Hier kun je al je vragen en problemen kwijt over het zelf samenstellen voeding voor katten.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Door Esther-M
#2681056
Hallo ,

Ik ben Esther en ben nieuw hier op het forum.  Ik heb een labrador  Janco van bijna 13 jaar en 2 katten Xeon van 5 jaar en Ody van bijna 3 jaar.
Bij Ody is vorige week blaasgruis gevonden. Hij heeft 3 dagen een katheter gehad en zit nu aan het dieetvoer.  Ody had niet de standaard verschijnselen van blaasgruis. Het begon met verzwakking van zijn achterhand. Ene moment liep hij normaal en ander moment zakte hij er doorheen. Bij dierenarts dachten ze dat hij een gekneusde rug spier had ( hier reageerde hij ook op) Zijn blaas was half vol en er kwam nog vocht. Na een metacam injectie mochten we naar huis, wel dat hij moest opknappen. "savonds verslechterde hij alleen maar. 'snachts gewaakt omdat ik niet naar een vreemde dierenarts wilde gaan. 'smorgens zakte hij ook door zijn voor benen en viel hij van de tafel. Meteen weer dierenarts gebeld en hij zou een dag opgenomen worden om te observeren maar bij dierenarts zagen ze al meteen een volle blaas.  Uiteindelijk gekatheteriseerd waar meteen al veel blaasgruis mee kwam. Bloedwaardes waren allemaal goed dus gelukkig geen schade aan de nieren. Ody heeft op het randje gebalanceerd. 
Overigens ging Ody niet vaker op de bak als normaal en at en dronk hij nog gewoon. Was niet onrustig of zo.
Na 4 dagen opgenomen te zijn mocht hij eindelijk mee naar huis. Met een dieet.
Ik wil het dieet wel even volhouden zodat ik begin waardes heb waar ik op terug kan vallen van zijn urine. Mijn dierenarts verkoopt wel carnibest maar keurt Barf/ kvv af omdat blaasgruis niet aan de voeding kan liggen ( vlgs assistente ). 
Over 4 weken moeten we urine na laten kijken en daarna wil ik hem overzetten op kvv of barf.  Xeon is ondertussen begonnen met carnibest.

Ik heb nu mijn 1e bestelling gedaan en dat komt dinsdag binnen. Ik heb allerlei merken besteld zoals carnivoer , tinlo, Bandit en lotgering.  Om te kijken welke de katten lekker vinden en hoe alles eruit ziet.  Ik heb wel verschillende soorten besteld zoals paard , eend , konijn , kip, makreel , wildmix , bosduifmix , eendagskuikens en kippennekjes.

Waar moet ik op letten ?
Geef ik  ( zo afwisselend ) genoeg voedingsstoffen?
Moet ik dingen toevoegen ?
Hoe snel reageert de urine bij overschakelen van dieet voer op vlees ?    Ik wil Ody zijn urine nog een keer laten nakijken om te kijken of de waardes veranderd zijn nadat hij van dieet brok op vlees gezet is.

Overigens gaf ik ze nu al soms kipfilet , paardenvlees , kip nier, hart en lever. Maar dit was niet regelmatig. Ze zijn dus wel gewend om vlees te eten. Nu wil ik nog niet zelf alles klaar maken ( het duizeld me nog te veel ) maar in de toekomst wel.

gr Esther
#2681258
Als je 5 diersoorten en vis voert voer je compleet. Kuikens of eieren (kuikens zijn eigelijk eieren met vachtje) zijn een leuke toevoeging maar niet noodzakelijk.  :)

Dat voeding geen effect heeft op blaasgruis vind ik onzin.
Brok bevat vaak veel zout en is erg droog, doordat katten uit zichzelf weinig drinken kunnen ze hierdoor een vochttekort krijgen en dan plassen ze dus minder.
Dan word de blaas dus slecht doorgespoeld en kan er makkelijk blaasgruis ontstaan.
Vers bevat veel vocht waardoor de blaas beter word doorgespoeld.
Ook verzuurt vers voer de urine en dan kan gruis ook moeilijker ontstaan maar hoe dat komt werkt weet ik niet.

