Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door adriana-rianne
#2683349
Hallo,

Ik ben Rianne en woon in Midden-Portugal samen met Dick en een hoop dieren, waaronder 2 herders op een heel mooi stuk land van ca. 1,5 hectare.
Een herder is nu 1,5 jaar en de pup ca. 3 maanden. (Kensi en Kika allebei teefjes).
Hiervoor hebben we meerdere honden gehad, waaronder ook een herdershond, die we (met spijt) vorig jaar hebben moeten laten inslapen.
Laat ik vooropstellen dat wij altijd brokken hebben gegeven aan onze honden en katten. Nu Eucanuba, pup en adult voer.

Kensi heeft een zwak maag / darmstelsel en net als onze vorige herdershond is dat het grootste probleem.
Sinds een maand (tevens sinds de nieuwe pup er is), is het met het eten niet meer goed gegaan.
Kensi eet alles wat los en vast zit tot en met zijn eigen poep. Met het gevolg van diarree (ze is al 2 kilo afgevallen). We zijn al meerdere keren bij de dierenarts geweest en die vermoed dat ze mogelijk allergisch is geworden voor het Eucanuba voer. Naast een antibiotica kuur eet ze de afgelopen maand dus rijst / gekookte kipfilet of brokken, maar dan nu Royal Canin speciaal voer alleen te koop bij de dierenarts.

De diarree is wel gestopt, maar we laten haar nog steeds niet los lopen op het land omdat we het nog niet vertrouwen. Kensi wordt daar (uiteraard) aardig gefrustreerd van, want ze is gewend de hele dag los te lopen i.p.v. 4 keer per dag aan de lijn uitgelaten te worden.

Nu hebben we sinds kort gehoord over BARF en zijn wel enthousiast geworden. Ik heb ook al een aantal artikelen gelezen uit de bieb hier op het forum.
We hebben besloten het roer om te hogen, maar willen graag advies, want het klinkt toch wel ingewikkeld (het starten, het stoppen met de brokken, de hoeveelheid, de variatie, de groetenmix, etc. etc.). Hier in PT zal ik alles zelf moeten kopen, wegen??, porties maken, etc.,.

Beginvraag is dus.
Hoe starten we, met een zeer gevoelig spijsverteringssysteem bij een bijna volwassen herdershond en bij een pup die het heel goed doet op de puppie brokken.
Allebei tegelijk, of eerst alleen Kensi en na 2 weken Kika.
Volg ik gewoon de richtlijnen opgesteld door Lizzy in de topic ´honden overzetten van brok naar BARF´

Nou jullie kunnen je wel voorstellen, dat wij veel vragen hebben en wat twijfels.

Bedankt alvast voor de reacties.
Rianne
Door Lizzy
#2683359
Welkom op barfplaats!

Ik kan het me voorstellen, dat jullie daar wat onzeker over zijn met een hond die zo'n gevoelige spijsvertering heeft. En hier in Nederland zou je dan eerst over kunnen stappen op een KVV waar je gekookt water overheen giet, maar dat gaat bij jullie niet op.

Heeft je hond ooit eerder vlees rauw gegeten? En hoe ging dat? Als je daar al problemen mee vermoed, zou je het volgende kunnen doen:

eerst over stappen op vlees en orgaanvlees waar je gekookt water overheen gooit en dat aanvullen met gemalen rauwe eierschalenpoeder. Dus een grote omelet voor jezelf en je man maken, de eierschalen met koud water schoonspoelen, in de oven (op 50 graden) of in de zon (als die bij jullie schijnt) laten drogen. Dan met een koffieboonmaler de eierschalen tot poeder malen. En dan geef je 1 theelepel poeder op 500 gram vlees. Waar je dus gekookt water al overheen hebt gegooid. Als dat goed gaat, doe je er ook wat gekookte groenten bij. En geef je de dag daarop ook wat orgaanvlees. Ook overgoten met gekookt water. Als dat goed gaat, ga je het gekookte water weg laten. Als dat goed gaat, ga je voorzichtig vleesbot introduceren. Als je een vleesmolen hebt, kun je het eerst malen. Als je die niet hebt, flink plat slaan met een hamer en kiezen voor beginnersvleesbotten. Je geeft eerst een paar dagen een klein stukje vleesbot (en iets minder eierschaalpoeder) en dan kijk je hoe dat verteerd. Als dat goed gaat, steeds meer vleesbot en steeds minder eierschaalpoeder. En als dat goed gaat, laat je het eierschaalpoeder weg, blijf je de vleesbotten nog voorlopig wel even meppen voordat je die zo gaat geven.

Ik zou de pup gewoon gelijk overzetten op BARF, met geplette beginnersvleesbotten.

