Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

#2760385
Vorige week dacht ik ach kan gebeuren, vond het alsnog vreemd maar vandaag weer.

Het verhaal.

Jessy is 3 jaar en 3 maanden oud, weegt 34 kilo en eet 800 gram per dag anders valt ze af.
Ze krijgt van maandag tot en met vrijdag rond 13:00 te eten, soms iets eerder soms iets later. Op zaterdag en zondag is dat ergens tussen 16:00 en 19:30

Vorige week woensdag heeft ze om 13:00 lamspens met hertenribben gehad, daarna nog meerdere snoepjes in de vorm van gedroogde lamavlees, gedroogd hertenlong, gedroogd paardenhart en gedroogd konijnenoren. Voor we naar bed gingen rond 2:00 heeft ze ook nog een stuk gedroogd hertenlong gehad. Smorgen heeft mijn vriend haar om 8:00 uitgelaten en bij thuis komst een stukje gedroogd lamavlees gegeven. Om 9:00 braakte ze gal uit......

Dat vond ik vreemd maar kan gebeuren.

Gister heeft ze om 12:30 lamsvlees met konijnkarkas gegeten en daarna ook weer verschillende gedroogde snoepjes zelfde variatie.
Wij hadden nog wat gekookte wortels zonder zout etc over, dus fijn geprakt en dat heeft ze om 22:30 gegeten.
Om 1:15 heeft ze 2 stukken gedroogd hertenlong gehad, vandaag is ze om 9:00 uit geweest en daarna heeft ze een stuk gedroogd hertenlong gehad om 10:05 braakte ze weer gal uit....

Ik vind het vreemd, ze eet al sinds oktober 2011 vers en sinds januari 2012 BARF 1x per dag en de tijden zijn vaak veranderd maar altijd maar 1x per dag. Ze heeft ook altijd gedroogde snoepjes gehad van vlees/orgaan wat ze normaal ook eet omdat ze veel allergieën heeft. Maar nooit gal gespuugd binnen 24 uur na haar maaltijd.

Ze eet niks van straat, kan niet want ze moet (van haar zelf) altijd een bal of ander speelgoed in haar bek hebben, als ze dat niet krijgt pakt ze de eerste beste stok....
Verder is ze ook niet ziek, gewoon normale ontlasting, goede eetlust, speels, actief gewoon zoals normaal  8)
Behalve dat ze dus binnen 7 dagen nu 2x smorgen gal heeft overgegeven terwijl ze genoeg voeding in haar maag zou moeten hebben.
Iemand een idee hoe het kan?
#2760641
Tja, ik weet het ook niet.

Mijn hond is ook nogal een vrij vlotte galspuger... :)

Hij barft sinds een jaar.  Oorspronkelijk gaf ik hem 2x per dag eten maar op een bepaald moment spuugde hij bijna dagelijks gal.  Verder niets aan de hand, even spugen en daarna weer alles ok.  Ben dus vrij drastisch overgeschakeld op 1x dag eten geven en toen ging het een tijd goed. Eten werd/wordt steeds op onregelmatige tijdstippen gegeven. 
Sinds een week geef ik hem opnieuw 2x per dag eten omdat hij weer gal spuugt.  Nu gaat het weer beter behalve vorige week 1x.

Ik word er soms gek van omdat ik op geen enkele manier kan ontdekken hoe het komt.  Ik kan het ook onmogelijk linken aan het soort voedsel dat hij krijgt.

Misschien zijn bepaalde honden er gewoon gevoeliger voor.  Volgens mijn da hebben jachthonden ook wel een gevoeligere maag.  Dat zou ook een reden kunnen zijn.
Laatst gewijzigd door chess op wo 11 sep 2013, 18:11, 1 keer totaal gewijzigd.
#2760915
Je zegt dat je maar 1 keer per dag voert, maar ik lees erg veel snackmomenten. Elke keer als ze snackt, wordt de maag geactiveerd.

Ik zou eens beginnen met écht 1 keer per dag voeren en die snacks achterwege te laten. Die zijn niet nodig en dan krijgt de maag tussendoor rust. Het voeren zou ik op wisselende tijdstippen doen, de ene keer vroeg op de middag, de andere keer pas na de avondmaaltijd. Hoe onregelmatiger hoe beter, dan gaat de maag (galblaas) niet vast op voorhand gal produceren omdat er de verwachting van eten is.

