Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

#2659834
Graag wil ik jullie meningen, ervaringen ed. hiermee.
Ik heb een 2 jarige Dobermann. Uit recente onderzoek is gebleken dat maar liefst 58% van de Dobermanns DCM heeft.
Hoewel mijn hond (tot nu toe) kerngezond is, heb ik besloten toch over 2 jaar, jaarlijks een hartecho te gaan laten maken.
Ook zit ik te dubben of ik hem, preventief, het aanvullende voedingsmiddel CardioStrength zal gaan geven.
Mijn dierenarts, die een aanvullende cardiologenopleiding heeft, is zowel voor de hartecho vanaf 4 jaar en nu, preventief de CardioStrength. (Ze verkoopt het overigens zelf niet.)
Maar er zijn enorm veel positieve verhalen, wereldwijd te vinden over honden met chronische DCM, die aanmerkelijk opknapten en die dus naast de gebruikelijke medicatie ook CardioStrength kregen.
Hier een linkje met de samenstelling: http://animals.newfoodcorp.com/NL/prod/ ... hart).html
Maaaar, mijn hond eet vers.
In principe zou hij dus een overvloed aan L-Carnitine, Taurine en Q10 binnen krijgen via zijn voeding.
Wat vinden jullie?
En is er iemand die ervaring met dit middel heeft  of het preventief gebruikt?
#2659999
Ik heb het een periode gebruikt bij onze hartpatientjes.
Voorheen gaf ik losse supplementen maar toen ze 7 soorten hartmedicatie kregen, vond ik een pil voor de supplementen wel handig.
Maar van een internist hoorde ik dat de dosering nog vrij laag is om echt effect te hebben.
Zelf geef ik liever via de adviezen van www.dogaware.com. Endan m.n.Q10, visolie en vit e preventief.  Taurine en l-carnithine zit volgens mij voldoende in kvv als preventieve dosering.
#2660469
Taurine en L-carnitine heeft effect als de oorzaak voedingsreletateerd is (lees: de voeding bevatte dit te weinig of het lichaam v/d hond is niet goed in staat dit op te nemen, om welke reden dan ook). Bij de Dobermann ligt de oorzaak van DCM (helaas) niet in voeding. Is dat wél het geval, dan zie je n.l. bij supplementering de echobeelden binnen 3 maanden na aanvang duidelijk verbeteren.
Wil je tóch supplementeren, vraag dan aan de cardioloog (in Nederland is dat Viktor Szatmári) naar de juiste dosering voor de grootte van jouw hond.

Ik kan je van harte aanbevelen de jaarlijkse screening te gaan laten maken bij de veterianair Cardioloog (Europees Specialist). De resultaten (dus diagnose) verschilt aantoonbaar en aanzienlijk!!!! En zeker als het gaat om subklinische DCM (dus aanvang DCM, afwijkingen die nog niet tot duidelijke klachten leiden) maakt goede meting letterlijk het verschil tussen "niks aan de hand, een perfect hart" en "DCM" (dus risico op onterechte diagnose of onterechte vrij-verklaring bij bijv. meetverschillen, welke echt heel groot zijn!). Bij de Dobermann zijn de rasspecifieke normaalwaarden v/h hart vastgesteld, waardoor middels deskundig onderzoek DCM heel snel herkend kan worden. Binnen dit ras is daarnaast wetenschappelijk en zeer overtuigend aangetoond dat behandeling van subklinische DCM met Pimobendan de ziekte duidelijk remt en dus levensduur en kwaliteit ten goede komt. Heel zinvol dus om jaarlijks te laten screenen, mits door iemand die een van de meest moeilijke diagnoses kán vast stellen: subklinische DCM.
#2667496
Excuus voor de late reactie, mijn laptop had het begeven en moest gerepareerd worden.
Als ik het even samenvat:

- Supplementen zijn zinloos want DCM is niet voedingsgerelateerd
- Hartecho laten maken is aanbevolen met name om subklinische en nog behandelbare DCM vroeg vast te laten stellen.

Die echo, moet ik die vanaf 4 jaar laten maken of toch eerder?
En door wie? Specifiek door Szatmari of kan het ook door één van de gespecialiseerde radiologen die door Szatmari opgeleid zijn in het maken en beoordelen van een cardioechografie?

