Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door andres
#2554722
Het nest waartoe onze pup behoort is onlangs in Utrecht getest op levershunt zulks conform de regels van de rasvereniging (Norfolk Terriers). Tot grote schrik van de club, de fokkers en ons, levershunt komt sinds 2011 niet meer voor bij dit ras, is bij het teefje levershunt geïndiceerd. Zij zou nu aan vervolgonderzoeken moeten worden onderworpen (o.a. de belastende ammoniak tolerantietest).

De coördinator van de rasvereniging waar alle uitslagen van pups binnenkomen, staat perplex. De gemeten waarden zijn volgens haar te laag en ze vind de test derhalve niet valide. Overdoen is haar advies. Enkele maanden geleden is ook een pup positief getest die bij de tweede test toch geen LS bleek te hebben. Gebeld met een specialist die veel LS-operaties heeft uitgevoerd in een tweede lijn DA- praktijk. Hij vind de waarden ook te laag voor LS. Op zijn vraag hoe de pup over komt, geantwoord dat zij de meest actieve is uit het nest, minder slaapt dan de rest en prima eet. “Zo’n pup zou ik niet opereren, als het al een shunt is dan een kleine waarmee de hond met een passend dieet oud kan worden”, was zijn reactie.

Wij zitten er nu aan te denken om de pup op BARF/KVV-dieet (geen rood vlees, hüttenkäse, vis e.d.) te zetten en af te wachten wat er gaat gebeuren. Als zij t.z.t. ziekteverschijnselen krijgt dan weten we onmiddellijk wat ons te doen staat. Als niet dan trekken we een fles open en is haar narigheid op jonge leeftijd bespaart gebleven
(ook de bloedtest is immers geen pretje).

De familie die het nestje thans heeft, “de fokker”, gaat niet meer fokken. Moeder is al geholpen. Met andere woorden er is geen ander belang dan dat van de pup. De rasvereniging zal -overigens net als wij- alleen iets langer moeten wachten tot er definitief zekerheid is omtrent een en ander.

Wat vinden jullie van deze gedachtegang en hoe kijken jullie aan tegen het verhaal van het dieet. Je zou ook kunnen zeggen ga over op normaal voer dan is er een kans dat we eerder weten hoe e.e.a. zich ontwikkelt. 
Door Lizzy
#2555314
Lastig. Ik zou zelf opnieuw testen.
En om een pup nu al op een dieet te zetten...? Ik vind dat niet passen. Zo'n hondje moet gewoon normaal op kunnen groeien zonder extra toeters en bellen of zonder een of ander dieet. Maar goed, dat is mijn mening. Ik zou het dus opnieuw laten onderzoeken en als dat geen optie is, ik zette het op een normaal KVV/BARF menu.
Door Hanny
#2555983
Lizzy, wat aardig, dat je ondanks alle drukte reageert.
Gisteren had ik ongeveer net zo'n reactie geschreven maar niet verzonden, omdat ik er te weinig van weet.
@Andres, wat is er tegen nog een keer testen?

