Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

#2573003
Hallo zal mij eerst voorstellen, mijn naam is Ingrid ben 44 jaar ben getrouwd heb 3 kinderen waarvan 1 de deur uit is 3 honden 1 agapornis 2 goudvissen en een paard.
Ik ben sinds een paar weken heel internet aan het afspeuren naar rauw voeren. mijn 2 kleine hondjes (vuilnis bakjes) hebben altijd met de pot meegegeten aangevuld met brok. Dit gaf nooit problemen.
het zijn dan ook met recht vuilnisbakken. ze eten zelfs de slakom leeg.
Nu hebben we sinds paar weken een duitse herder pup van nu 4 maanden, we weten niet wat zij te eten kreeg ze was al 3 keer van eigenaar gewisseld, brok at ze met lange tanden, daardoor ben ik op internet gaan zoeken, en al snel op kvv overgestapt. dit vind ze heerlijk. de oudjes krijgen dit nu dus ook. de oudst van 10 jaar woog 6 kilo toen we begonnen nu na 4 weken is ze een kilo aangekomen. ze krijgt 150 gram kvv per dag. Nu las ik dat kleine hondjes tot wel 7% te eten krijgen. of is er verschil in Kvv en Barf.
Ik wil nl. overstappen naar Barf maar weet nu niet op hoeveel ik moet rekenen voor haar.
Mijn andere hondje was 7 kilo en is dit nog steeds. de duitse herder pup weegt nu 14.3 kilo en krijgt 700 gram. zij was al te mager toen ze bij ons kwam en is ook nog ziek geweest. ze is nu goed aan het groeien sinds 2,5 week. 700 gram is waarschijnlijk te veel. maar ben al lang blij dat ze aankomt.

dus graag advies. dan kan ik achter echt vlees aan. mijn honden zullen me dankbaar zijn, ze vinden het heerlijk. na paar dagen merkte ik bij de oudjes dat ze geen haar meer verliezen, dit maakt mij dan weer blij haha. en natuurlijk die blije smoeltjes als ze bakken dans doen.

vast bedankt voor reacties. groetjes Ing

Ps zal de honden ook even voorstellen:

Guusje is een teefje van 10 jaar zwart langharig
Herbie is een zoon van Guusje en is zwart bruin korthaar
Senna is een teefje DH van 4 maanden
#2573110
de oudjes , minder beweging en snel dik worden, kun je rond de 1,5% a 2% van t gewicht geven maar de jonge herder , volop in de groei, 3% a5% ....
even uitzoeken waarop ze precies genoeg krijgen .( zijn richtlijnen , je voert in verhouding op t oog...)
een voorbeeldje:
bv jackrussell loeka van mij, 7 jaar 8,5kilo liever lui dan moe en komt al een kilo aan van een zuchtje wind  :) , krijgt hier 140gram barf en noa 7 kilo , buiten adhd , krijgt 180gram ...nu met de kou soms tot 200 gram

succes

btw welkom  :biggrin2:
Laatst gewijzigd door lauraV op vr 18 jan 2013, 02:35, 1 keer totaal gewijzigd.
#2573113
ok ff de barfrekenhulp gecopieerd  ;)
Ras (optioneel)

Een Duitse Herder weegt normaal tussen de 34 en 41 kilo. Over het algemeen weegt een teef iets minder dan een reu, vooral bij de grotere rassen. Een pup bereikt pas het gewicht van een volwassen hond vanaf zo'n 12 maanden.
Behalve de juiste voeding heeft een Duitse Herder ook zeer veel beweging nodig.

Menu voor een Duitse Herder, teef, 14,3 kilo.
Hoeveelheid: 4% van 14,3 kilo = 572 gram per dag / 4004 gram per week

Rauw vleesbot 45% : 257 gr.
Groentes 10% : 57 gr.
Orgaanvlees 20% : 114 gr.
Spiervlees 25% : 143 gr.


heb 4% genomen , maar omdat ze aan de magere kant is misschien een tijdje 5% voeren .....

http://www.barfplaats.nl/handleiding-to ... -rekenhulp
#2573186
Op 4 maanden moeten ze meestal toch wel meer eten dan 4%?  :-\
Persoonlijk zou ik eerder op 6% beginnen als ze nog moet aankomen. En dan verder op het oog voeren.
Dat wil dus zeggen dat je voelt en kijkt of het gewicht goed is of niet. Als ze te zwaar wegen, moet je minder voeren, als ze te mager zijn, meer.
Simpeler kan het niet.

