Hier kun je al je vragen en problemen kwijt over het zelf samenstellen voeding voor katten.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Door Cisca
#2552652
Hallo allemaal,

Ik zal mij eerst maar even voorstellen, want nadat ik hier 2 weken als "gast" het forum heb doorgespit op zoek naar informatie kan ik ook eindelijk zelf inloggen en posten =D

Mijn naam is Cisca, en ik kom uit Rhenen.
Ik heb 2 geweldig lieve katten. Een rode poes (Rocca) van 3 jaar die uit het asiel komt, en een cyperse poes (Tigra) van 3 1/2 jaar die uit de opvang komt voor verwilderde katten (waar volwassen "wilde" katten worden geneutraliseerd en uitgezet, en de kittens gesocialiseerd en herplaatst). In totaal goed voor 9600 gram warmte en liefde.

Ik wil graag met de meiden gaan barfen (ben al soort van begonnen), ik heb veel informatie opgezocht en naar mijn idee al een eind gekomen, maar ik blijf toch met een paar vragen zitten. Vooral eigenlijk omdat onze rooie Rocca last heeft van blaasgruis en ik niet heb kunnen vinden of en hoe dat invloed zou kunnen hebben op het menu. Ze krijgt nu ook speciale brokken van de dierenarts. Dus als iemand mij hierover een paar tips zou kunnen geven, graag!
Daarnaast ben ik er niet helemaal zeker van of ik er ook groentenmixen door moet doen. Ik lees namelijk op de ene plek dat dit aangeraden wordt, en op de andere plek juist weer niet. En zou dit eventueel vervangen kunnen worden door bijvoorbeeld kippenmaagjes? Ik zou denken dat daar ook groentenresten in zouden moeten zitten, nadeel hiervan is misschien wel dat er granen in kunnen zitten en dat is iets wat ik zeker wil vermijden.

Het volgende menu heb ik tot nu toe bedacht, en ik zou daar ook graag jullie visie op willen hebben en het zo nodig aanpassen.

Voor +/- 80 porties van 150 gram

Vlees/bot (49%)
1 kg eenden nek
2 kg kippen nek
2 kg konijnen delen
1 kg parelhoen karkas

Vlees (25%)
1 kg ree vlees
2 kg kippen vlees

Orgaan (16%)
1 kg kippen hart
500 gr eenden lever
500 gr lams niertjes

Overig (10%)
25 ml zalm olie
7 eieren (met schaal gemalen)
200 ml yoghurt
50g zeewier (poeder of vers van de visboer?)
550 gr groenten gepureerd (wortel, broccoli, doperwt?)


Totaal 12,2kg / 150 gr = 81 porties

Vlees/bot en vlees en orgaan kan ik allemaal krijgen bij versvoer.nl in Zoelen (bij Tiel), is vanuit Rhenen een kwartier/ 20 minuten rijden. Als iemand leveranciers weet die meer in de buurt zitten, zou ik dit ook graag willen weten.

De porties zullen niet allemaal hetzelfde vlees/bot bevatten, dus de eenden nek, konijnen delen, kippen nek, en parelhoen karkas vormen aparte porties, leuk voor de variatie dacht ik zo.

Daarnaast wil ik ze af en toe een muisje/kuikentje gaan geven voor de afwisseling.

In het begin s'ochtens de brokken van de dierenarts, en s'avonds vlees. Als dit goed gaat, wil ik ze helemaal overzetten op barf, maar ik wil eerst kijken hoe Rocca het er op gaat doen in verband met de blaasgruis.

En als laatste, ik heb een vleesmolen gekocht via mp, maar de snijschijf heeft te kleine gaatjes. Op de molen zelf staat 8 alfa 1, zou daar een snijschijf van 8mm voor een Westmark 8 op passen?

Ik hoop dat het zo allemaal een beetje duidelijk is, hebben jullie tips/suggesties om mij verder te helpen?
Laatst gewijzigd door Cisca op vr 28 dec 2012, 14:25, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Too
#2552734
Welkom!