Hanny
Door Martine-Tom
#2556344
Ik zou ook hertesten, geen idee wat het inhoud maar als het alleen maar een bloedtest is valt het met de belasting wel mee toch?
Pups protesteren vaak wel maar daar zou je zelf mss met training al wat aan kunnen doen, pup vasthouden, kopje omhoog en belonen als ze stil zit, zoiets...
Zomaar op dieet zetten zou ik ook niet doen...
Door andres
#2556842
Dank voor het meedenken en allemaal een heel gezond 2013. Het testen op leversh. verloopt in 3 stappen. Eerste is de bloedtest en de tweede is een tolerantietest waarbij rectaal een vloeistof ingespoten wordt. Dit is gewoon heel pijnlijk voor de pup, de darmen staan in brand. De DA die ik hierover sprak (zie boven) en eigenaren die dit traject volgenden, beamen dit. Overigens is de derde test een echo (die is ook gedaan en ook niet zuiver!!). Het is absoluut niet zo dat ik tegen onderzoeken ben, integendeel wat moet dat moet, maar ik heb bij de hele gang van zaken gewoon geen goed gevoel. Waar testen we eigenlijk op? Levershunt! Niemand weet waar het vandaan komt (genetisch gezien) en wat er preventief tegen gedaan kan worden. Wat we wel weten dat bepaalde shunts goed kunnen worden geopereerd. Er zijn zoveel enge dingen die het leven van de pup kunnen verzieken en daar wordt niet op getest. Nogmaals sinds 2011 is LS niet meer voorgekomen bij dit ras. Wat me ook stoort is de eenzijdige aard van het onderzoek. Straks is het geen LS maar iets anders waar dan weer andere tests op losgelaten worden. Voor mijn gevoel staat niet de pup centraal maar het ras. Ook het feit dat  er twee keer bloed bij de pup moest worden afgenomen kan ik niet verklaren. Als je een keer prikt en je hebt een waarde ben je er toch? Ik snap het allemaal niet en vanuit dat gevoel wil ik de pup beschermen voor laten maar zeggen "de wetenschap". Ik ga morgen met Utrecht bellen en hoop dan wat meer info te krijgen. Was namelijk zelf niet bij het prikken aanwezig.
Door Lizzy
#2557333
andres schreef: Dank voor het meedenken en allemaal een heel gezond 2013. Het testen op leversh. verloopt in 3 stappen. Eerste is de bloedtest en de tweede is een tolerantietest waarbij rectaal een vloeistof ingespoten wordt. Dit is gewoon heel pijnlijk voor de pup, de darmen staan in brand. De DA die ik hierover sprak (zie boven) en eigenaren die dit traject volgenden, beamen dit. Overigens is de derde test een echo (die is ook gedaan en ook niet zuiver!!). Het is absoluut niet zo dat ik tegen onderzoeken ben, integendeel wat moet dat moet, maar ik heb bij de hele gang van zaken gewoon geen goed gevoel. Waar testen we eigenlijk op? Levershunt! Niemand weet waar het vandaan komt (genetisch gezien) en wat er preventief tegen gedaan kan worden. Wat we wel weten dat bepaalde shunts goed kunnen worden geopereerd. Er zijn zoveel enge dingen die het leven van de pup kunnen verzieken en daar wordt niet op getest. Nogmaals sinds 2011 is LS niet meer voorgekomen bij dit ras. Wat me ook stoort is de eenzijdige aard van het onderzoek. Straks is het geen LS maar iets anders waar dan weer andere tests op losgelaten worden. Voor mijn gevoel staat niet de pup centraal maar het ras. Ook het feit dat  er twee keer bloed bij de pup moest worden afgenomen kan ik niet verklaren. Als je een keer prikt en je hebt een waarde ben je er toch? Ik snap het allemaal niet en vanuit dat gevoel wil ik de pup beschermen voor laten maar zeggen "de wetenschap". Ik ga morgen met Utrecht bellen en hoop dan wat meer info te krijgen. Was namelijk zelf niet bij het prikken aanwezig.
Ik heb nu twee websites gevonden waarbij men, om de diagnose te kunnen stellen, praat over een bloedonderzoek en niet over het inspuiten van vloeistof.

Hoe wordt de diagnose levershunt gesteld?
De diagnose wordt met drie achtereenvolgende onderzoeksmethoden gesteld:
Met bloedonderzoek wordt bepaald of er ammoniak in het bloed zit (dit betekent dat het bloed niet door de lever gaat) en kan de diagnose levershunt gesteld worden
Met een echo wordt gekeken wat voor shunt het is (er zijn vele varianten van bekend) en wat de diameter van het bloedvat is
Met een CT-scan met contrastvloeistof worden vlak voor operatie alle vaten in beeld gebracht, zodat de chirurg precies weet welke vaten hij moet afsluiten

Bron: http://www.diergeneeskunde.nl/zorgvraag ... ehandeling

En:

Diagnose
1. Bloedonderzoek

Om een portosytemische shunt vast te stellen wordt een bloedonderzoek op ammoniak verricht. De hond dient hiervoor nuchter te zijn; dat wil zeggen dat hij of zij na 23.00 uur op de dag voorafgaand aan het onderzoek niet meer mag eten (ook niet drinken bij de moederhond). Het drinken van water is wel toegestaan.

