Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

#2757003
Hai, heb 16 juli gepost over de oververhitting van Radja,waarschijnlijk oorzaak stembandverlamming. Omdat we de laatste 2 dagen weer te maken hadden met hitte,wil ik graag jullie ervaringen lezen hoe jullie honden reageren of als ze inmiddels overleden
Code: Selecteer alles
[pre]
[/pre]zijn reageerden op hitte! De rede waarom ik dit vraag is,Radja heeft waarschijnlijk ook stembandverlamming,we handelen er wel naar,dus bij hitte geen lange wandelingen ( heel vroeg in de ochtend maar met zwemmen ),dus alleen poep en plas beleid! Maar Radja heeft het helemaal niet benauwd,geen raspende ademhaling,wel snurken,ze heeft volop energie,wil vanalles,maar mag niet van ons! Maar als zij zich een beetje inspant of als ze "stress" heeft omdat ze wil spelen in de hitte,dan wordt haar tong een beetje blauw en begint dan behoorlijk te hijgen,maar middels ijsklontjes en koelband is dat weer snel verholpen! Ik heb begrepen en gelezen,dat honden met stembandverlamming ook gewoon benauwd hebben,dus vandaar dat ik graag jullie ervaringen wil lezen. Mijn vermoeden is namelijk dat Radja of stembandverslapping heeft,of dat er maar 1 stemband verlamd is! Want als het wat koeler is,zoals afgelopen week,loopt ze gewoon weer bijna 2 uur in het bos,maar heeft ze tussendoor wel veel gezwommen! En alles zonder extreem hijgen! Ze heeft ook nog geen medicijnen!
Alvast bedankt!
Groetjes Jacqueline
Laatst gewijzigd door Radja op vr 06 sep 2013, 19:57, 1 keer totaal gewijzigd.
#2757028
In de winter en in ruste hadden mijn honden goed beschouwd nergens last van. Pas bij inspanning en warmte werd het vervelend. Komt omdat die stembanden zo goed als stil hangen en als de hond het warm krijgt of zich inspant dan is eigenlijk de spleet waardoor ze lucht halen te klein om te gaan hijgen. Gevolg is dat de hond wat opgewonden kan raken vanwege het gebrek aan zuurstof en dan nog harder gaat hijgen en met wat pech trekken de stembanden dan vacuum en kom je in een acute situatie terecht. Omdat de stemspleet sowieso al smaller is dan bij honden die dit mankement niet hebben hebben ze het sneller warm. Of de hond altijd hoorbaar ademt of dat je 'm alleen hoort "schrapen" bij warmte e.d. hangt af van de mate van verlamming en of het om 1 of 2 stembanden gaat.
Medicijnen hiervoor bestaan ook niet, dus dat je die niet hebt zegt niks. Maar het is een aandoening die progressief verloopt, dus in het begin kan het allemaal wel prima gaan met wat aanpassingen, maar dat wordt steeds minder. De tijd tussen de 1ste klachten en het moment dat je moet denken...nu opereren of euthaniseren kan verschillen van 1 week tot jaren.
#2757249
Met dat ze nog niet aan de meds zit,bedoel ik eigenlijk ze krijgt nog geen prednison om de benauwdheid te verlichten. Ze is nog niet continu benauwd.Ik had een (ex) vriendin,haar hond had ook stembandverlamming en die kreeg eerst iedere 6 wkn een injectie en later iedere 2 wkn,louter en alleen voor zijn benauwdheid. Ik weet dat er geen meds bestaan om het te genezen,helaas. Een operatie zien we niet zitten,omdat haar laatste roesje bijna verkeerd afliep,ook mijn DA ziet het niet zitten en het is een behoorlijk gevaarlijke operatie. Een andere reden is ook dat ze dan niet meer mag zwemmen ivm verslikkingsgevaar en dat is haar lust en haar leven. Zoals ik al schreef,heeft ze de afgelopen weken totaal geen last gehad,maar de afgelopen 2 dagen wel een beetje,maar ook gezonde honden hijgen met dit weer veel. Maar bij ons slaat dan de bezorgdheid weer toe en houden haar dan nauwlettend in de gaten. Ze blaft ook weer gewoon en niet als een zeehond. Alleen als ze aan het zeuren is dan wordt ze weer een zeehond. Dus vandaar ik graag ervaringen van jullie wil lezen hoe jullie honden reageren wanneer het heet is.Sommige dingen zeg ik ja ze heeft het aan haar stembanden en met andere dingen denk ik,raar nu hoort ze toch last te hebben! Haar hart en longen zijn oke,ook haar schildklier. Ik las laatst de verhalen van 2 anderen hier op BP,namen vergeten en die honden hadden het vreselijk benauwd ook zonder inspanning en zakte door hun achterhand. dat heeft Radja ook niet.Pffff moeilijk! Angelique wederom bedankt voor je reactie,"helaas"ben jij een ervaringsdeskundige.