Bij de oudere hondjes zou ik op 2% beginnen. Dat zit meestal wel goed.
Bij een hondje van 6kg (ideaal gewicht) is dat dus 120gr en geen 150gr.
Als ze dan wat te mager wordt, ga je gewoon naar 130gr en kijk of dat beter is.  Het is wat zoeken, maar zo kom je er wel. ;)
#2573194
Nou fijn al die reacties. ga hier weer verder mee rekenen. soms ga je twijfelen vanwege de grote verschillen in percentages. 7% klein ras en nu advies 2% voeren. mijn man is maar bang dat ze niet genoeg krijgen, en ook niet alles binnen krijgt wat ze nodig hebben. hij heeft wat aanpassings problemen met rauw voeren haha. het is alleen jammer dat hij ze nog steeds brood voert.

Hoe staat het eigenlijk met aardappel. hoe denken jullie daarover? wel of niet?
#2573201
Waar heb je die 7% gelezen?
Volgens mij is dat voor pups  ???

Ook bij volwassen honden zit er nogal wat verschil op hoeveel ze precies nodig hebben.  Het is hond-afhankelijk en natuurlijk ook afhankelijk van de beweging die ze krijgen.
Het is dus altijd wat zoeken, maar volgens mij wordt meestal op 2% begonnen (en bij pups moet je de leeftijdstabel volgen om het beginpercentage te weten) en van daaruit gekeken of je hond meer dan niet minder nodig heeft.  Sommige honden, groot of klein ras, hebben wel 4% nodig.  Je kan natuurlijk ook op 2,5% beginnen als je je daar beter bij voelt, maar als je hondje nu al wat af moet vallen, moet je steeds rekenen met het ideale gewicht. 
Brood en aardappelen gaan er natuurlijk wel voor zorgen dat je honden gemakkelijker honger gaan hebben en gemakkelijker aan gaan komen, dus niet ideaal als je man zich daar zorgen over maakt.  Zonder koolhydraten gaan ze waarschijnlijk veel energieker zijn en veel voldaner.
Gewoon goed naar hun lijn kijken, is mijn advies. Als ze te weinig krijgen merk je dat toch omdat ze te mager worden?
Als je je er onzeker over voelt, kan je de weegschaal ook altijd gebruiken, maar de meesten doen dat niet hoor.  Men voert gewoon op het oog.
Laatst gewijzigd door pearlsofpassion op vr 18 jan 2013, 09:57, 1 keer totaal gewijzigd.
#2573246
Ik kan zo gauw niet terug vinden waar ik die 7% vandaan heb gehaald. Ik heb ook zo veel gelezen dat ik in de war begin te raken. Ik denk dat ik het maar bij dit forum ga houden, en de rest naast me neer leg. In ieder geval de eerst komende tijd. Dan raak ik misschien de kluts niet kwijt.

Ik vind dit forum trouwens wel gaaf. Je plaatst iets en binnen 2 minuten is het gelezen door iemand. Lijkt overtoom wel haha.
#2573284
Koolhydraten worden afgebroken tot suikers. Deze suikers komen in de bloedbaan terecht en verhogen de bloedsuikerspiegel. Daardoor zal insuline geproduceerd worden die als functie heeft de suikers uit het bloed te halen en als vetten op te slaan.
De bloedsuiker daalt weer en de hond krijgt honger. 
Werkt ook zo bij mensen trouwens.

Het probleem is vooral dat koolhydraten rechtstreeks tot suikers afgebroken worden.  Dit geeft geen gewone stijgingen in insuline, maar echte pieken.  Het lichaam overreageert een deel omdat zoveel koolhydraten niet in de natuurlijke voeding voorkomt en het lichaam daar eigenlijk niet op gemaakt is.  Het produceert dus te veel insuline omdat het schrikt van de hoeveelheid suikers die plots in het bloed terechtkomen.  Er wordt dus meer suikers aan het bloed onttrokken dan eigenlijk nodig zou zijn.
Een hond is erop gebouwd zijn energie aan vetten en eiwitten te onttrekken. Deze worden ook afgebroken tot glucose maar via langere pathways en komen niet noodzakelijk meteen in de bloedbaan terecht. Ze kunnen ook elders opgeslagen worden en dan afgebroken wanneer nodig.  Dan werkt de insuline wel goed regulerend.  De bloedsuiker blijft stabiel, onder controle en er zijn geen pieken. Er wordt niet overdadig veel opgeslagen in vetten, er wordt afgebroken wat nodig is en de hond krijgt minder snel honger.

Dit is eenvoudig uitgelegd, in praktijk is het iets ingewikkelder en kan je niet alle koolhydraten over dezelfde kam scheren. Maar dit is wel waar het op neerkomt.

