Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door Tanja
#2617445
Mijn doggie van 10 maanden krijgt nu 5 dagen brokken (kivo) en in het weekend Barf dingetjes en KVV Kivo
Nu heeft ze vrijdag een hanenpootje gehad en gistermorgen moest ze veel moeite doen met de onlasting.
Gisteren heeft ze KVV  gehad en verder geen barf en vanmorgen was het nog giga hard.
Vandaag staat er een kalkoen nek en KVV op het menu ,maar durf het niet te geven.
Wanneer zou de ontlasting zachter zijn of zal het altijd zo blijven.

Wie kan me helpen het is bijna etens tijd  :-[
Gebruikersavatar
Door Thea
#2617487
Kalkoennek en kvv zou ik niet samen geven want ik kvv zit ook al bot en in de nek dus ook. Dan kan je er op rekeken dat ie weer harde poep krijg.
Daarbij is kalkoennek niet echt een beginners vleesbot ;)
Door Tanja
#2617496
Dank je wel.
Wat zou ik dan wel bij KVV kunnen geven of alleen maar bot en geen KVV.

IK heb van mijn schoonvader lams nek stukken gekregen.
Zou ik die wel kunnen geven of ook niet goed
Door Anne in Zweden
#2617502
Tanja schreef: Dank je wel.
Wat zou ik dan wel bij KVV kunnen geven of alleen maar bot en geen KVV.

IK heb van mijn schoonvader lams nek stukken gekregen.
Zou ik die wel kunnen geven of ook niet goed
Nee! Lamsnekken zijn veel te hard voor een hond die vijf dagen per week brokken krijgt! NIET GEVEN!

Brokken vereisen een veel minder zuur maagzuur om te verteren dan rauw voer, en dus is de kans groot dat zo'n nek niet goed verteert, nu je hond voornamelijk brokken eet. En een niet verteerde lamsnek - die best hard bot bevat - kan daarom problemen geven.
Door Anne in Zweden
#2617506
Zo'n hanenpootje is eigenlijk alleen bot en geen vlees, dus ik kan me goed voorstellen dat de ontlastingsproblemen gisteren daarvan kwamen. Hoe groot is je hondje?

Een kalkoennek bevat iets meer vlees dan bot meestal (ook afhankelijk van de grootte), maar het is ook weer vrij groot bot voor een onervaren barfer die 5 dagen in de week brok krijgt. Dat verteert dus allemaal niet optimaal, en dan kun je problemen met de ontlasting krijgen inderdaad.

Ik zou vandaag alleen de kvv geven, dan is het bot alvast kleingemalen en dus makkelijker verteerbaar, en dingen als kalkoennekken nog even laten liggen een tijdje. Ben je van plan ooit helemaal op rauw over te stappen? Zolang je er brok bij geeft, en je dus met een niet-optimaal maagzuur voor het verteren van botten blijft zitten, zou ik geen al te zwaar botwerk geven. Kippennekjes gaan misschien nog wel, maar de combinatie met brok blijft toch een beetje eng, vind ik.
Door Tanja
#2617539
Ik wil nu langzaam over naar helemaal KVV en dan door naar het echte barfen,maar het berekenen snap ik geen drol van,dus hier moet ik nog eens goed een studie voor gaan volgenen :-[
Door Anne in Zweden
#2617555
Tanja schreef: Ik wil nu langzaam over naar helemaal KVV en dan door naar het echte barfen,maar het berekenen snap ik geen drol van,dus hier moet ik nog eens goed een studie voor gaan volgenen :-[
Welnee! Denk je dat wij hier allemaal voor gestudeerd hebben? Echt niet hoor! Geloof me, ik ben de minst rekenkundig onderlegde barfer ter wereld, en ik kan het ook! ;D

Overstappen naar kvv is sowieso niet moeilijk, dus dat zou ik zeker doen, en in de tussentijd kun je je inlezen over barfen - op barfplaats staat veel informatie voor beginners. Ik geef toe dat ik in het begin ook dacht: dat kan ik nóóit, maar dat geldt voor veel mensen. Als je eenmaal paar weekjes bezig bent, draai je je hand er niet meer voor om.

Wat vind je lastig aan het berekenen? 
Door Anne in Zweden
#2617585
Tanja schreef: Het moeilijkste vind ik de goede percentages te vinden.
Ik ga maar eens naar het rekenschema kijken of me het zo lukt.
Ga in het begin bv. uit van 50% vleesbot, 25% spiervlees, 20% orgaan (waarvan 10% pens en 10% verdeeld over hart, lever en nier, en desnoods iets van tong) en 5% groente.

Als je hond bv. 500 gram voedsel per dag moet hebben (zal meer zijn voor die van jou, omdat ze nog zo jong en in de groei is, maar even als rekenvoorbeeld), is dat 7 x 500 gram in een week, oftewel 3500 gram.

Nou, die verdeel je dus onder in 50% vleesbot (1750 gram), 25% spiervlees (875 gram), 10% pens (350 gram) 10% overig orgaan (bv. 4% hart, 3% lever, 3% nier, respectievelijk 140 gram, 105 en 105 gram) en 5% groente (175 gram). Dat is wat ze iedere week te eten moet krijgen. Het enige wat je dan nog moet doen is de boel over de week verdelen! Je kunt ervoor kiezen iedere dag vleesbot + spiervlees te geven, en daarbij iedere dag een andere toevoeging (zelf doe ik 1 x per week of hart of nier of lever, 2 x per week pens en 2x per week groente), of je geeft iedere dag vleesbot en 2 dagen alle organen, 2 dagen spiervlees, 2 dagen groente en 1 dag pens, of of of. Dat mag je zelf weten.