Wij hebben zelf 2 poezen die een paar keer blaasgruis/ontsteking hebben gehad.
Een van hun staat nu op barf en de ander op brok met 2 dagen per week vlees en orgaan (kan niet tegen bot, grote grazer, vis) Wel krijgt Luna over haar brokjes een plens water zodat ze genoeg vocht binnenkrijgt.
Geen van die 2 heeft sinds wij hiermee zijn begonnen nog blaasgruis/ontsteking gehad. En onze kater heeft het nog nooit gehad maar die staat als sinds hij 6 maanden was op barf.  :)
#2681840
Soms zou je die assistentes ... blaasgruis ligt niet aan voer maar is wel met voer op te lossen? Hoe onlogisch is dat?

Ik heb mijn blaasgruiskater niet op dieetvoer gezet (hij is nooit verstopt geweest, ik wist dat ie neigt naar een te hoge pH en de gruis werd ontdekt nadat ik even met verzuurders was verstopt omdat hij er niet meer goed tegen kon). Vanochtend scoorde hij een pH van 6, dat is een waarde waarbij struvietgruis geen kans heeft. Als je kater ook struviet heeft, kun je overwegen om goed voer te geven (beslist geen droogvoer!), extra water en een verzuurder. Ik gebruik nu Uropet en dat bevalt heel goed. Je kunt thuis de urine testen (pH teststrips) en zolang je dat doet, is het niet gevaarlijk om het advies van de da te negeren.
#2681891
NoaKaj schreef: Soms zou je die assistentes ... blaasgruis ligt niet aan voer maar is wel met voer op te lossen? Hoe onlogisch is dat?

Ik heb mijn blaasgruiskater niet op dieetvoer gezet (hij is nooit verstopt geweest, ik wist dat ie neigt naar een te hoge pH en de gruis werd ontdekt nadat ik even met verzuurders was verstopt omdat hij er niet meer goed tegen kon). Vanochtend scoorde hij een pH van 6, dat is een waarde waarbij struvietgruis geen kans heeft. Als je kater ook struviet heeft, kun je overwegen om goed voer te geven (beslist geen droogvoer!), extra water en een verzuurder. Ik gebruik nu Uropet en dat bevalt heel goed. Je kunt thuis de urine testen (pH teststrips) en zolang je dat doet, is het niet gevaarlijk om het advies van de da te negeren.
Goh ja,
Medicatie kan je ook in voer stoppen (gebeurt wel meer in die dieetvoeders) en er zijn een heleboel zaken die met medicatie op te lossen zijn maar niet voedingsgerelateerd.
Nu is blaasgruis wel voedingsgerelateerd, maar de manier waarop brokkendieten het oplossen is eigenlijk met medicatie. Kunstmatige urineverzuurders namelijk. Je zou dus kunnen geloven dat het gewoon aanleg is waardoor de urine te basisch wordt en niet door de koolhydraten in de voeding. Maar wij weten wel beter. ;)
#2682347
Thnx  allemaal !

Ody had idd Struviet.  Ik ben al wat makkelijker met eten. Hij  pikt af en toe van Xeon de carnibest.  Voelde me net een scheidsrechter tussen die 2.
Vind het best wel eng omdat ik bang ben dat hij het weer krijgt.

Uropet is ook in de dierenwinkel te koop ? Gaf je dan ook 2x dgs een beetje ? ( even ingelezen wat het is :)  )
En welke ph strips gebruiken jullie dan ?

Ben eigenlijk wel benieuwd wat zijn ph nu is. Misschien als die goed is dat ik meer geruster ben.  Ergens wil ik ook bewijzen dat Barf beter is dan dieetvoer maar ben nog erg onzeker. Ben bang dat zijn urine straks niet goed is.

Heb mijn hele leven katers gehad maar Ody is de 1e die last van blaasgruis heeft.
#2682539
Welkom!

