Hier kun je al je vragen en problemen kwijt over het zelf samenstellen voeding voor katten.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Door Michelle
#2639480
Dag allemaal! Mijn kater Muis is vandaag naar de DA geweest voor een bloedonderzoek en uit de eerste waarden die ik vanmiddag kreeg blijkt dat zijn nierwaarden verhoogd zijn. De DA adviseert een nierdieet om toekomstige schade zo lang mogelijk uit te stellen en daar ga ik graag in mee.  Nu heb ik nu zo'n beetje van alles zitten lezen over een rauw nierdieet op het internet en wat ik vooral lees is dat rauw voer voor een nierpatiëntje sowieso veel beter is, en dat als je laag blijft in het fosfor gehalte (door kleine diersoorten en gevogelte te voeren), dierlijk vet toevoegt en het orgaan beperkt tot een minimum je toch al wel goed zit. Ondanks dat dit overal wordt vermeld, zijn er wel wat verschillen in waarop mensen deze nierdiëten samenstellen voor hun katten. Ook zijn het allemaal kleine 'stukjes' informatie die ik door samen te voegen tot een completer verhaal hoop te krijgen maar er ontstaan nu ook wel wat vragen bij mij en ik hoop dat jullie me daarin kunnen helpen.

De basis is dus het voeren van botten en (vetter) spiervlees van kleine diersoorten en gevogelte, zoals eend, kip, kalkoen, parelhoen, kwartel, konijn, enzovoort. Wild schijnt ook goed te zijn vanwege de omega 3 vetzuren, dus bijvoorbeeld haas en ree, maar daarvan heb ik niet veel ervaringen kunnen lezen. Je voert minder bot en dus meer spiervlees. Orgaan dient beperkt te worden tot een minimum, maar hier verschillen de percentages. Zo lees ik 5% waarin hart, lever en nier zitten maar ook 10% en dan vooral hart en wat lever. Ik neig meer naar de 10% met meer hart dan lever (bijvoorbeeld 7% hart en 3% lever), maar nier lijkt me ook een goed orgaan om toe te voegen. Is dat zo, en zo ja, welke percentages zouden het dan worden?

Dan de 'extra's'. Ik noem het maar even extra's, en dan heb ik het over dierlijk vet, ghee, visolie en gekookt eiwit. Sommige mensen kiezen ervoor om het te berekenen en op te nemen in het menu, voor mij voelt het als extra, met uitzondering van de visolie (daar is 500mg per dag een goede dosis las ik). Ik zou dit dus niet in een menu gaan berekenen, maar wel regelmatig geven omdat vet en het eiwit een goede energie- en proteïnenbron is. Hoe vaak kun je dit geven, wat wordt daarin geadviseerd? Da's mij niet zo duidelijk namelijk.

Muis krijgt kleine prooitjes zoals muis, rat, kwartel, hamster en gerbil. Qua prooien heb ik vrijwel niets gelezen maar het lijkt me dat daar weinig op- of aan te merken is. Ze eten hier 2x per week prooi.

Een menu voor Muis met bovenstaande in gedachten zou er zo uit zien:
Muis krijgt met zijn 4,9 kilo 150g per dag. Dat is 1050g per week. Ik geef twee dagen prooi dus dan heb ik nog 750g om te verdelen.
15% kaal bot: 112,5g
75% spiervlees: 532,5g
7% hart: 52,5g
3% lever: 22,5g
Plus extra's.

De exacte nierwaarden weet ik niet, er wordt ook nog bloed onderzocht op schildklierwaarden omdat de DA voelde dat deze vergroot was. Dinsdag ga ik de uitdraaien halen, dan zijn de andere waarden als het goed is ook bekend. Urineonderzoek volgt nog want het is een beetje mis gegaan met opvangen.  ::) Muis is zes jaar geschat maar kan best wat ouder zijn, woont ongeveer 2/3 weken bij ons, heeft gebitsproblemen (twee rotte kiezen getrokken, ontstekingen en woekerend tandvlees), hij zit de heel vaak aan het waterfonteintje te lurken, heeft schuim op zijn urine wat langzaam wegtrekt en de urine ruikt echt ontzettend penetrant. Hij eet volledig en ongemalen rauw met de andere twee katten mee.

Hebben jullie tips, op- of aanmerkingen? Alle info is welkom, ik ben volslagen onbekend met nierkatten dus ik hoop vooral nu even veel info te krijgen. Veel tekst en wat vragen, bedankt alvast voor het lezen!  :)
Door Mowgli
#2639590
Hoi,

welkom op Barfplaats.