Zowieso vraag ik me af of Szatmari nog "patienten" ziet?
#2668009
Ik weet niet vanaf welke leeftijd sub klinische DCM bij de Dobermann gezien wordt. Ik zou zelf neigen om vanaf 3 jaar te gaan. Hoe sneller eventuele aanvang DCM wordt vast gesteld, hoe eerer je kunt beginnen met remmen en dat blijkt succesvol te kunnen bij de Dobermann. Ander voordeel is dat als je nóg eerder eventueel veranderingen kunt vast stellen, tussen de ene echo en een volgende.
Ik zou idd de moeite nemen om naar de cardioloog te gaan. Qua kennis van het gehele onderzoek en DCM is dat toch echt de allerbeste plek voor diagnosticering en behandeling van een hartspierziekte, ook met eventuele vragen. Om de echo's onderling optimaal te kunnen vergelijken is het van waarde steeds bij dezelfde een echo te laten maken. Tussen cardiologen (Europees Specialist) onderling zit een foutmarge die kleiner is dan 15% en over het algemeen veel lager, maar het best vergelijkbaar zijn de echo's die gemaakt zijn door dezelfde carioloog. En als je eventueel veranderingen in een zo vroeg mogelijk stadium wilt signaleren kan dat dus nog sneller als je geen rekening hoeft te houden met onderlinge verschillen.
Szatmari werkt gewoon (is nog geen oude man hoor ;)) ik ga tenminste 2 maal per jaar naar 'm toe.
#2668290
Dank voor je bericht, Parelridder.
Ik lees nu pas je link over DCM bij je naam....lekker slim.... :-[

Ik weet niet precies hoe oud mijn hond is.
Een jaar geleden is hij vastgebonden gevonden aan het hek bij het Haags asiel, hij was echter niet gechipt.
Ikzelf en mijn eigen dierenarts schatten in hat hij  nu ongeveer 2 jaar is.
Ik denk dat het een goed idee is om begin 2014, dan is hij 2 1/2 de eerste hart-echo te gaan laten maken.
Het is idd. het beste om de echo jaarlijks door dezelfde arts en dan bij voorkeur de enige hondencardioloog te laten beoordelen.
Die kan dan het evt.  verschil met de volgende echo beoordelen, opdat ik, indien nodig met Pimobendan kan starten.

Maar laten we hopen dat mijn Dobermann tot die 42% behoort die géén DCM ontwikkelt! :)
Zou jij mij het telefoonnummer van Szatmari kunnen pb'en? Dan kan ik over een paar maanden bellen om een afspraak te gaan maken.
#2668321
Ik geef mijn honden L-Taurine/L-Carnitine en Q10, maar ik geef losse supplementen. Je moet het lichaam langzaam laten wennen aan deze middelen. Dus niet meteen een volle dosering geven. Ik heb dan ook alle supplementen langzaam op moeten bouwen, de q10 per 30 mg en de andere twee 2x dgs 250 mg en later 2x 500 mg. Ligt er dan aan welke dosering je uiteindelijk wilt gaan geven. Heb zelf wel eens carnitine geprobeerd, om te kijken wat het effect was, daar wordt je enorm gejaagd van en daar krijg je honger van.