Over blaasgruis ... d'r zijn hier een boel die daar meer over weten

Je menu:
50% vleesbot is prima, maar kijk hoe t gaat :moeilijk poepen ... verlaag je t botpercentage [door wat meer spiervlees toe te voegen]
T hangt ook af van de mate van 'bevleesdheid' :P van je karkasssen
16% orgaan is ook goed maar ik zou liever gelijke delen lever nier en hart gebruiken

En je overigen..
-ipv van zalmolie een stukje zalm [kan onder t spiervlees geschaard worden] diepvries van AH is betaalbaar of bv zalmbuiken van de visboer oid
Als je stoertjes hebt dan kan je ook aan een sardien of een [stukje] horsmakreel denken Vooral horsmakreel vinden ze hier erg lekker
-zeewier lijkt mij niet nodig, t bevat jodium en k weet of dat nou zo goed is
-yoghurt mág maar voegt niet veel toe, hier mogen ze wel s t bakje uitlikken maar dat telt niet echt
-groenten zijn niet noodzakelijk, wanneer een kat erg moeilijk poept [ook met een verlaagd botpercentage] willen vezels in de vorm van heel fijn gesneden groen wel s helpen Mijn katten zijn dol op groenten dus ze krijgen met enige regelmaat een stronkje broccoli, een spruit of een snijboon Gewoon omdat t lekker is

Dan blijft je eitje over... dát is wel heel gezond en de meesten vinden t ook erg lekker, ik gaf t ze 1a 2x per week een half geklutst eitje Tegenwoordig eten ze kuiken en wordt er niet meer geklutst

Je hebt een prima menu om te starten mooi gevarieerd, ik zou de 10% extra's lekker laten vervallen [op t ei na] en wat meer spiervlees geven
Door milan
#2552745
Welkom Cisca!

Van wat ik hier en daar lees is barfen alleen maar goed, ook voor een kat met blaasgruis. Dit omdat het voeren van vers vlees de pH omlaag brengt en katten hiermee ook nog eens (veel) meer vocht binnen krijgen dan met brok. Maar er zijn mensen die hierover vast meer kunnen vertellen...
Een kat kan niet veel met groenten, die zou ik dan ook gewoon weglaten; bij mij krijgen ze geen 10% 'overig'...
Mijn drie katten krijgen ca. 400gram per dag, en ik houd de volgende percentages aan: 40% vleesbot, 45% spiervlees en 15% orgaan.
Ik denk dat je met bijna 50% vleesbot krijtpoep krijgt (hier wel in ieder geval)...
Verder 1x week vis (zalm), en nu en dan een maaltje muis/rat/hamster of een kuikentje (is ei met veren), of geklutst ei.

Op voerwijzer.com is ook veel info te vinden!
Ennuh...succes met malen (blaren en spierpijn :biggrin2:)
Je kunt misschien ook overwegen het ongemalen aan te bieden; hier aten ze mijn zelf in elkaar gedraaide mixjes niet, maar een echte barfhap heeft zelfs Fayah, die ik heel moeilijk over kreeg op vers voer, over de streep getrokken!

Ik ga zelf geregeld naar Zoelen, goede plek om naartoe te gaan (ook voor info...)
Door Cisca
#2553564
Bedankt voor de tips, hier kan ik wat mee =)

Ik zal voor de zekerheid inderdaad wat meer spiervlees toevoegen (half om half dacht ik zo) en de hart/lever/nier gelijke delen en de groenten weglaten. Ik zal ook eens bij onze visboer langsgaan, ik vermoed dat hij zo nu en dan wel wat over heeft.

Het eerste wat ik heb gemaakt had ik in stukjes geknipt en niet gemalen, maar ik merk dat Tigra daar nogal moeite mee heeft, die krijgt het niet goed weg. Maar wie weet misschien met genoeg oefenen ;) dat kuikentje laatst ging er ook helemaal in.

Moet ik alleen wel kijken hoe ik die botten beter kan knippen, heb het nu met een tuinschaar gedaan maar dat was nog best lastig haha.
Door milan
#2553596
Je zou het botwerk (vooral de kippen/eendennekken) ook even kunnen meppen met een hamer, dan krijgen katten het wat beter weg. Ze moeten soms echt weer leren knagen (en soms lukt het ook gewoon echt niet...). Krijgen ze dit wel weg dan zou je later stukjes kunnen geven en zo langzaam aan steeds grover geven. Vooral eendennekken zijn nogal hard.
In het begin is het even uitzoeken hoe je het het beste kan aanpakken en wat/hoe je katten eten.
Ik gebruik trouwens meestal een (goedkoop) koksmes om te hakken/snijden. Funest voor je messen, maar bij de action kosten ze nog geen €2,-. Snoeischaren krijg ik niet goed schoon en roesten snel...
Gebruikersavatar
Door koekje
#2553851
milan schreef: Ik gebruik trouwens meestal een (goedkoop) koksmes om te hakken/snijden. Funest voor je messen, maar bij de action kosten ze nog geen €2,-. Snoeischaren krijg ik niet goed schoon en roesten snel...
Ik zeg hakmes. Ik heb er ooit eens 1 gekocht bij de Ikea en na jaren leeft deze nog steeds.
Door Martine-Tom
#2553951
koekje schreef: Ik zeg hakmes. Ik heb er ooit eens 1 gekocht bij de Ikea en na jaren leeft deze nog steeds.
+1 ik heb er 1 van een euro of 5 en die houd het al een jaar vol...nog steeds tot volle tevredenheid.
Door Mowgli
#2555149
Welkom hier :)

Heel goed dat je je kattenkinderen op vers overzet. Mooi menu heb je opgesteld. Ik geef  wel "overig, maar dan 5%". Zonder groenten, wel met eieren en / of zuivel (yoghurt, quark, hüttenkäse). Vette vis reken ik ook bij die 5 %. Ik maak meerdere mixen (meestal 3) met verschillende diersoorten, in 2 van de 3 soorten is de 5% overig vette vis, de andere zuivel.

