Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Gebruikersavatar
Door Kaio
#2725160
Wat kan het allemaal zijn?
En is er dan nog relatief eenvoudig iets aan te doen?
Kaio heeft dat al een tijdje (9,5 jaar)
Gebruikersavatar
Door -Saskia-
#2725165
Klinkt een beetje als "staar"? Troebele eiwit-afzetting op het oog (vergeef me als ik er als leek volledig naast zit), volgens mij.
Ik zie het bij Wodka ook terug. Met name 's avonds als er licht in haar ogen schijnt, zie ik het goed. Ik geloof niet dat zij er last van heeft.
Gebruikersavatar
Door Kaio
#2725474
ja ik zat ook al aan ouderdomsstaar oid te denken. We merken als we een dummy gooien dat hij hem vaak niet gaat halen, nou is Kaio altijd wel eigenwijs maar krijgen het vermoeden dat ie het af en toe gewoon echt niet ziet. Nou is dat op zich best een van de moeilijkere dingen om te zien zoiets plat op het oppervlakte water.
*Dorothea* schreef: alle honden krijgen vanaf ongeveer 8 jaar vertroebeling van de lens, ze hebben er verder weinig last van, langzaam aan wordt het zicht wat minder.
Er is wel een siroop voor, geen idee of het werkt, ik zou dan liever op natuurlijke wijze meer van die aminozuren willen voeren.
http://www.virbac.nl/producten/hond/oog ... en/vt-phak
Maar dan de hamvraag, waarin zitten deze stoffen van nature?
Door Lil
#2725533
Hier ook overduidelijk bij Boris. Nu is hij 12,5 jaar en heeft hij er sinds 1,5 jaar "last" van. Nee, eigenlijk sinds een paar maanden niet meer. Hij schijnt aan zijn veranderde gezichtsvermogen gewned te zijn.
Gebruikersavatar
Door kira
#2727446
Kan ook nog PRA zijn bij een beer, we weten inmiddels dat er meer beren zijn waarbij dit op veel latere leeftijd pas ontstaat, en volgens mij is het daarom ook nog erg onduidelijk of wij een afwijkend gen hebben (pra is bij andere rassen al op veel jongere leeftijd te constateren).

Arie had onlangs ook blauwe gloed in de ogen en wat bolling omdat zij nog te jong is voor ouderdomsstaar de dierenarts bezocht. Zij bleek een nierbekken ontsteking te hebben, ze was ook dikker als anders ondanks zelfde dieet (bleek vocht te zijn) en ze was wat lomer (maar dan denk je het is warm en ze wordt eindelijk volwassen). Na behandeling zijn haar ogen nu weer helder, is ze weer slank en ook weer actief.

Ik denk dat als je zeker wil weten wat er aan de hand is je naar een oogspecialist toe moet. Overigens vind ik bij een beer richting 9 al blauw zichtbaar in de ogen al wat vroeg, meestal zie je dat toch pas als ze 10 en ouder zijn, maar aan de andere kant is het ook niet vreemd als het wel gewoon de ouderdom is.

Voor de Dummy zou je wellicht een markeerdummy kunnen gebruiken uit de jacht, 2 kleuren (wit en donker) is beter zichtbaar, of een witte sok om de dummy doen zodat het beter zichtbaar is.
Gebruikersavatar
Door Kaio
#2727579
Kaio is al 9,5  ;)
Tja ik denk dat bij de een het eerder komt dan de ander, gelukkig heeft ie van andere problemen die met de leeftijd komen nog totaal geen last. (nouja bruinere vacht)
Ik weet overigens dat de combinatie van de lijnen van Maci dus wel al vaker iets met de ogen heeft gegeven  :-\ Maar dat is Kaio weer niet.
Maar als ik naar een oogspecialist ga, die zegt dan wat het is en dan? Denk dat er in de meeste gevallen zowiezo niks aangedaan kan worden.

Ik dacht er ook aan om Kaio te trainen op vooruit sturen en rechts links zonder iets te zien, kijken of dat nog lukt. Dat ie dus niet onzeker is als ie het niet ziet.
De dummy die we nu recratief gooien is geheel geel, Bij ww hebben we die witte met die zwarte uiteinden (die ken je nog misschien wel, die kunnen ook lek  :P )
vlgs mij ziet ie die bij ww wel duidelijker, of het kan liggen dat we ook de pak aan hebben en dat ie dan gemotiveerder is, want ook dat kan bij Kaio meespelen.
Maar licht-donker combinatie werkt dus het best op het water?
Gebruikersavatar
Door kira
#2727925
Licht donker markeren Ze makkelijker als een gele. Dus die zou ik gebruiken. Grote beer doet alleen nog konijnen dummy's is ook door haar leeftijd denk ik haha.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door