Groetjes Jacqueline
#2758084
Ik heb hier geen ervaring mee, gelukkig.  Maar heb er wel veel over gelezen, daar dit bij de  grotere rassen voorkomt.
Is het voor 100% vastgesteld dat je hond dit heeft, óf kan een vergrote hartspier de booddoender zijn?

Je schrijft dat je eigen DA een operatie niet ziet zitten, ik begrijp hieruit dat je niet hogerop bent geweest? Een dergelijke operatie is zwaar en moet door een specialist uitgevoerd worden.

Beterschap met je hond hoor, want benauwd hebben is zeker niet fijn
#2758501
elianne schreef: Ik heb hier geen ervaring mee, gelukkig.  Maar heb er wel veel over gelezen, daar dit bij de  grotere rassen voorkomt.
Is het voor 100% vastgesteld dat je hond dit heeft, óf kan een vergrote hartspier de booddoender zijn?

Je schrijft dat je eigen DA een operatie niet ziet zitten, ik begrijp hieruit dat je niet hogerop bent geweest? Een dergelijke operatie is zwaar en moet door een specialist uitgevoerd worden.

Beterschap met je hond hoor, want benauwd hebben is zeker niet fijn

Het is niet voor 100% vastgesteld,maar gezien de oververhitting en het hoesten na drinken,voorheen schrapend ademhalen,enz was het sterke vermoeden van onze DA (ook ervaringen andere honden en leeftijd), maar zoals gezegd moeten we van de DA,maar ook van ons zelf er wel naar handelen. Dus geen stress,inspanning en haar met hitten ontzien. We zijn daarom ook niet naar Spanje geweest,mocht wel,maar dan zou de DA het infuus met vocht al voor ons klaarzetten  ;). Beslissing was snel genomen,echt niet op vakantie, wilde het risico niet nemen! Krijg je hier in Nederland een hitte golf :-X. Echt benauwd is ze zeker niet,heel soms als ze bijvb niet haar energie kwijt kan,omdat het te warm is om haar wandeling van 1,5 uur te doen! We gaan dan wel met haar naar het bos met de auto,5 minuten lopen,half uur zwemmen en dan weer met de auto terug! Dat is voor Radja te weinig! We compenseren het wel met zoek spelletjes ed dat vindt ze leuk,maar niet genoeg om haar energie kwijt te kunnen! Dus dan wordt ze "nerveus" wil meer en dan blijft ze hijgen en hijgen en krijgt ze een blauwige tong en daar wordt ik weer nerveus van! Dit alleen met zeer warme dagen,zoals Donderdag en Vrijdag! Vandaag was het aangenaam koel en dus weer 2 uur in bos geweest,waarvan ze half uur gezwommen en spelen in het water en dan zonder hijgen of blauwe tong dus niet benauwd terug lopen naar huis!
Vind jouw reactie erg fijn,dank je wel :-*

Ps mocht ze toch benauwd worden,gaan we naar een specialist en laten we haar opereren,want inslapen is voor verder nog een super gezonde hond echt geen optie! Dan wordt het Ommen of waar een ander forumlid is geweest,waar een DA een nieuwe methode heeft ontwikkeld en op zijn eigen hond heeft toegepast,moet nog ff opzoeken welke praktijk dat was!

