Als ik me laat informeren hoe lang vlees voor menselijke consumptie in de vriezer kan, is meestal het advies om het binnen 6 maanden te gebruiken. Lever en ander orgaanvlees mag zelfs maar 3 maanden bewaard worden. Na deze periode is de voedingswaarde sterk terug gelopen. Nu geven wij barfers aan onze honden lever voor specifieke vitamines zoals vitamine A. Ik heb maar een klein hondje en heb 1 kg. lever niet binnen 3 maanden opgevoerd. Ik doe daar niet moeilijk over en smijt het restant na 3 maanden weg. Voor die paar Euro's ga ik de gezondheid van mijn hondje niet schaden. Bovendien is mijn bewaartechniek niet zo goed, zeker niet vacuüm ingepakt.
Ter afwisseling geef ik ook wel eens een KVV. De meeste KVV's krijgen van de fabrikant een stempel dat ze een jaar lang houdbaar zijn. Vaak als ik deze KVV krijg is ze al een 1/5 jaar oud, ik heb het ook wel eens gekregen net voor de zogenaamde verloopdatum. Het is nu eenmaal zo, net als in de supermarkt met allerlei andere producten, het blijft bij de groothandel-tussenhandel en winkelier wel eens lang liggen. Vooral bij wild weet ik zeker blijven deze KVV producten bij de fabrikant maanden op voorraad liggen. Dus mijn vraag is van al die vitamines die in lever, nier en hart zitten is daar uiteindelijk nog wel genoeg van over, op het moment dat de hond het te eten krijgt? En wie bepaald eigenlijk de houdbaarheids datum?
Hoe gaan jullie hier mee om?
Wanneer ik koffie drink vind ik het niet zo belangrijk als het misschien wat ouder is. Maar wanneer het om specifieke vitaminen gaat is het een ander verhaal.