Heel goed dat je je kat met nierproblemen rauw gaat voeren. Bij een nierdieet is het belangrijk je kat zo min mogelijk fosfor binnenkrijgt, wat betekent dat je minder tot geen botten voert.
15% kaal bot is veel te veel in een nierdieet, je moet uitgaan van maximaal 10% kale botten (dat is 20% vleesbot als je bij de vleesbot kunt uitgaan van een verhouding van 50% vlees / 50% bot)  en dan alleen van gevogelte en konijn. Botten van (grote) grazers bevatten teveel fosfor.

Als je in de katten-subforums van Barfplaats zoekt op nierendieet zul je zeker een hoop informatie vinden over de te volgen percentages.

Volgende topic laat de percentages voor een nierendieet voor de kat zien: http://www.barfplaats.nl/forum/index.ph ... msg2362271

20 % vleesbot van gevogelte (kip, duif, parelhoen, eend, konijn) kunnen geven, want die botjes zitten laag met 't fosforgehalte
5 % organen: hart, nier, lever, maag
7 % vetten: in de vorm van vette vis, rauw schapevet, eendevel, of kippevel
5 % eieren of 1-dagskuikens
60 % spiervlees  met 'n hoog purine gehalte, zoals: kippeborst, haasvlees, hert, ree, gans


Andere interessante topics:
http://www.barfplaats.nl/forum/index.ph ... msg2236926
http://www.barfplaats.nl/forum/index.ph ... 303.0.html
http://www.barfplaats.nl/forum/index.ph ... msg1359360
Door Michelle
#2651438
Dankjewel Mowgli! Ik heb ondertussen de waarden gehad en contact met Tannetje en zij bevestigde een beetje wat ik dacht na het zien van de waarden: een nierdieet is (nog) niet nodig! Crea is verhoogd, urea is netjes.  :) Ik hou er wel rekening in met het voeren van Muis, namelijk wat vettere en kleine diersoorten, maar ik onderneem geen verdere acties. Het enige wat ik nu zie is dat Muis nog steeds veel drinkt en over een paar weken laat ik hem weer checken. Eerst op naar dinsdag, want dan wordt zijn gebit gecheckt en da's veel spannender want misschien moeten zijn tanden eruit. We gaan het zien!
Gebruikersavatar
Door pearlsofpassion
#2651745
Michelle schreef: Dankjewel Mowgli! Ik heb ondertussen de waarden gehad en contact met Tannetje en zij bevestigde een beetje wat ik dacht na het zien van de waarden: een nierdieet is (nog) niet nodig! Crea is verhoogd, urea is netjes. :) Ik hou er wel rekening in met het voeren van Muis, namelijk wat vettere en kleine diersoorten, maar ik onderneem geen verdere acties. Het enige wat ik nu zie is dat Muis nog steeds veel drinkt en over een paar weken laat ik hem weer checken. Eerst op naar dinsdag, want dan wordt zijn gebit gecheckt en da's veel spannender want misschien moeten zijn tanden eruit. We gaan het zien!
Je weet dat slechte tanden nierfalen in de hand kunnen werken? (veroorzaken is een zwaar woord, maar dat kan ook kloppen). Die link komt erg vaak voor.
Nog vaker worden bij tandoperatie's pijnstillers gegeven die de nieren nog meer belasten (NSAID, waarvan Metacam de bekendste is). Ik zou dat persoonlijk niet toelaten bij een kat die al slechte nierwaarden heeft. En als hij het toch krijgt, zou ik meteen daarna een paar dagen aan het infuus laten spoelen. Anders is het om een doodsvonnis vragen, sorry dat ik het zo sterk stel, maar dat is echt mijn overtuiging.
Elke pijnstiller houdt een belasting in, de ene wat meer op het ene vlak, de andere op het andere vlak.
Maar als er al problemen met de nieren zijn, zou ik die niet nog extra belasten zonder ook meteen maatregelen te nemen. Daar zijn ze veel te kwetsbaar voor.
Als hij nu al zoveel drinkt en er al verhoogde waarden waar te nemen zijn, is zijn nierfunctie al serieus achteruit gegaan. En er zijn al voorbeelden genoeg van gezonde en soms nog erg jonge katten die na een tandbehandeling en pijnstilling op Metacam nierfalen ontwikkelen.