Groetjes Jacqueline en Radja
Laatst gewijzigd door Radja op zo 08 sep 2013, 21:10, 1 keer totaal gewijzigd.
#2759153
Het gaat wanneer we haar laten opereren toch Ommen worden. Vanmiddag met ze gebeld en heel duidelijk en fijn gesprek! Zou volgende week Donderdag al evt kunnen gebeuren! Maar aangezien we nu ff geen 1300€ hebben,moeten we gaan sparen. Maar de DA raadde aan om nu al haar etensbak hoog te zetten,zodat ze niet met haar koppie hangt als ze eet! Moet wel zeggen Radja eet altijd rustig en verslikt zich nooit! Maar ooit heb ik gelezen dat hoog eten eigenlijk niet zo goed is,of haal ik nu een aantal dingen door elkaar?
@ Angelique weet jij dat of hoog eten beter is? Iemand anders mag ook antwoorden ;)

Groetjes Jacqueline
#2759678
Lastig. Ik heb er 2 laten opereren en bij slechts 1tje kregen we al snel het idee dat eten vanaf de grond lastiger was en die heeft een standaard gekregen, de andere eet nog steeds van de grond.
Het prijsje is wel even slikken ja, want dat hoeft nog geen afgebakend prijsje te zijn. Bij onze Heather vonden ze toevallig (gelukkig) ook een schildkliertumor in opkomst, dus die was nog goed te verwijderen, maar toen was ze wel erg laat klaar en moest ze ook overnachten, bloedtesten erbij, extra operatietijd en andere onderzoeken erbij en toen was het ineens €2200,-
#2759914
@ Angelique Zo poeh dubbelop! En schilkliertumor (kan dezelfde klachten geven) en stemband! Maar gelukkig operabel en op tijd ontdekt. Maar pff wat een bedrag,dat zal wel schrikken geweest zijn.

Sorry dat ik blijf vragen,maar hoort een soort van kortsluiting er ook bij? Radja heeft regelmatig dat ze een beetje parkinsonachtig met haar kop schudt,legt na 5/6 seconde dan haar kop neer,gebeurt meestal als ze moe is maar vecht tegen de slaap.

@ Nynke,dank je voor de tip.
#2759925
Radja schreef: @ Angelique Zo poeh dubbelop! En schilkliertumor (kan dezelfde klachten geven) en stemband! Maar gelukkig operabel en op tijd ontdekt. Maar pff wat een bedrag,dat zal wel schrikken geweest zijn.

Sorry dat ik blijf vragen,maar hoort een soort van kortsluiting er ook bij? Radja heeft regelmatig dat ze een beetje parkinsonachtig met haar kop schudt,legt na 5/6 seconde dan haar kop neer,gebeurt meestal als ze moe is maar vecht tegen de slaap.

@ Nynke,dank je voor de tip.
Heather had de klachten al een kleine 2 jaar en de schildkliertumor was nog maar erg kleintjes en niet actief aanwezig. Heathers vader was er ook mee gezegend, dus ik hoef niet te denken dat haar klachten van de schildklier afkwamen.

De neurologische tikken die jij nu noemt herken ik niet. Maar de stembandverlamming is natuurlijk ook een neurologische aandoening, dus het kan maar zo zijn dat er meer speelt. Zo zie je bij veel honden met stembandverlamming ook een manco in de achterhand omdat deze door dezelfde zenuwgroep aangestuurd wordt als de stembanden.
#2760001
Heel soms kan naar wat ik gelezen heb de stembandverlamming erfelijk zijn,is dat ook in Heather's geval? Ik begreep al dat het bij haar de stembanden waren en niet de tumor,maar gaf aan dat het dezelfde klachten kan geven,omdat ook vaak de diagnose schildklier of hart gegeven wordt en de stembandverlamming vaak niet herkend wordt. Zo ook in ons geval,hoesten was eeerst diagnose kennelhoest,daarna krreg Radja atopie,beet en likte veel,dus last van haren in haar keel,vandaar hoesten en schrapen. Ik moet zeggen dat het hoesten heel veel minder is geworden nu we haar jeuk onder controle hebben.
Maar heftig hoor 3? honden met stembandverlamming,waarvan 1 geen operatie heeft gehad? En 2 wel.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door