Ik moet hier (ik woon in NL) ook alles zelf kopen en wegen en porties maken hoor! Het hangt er maar net van waar je koopt. Ik koop niet bij leveranciers die het verpakt per kilo bij mij voor de deur komen afleveren :). Dus ja, dat hoort er allemaal bij. Wat ik me wel af vraag is waar jullie allemaal aan kunnen komen... Wat dat lijkt me ingewikkelder in Portugal!
Gebruikersavatar
Door sphynxlover
#2683567
Welkom op barfplaats. Ik hoorde van Dik en jou al dat er best veel vlees te verkrijgen is.
Kijk rustig hoe je honden het eten. Onze herderpup hebben we nooit platgeslagen bot gegeven.
In het begin hielden we wel goed in de gaten of hij het niet in een keer door slikte.
Hij vond het geweldig het knaagwerk. maar de ene hond is de andere niet.
Als je vlees hebt ingekocht, kun je deze het beste in porties maken. Ik denk dat je pup meerdere malen per dag eten krijgt? En jullie andere hond, hoe vaak eet deze per dag?
#2684595
De eerste drie maaltijden zitten erop en wij zijn (voorzichtig) enthousiast.  :D
Gisteren vlees gekocht voor ongeveer 1 week. We hebben gekozen om eerst te starten met Kensi, die al een maand het specialistische dierenartsvoer krijgt, maar kwa ontlasting geen verbetering liet zien.
De honden kregen hier 2x per dag eten, ook de pup, was ze gewend vanuit de fokker. Omdat we toch wat angst hadden om over te stappen, hebben we gisteren drie maaltijden ingevoerd, zowel voor de pup (nu nog brokken) alsook voor Kensi.
Wat heb ik gekocht / gemaakt. Kippennekken ca. 15% niet geplet, maar wel in drie stukken geknipt met de vleesschaar. Vlees (ca. 80%) bestaande uit 70% runderstooflappen, 5% rundgehakt en 5% kipfilet. Voor de resterende 5% hebben we hart toegevoegd (wel een foutje, het was een varkenshart, volgende week dus opletten wat ik ga kopen.).
Portie´s gemaakt in diepvrieszakjes, ca. 220 gram (3x = ca. 650 gram) per dag.
Elke keer als ik haar voer, beetje knoflook erover heen en wat eierschaalpoeder. Ik laat haar nog niet uit de bak eten, omdat we bang zijn dat ze het in een keer opschrokt, dus geef ik het haar in mijn hand, zodat ze iets langzamer eet. Gaat heel goed. Was wel vergeten er kokend water overheen te gooien, maar dat was blijkbaar ook niet nodig.
Ook al gelijk een heel konijn gekocht, was in de aanbieding, maar die ligt in de vriezer, misschien voor over twee weken.

Kensi is erg enthousiast over het voer en toont ze erg tevreden, heeft niet overgegeven en heeft tot nu toe geen diarree gehad.  :D :D :D
Als dit zo goed blijft gaan, volgende week kijken wat ik nog meer ga kopen, want dit was wel erg duur vlees (stooflappen, kipfilets etc.).
De kippennekken kosten hier niets, 1,20 euro per kilo, het hart was maar 0,69.
Hier kan je ook nog gewoon rest - afvalvlees krijgen en dan betaal je 0,01 cent. Wat wel moeilijk wordt is dat ze alles bij elkaar gooien en het dan moeilijk wordt om onderscheid te maken tussen varkens en rundvlees. Er is ook veel orgaanvlees te krijgen hier in PT, wil volgende week eens kippentenen proberen te gaan drogen, om als een soort beloning te kunnen gaan gebruiken o.a. voor Kika. Ga stoppen met al die verpakte botjes en snoepgoed.

Volgende week bij het maken van nieuwe portie´s gaat Kika ook meedoen.

Bedankt voor de adviezen, hadden we veel eerder moeten weten (hebben al 20 jaar honden).

Ik zal nog wel vaker vragen hebben, maar dan horen jullie het wel.

Groeten
Rianne
#2684903
Welkom!

En wat leuk dat je in Portugal woont! Waar in Midden-Portugal zit je? Ik heb daar vijf jaar gewoond (omgeving Setúbal), maar kan je niet geweldig helpen met inkooptips omdat we toen nog niet barften.

Wel weet ik dat je voor de voordeligste spullen beter naar een markthal kunt gaan dan naar een supermarkt. Dingen als lamsribjes, kipkarkasjes, konijn zijn daar in ieder geval verkrijgbaar (al zijn lamsribben geen beginnersbotten, dus koop die nog maar even niet). Geit is denk ik ook wel verkrijgbaar, als je een islamitische slager kunt vinden (in de meeste grote steden wel aanwezig, denk ik).

Nadeel in landen als Portugal is natuurlijk dat er veel meer dingen door mensen worden geconsumeerd dan hier in "het noorden", zeker wat orgaanvlees betreft. Maar daar staat tegenover dat het ook niet zo duur is (op de markt althans). En als je in de buurt van de kust woont, kun je gerust ook af en toe een visje voeren natuurlijk.