Preventief denk ik niet dat het nut heeft, maar als ze de eerste symptomen vertonen, dan zou je al kunnen starten. Het hart dan ondersteunen kan geen kwaad.
#2668376
Nugget schreef: (...) Zou jij mij het telefoonnummer van Szatmari kunnen pb'en? Dan kan ik over een paar maanden bellen om een afspraak te gaan maken.
Je kunt een afspraak voor screening maken via de balie. Het telefoonnummer is 030 - 253 9411.
En ik hoop met je mee dat je er keer op keer 'voor niks' heen zult gaan. Je maatje heeft een gouden mandje getroffen! :)
Oh ja, ben je een beetje bekend in die buurt? Ik ga na afloop altijd de Utrechtse heuvelrug op. Je bent er in 10-15 minuten, 't is het hele jaar losloopgebied en lekker rustig. Zelf vind ik het een heerlijk plekje om de spanning van het onderzoek van me af te schudden, hondjes happy en als ik rot nieuws heb gekregen kan ik het allemaal even laten zakken voor ik aan de terugrit begin.
Mocht je de echo t.z.t. ook willen combineren met lekker uitwaaien, dan stuur ik je 't adres wat je op de navigatie kunt intikken om parkeerplaats/ingang te vinden ;)
#2699246
Een beetje late reactie, maar weet iemand iets van het laten screenen van bloed in de USA op aanwezigheid van het DCM-gen?
Is dit nuttig, voor zover ik weet wil de aanwezigheid van een gen nog niet zeggen dat een ziekte ook wordt ontwikkeld en dan blijft een jaarlijkse echo toch het enige "preventieve' middel om de ziekte al dan niet subclinisch vast te stellen.
#2699288
Bij de Dobermann is het gen gevonden. Genetisch onderzoek is wel verreweg de makkelijkste manier van screenen: Is het gen niet aanwezig, dan hoef je niet middels echo te screenen. Is het gen wel aanwezig, dan verwacht ik dat de cardioloog zal adviseren de bij de Dobermann overtuigend succesvol gebleken remmende behandeling met Pimobendan in te zetten. Dat is dan i.i.g. iets wat ik met hem zou overleggen (wel/niet en vanaf wanneer). Die medicatie maakt echt - duidelijk aangetoond - verschil m.b.t. levensduur en -kwaliteit indien gegeven vanaf sub-klinisch stadium.
#2699357
Dank Parelridder voor je snelle reactie.
Ik ben net naar mijn eigen dierenarts gelopen om te vragen of er in Nederland al op dit gen gescand kan worden.
Ze hebben gebeld met het lab, maar dat zou hier nog niet gedaan worden.
Misschien dat het wel in Zwitsterland kan en anders de USA, maar dan zit je weer met vervoer van het bloed.
Punt is, dat ik mijn Dober liever nu op het gen laat controleren en (redelijk grote) zekerheid heb dan dat ik jaarlijks een echo ga laten maken.

Weet iemand waar en hoe ik mijn Dobermann zijn bloed kan laten controleren op het DCM-gen?
#2699877
Bij mijn weten is er nog geen d.n.a test, er is wel een groot onderzoek zodat er een d.n.a test ontwikkeld kan worden volgens de windhonden vereniging.
Verder gaan heel veel Saluki mensen testen bij dr Kresken in Duitsland. Hij kan je zeker verder helpen.
Ook staat er op de site van de nvow een artikel over dcm en de vererving, weet niet of je er wat aan hebt.


47058 Duisburg

Dr. Jan-Gerd Kresken

Fachtierarzt für Kleintiere

Zusatzbezeichnungen: Kardiologie, Röntgenologie & Sonographie

Tierärztliche Klinik am Kaiserberg

Wintgensstr. 81-83, Tel.: 0203-30537-0, Fax: 0203–342979

Home : www.tierklinik-kaiserberg.de/kardiologie

Mail: [email protected]
#2700024
Parelridder, rasvereniging, dat is een goede! Dank!

Saluki, bij Dobermanns is als enige ras een DCM-gerelateerd gen gevonden in 2010. Je moet dus geen DNA-test laten doen, wat wél  mogelijk is in Nederland maar een test die specifiek zoekt of je hond drager is van het Dobermann-DCM-gen.
En helaas kan dat dus nog niet in Nederland, alleen in de USA en misschien in Zwitserland.
Als de Dobermann dit gen heeft is zijn kans op DCM dus zeer hoog, heeft hij dit gen niet dan is de kans op DCM net zo hoog als bij andere honden en is een jaarlijkse (dure) screening en evt. preventieve (dure) medicatie niet nodig.
Vandaar dus dat ik bij mijn Dobermann het liefst een gentest wil laten uitvoeren. De test kost maar 70 USdollars.
#2709467
Voordat ik met mijn Dober in januari het traject van jaarlijks screenen inga, wil ik een verzekering voor hem afsluiten.
En dan het liefste eentje die onderzoeken dekt en indien er DCM wordt gevonden de medicatie die dan evt. voorgeschreven gaat worden.
Welke zou ik het beste af kunnen sluiten?
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door