Wij nemen een bloedstaaltje in de hals, in de meeste gevallen gaat dit snel en eenvoudig. Bij tegenstribbelende pups kan het voorkomen dat er mis geprikt wordt en de dierenarts het nogmaals zal moeten proberen. Het is daarom van belang dat pups gewend zijn vastgehouden te worden!
De ammoniak concentratie bij normale pups is veel lager dan bij pups met een PSS.2. 

Ammoniak-tolerantie-test. Bij pups of honden met een verhoogde ammoniakwaarde wordt een ammoniak-tolerantie-test uitgevoerd. Aangezien de hoogte van het ammoniak in het bloed enorm kan verschillen op een dag wordt ook bij een niet duidelijke verhoging een ammoniak-tolerantie-test uitgevoerd, bij verdenking van een levershunt.

    Allereerst wordt bij de hond een buisje bloed afgenomen voor een ammoniak-bepaling. Daarna wordt een kleine hoeveelheid ammoniak-oplossing (NH4Cl, 2ml/kg van een 5% oplossing) in de endeldarm ingebracht. Na 20 en 40 minuten wordt nogmaals een buisje bloed afgenomen voor een ammoniak-bepaling.

Bij gezonde dieren vindt geen stijging van de ammoniakconcentratie plaats, bij dieren met een portosystemische shunt vindt er een zeer duidelijke stijging plaats (meestal tot boven de 125 umol/l).
Er is geen relatie tussen de hoogte van de ammoniakconcentratie en de grootte van de shunt of de ernst van de verschijnselen.
Helaas is er ook in de ammoniaktolerantietest sprake van een 'grijs' gebied: heel soms vindt er een geringe verhoging van het ammoniak plaats, die hoogstwaarschijnlijk als normaal moet worden beschouwd. Het overdoen van de ammoniaktolerantietest is een mogelijkheid om uitsluitsel te krijgen of er inderdaad geen shunt aanwezig is.

De ammoniak-tolerantie-test is niet belastend voor de volwassen hond en ook niet voor een pup.
Bevestiging van de diagnose
Hiervoor moet het hondje even in slaap en wordt er via de miltvene een contraststof ingespoten (portogram) zodat we kunnen zien of het om een intra of extra hepatische shunt gaat. Tegenwoordig (2009) wordt vaak middels een echo de diagnose met zekerheid gesteld.

Ik snap dus niet waarom dat bij deze pup anders is/moet zijn.

