 140 zijn)
Glucose: 8.34 (mag 3,9 tot 9,1 zijn)

Ze was van 3,25 kilo naar 3,20 kilo gegaan zonder een vermindering van haar voeding (oogt ook afgevallen).

De stank is begonnen na een gebit reiniging met narcose.

Wat moeten we nu doen?

Bij mijn hond met nierproblemen gaf ik kvv soorten met zo min mogelijk fosfor, wat extra pens en 25% van het menu aan groente. Maar wat doe ik nu bij een kat? Die eten normaal geen groente (ze lust het wel) en ook geen pens (weet niet of ze dat lust).
Normaal krijgt ze 3 dagen Degomeat enkelvoudig kvv, 1 dag vis (maximaal 10% van het weekmenu) en 3 dagen een lege kwartel met wat orgaanmix.

Ze is overigens pas 6 of 7 jaar jong..

Alvast bedankt.
Laatst gewijzigd door Roosj op do 03 okt 2013, 18:23, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Martine-Tom
#2775197
Begrijp ik het goed dat de kat vers eet?
ZO ja, dan kan de verhoogde waarde daardoor komen, maar wat die "normaalwaarde" voor verseters is weet ik ook niet  :-[
#2775287
Ik vind die waarden ook niet meteen serieus verhoogd.
Er zijn aanwijzingen dat vers altijd hogere waarden zou geven dan de waarden die voor brok-etende katten gewend zijn.

Als je je echt zorgen maakt, zou ik eens een pb naar Tanneke (Hitam, nickname) sturen, met de vraag of dit om een speciaal dieet vraagt of niet.
Kattennierdieet kan je trouwens hier op bp wel ergens vinden, ik weet niet precies waar.  Je geeft minder orgaan en bot, meer spier.  Wat meer vet en misschien een klein beetje groenten, maar niet overdrijven (5% of zo en dan niet de eiwitbommen zoals spinazie). 

Met die suiker zou ik meer bezig zijn.  Ik zou me lid maken op een suikerkattenforum (ik weet niet precies het welke, maar Martine-Tom weet dat wel).  En daar eens rondhoren wat je best kan doen.  Er zijn nog katten op vers daar, als ik het juist heb.


Ivm het stinken uit haar bek, hoe is het nu met haar gebit gesteld? Zijn haar kiezen nu wel schoon?
Gebitsproblemen veroorzaken nogal eens nierproblemen, en nierproblemen kunnen voor een slechte adem zorgen, maar dat stinkt echt heel specifiek. En nogmaals, daarvoor lijken mij de waarden niet hoog genoeg.  Maar helemaal zeker ben ik dat natuurlijk niet.
Door Roosj
#2775311
Bedankt.

Ik heb Tannetje net een mail gestuurd. Inmiddels zag ik idd dat katten ook groenten mogen krijgen. Ik zag op een site dat ze standaard net als bij honden 10 tot 15% groenten adviseren en bij een nier probleem nog meer. Ik denk dat ik die 15% aan ga houden.
Ze adviseren Paksoi, boerenkool, broccoli, sla, postelein en andijvie.

Verder adviseren ze om inderdaad minder bot te geven, maar dat gaat lastig worden op haar degomeat dagen. Ik ga het daarom eerst met groenten proberen.

Ze adviseren ook Yoghurt (zonder suiker en vet) en pens. Dat ga ik haar ook geven.

Ze adviseren ook Scharrel ei. Bij mijn hond met nierproblemen gaf ik dat niet omdat het veel eiwit/fosfor bevat. Wat denken jullie hiervan?
#2775323
Ik vind 15% groenten wel erg veel voor katten hoor.
De eiwitten in de groenten kunnen de nieren extra belasten, dus ik ben daar niet helemaal gek van.  Een beetje wel, want er zit geen fosfor bij groenten, maar ik zou zeker niet overdrijven.
Door Roosj
#2775337
pearlsofpassion schreef: Ik vind 15% groenten wel erg veel voor katten hoor.
De eiwitten in de groenten kunnen de nieren extra belasten, dus ik ben daar niet helemaal gek van.  Een beetje wel, want er zit geen fosfor bij groenten, maar ik zou zeker niet overdrijven.
Hoeveel zou jij dan doen?
Door Roosj
#2775339
Ik lees overal dat gevogelte goed is en grazers niet. Maar ze zit nu op Degomeat parelhoen (heel gemalen dier) en Degomeat kwartel (5% hart en 5% lever). Vandaag had ze de parelhoen omdat er eerst gedacht werd dat het aan de maag zou liggen. Toch waren haar waarden (licht) verhoogt..