Heb je eventueel een dorpsslager in de buurt? Als je lief kijkt, kun je bij zulke adresjes vaak ook nog wel iets scoren!
#2684913
We wonen in de buurt van Tabua (tussen Coimbra en Viseu in).
Aan slagers geen gebrek hier. Volgende week ga ik met een Portugese vriendin eens informeren wat hij allemaal kan leveren en/of bewaren en of ik korting kan krijgen als ik elke week kom kopen.
De Portugezen zelf eten inderdaad ook veel orgaanvlees, zelfs pens. Varkensoren en speenvarken zijn voor hun zelfs lekkernijen.
Gebruikersavatar
Door Naomi B
#2687560
Welkom hier en wat fijn dat jullie zo enthousiast zijn! En een leuke foto ook gelijk.

Ik weet niets van adressen in Portugal maar wens jullie heel veel succes. En natuurlijk horen we graag ervan.
#2687628
Paar dagen later. Kensi, met grote maag/darm problemen, heeft gisteren zelfs (gekookte) brocolli gegeten met vlees en alles gaat goed. We zijn erg enthousiast.
Kensi is meer dan tevreden, erg enthousiast over het verse vlees, geen diarree. Hadden we het maar eerder geweten.

Vandaag met een Portugese vriendin naar de slager geweest. Van alles gekocht, maar het wordt wel ingewikkeld hoor, om alles kwa percentages een beetje goed te mixen.
Mergpijpen gekocht, niet zoals in NL denk ik, hier pakt de slager het karkas van een koe (dus rug met vlees) en hakt het vlees er af en grote vleesbotten (stukje rib, rug en vlees) blijven over. Heb ze maar ingevroren, want na een week Barf denk ik niet dat ze dit al aankunnen. (Kreeg het wel gratis, toen ik ook een stukje biefstuk kocht).
Sommig orgaanvlees hadden ze niet, weet nu dat ze op woensdag alles geleverd krijgen. Dus voortaan wordt woensdag boodschappendag.
Ik was heel verbaasd hoeveel we gratis konden krijgen, alleen de pens kon ik alleen schoongemaakt kopen en ingevroren(ziet er dus heel wit uit??? en niet grijs/zwart). Volgens mij eten ze dit hier ook gewoon en was niet eens zo goedkoop.
Kwartels gekocht, kippennekken is heel makkelijk, spiervlees is duurder en moeilijker om restvlees van te krijgen, omdat iedereen dat ook gewoon eet. Zelfs mijn vriendin zei over de mergpijpen dat de Portugezen dit gewoon eten, koken soep en de honden krijgen misschien de droge botten, maar echt niet zo.
Plastic bakjes gekocht en alles in de vriezer.
Morgen gaat Kika (de pup) ook over van droogvoer op vers.

Kensi gewoon een kippenteen en eendenmaag tussendoor gegeven en ze raakt helemaal opgewonden. Kauwt er goed op.

Fotootje van de kippentenen die hangen in onze buitenkeuken te drogen. In de volle zon, 30 graden.
Lijkt wel voodoo.

Afbeelding

Ik lig af en toe in een deuk, wel even 180 graden anders, dan gewoon droge brokken geven,  twee bekers in een voerbak gooien en klaar is kees.

Nou ben benieuwd, ik leer ook nog bij, zeker van die tenen met nagels, brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr :-\ :-\ :-\ :-\ :-\ :-\ :-\ :-\

Groetjes
Rianne
Gebruikersavatar
Door lauraV
#2687653
leuk die foto  :biggrin2:, je hebt geen droger meer nodig....
(als je twijfelt over de nagels , kun je ze er gewoon afknippen )
ook leuk om te horen hoe het in een ander land gaat wat betreft barf .
ik zou zeggen , veel posten en af en toe ook een foto  ;)
Gebruikersavatar
Door sphynxlover
#2687764
hahaha, ;D ;D dit hadden jullie natuurlijk nooit kunnen bedenken een half jaar geleden.
Dick zei al ongeveer hoe hij het zou doen. Moet wel lang drogen hoor. Minstens 20 uur. En dan heeft de hond heerlijke gezonde snackjes.
je zult merken dat je honden dit geweldig gaan vinden
Door Vayacondios
#2688326
Geweldig verhaal. Heerlijke foto! Ik vind het geweldig om te horen dat jij ook zo enthousiast bent. Ik ben zelf ook geheel nieuwbakken, en ook hier bijzondere resultaten met herder die het gewoon niet goed deden op duur dierenarts voer. Inderdaad, ook ik heb al 20 jaar honden, en had ik dit maar eerder geweten.