Verder vind ik gal spugen niet echt zorgelijk. Het gebeurd hier ook af en toe. Meestal na dagen dat ik (door training ed) rijkelijk met de koekjes ben geweest.
#2760930
Ik vind gal spugen ook niet echt zorgelijk. Het is meestal een reinigingsmoment en de ene hond heeft hier meer last van dan het andere. Misschien komt het doordat het lamsvlees vrij vet is. Of het karkas vrij hard. Of misschien is er echt geen reden aan te duiden. Ik vind trouwens ook dat je erg veel snackmomenten hebt en die zou ik eens weglaten. Even een paar weken geen snacks. Om te kijken wat er dan gebeurd. En dan sluit ik me ook nog eens aan bij Kaela vwb de voertijden. Probeer onregelmatig te voeren. Zodat je hond er niet op kan anticiperen.
#2761097
De tijden kan ik dus niet heel veel veranderen.
Ze gaat met mij mee werken van 15:25 tot ergens middernacht.
Bij thuiskomst gaan we steppen, en daarna blijf ik niet een uur wakker tot ik na bed vertrek dus eten bij thuiskomst lijkt mij niet handig.
Hou ik de tijden smorgens over, mijn vriend laat haar om uiterlijk 9:00 uit (30 min) dus dan word het al 10:30 voor ze kan eten en ik weet eigenlijk ook niet of het verstandig is om vlak voor ik weg ga te laten eten. Ben tenslotte koerier dus auto rijden.
Daarom krijgt ze doordeweeks rond 13:00 te eten soms wat eerder als 12:00 soms iets later als 13:45 maar ik zit gewoon met mijn werktijden en het lopen er voor nog.
In het weekend verschilt het dus wel meer.

Kan wel de snacks weg laten kijken wat er dan gebeurd.
Het is alleen zo dat we nog volop met haar trainen, ze heeft nog steeds problemen met eendjes en snoep is voor haar echt DE beloning. Ik loop expres zoveel mogelijk bij de eenden dus ja dan gaan er diverse snoepjes in  8)
Verder is het standaard na de wandeling en als we na bed gaan, hebben we denk ik ons zelf zo aangeleerd  8)
#2761109
Volgens mij kan je na een wandeling gewoon gelijk voeren.
Of de hond moet zoveel inspanning hebben gehad dat ie amper kan ademhalen. Bv heel hard achter balletje aangerend of naast de step
Niet ervoor dan kan maagkanteling optreden
Door Lil
#2761341
Thea schreef: Volgens mij kan je na een wandeling gewoon gelijk voeren.
Of de hond moet zoveel inspanning hebben gehad dat ie amper kan ademhalen. Bv heel hard achter balletje aangerend of naast de step
Niet ervoor dan kan maagkanteling optreden
Hier gaat vlak na de wandeling voeren niet zo goed. Nu heb ik wel een exemplaar dat nog niet gesocialiseerd is en dus alles heel erg spannend vind. Moet toch zeker een half uurtje wachten.
#2761891
Ik vind galspugen inmiddels wek zorgelijk. Onze vizsla heeft jarenlang gal gespuugd, soms weken niet maar soms een paar agen achter elkaar.
Ze at ook regelmatig wat gras.

Nu een paar weken geleden at ze ineens voor het eerst helemaal niets meer.
Bleek ze een zeer ernstige maag darm infectie te hebben. Alles was ontstoken, ze heeft 4 dagen in een kliniek gelegen.

Mij werd daar verteld dat gal spugen altijd een teken is dat de darmen de verkeerde kan opwerken anders komt er geen gal van de galblaas naar buiten.

Heel voorzichtig zou ik zijn. Teken van buikpijk zijn, snel hijgen, naar de buik kijken , kromme rug, gal spugen, gras eten.

Succes ermee ik hoop dat het snel mider wordt het spugen.
#2761920
nicolioo schreef: Ik vind galspugen inmiddels wek zorgelijk. Onze vizsla heeft jarenlang gal gespuugd, soms weken niet maar soms een paar agen achter elkaar.
Ze at ook regelmatig wat gras.

Nu een paar weken geleden at ze ineens voor het eerst helemaal niets meer.
Bleek ze een zeer ernstige maag darm infectie te hebben. Alles was ontstoken, ze heeft 4 dagen in een kliniek gelegen.

Mij werd daar verteld dat gal spugen altijd een teken is dat de darmen de verkeerde kan opwerken anders komt er geen gal van de galblaas naar buiten.
Heel voorzichtig zou ik zijn. Teken van buikpijk zijn, snel hijgen, naar de buik kijken , kromme rug, gal spugen, gras eten.