Verder is ze iets afgevallen, dus moet ze wat extra's krijgen. Als ik de groenten als extra geef, schiet ik voor de nieren nog niet zo veel op..

Uiteraard gaat ze naar 4 diersoorten en vis.
#2775340
Zo'n 5%, maximaal 10%.  Maar ik ben geen specialist inzake nierdieet hoor!
Bij nieren is het natuurlijk altijd afwegen om zo weinig mogelijk te belasten. Een ideaal menu is het nooit (want dat is te rijk aan fosfor).
Door Roosj
#2775341
pearlsofpassion schreef: Zo'n 5%, maximaal 10%.  Maar ik ben geen specialist inzake nierdieet hoor!
Bij nieren is het natuurlijk altijd afwegen om zo weinig mogelijk te belasten. Een ideaal menu is het nooit (want dat is te rijk aan fosfor).
Ok, dan hou ik 10% aan. En verder?
#2775702
Verder, minder bot.  Ik denk dat je tot minimaal 30% vleesbot mag gaan. 
Iets minder orgaan, maar ik weet niet precies hoeveel hoor.
Er zijn hier wel andere mensen met ervaring in nierdieten.  Ik zal eens kijken of ik een duidelijk topic kan vinden. 

En vetter vlees voeren, dat weet ik wel.  Omdat vet geen fosfor bevat maar wel energierijk is. 
Je komt dus op een menu uit dat rijk is aan spiervlees. Dat lijkt me normaal. 
Ik weet niets van pens in een kattenmenu, maar het lijkt me niet verkeerd daar ook wat aan toe te voegen, als ze dat lust.

Maar ik blijf erbij dat ik de waarden niet erg verhoogd vind en niet van overtuigd ben dat een nierdieet wel nodig is.  Ok, je kan hier en daar wat aanpassen, dat kan geen kwaad, maar meestal doen katten met zo'n waarden het al gewoon op vers prima.
Er is volgens mij gewoon iets anders aan de hand.  Katten vallen ook niet af van nierproblemen op zich, ze vallen af omdat ze er misselijk van worden en dus weigeren te eten of alles eruit gooien.  Dat lees ik in jouw verhaal niet.  Ze eet nog steeds hetzelfde maar valt toch af.  Dat kan niet te wijten zijn aan de nieren. 

Ik zou zeker die suiker eens dieper analyseren. Ik weet niet of het wel normaal is dat katten op vers zo'n suiker krijgen, maar als ik het goed begrijp was ze niet nuchter? Misschien valt er daarom niets van te zeggen....
Dan zou ik dat wel eens opnieuw laten testen als ze wel nuchter is.
Als ze echt suikerziekte heeft, kan het zijn dat je moet gaan insuline geven.  Katten kunnen ervan genezen.

En heb je de schildklier laten testen? Want daar denk ik meer aan bij heel erge honger en toch afvallen...

Ik zou het er met Tanneke eens over hebben of je laten begeleiden door een pro-verse DA uit je buurt.
Door Martine-Tom
#2775738
Die suiker opzich is niet gek hoor, op stress van de da kunnen ze hoge waardes krijgen.
Je zou de fructosamine kunnen laten meten maar een 8.3 is niet schrikbarend voor een verse kat onder dierenartsstress  :)
Door Roosj
#2775774
Nee, hij deed eerste de crea en glucose en toen dat van die crea te hoog was, zou dat het zijn volgens hem. Hij vroeg of ik nog verder onderzoek wilde, maar ik ging er vanuit dat hij zijn vak verstaat.. Maar ik begin nu ook te twijfelen of er niet iets anders is.. Mss iets wat de nieren iets meer laat werken? Dat de nieren alleen een symptoom zijn? Of mss dat de nieren juist op de terugweg zijn? Dus aan het herstellen?
 Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door