Veel succes verder. Ik hoop dat het zo goed blijft gaan!
Gebruikersavatar
Door Naomi B
#2688751
Laat de mergpijpen en de botten van koeien maar ver links liggen. Die zijn veel te hard om te geven. Wordt niet verteerd en is levensgevaarlijk.wat je wel kam doen is er bouillon van trekken en er hondenwaterijsjes van maken. Ergen hier staan wel recepten.
#2719776
We zijn aardig op weg met het barfen met Kensi en Kika.
Gestart met Kensi, die al maanden aan de diarree was, loopt, rent weer vrolijk op ons land rond.
De beginweek ging perfect, daarna een terugval toen ik pens ging voeren. Weer 2 dagen diarree en zonder de pens weer perfect.
Nog twee terugvallen gehad, maar wij waren snel achter de oorzaak. Een keer heeft ze kans gezien om droge kattenbrokjes te eten en de tweede keer was onze eigen schuld. Ik had het specialistische dierenvoer bewaard met het idee ze af en toe dit als een soort beloning te kunnen geven.  Prompt weer aan de diarree.
Het blijkt dat ze dus echt allergisch is voor alle chemische zooi die er in zit. Ze heeft ons echt het bewijs geleverd.
Kensi is wel een alleseter, we hebben een groot land met veel fruitbomen, nou ze eet echt alles. Sinaasappels, mandarijnen, kersen, mispels, vijgen, appels, etc.
Ze krijgt een totaal nieuwe vacht en ze was altijd een slechte eetster, maar nu is ze volledig geobsedeerd voor het voer.
Klein probleem blijft nog, dat ze erg mager is (veel afgevallen door de diarree) en ik geef haar momenteel toch wel meer dan de 2% van haar ideale gewicht. Ze eet gewoon met Kika, de pup mee. (Ze krijgt nu gemiddeld 800 gram per dag, weegt maar 26,5 kilo, maar voor een kleine herdershond is dat natuurlijk veel te weinig).

Kika, de pup, daar zijn we een week later gestart met vers vlees en dat gaat ook perfect.

Het meest opvallende bij de pup vind ik dat we voor het eerst mee maken dat een pup geen groeipijnen heeft (onze 8ste).
We hebben een erg terrasvormig land, ook met veel grote trappen, over het algemeen niet erg goed voor een jonge pup, maar deze heeft tot de dag van vandaag nergens last van en het is echt zwaan kleef aan, dus loopt ze nogal wat trappen.

Het menu wat ik volg is misschien nog wel erg strak, maar ik wil (ivm Kensi) niet te snel gaan afwijken.
Ik maak elke week hun porties (2x per dag) en er zit niet zo veel variatie in. Ze krijgen kippennekken, kippenkarkassen, rundvlees, kipfilet, kalkoenfilet, runderhart, kippenmaag en kippenlever. Daarnaast als extra´s ca. 2x per week sardientjes, kippentenen, al een keer een kwartel en een zalmkop.

Rest me nog om te zeggen dat ik blij ben voor de honden, maar dat ik het erg veel werk vind en ook hier in Portugal, erg prijzig.
Ik ben nu voor een week voeding ca. 40 euro kwijt voor twee honden (ongeveer 10 kg). Restvlees kennen ze hier eigenlijk niet, want de Portugezen eten alles ook zelf. Het enige wat goedkoop is zijn de kippennekken, 1,19 per kg, maar bijv. hart betaal je hier gauw 5,00 per kg, net zo duur als draadjesvlees.
Hoe is dat in Nederland?
Daarnaast is het veel werk, maak nu porties voor 2x per dag (dus 4 zakjes) en 2 zakjes orgaanvlees die ik dan deel. Dus al 6 zakjes per dag. Ben elke week naast het boodschappen doen, 1,5 uur bezig met snijden en in zakjes doen en dan de vriezer in. En elke keer proberen niet te vergeten weer de zakjes uit de vriezer te halen.

Met groenten heb ik nog niet veel gedaan. Ze hebben wat restjes van ons gekregen (zuurkool, sla, brocolli, bloemkool).
Hier wil ik me de komende weken in gaan verdiepen. Zoals ik al eerder schreef, fruit eten ze volop. Ligt gewoon op het land of ´s morgens als ik een appel eet, eten zij ook een kwart er van.

Nog een vraagje.
Pens is hier alleen schoongemaakt te koop. Heeft het dan nog wel de toegevoegde waarde? Hier (ik niet) wordt dit door de mensen gegeten.
Kan ik naast kippentenen ook varkensoren drogen, of raden jullie elke vorm van varkensvlees af? (tongen, oren etc.).

Wat gebruiken jullie als tussendoortje of nog belangrijker als beloning bijv. een pup trainen in gehoorzaamheid (vroeger gaf ik dan een brokje of snoepje), maar wat ga ik ze nu geven?

Groetjes en met dank van Kensi

Afbeelding
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door