Lizzy schreef:
Ik vind massaal voedsel dat niet aan ons maar aan de vissen toebehoort toch behoorlijk milieu onvriendelijk . De hoeveelheid krill loopt al zo terug
Hier heb je wel een belangrijk punt.
Het zet me aan het denken.
Aan de andere kant vind ik het lastig om de juiste balans te vinden tussen de verschillende soorten zalm/visolie merken
waarbij ik o.a terugschrik over al die verschillende verwerkingsmethoden en ranzigheid die ontstaat door oxidatie.
Al googelend lees ik o.a dit over de krill vangst:
Vraag 4:
Moeten we ons geen zorgen maken over het milieu als we massaal krill olie beginnen te consumeren? Ligt krill niet aan de basis van de voedselketen?
Antwoord:
Controle op de vangst van Antarctische krill Euphausia superba is niet alleen doorslaggevend voor de duurzaamheid van het visbestand (en de visserij), maar ook voor de overleving van de krabbeneter (een grote zeehond, zeerob), pinguins, baleinwalvissen en tal van andere vissoorten die krill als basisvoedsel gebruiken.1 We mogen ons terecht zorgen maken over het complete ecosysteem op Antarctica (Zuidpool).
Het CCAMLR (The Convention on the Conservation of Antarctic Marine Living Resources) is belast met de controle over de krillvangst. Het opstellen van quota voor de krillvangst is om verschillende redenen een moeilijk opdracht, want:
(1) er is nog steeds grote onzekerheid over de beschikbare biomassa, aangroei en uiteindelijk uitzwermcapaciteit van krill (men moet bijgevolg schattingen maken waar een grote fout kan opzitten)1-3
(2) er is grote onzekerheid over de snelheid waarmee de opwarming van het klimaat zich zal voorzetten (waardoor dit nog niet kon ingecalculeerd worden in de huidige richtlijnen voor de krillvangst)
De Antarctische Peninsula, bij uitstek de voortplantingsregio voor krill, wordt bedreigt door een extreem vlugge opwarming van het klimaat. De temperatuur is er de laatste 50 jaar met 2,5°C gestegen.1 Dit heeft nu al een grote impact op de globale krillpopulatie teweeg gebracht: sedert midden 1970 is de biomassa aan krill in bepaalde regio’s met 80% gedaald. Krill voedt zich met algen die onderaan pakijs groeien, vandaar dat het pakijs ook hun ideale schuilplaats en voortplantingsregio is. Als in de lente veel microben vrijkomen vanuit het smeltijs is dit eveneens een voedselbron voor krill waardoor deze garnaalachtige diertjes zich vlugger zullen voorplanten. Met de ijskap die smelt, gaat een groot deel van de schuilplaats en het voedsel voor krill verloren, en wordt het eenvoudiger om krill te vangen. Door de klimaatopwarming wordt het seizoen waarin men krill kan vangen veel langer.Krill wordt momenteel in 3 regio’s binnen de Antarctische Peninsula gevangen (gezamenlijk regio 48 genoemd): South Georgia, de South Orkney en de South Shetland Islands. Afhankelijk van de densiteit van de krillzwermen zoekt men binnen deze regio’s de beste plaatsen op.
(3) de krillbehoefte van de Antarctische fauna (robben, pinguins, walvissen en andere vissoorten) heeft men arbitrair op 75% van de totale biomassa ingesteld, zonder empirisch bewijs of dit wel voldoende zal zijn
Bronnen
1. Johnston P, Santillo D, Page R, Dorey C. Gambling with Krill Fisheries in the Antarctic: Large uncertainties equate with high risks. Greenpeace Research Laboratories Technical Note 01/2009; School of Biological Sciences University of Exeter. GRL-TN-01-2009.
2. Atkinson A, Siegel V, Pakhomov EA, Jessopp MJ, Loeb V. A re-appraisal of the total biomass and annual production of Antarctic krill. Deep-Sea Research I 2009; 56: 727–40.
3. Brierley AS, Heywood BG, Gull SF. Estimating standing stock of krill using maximum entropy image reconstruction. CCAMLR Science 2008; 15:195–8.
4. Kawaguchi S, Nicol S, A. J. Press AJ. Direct effects of climate change on the Antarctic krill fishery. Fisheries Management and Ecology 2009; 16(5):424-7.
5. Kock KH, Reid K, Croxall J, Nicol S. Fisheries in the Southern Ocean: an ecosystem approach. Philos Trans R Soc Lond B Biol Sci. 2007; 362(1488):2333-49.
6.
http://www.fda.gov/Food/LabelingNutriti ... 072993.htm 7. Hamm M. Ernährungswissenschaftliche Stellungnahme zur Veränderung der nutritiven Versorgung mit Phosphatidylserin (PS), 2002.
8. Cole GM, Ma QL, Frautschy SA. Omega-3 fatty acids and dementia. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids 2009; 81(2-3):213-21.