Hallo allemaal,
Ik zal mij eerst maar even voorstellen, want nadat ik hier 2 weken als "gast" het forum heb doorgespit op zoek naar informatie kan ik ook eindelijk zelf inloggen en posten =D
Mijn naam is Cisca, en ik kom uit Rhenen.
Ik heb 2 geweldig lieve katten. Een rode poes (Rocca) van 3 jaar die uit het asiel komt, en een cyperse poes (Tigra) van 3 1/2 jaar die uit de opvang komt voor verwilderde katten (waar volwassen "wilde" katten worden geneutraliseerd en uitgezet, en de kittens gesocialiseerd en herplaatst). In totaal goed voor 9600 gram warmte en liefde.
Ik wil graag met de meiden gaan barfen (ben al soort van begonnen), ik heb veel informatie opgezocht en naar mijn idee al een eind gekomen, maar ik blijf toch met een paar vragen zitten. Vooral eigenlijk omdat onze rooie Rocca last heeft van blaasgruis en ik niet heb kunnen vinden of en hoe dat invloed zou kunnen hebben op het menu. Ze krijgt nu ook speciale brokken van de dierenarts. Dus als iemand mij hierover een paar tips zou kunnen geven, graag!
Daarnaast ben ik er niet helemaal zeker van of ik er ook groentenmixen door moet doen. Ik lees namelijk op de ene plek dat dit aangeraden wordt, en op de andere plek juist weer niet. En zou dit eventueel vervangen kunnen worden door bijvoorbeeld kippenmaagjes? Ik zou denken dat daar ook groentenresten in zouden moeten zitten, nadeel hiervan is misschien wel dat er granen in kunnen zitten en dat is iets wat ik zeker wil vermijden.
Het volgende menu heb ik tot nu toe bedacht, en ik zou daar ook graag jullie visie op willen hebben en het zo nodig aanpassen.
Voor +/- 80 porties van 150 gram
Vlees/bot (49%)
1 kg eenden nek
2 kg kippen nek
2 kg konijnen delen
1 kg parelhoen karkas
Vlees (25%)
1 kg ree vlees
2 kg kippen vlees
Orgaan (16%)
1 kg kippen hart
500 gr eenden lever
500 gr lams niertjes
Overig (10%)
25 ml zalm olie
7 eieren (met schaal gemalen)
200 ml yoghurt
50g zeewier (poeder of vers van de visboer?)
550 gr groenten gepureerd (wortel, broccoli, doperwt?)
Totaal 12,2kg / 150 gr = 81 porties
Vlees/bot en vlees en orgaan kan ik allemaal krijgen bij versvoer.nl in Zoelen (bij Tiel), is vanuit Rhenen een kwartier/ 20 minuten rijden. Als iemand leveranciers weet die meer in de buurt zitten, zou ik dit ook graag willen weten.
De porties zullen niet allemaal hetzelfde vlees/bot bevatten, dus de eenden nek, konijnen delen, kippen nek, en parelhoen karkas vormen aparte porties, leuk voor de variatie dacht ik zo.
Daarnaast wil ik ze af en toe een muisje/kuikentje gaan geven voor de afwisseling.
In het begin s'ochtens de brokken van de dierenarts, en s'avonds vlees. Als dit goed gaat, wil ik ze helemaal overzetten op barf, maar ik wil eerst kijken hoe Rocca het er op gaat doen in verband met de blaasgruis.
En als laatste, ik heb een vleesmolen gekocht via mp, maar de snijschijf heeft te kleine gaatjes. Op de molen zelf staat 8 alfa 1, zou daar een snijschijf van 8mm voor een Westmark 8 op passen?
Ik hoop dat het zo allemaal een beetje duidelijk is, hebben jullie tips/suggesties om mij verder te helpen?