Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door Esther Q
#2709515
Spondylose, hoe erfelijk is dat volgens jullie? Ik zie her en der spondylose voorkomen in sommige lijnen en weet niet goed hoe ik daarmee moet omgaan.
Door orinake
#2709516
Goh ik dacht niet dat het erfelijk was, MAAR...
Als je weet dat er in een bepaalde lijn vele honden voorkomen met deze aandoening zou ik daar precies toch voor bedanken :s
Spondylose is een aandoening die heel pijnlijk kan zijn voor een hond.
Gebruikersavatar
Door *Dorothea*
#2709517
Ik denk dat het er een beetje vanaf hangt op welke leeftijd er spondylose wordt geconstateerd. Op oudere leeftijd hebben natuurlijk veel honden spondylose. Maar bv bij de boxer dan zie je al honden op 3 jaar waarbij die hele rug vergroeid is, daar moet dan wel een erfelijke component een rol spelen, anders zou je het ook bij alle rassen even vaak moeten zien.
Gebruikersavatar
Door *Dorothea*
#2709519
orinake schreef: Goh ik dacht niet dat het erfelijk was, MAAR...
Als je weet dat er in een bepaalde lijn vele honden voorkomen met deze aandoening zou ik daar precies toch voor bedanken :s
Spondylose is een aandoening die heel pijnlijk kan zijn voor een hond.
maar ja, misschien komt het in de andere lijn net zo vaak voor, maar zijn er nooit foto's gemaakt of wordt het verzwegen.
Het is natuurlijk niet iets waar standaard op getest wordt.
Door hannabelgje
#2709521
Bij de corgi's geven ze aan dat het erfelijk is. Er zijn nu ook hele jonge honden die het krijgen. lijkt me ook wel dat er dan een erfelijke factor in zit.
Door Alba
#2709560
*Dorothea* schreef: Ik denk dat het er een beetje vanaf hangt op welke leeftijd er spondylose wordt geconstateerd. Op oudere leeftijd hebben natuurlijk veel honden spondylose. Maar bv bij de boxer dan zie je al honden op 3 jaar waarbij die hele rug vergroeid is, daar moet dan wel een erfelijke component een rol spelen, anders zou je het ook bij alle rassen even vaak moeten zien.
Absoluut mee eens.
Er kán een erfelijke factor zijn en als je het in een lijn vaak ziet en zeker op te jonge leeftijd zou ik er voorzichtig mee zijn. Laten nakijken en zeker bij reuen relatief laat inzetten (bij een teef kún je nou eenmaal niet te lang wachten).

Als er een aanwijsbare reden is bij een jonge hond, trauma oid, zou ik een reu gerust inzetten. Een teef niet, die kan je geen dracht en bevalling door laten gaan.
Gebruikersavatar
Door winni
#2709625
*Dorothea* schreef: maar ja, misschien komt het in de andere lijn net zo vaak voor, maar zijn er nooit foto's gemaakt of wordt het verzwegen.
Het is natuurlijk niet iets waar standaard op getest wordt.
Ik ken sowieso al een aantal honden (verschillende rassen) met spondylose van rond de 5 jaar.
Ik weet dat de eigenaren er achter zijn gekomen omdat ze met de hond naar de fysio zijn geweest.
Want inderdaad, de DA is er altijd vanuit gegaan dat het alleen bij oudere honden voorkomt.
Maar een spondylose kan zich ook ontwikkelen door een trauma. Misschien gaan de mensen tegenwoordig vaker
naar een specialist waardoor het vaker lijkt voor te komen....
Door Esther Q
#2710012
Ik denk idd dat de ene database meer informatie geeft dan de andere, dus waar ik het spondylose verhaal kan volgen, omdat er regelmatig een uitslag staat, is misschien wel juist veiliger om daar dan een bloedlijn te zoeken waar iig geen juveniele spondylose voorkomt. Omdat ik ook denk dat elders het niet geweten is, maar misschien wel net zoveel voorkomt. Ik zie bij een bepaalde combinatie honden in de stambomen eerst honden op oudere leeftijd met spondylose optreden en dan ineens treedt er ook juveniele op. Maar het is heel te zeggen waar en hoe het nou precies begint. Het lijkt me ook weer niet handig om alle honden die daaruit voortkomen aan de kant te schuiven :-\
Gebruikersavatar
Door var Stolthet
#2710276
Jaren geleden werden tijdens de foto's voor de HD ook gelijk een stuk onderrug meegenomen bij de Saarlooswolfhond. Dit omdat daar vaak ook de klachten zaten van een van de voorouders  (DH) van dat ras. Bij onze laatste saarlooswolfhond die HD foto's gemaakt werden was het niet meer nodig.. Dus ja ... denk dat een deel wel erfelijk kan zijn
Door Sietie
#2710789
Ik vermoed net zoiets als HD... zal wel een erfelijke component zijn met invloeden van buiten af. Bijna alle Boxers vanaf zes jaar hebben in meer of mindere mate spondylose. Of dat alleen te wijten is aan erfelijkheid  of omdat dit een enorm springerig ras is... zal wel wat van beiden zijn vermoed ik..Wij testen zelf de honden op spondylose en gebruiken voor de fokkerij ook alleen maar op spondylose getestte reuen. In Duitsland is het voor de boxer zelfs verplicht om op spondylose te testen voor de fokkerij. In Nederland kan dat niet eens officieel, wat erg jammer is...
Door Esther Q
#2710936
Sietie schreef: Ik vermoed net zoiets als HD... zal wel een erfelijke component zijn met invloeden van buiten af. Bijna alle Boxers vanaf zes jaar hebben in meer of mindere mate spondylose. Of dat alleen te wijten is aan erfelijkheid  of omdat dit een enorm springerig ras is... zal wel wat van beiden zijn vermoed ik..Wij testen zelf de honden op spondylose en gebruiken voor de fokkerij ook alleen maar op spondylose getestte reuen. In Duitsland is het voor de boxer zelfs verplicht om op spondylose te testen voor de fokkerij. In Nederland kan dat niet eens officieel, wat erg jammer is...
Op welke leeftijd testen jullie?
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door