Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door miekjevdv
#2744474
Mijn hond neemt een maagzuurremmer. Dit op voorschrift van de DA. Omdat hij nierproblemen heeft en zijn Ureum te hoog is.

Nu krijgt hij sinds enkele weken KVV te eten. (komt van nierdieet brokken) en met de KVV ging het nu al veel beter. Hij had meer energie en lustte het graag.
Maar sinds gisteren heeft hij krampen, dacht ik.
Hij ligt onrustig, gaat buiten graven en trekt zelfs de planten uit. Gisteren moest de huisarts voor mijn vader komen en dan moet hij altijd even in zijn bench zitten. En die brak hij bijna volledig af.
's avonds lag hij erg te hijgen in de zetel en te rillen. Ik heb hem toen kamille thee gegeven.
Zijn darmen maken wel een hoop lawaai (sinds vrijdagochtend, de dag na de tinlo lam)
Hij slikt ook veel, probeert met zijn kop omhoog te liggen en laat ontzettend stinkende scheten af en toe ook een boertje.
Nu was het deze nacht en ochtend beter, maar daarjuist begon het terug.

Omdat hij de laatste tijd (afgelopen 1 1/2 maand niet meer) antibiotica heeft moeten nemen, heb ik vandaag probiotica in huis gehaald. Dit ga ik hem nu vanavond voor de eerste keer geven, omdat ik dacht dat zijn darmflora door de antibiotica niet meer in orde is.

Maar zijn poep is normaal. Geen diarree, ook geen abnormale kleur. Wel zat er gisteren bij zijn eerste poep een dik slijm laagje aan.
Hij eet nog goed en drinkt ook nog goed, probeert nog altijd eten te stelen (zo kennen we een beagle). Heeft niet overgegeven en braakt ook niet. Probeert soms wel zijn deken of een kussen tegen zijn buik te duwen, maar ik mag zijn buik aanraken zonder problemen.
Hij ging gisteren wel een paar keer een gras sprietje opeten, maar echt veel was het niet en ik heb het hem vandaag ook nog niet zien doen.

Omdat ik dacht dat het misschien aan de Tinlo Lam Premium lag die hij donderdag te eten kreeg, ga ik deze variant niet meer geven. Misschien dat hij door de maagzuurremmer de lamsbotjes niet kan verteren.
De lamsbotjes waren nog zichtbaar in zijn poep vrijdag, maar nu niet meer.

Straks ga ik naar mijn DA om daar eens te horen wat die ervan denkt.

Maar nu wou ik gewoon even vragen of er iemand de symptomen van Te Weinig maagzuur kent.

Alvast bedankt.
Gebruikersavatar
Door Sanyo
#2744478
Welk medicijn krijgt je hond?
Sucralfaat/Ulcogant wat wordt gebruikt als fosfaatbinder bij nierproblemen legt een beschermlaagje in de maag, maar is geen maagzuurremmer.
Door Lizzy
#2744536
Maagzuurremmers hebben natuurlijk wel invloed op het verteringsproces. En vleesbot + maagzuurremmers vind ik geen gelukkige combinatie, hoewel het (bot) in gemalen staat volgens mij prima kan. Waarom krijgt de hond maagzuurremmers? Wat heeft dat voor zin, bij nierproblemen?
Door K&D
#2744548
Lam is wat vetter, net als geit.  Misschien even kvv geven die hij wel goed verteerd?
Het idee achter de maagzuurremmer is :
Nierziekten


In het bloed heerst een evenwicht tussen calcium (kalk), fosfaat, vitamine D en bijschildklierhormonen. Deze stoffen kunnen elkaar beïnvloeden. Als de ene stof toeneemt kan hierdoor de ander afnemen, en andersom.

Bij sommige mensen is een te grote hoeveelheid fosfaat in het bloed ontstaan. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij mensen met een verminderde nierwerking.

Calciumcarbonaat bindt zich aan fosfaat in maag en darmen. Hierdoor kan minder fosfaat uit het voedsel worden opgenomen in het bloed. Ook gebruiken mensen die nierdialyse ondergaan vaak calcitriol, een soort vitamine D. De combinatie van calcitriol met calciumcarbonaat zorgt voor een betere hoeveelheid calcium- en bijschildklierhormoon in het bloed.


does this make sense or not?
Ik weet het niet... :-\
Laatst gewijzigd door K&D op di 20 aug 2013, 17:08, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Door Sanyo
#2744562
K&D schreef: Lam is wat vetter, net als geit.  Misschien even kvv geven die hij wel goed verteerd?
Het idee achter de maagzuurremmer is :

does this make sense or not?
Ik weet het niet... :-\
Dat gaat over calciumcarbonaat, dat een maagzuurbinder is.
Maar de hond krijgt cimetidine, wat een maagzuurremmer is, waardoor er minder maagzuur wordt aangemaakt in de maag.(en waarbij een waarschuwing in de bijsluiter staat over toedienen bij een verminderde nierwerking) :-\
Door miekjevdv
#2744624
Ben juist terug van de DA.
Ik heb een probiotica meegekregen, want de DA heeft hem onderzocht en kon alleen vaststellen dat er een verhoogde darm activiteit was.
Dit zou nog kunnen komen door de overschakeling van (graan)brokken naar KVV. Dus een soort ontgifting en zijn darmen die hun nog moeten aanpassen. In combinatie met de Tinlo Lam Premium waar hij waarschijnlijk niet tegen kan. Nu krijgt hij voortaan alleen nog KVV van: Konijn, Eend, Kip, Fazant, Zalm en runderpens.