Hetzelfde heb je trouwens bij mensen, maar mensen zijn er wel op gebouwd om hun energie uit koolhydraten te halen. Zij het uit vruchten, en dus fructose. Deze volgt een aparte pathway.  Met glucose en veel graanproducten krijg je eigenlijk hetzelfde effect.
Maar die discussie, over mensenvoeding brengt ons vast te ver.  Weet echter dat er steeds meer mensen afstappen van het klassieke patroon van 3 maaltijden per dag met wat tussendoortjes en al dat brood en toegevoegde suikers. Als je daarvan afstapt en afkickt van die insulinepieken in je bloed (want dat is eigelijk verslavend) krijg je veeeel minder honger en kan je gerust een halve dag of zelfs dag vasten zonder appelflauwtjes of erge honger.  Het lichaam is dan gewend aan een stabiele bloedsuiker en haalt zijn energie uit je vetreserves als het geen voedsel binnenkrijgt. Zoals het eigenlijk hoort en evolutionair ontstaan is.
#2573416
van die 7% zal je wel gelezen hebben over een klein ras pup , een groot ras pup krijgt tussen de 3 en 5 % van zn gewicht ..... natuurlijk moet je een pup met regelmaat moeten wegen om het menu aan te passen  :)

@ p.o.p ,  wb de 4% die ik aanraad is een gemiddelde van 3 en 5%  die hier altijd aangeraden wordt .
verder raad ik ook aan als de hond magerder word procentueel meer te voeren , dus met t oog voeren
Laatst gewijzigd door lauraV op vr 18 jan 2013, 14:39, 1 keer totaal gewijzigd.
#2574718
Ingrid,

Ik heb ook een oud hondje,Yorkshire Terrier ,ze is nu 13.5 jaar oud en een heeft een gewicht van ong. 4.3 kg.
En toen ze 12,5 jaar oud was heb ik haar overgezet op Rauw .....Eerst op KVv dan op Barf.
Ben begonnen met Carnibest ....

En toen kreeg ze ong. 140 gr/dag.
Daarmee bleef ze perfect op gewicht.

Na me een paar maanden ingelezen te hebben over het Barfen ,ben ik overgeschakeld.
Begonnen met de zelfste hoeveelheid KVv die ze kreeg ,dus 140 gr.,maar ze verloor redelijk rap gewicht.
Wat beginnen verschuiven met de percentage's en en nu zit ze op 258 gr/dag Barf (6 % van haar lichaamsgewicht) en daarmee blijft ze ook perfect op gewicht.

Dus zit een serieus verschil bij mij tussen de hoeveelheid voer op KVV & Barf  :)
#2575281
Hoeveel BARF voer je aan een volwassen hond, een pup en een opgroeiende hond
« Gepost op: 3 mei 2008 om 18:01:51 »
Een volwassen hond eet gemiddeld 2% tot 7% van het ideale lichaamsgewicht. En de 2% is dan voor een hond van een groot ras. De 7% is voor een hond van een heel klein ras. Een hond die ouder is, gecastreerd is, weinig beweging heeft: die zou aan 1,5% van het lichaamsgewicht voldoende kunnen hebben. 2% tot 7% is staat gelijk aan 20 gram tot 70 gram per kilo lichaamsgewicht aan voer. De juiste hoeveelheden voer, voer je op het oog.

Gelukkig ik ben toch niet gek het staat er echt volwassen hond eet gem. 2% tot 7% van het ideale lichaamsgewicht. gelezen dus op deze site. Mister B. bedankt voor je reactie nu zal ik zeker wat hoger beginnen als ik van plan was en vaker wegen. wil niet dat mensen gaan denken dat ik niet goed voor ze zorg.
#2575871
Ja, dat staat er.
Maar wie heeft dat gepost?
Want iedereen kan maar zo iets zeggen. :)

Ik lees hier op het forum duidelijk ook iets anders dan LauraV, want ik meen dat bij pups van 8 weken 5-7% wordt aangeraden om mee te starten en dat in de meeste topics duidelijk wordt dat de pup toch iets meer nodig heeft.  Maar aangezien de meeste mensen pups nog steeds liever schraal dan dik zien opgroeien, is het beter iets lager in gewicht te beginnen om dan op het oog op te hogen ipv de pup meteen te dik te voeren.
Het percentage neemt dan natuurlijk af met de leeftijd van de pup.


In de bib moet er wel een duidelijk overzicht staan met wat te voeren.  Ik geloof toch echt dat men aanraadt op 2% voer te beginnen en van daaruit op het oog te voeren.  Het kan wel zijn heel goed zijn dat een klein ras in den regel iets meer nodig heeft dan een groot ras, maar uiteindelijk valt het toch niet op de percent te voorspellen en moet je toch uitproberen wat voor jou hond werkt.
Ik heb 2 katers die ongeveer evenveel wegen en ongeveer evenveel beweging hebben, maar de ene eet bijna het dubbele van de andere om op gewicht te blijven...  ;)
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door