Simpel, toch?  :D
Gebruikersavatar
Door Thea
#2617587
Zou eerst helemaal overstappen op KVV en dan gaan proberen om bv 2 dagen Barf te geven. Dus gen brokken meer ;)
Dan hoef je nog niet zo precies te zijn. Orgaan kan je dan vaak weglaten omdat dat genoeg in kvv zit.
Heb je KVV zonder pens kan je 1 dag pens geven evt met een paar kippennekjes ;)
Door Tanja
#2617646
Hond 23 kilo 5% berekent

50% vleesbot
25% spiervlees
20% orgaan (waarvan 10% pens,10% hart,nier,lever,of tong)
5% groente

1150 x 7 = 8050 per week

4025 gr vleesbot
2013 gr spiervlees
805 gr pens
805 gr overig orgaan ( 322gr hart,241gr lever,241gr nier
402 gr groente

Is dit al een goed begin
Gebruikersavatar
Door Thea
#2617668
Tanja schreef: Ik heb even via de rekenhulp gekeken en dan zou ze maar 460 gram per dag krijgen a 2%
Dat is een richtlijn.
Maar het kan heel goed dat jou hond meer nodig heeft.
Kijk of ze niet te dik word. Anders zou je eerst wat minder kunnen geven. ;)
Door Anne in Zweden
#2617743
Tanja schreef: Hond 23 kilo 5% berekent

50% vleesbot
25% spiervlees
20% orgaan (waarvan 10% pens,10% hart,nier,lever,of tong)
5% groente

1150 x 7 = 8050 per week

4025 gr vleesbot
2013 gr spiervlees
805 gr pens
805 gr overig orgaan ( 322gr hart,241gr lever,241gr nier
402 gr groente

Is dit al een goed begin
Dat is een uitstekend begin zelfs! Het enige wat je nu moet doen is vleesbot, spiervlees en orgaan van uiteenlopende diersoorten zoeken. Dat kan door bij poeliers, slachthuizen, islamitische slagerijen, internetaanbieders etc. te bestellen, maar je kunt ook met andere barfers meebestellen in de afdeling Vraag en Aanbod (zie hoofdmenu). Probeer minstens 4-5 diersoorten in totaal bij elkaar te krijgen. Begin bv. met kippennekjes en konijnkarkasjes (vleesbot), voeg daar paarden- en hertenvlees aan toe (spiervlees), en runderpens, kippenlevertjes, lamsniertjes en runderhart. Dan heb je al zes diersoorten - een prima hoeveelheid!

Om te barfen heb je dus wel een vriezer nodig, want je moet al dat vlees natuurlijk goed zien te houden totdat je het hebt opgevoerd. Maar voor één hond hoeft dat geen joekel van een kist te zijn. *waarschuwing: barfen is verslavend. Voor je het weet staat je huis vol met vriezers en woon je zelf in het hondenhok* :biggrin2:

En dan bepaal je dus hoe je dat allemaal wilt gaan voeren. Stel, je doet zoals ik: iedere dag vleesbot en spiervlees , aangevuld met 1 x in de week hart, 1 x nier, 1 x lever, 2 x groente en 2 x pens.
Dan deel je de wekelijkse hoeveelheid vleesbot door 7, de wekelijkse hoeveelheid spiervlees door 7, de wekelijkse hoeveelheid pens door 2 (omdat je dat op maar twee dagen voert), groente eveneens, en op de dag dat je hart, nier of lever voert, geef je de hele weekportie in één keer.

Kun je met die gegevens een weekmenu voor me maken? (Dus: op maandag krijgt de hond x gram vleesbot, y gram spiervlees en z gram pens, bijv.) Juf Anne denkt dat je dat wel gaat lukken! :biggrin2:

Je kunt een weekmenu ook anders opbouwen, hoor. Sommige mensen maken orgaanpakketjes (= alle orgaan voor de hele week bij elkaar gooien) en verdelen zo'n pakketje over een paar dagen; op die dagen krijgt de hond dan geen spiervlees of pens. Om maar wat te noemen. Het is vaak wel verstandig niet alleen orgaan te voeren, omdat orgaan nogal laxeert, en niet alleen vleesbot, omdat bot juist verstoppend werkt. Voor voorbeeldmenu's zou je in de betreffende afdeling in het hoofdmenu kunnen kijken.

Wat het percentage voer betreft: het is wat Thea al zegt: de rekenhulp geeft een richtlijn. Jouw hond is nog in de groei, die heeft gegarandeerd meer nodig dan 2% van zijn huidige gewicht. Ik denk dat je zonder meer die 5% mag aanhouden, en als je na een tijdje ziet dat ze te mager wordt, dan voer je gewoon meer (bv. 6 of 7%).
Zelf heb ik twee volwassen honden die graatmager worden bij 2%, die krijgen beide bijna het dubbele - nog steeds, ook nu de een al bijna 9 is en de ander al bijna 4. De andere reu, onze husky, hoeft geen promille meer dan 2%, anders wordt ie snel te dik. Zozeer kan dat verschillen per hond!

Succes met verder rekenen. En als je vragen hebt: gewoon stellen hier!
Laatst gewijzigd door Anne in Zweden op zo 03 mar 2013, 23:50, 1 keer totaal gewijzigd.
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door