Die maagzuurremmer krijgt hij omdat: Hij door verminderde nierfunctie misselijk kan worden en daardoor kan gaan overgeven. En daardoor zou de sluitspier tussen maag en slokdarm niet goed meer werken en dan zou er dus maagzuur in de slokdarm terechtkomen en die de slokdarm verbranden, waardoor mijn hond niet meer zou willen eten en nog misselijker worden.

Maar ik moet in oktober terug bloed laten onderzoeken en dan zou er gekeken worden of ik de maagzuurremmer kan gaan afbouwen.
Door Martine-Tom
#2744630
Juist, dus heeft ie die maagzuurremmer gekregen voor het geval hij al die symptomen gaat ontwikkelen?
Handig...een da met een glazen bol  :biggrin2:

Als hij misselijk is, waarom dan niet gewoon anti-misselijkheid?
Door suzanne 1
#2744638
Joh, ik zou stoppen met die maagzuurremmers.....maagzuurremmers en vers is geen lekkere combi en misschien is hij wel helemaal niet misselijk als je ermee stopt. Lijkt mij handiger om zoiets niet op voorhand te gaan geven maar alleen als hij idd last heeft. En ik zou een goede probiotica over het voer doen...maar dat doe je al. Mocht hij dan af en toe toch misselijk zijn kun je ook heel goed een tabletje okugest van vsm geven. Dit werkt als een tierelier en hoef je die maagzuurremmers niet te geven, helemaal omdat die ook nog bijwerkingen hebben (voor nierpatienten in het bijzonder)
Gebruikersavatar
Door Sanyo
#2744884
Bijzondere gedachtegang van je da...
Ik zou overleggen om te gaan stoppen met de maagzuurremmers, zeker als hij nog helemaal geen last heeft!

Mijn nierpatiënt kreeg bij misselijkheid metoclopramide door de specialist voorgeschreven, dat is een middel wat echt tegen het braken op zich werkt. En als ze niet braken komt er ook geen maagzuur in de slokdarm.
En zonder maagzuurremmers heb je een veel betere vertering én een betere weerstand. Want verminderd maagzuur is er ook nog eens een verminderde barrière tegen bacteriën.
Gebruikersavatar
Door Kaela
#2745082
Ik heb zelf wel eens last van te weinig maagzuur (ik slik ook maagzuurremmers en soms is de balans weg) en ik neem aan dat de symptomen redelijk overeen kunnen komen. Ik heb dan last van darmkrampen. Want in de maag gebeurd er te weinig voorwerk en dan vinden de darmen het niet zo grappig wat ze aan voedsel aangeleverd krijgen en dan heb ik dus vrij pittig kramp. Ik ga dan over op licht verteerbaar voedsel, als witbrood en stop dan direct met mijn medicijnen tot het weer oke is.

Ik zou in geval van jou hond zeker niet preventief maagzuurremmers geven. Nu zit je met echte klachten, omdat ie pillen krijgt voor mogelijke klachten. Beetje krom. Lekker die maagzuurremmers in de kast zetten. Als hij inderdaad last van oprispingen heeft, werken die pillen snel genoeg
Door BAC
#2747297
miekjevdv schreef:
Die maagzuurremmer krijgt hij omdat: Hij door verminderde nierfunctie misselijk kan worden en daardoor kan gaan overgeven. En daardoor zou de sluitspier tussen maag en slokdarm niet goed meer werken en dan zou er dus maagzuur in de slokdarm terechtkomen en die de slokdarm verbranden, waardoor mijn hond niet meer zou willen eten en nog misselijker worden.
is er onderzoek gedaan naar die sluitspier van de maag? Ik kan de gedachtegang van jou DA net als mijn voorgangers echt niet volgen. Maagzuurremmers slik je als je teveel aan maagzuur aanmaakt, niet om misselijkheid te voorkomen.
Door miekjevdv
#2747305
Hij zie: Dat honden die nierproblemen hebben gaan braken en dit komt door een te hoge ureumconcentratie (wat bij mijn hond het geval was, zijn bloedonderzoek wees een te hoog ureum gehalte aan), die honden krijgen dan maagzweren, waardoor ze zich nog slechter gaan voelen en zeker niet meer willen eten. En om die maagzweren tegen te gaan krijgen ze dan Cimetidine.


Sinds gisteren heb ik hem nu overgezet op de minimum dosis cimetidine.
Dit is nu s' ochtends een tablet van 200mg.

Voorheen kreeg hij s' ochtends en s' avonds 1 tablet van 200mg.

Ondertussen gaat het weer goed. Geen krampen meer gehad, ook geen diarree. Zijn darmen maken wel nog wat lawaai.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door