http://www.hondenpage.com/honden-encycl ... rshunt.php

En juist als het onderzoek bij tent A niet goed/prettig is verlopen en er onzekerheden zijn, zou ik zelf naar tent B gaan om opnieuw onderzoek te laten doen. En kiezen voor de minst ingrijpende manier van het stellen van een diagnose. En zowel bloedprikken als een echo zijn niet belastend dus ik ging naar een andere tent voor een 2de onderzoek want bij mij kwam toch de onderste steen boven en al moest ik er voor naar de faculteit in Gent, bij wijze van spreken. Als er een mis-diagnose is gesteld, wil je dat als fokker/eigenaar toch ook weten, lijkt me.
Door andres
#2558121
Lizzy, dank,dank,dank!!! Gent wordt De Wagenrenk, ergens volgende maand laten we daar een echo doen. Als die duidelijk is dan hoeft er vlak voor de operatie geen CT scan plaats te vinden. Zo niet dan doen we wel een CT en direct daarna de operatie. Vandaag was Utrecht weer bereikbaar en konden wat misverstanden opghelderd worden. De shunt is wel degelijk te zien op de echo en ook dat het geen makkelijke shunt is om te opereren. Daarom dus de extra echo en wellicht ook de CT. Geen goed nieuws maar het is zo als het is. Het hondje blijft tot de operatie bij moeder en het roedeltje waaraan ze gewend is. Als de operatie lukt, het is raadzaam om als het kan met de operatie te wachten tot een leeftijd van ca 6 maanden, dan komt zij omstreeks mei onze kant op. Gelukkig is iedereen het er wel over eens dat een LS operatie geen inlvoed heeft op de verdere levensverwachting. Dus nu maar duimen.
mvr gr André 
Gebruikersavatar
Door LoesT
#2561074
Heel veel sterkte en ik duim voor een goede afloop.
Mijn teckel, inmiddels 9 jaar, is in Utrecht geopereerd aan een LS en maakt het prima.
De vooronderzoeken heb ik niet als er erg belastend ervaren, de pup liet niet blijken er veel ongemak van te hebben.
Door andres
#2636944
Lieve allemaal, Het Norfolkje Ginger is met succes aan haar levershunt geopereerd bij "De Wagenrenk". De shunt was zodanig dat een algehele sluiting mogelijk was. Wij zijn nu een maand verder (Ginger is nu ruim 5 maanden oud) en alles gaat ongelooflijk goed, het meissie is springlevend en een hele leuke hond. Toch een vraag. We moesten brokken (eiwitarm) van het merk Hepatic voeren en mogen nu over op KVV (Carnib.). De DA adviseerde geleidelijk over te gaan op termijn van een week. Gisteren daarmee begonnen. Maar de mix van brokken en CB lust Ginger niet. Vanavond Cb puur gegeven maar dat kwam er per omgaande weer uit. De brokjes die ze daarna kreeg zijn keurig binnen gebleven. Dus op zich geen problemen maar ik ben benieuwd of iemand een goede tip heeft. 
Door K&D
#2637693
Wat fijn dat het operabel was, en alles goed is gegaan. Top.
Heeft ze nog medicijnen gehad nadien?
Ik denk dat ik in dit geval heel rustig zou overstappen naar KVV.
Per dag kijken hoe het gaat, en als het erin blijft, en de ontlasting goed is, langzaam de hoeveelheid opvoeren.
De eerste dagen een theelepeltje door het voer, en na een paar dagen per dag verdubbelen zolang het goed gaat, en brok natuurlijk verminderen.
Je zou ook probiotica kunnen geven om de darmflora te ondersteunen.
Door Sylvi@
#2638061
Ik lees dit verhaal nu pas.

Maar ik heb dus een kat met een shunt (ook onder behandeling bij De Wagenrenk - Mandigers). Shunt is niet te opereren, ammoniak was 1 jaar terug rond de 200, nu rond de 60, dus nog steeds te hoog, maar wel stabiel (over een dikke maand gaan we weer op controle).
De kat eet Bandit leverdieet, speciaal gemaakt voor hem (ik heb Huub de bloedwaardes gestuurd, het is dus niet een voer wat Bandit standaard op de plank heeft staan, het is echt maatwerk afgestemd op de individuele hond of kat), hij is dus sinds dit leverdieet, mooi gezakt qua ammoniak waarde.
Je kan altijd eens met Huub van Bandit bellen om te kijken of dit voor jou pup een optie is. Maar misschien is dat niet eens nodig omdat de shunt nu dicht is.

Ik zou de Canibest ook zeker ff overgieten met warm water.
Door andres
#2639251
De levershunt kon helemaal worden afgesloten en medicijnen zijn niet meer nodig. Daar hebben we echt geluk mee gehad!! Vandaag een eetlepel Carnibest gegeven en die is binnen gebleven. We gaan dat nu heel geleidelijk opvoeren e.e.a. conform jullie advies. Wat goed trouwens dat Bandit een menu heeft samengesteld dat zo goed uitpakt bij het katje. Ik hoop dat ze hiermee en de goede zorg van De Wagenrenk (toppers zijn dat) heel oud mag worden.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door