Je zou kunnen kijken of 50% vleesbot krijtpoep geeft of niet. Met Mowgli (jonge kater, 20 maanden) ben ik ook begonnen met 50% vleesbot, dat gaf mooie poep, tot hij in maart 2012 een loodvergiftiging opliep en hiervoor een zware buikoperatie onderging waarbij zijn darmen eruit lagen en doorgespoeld werden. Na de operatie stond hij een tijdje op stinkbl*k met een hoog vleespercentage. Toen hij weer langzaam aan op vers overging, kreeg hij bij 50% krijtpoep. Nu zit ik op 40% vleesbot en krijgt hij dus 10% meer spier.
Door Cisca
#2555197
Bedankt voor alle info, ik ga het zeker meenemen. Morgen ga ik even bij de Action langs kijken of ze daar iets hebben waarmee ik het vlees beter kan knippen + een hamer om het bot eens flink te meppen.

Toch lijkt het er op dat het inmiddels wat beter gaat met het eten van bot, zelfs Tigra die overal moeilijk over doet. Vandaag had ik haar deel wat kleiner gemaakt (ook het bot) in de hoop dat ze het zou eten, en alles ging gewoon naar binnen (hoorde zelfs achter me wat gekraak toen ze op de botten zat te kauwen).

Ik vind het wel lastig om te zien wat het effect is op de hoeveelheid botvlees wat er in gaat, het is namelijk zo dat mijn katten buiten komen overdag en het liefst niet naar de kattenbak gaan. Dus er ligt maar 2 keer per week een drolletje in ofzo. Dus misschien dat ik er voor de zekerheid wat meer vlees bij doe.

Tussen haakjes, loodvergiftiging is toch niet iets wat ze met bepaalde voeding kunnen krijgen he? Anders moet ik gaan uitkijken dat ik bepaalde dingen niet te veel ga geven.
Door Mowgli
#2555823
Cisca schreef: Tussen haakjes, loodvergiftiging is toch niet iets wat ze met bepaalde voeding kunnen krijgen he? Anders moet ik gaan uitkijken dat ik bepaalde dingen niet te veel ga geven.
nee, dat is het niet, daar hoief je je geen zorgen over te maken. Ik woon in een huis in Berlijn, gebouwd net na de 2e wereld oorlog. Er is hier veel lood verwerkt en in zomer 2011 zijn onze balkons gesaneerd samen met de buiten fassade. We vermoeden dat er door deze sanering op de een of andere manier nog loodresten op ons balkon lagen (terwijl heel goed schoongemaakt) en dat Mowgli dat heeft binnengekregen. Er zat een klein metaaldeeltje van ca. 3 tot 4 mm. in zijn buik. Bij het spoelen tijdens de buikoperatie is het eruit gekomen. We hebben het laten opsturen voor een analyse en het bleek lood te zijn.
Gebruikersavatar
Door Caro2012
#2558999
Welkom Cisca,
Ik hoop dat je nog lang mag barfen met je katten. :D
Zelf ben ik ook sinds eind vorig jaar begonnen met barfen met mijn asiel kat.

Meteen enthousiast 2 soorten mix gemaakt met verschillende soorten vlees.
Nu ben ik toch overgestapt om geen kant en klare mix meer te maken ... ik deel nu de week in met de juiste verhoudingen vleesbot/spiervlees en organen maar ik geef het niet tegelijk. Dit ben ik gaan doen omdat mijn kat de mixen niet meer wilde eten .. te weinig variatie van dag tot dag.
NU gaat het weer prima.

Kon niet helemaal opmaken uit je verhaal of jij ook kant en klare mixen maakt voor de vriezer maar mocht dat zo zijn maak niet te veel. ;)
Hoeft niet natuurlijk elke kat is weer anders maar het is behoorlijk vervelend als je een la met mixen hebt die je kat maar niet wil eten, zoals ik heb. :o

HOe dan ook veel barf plezier met je katten
Groetjz Caro
 Terug naar “Vragen, problemen en discussie BARF en KVV”

Barfplaats wordt gesponsord door