Nog een aanvulling vanuit mijn kant: in de medische hoek staan ook wat topic met verdere informatie. Helaas is blaasgruis een bekend fenomeen bij veel katten, daarom is er veel informatie over.
#2682579
Esther-M schreef: Thnx allemaal !

Ody had idd Struviet. Ik ben al wat makkelijker met eten. Hij pikt af en toe van Xeon de carnibest. Voelde me net een scheidsrechter tussen die 2.
Vind het best wel eng omdat ik bang ben dat hij het weer krijgt.

Uropet is ook in de dierenwinkel te koop ? Gaf je dan ook 2x dgs een beetje ? ( even ingelezen wat het is :) )
En welke ph strips gebruiken jullie dan ?

Ben eigenlijk wel benieuwd wat zijn ph nu is. Misschien als die goed is dat ik meer geruster ben. Ergens wil ik ook bewijzen dat Barf beter is dan dieetvoer maar ben nog erg onzeker. Ben bang dat zijn urine straks niet goed is.

Heb mijn hele leven katers gehad maar Ody is de 1e die last van blaasgruis heeft.
Ik geef 2x daags Uropet, de maximale dosis (beetje experimenteren is nodig). Bij de dierenarts betaalde ik 17 euro per tube, maar inmiddels bestel ik het spul in Engeland waar het veel goedkoper is (http://www.animeddirect.co.uk). Met twee katten gaat het nl. best hard.

De pH-strips die ik heb zijn eigenlijk bedoeld voor aquaria maar helaas is het merk niet meer te koop. Het fijnste zijn strips die met halve (of nog kleinere) eenheden werken. Misschien heb je een gespecialiseerde aquariumwinkel in de buurt? Het zijn in elk geval strips die je gewoon in de vloeistof doopt, zonder speciale testvloeistof. Thuis meten is juist fijn omdat je dan de situatie in de hand hebt en dat geeft vanzelf rust.
#2684246
Kvv maaltijden zijn binnen. Xeon moet erg wennen ( eet wel van de hand en aarzeld om zelf uit bakje te eten , Ody eet alles ( tot nu toe, maar doet alles voor eten ). Als hij naar binnen moet dan hoef ik alleen maar : " Ody eten " te zeggen en hij is binnen.
'savonds krijgen ze een eendagskuiken en dat gaat er bij beide binnen paar minuten in.
Ody al grommend hahaha.
Morgen avond krijgen ze un 1e kippennekjes.

Ben op pad geweest voor die PH strips.
Klopt het dat er andere dingen ook op staan ( nitriet enz )  ?  Ik ken die strips wel omdat we ook aquariums hebben maar twijfel of dit nu de goede zijn.
De eenheden zijn vanaf 6.4  t/m 8 ( van PH ) die ik gezien heb. Morgen even bij een andere dierenwinkel kijken, meteen ook voor de uropet.
#2685147
Die ik van de apotheek had (combibur o.i.d.) waren juist helemaal niet fijn omdat die geen halve eenheden aangaven. Er zijn zat aquariumteststrips die beginnen bij 5, de mijne gaan van 5-10, en meerdere vergelijkingsmetingen met de apparatuur van de da gaven exact dezelfde meting aan.

In de winkel heb ik niks gevonden dat geschikt was, je kunt beter online gaan zoeken. De eerste hit bij Google is bv. al geschikt: http://www.vitakruid.nl/webshop/ph-test ... s-70-stuks
Laatst gewijzigd door NoaKaj op za 01 jun 2013, 08:06, 1 keer totaal gewijzigd.
#2687818
Ah oke tnx .  Reageer beetje laat omdat ik nachtdiensten heb gehad.

Ik heb nu de mensen strips. Heb ze van mijn werk meegenomen  :shy:
Deze waren een halve maand over de datum en dan mogen we ze niet meer gebruiken ( werk in verpleeghuis).
Ik ga het gewoon proberen, ben benieuwd of hij de andere waarden ook meet.
Wil het niet lukken dan ga ik op de andere uit.
 Terug naar “Vragen, problemen en discussie BARF en KVV”

Barfplaats wordt gesponsord door