Persoonlijk zou mijn voorkeur dus uitgaan naar een andere pijnstiller. Na een tandoperatie is de pijnstilling toch maar tijdelijk (een paar weken), niet langdurig.
Door Mowgli
#2651913
En als er dan toch een tandoperatie gedaan moet worden, let er dan op dat de narcose een gasnarcose is en GEEN injectie. Wij hebben onze kater Pugsley verloren door een injectie narcose bij een tandreiniging. De tandreiniging was heel erg noodzakelijk, hij was gezond genoeg en ook stabiel op het moment van de reiniging, maar door de de verkeerde narcose is hij na de behandeling ingestort. Hij kwam niet werkelijk meer bij, was langzaam, sliep veel te veel, nauwelijks nog beweging, zocht rust, wilde niet meer eten, niet meer drinken.  Binnen 4 weken tijd hebben wij afscheid moeten nemen en onze lieve knuffelkater moeten laten inslapen :(

Ik wist dit dus niet, anders had ik een da gezocht die wel een gas narcose gebruikt.

Door deze verkeerde narcose en een verkeerd gelopen sterilisatie bij Mowgli ook bij deze da (die gespecialiseerd is in katten en dus alleen katten behandelt) hebben er toe geleid dat wij naar een andere da zijn gegaan.
Door Michelle
#2651951
pearlsofpassion schreef: Je weet dat slechte tanden nierfalen in de hand kunnen werken? (veroorzaken is een zwaar woord, maar dat kan ook kloppen). Die link komt erg vaak voor.
Nog vaker worden bij tandoperatie's pijnstillers gegeven die de nieren nog meer belasten (NSAID, waarvan Metacam de bekendste is). Ik zou dat persoonlijk niet toelaten bij een kat die al slechte nierwaarden heeft. En als hij het toch krijgt, zou ik meteen daarna een paar dagen aan het infuus laten spoelen. Anders is het om een doodsvonnis vragen, sorry dat ik het zo sterk stel, maar dat is echt mijn overtuiging.
Elke pijnstiller houdt een belasting in, de ene wat meer op het ene vlak, de andere op het andere vlak.
Maar als er al problemen met de nieren zijn, zou ik die niet nog extra belasten zonder ook meteen maatregelen te nemen. Daar zijn ze veel te kwetsbaar voor.
Als hij nu al zoveel drinkt en er al verhoogde waarden waar te nemen zijn, is zijn nierfunctie al serieus achteruit gegaan. En er zijn al voorbeelden genoeg van gezonde en soms nog erg jonge katten die na een tandbehandeling en pijnstilling op Metacam nierfalen ontwikkelen.

Persoonlijk zou mijn voorkeur dus uitgaan naar een andere pijnstiller. Na een tandoperatie is de pijnstilling toch maar tijdelijk (een paar weken), niet langdurig.
Bedankt voor je uitgebreide reactie! Ik weet inderdaad van slechte gebitten en nierproblemen, en ook van het effect van de NSAID's. Muis is bij ons gekomen met twee getrokken kiesjes en die ontstekingen/woekeringen en hij heeft dus daarvoor Novacam gehad. Jammer, want toen wisten we nog niet dat hij verhoogde waarden had. :-[ Of misschien komt het daardoor. Ik heb me dus ook voorgenomen dat Muis geen nierbelastende pijnstillers meer krijgt. Morgen worden er gelukkig (nog) geen tandjes getrokken, het is een consult en daaruit volgt een advies. Als het advies is alles eruit dan maken we een plan de campagne! :)
Mowgli schreef: En als er dan toch een tandoperatie gedaan moet worden, let er dan op dat de narcose een gasnarcose is en GEEN injectie. Wij hebben onze kater Pugsley verloren door een injectie narcose bij een tandreiniging. De tandreiniging was heel erg noodzakelijk, hij was gezond genoeg en ook stabiel op het moment van de reiniging, maar door de de verkeerde narcose is hij na de behandeling ingestort. Hij kwam niet werkelijk meer bij, was langzaam, sliep veel te veel, nauwelijks nog beweging, zocht rust, wilde niet meer eten, niet meer drinken. Binnen 4 weken tijd hebben wij afscheid moeten nemen en onze lieve knuffelkater moeten laten inslapen :(

Ik wist dit dus niet, anders had ik een da gezocht die wel een gas narcose gebruikt.

Door deze verkeerde narcose en een verkeerd gelopen sterilisatie bij Mowgli ook bij deze da (die gespecialiseerd is in katten en dus alleen katten behandelt) hebben er toe geleid dat wij naar een andere da zijn gegaan.
Hè get, wat een verhaal, afschuwelijk om mee te maken. Ook dit neem ik mee, dankjewel.
 Terug naar “Vragen, problemen en discussie BARF en KVV”

Barfplaats wordt gesponsord door