Succes ermee ik hoop dat het snel mider wordt het spugen.
Logisch geredeneerd: heel veel honden spugen zo af en toe eens gal. Heel veel honden ontwikkelen daar nooit verdere klachten bij. Dus ja, altijd goed opletten, zeker als gal spugen onderdeel wordt van meer symptomen. Maar om nu te zeggen dat gal spugen altijd zorgwekkend is, nee, zo ver zou ik het niet willen trekken.
#2761927
Ik heb helaas de tekening niet zo bij de hand die de specialist maakte maar de galblaas maakt het gal aan en de dunne darmen bewegen richting de dikke darm. Als er gal gespuugd  wordt dan bewegen de darmen ( tijdelijk) de verkeerde kant op en sluit de klep bij de slokdarm niet goed en komt dat dus terug naar buiten.
Buikpijn is niet altijd gevaarlijk of zorgelijk maar wel een heel duidelijk signaal dat de hond buikpijn heeft. Vaak spugen is dus vaak buikpijn en dat is wel erg zorgelijk.
#2762079
nicolioo schreef: Ik heb helaas de tekening niet zo bij de hand die de specialist maakte maar de galblaas maakt het gal aan en de dunne darmen bewegen richting de dikke darm. Als er gal gespuugd  wordt dan bewegen de darmen ( tijdelijk) de verkeerde kant op en sluit de klep bij de slokdarm niet goed en komt dat dus terug naar buiten.
Buikpijn is niet altijd gevaarlijk of zorgelijk maar wel een heel duidelijk signaal dat de hond buikpijn heeft. Vaak spugen is dus vaak buikpijn en dat is wel erg zorgelijk.
Oh ik geloof het direct hoor, wat er inwendig gebeurd bij gal spugen. Ik denk alleen niet dat gal spugen per definitie iets zorgelijks is. Aangezien zo veel honden het af en toe hebben en daar verder geen gevolgen bij horen. Het is even niet leuk, maar het hersteld meestal ook heel vlot weer.
#2762087
19 jaar geleden een bouvier gehad.
Die  regelmatig gal spuugde verschillende keren bij Da geweest.
Steeds andere brokken :-\ proberen en dan leek het soms weer even over.
Tot ik zwanger was en hij s'nachts iedere x als ik ging plassen gal had gespuugd en niet zo'n klein beetje van de ene naar andere kant van de kamer.
Ik het asiel gebeld, want dat trok ik niet meer was de laatste nacht 5x. :-[
Asiel vroeg of hond goed in zijn kop was. Ik zei denk wel maar hij heeft wel een trek met zijn kop die deed hij steeds naar achter.
Toen zeiden ze denk eens goed na wanneer hij spuugd. En bel je DA want dit is niet normaal.
Wij eerst de fokker gebeld die kwam het ook niet bekend voor.
Nagedacht en we kwamen tot de conclusie dat het altijd was als ik vaker dan 1x per dag was weggeweest.
Dus ging ik s'morgens boodschappen doen was er niets aan de hand. Ging ik  dan even naar buurvrouw of op bed slapen dan had hij gespuugd. Bleef ik hele dag thuis of alleen een boodschap gedaan dan spuugde hij niet. ???
Door mijn zwangerschap moest ik meer rust houden en ging ook wat minder met de hond ondernemen :-[ Wandelingen werden wat korter ect.
DA gebeld alles verteld wat ook asiel had gezegd. En de Da zei nu valt het kwartje. Het is dus jaloers zijn. Jij mag 1x pd weg en als
hij vaker alleen is gaat hij spugen.
Hij zei  dat ik gelijk moest komen en hij een spuitje kreeg 3 jaar was hij :'(
Want het was tenslotte een boef en ik kreeg een tweede kindje en hij zou nooit accepteren dat hij een rang lager zou komen.
En de Da zei zo'n hond moet je niet herplaatsen want dan gebeuren er ook ongelukken.
Hij is toen ook ingeslapen :'( :'(
Ja als we toen wisten wat nu allemaal wisten zou dat denk ik niet gebeurd zijn. :'( :'(
Want verder was het voor ons een gouden hond.
Behalve dat hij niet tegen het geluid kon van een langsrijdende trein, en wij woonden vlak bij het spoor.
#2762093
Dit is toch een beetje het kip en het ei verhaal. Wat was er eerder, een zwak spijsverteringssysteem waardoor ze gal gingen spugen of gal spugen waardoor het spijsverteringssysteem zwak is geworden?

In feite spugen honden heel makkelijk gal. En in de meeste gevallen doen ze dat niet te vaak en is er niks aan de hand. Hier spugen ze gal als ze een stukje bot in de maag hebben waar ze niet vanaf komen.

Ik heb ook een notaire galspuger gehad. Die is diverse keren binnestebuiten gekeerd en men kon niks vinden. Ik heb alles geprobeerd, van reguliere tot alternatieve medicijnen. En ja, ze is uiteindelijk aan maagkanker overleden. Maar haar maag was typisch vanaf meet af aan al haar zwakke plek. Komt bij dit ras ook veel voor. Dus het ligt allemaal zo zwart wit niet, geen enkele kant op.
#2762102
Gal spugen veroorzaakt geen zwakke maag of darmen, het is slechts een sypmptoom. Dus gal spugen is een gevolg van buikpijn, na een slecht verteerd botje , niets aan de hand dan lost het juist iets op.

Maar veel gal spugen is veel buikpijn en dat is een teken dat er iets niet goed zit.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door