Linda.B schreef:
Hallo iedereen,
Ik ben nieuw hier en kom gelijk maar even binnenvallen met wat vragen. Mijn honden zijn echte brokkenhonden (ja ik weet het, maar je blijft leren he). Ik ben dus nu begonnen met het introduceren van kippennekken en gf-mix met pens(diepvries). En dan de gf mix met maar 2 soorten groenten/fruit.
Twee soorten fruit is prima hoor. Honden hebben fruit niet persee nodig.
Omdat het nog maar introductie hapjes zijn krijgt Nero (DD-pup) nog zijn 3 brokkenmaaltijden erbij en sarah (8 jaar) wel minder brokken. Ik wil nu eigenlijk de avond brokken gaan vervangen door de ene dag RMB en de andere dag GFmix en eens zien hoe dat gaat.
Om je eerlijk de waarheid te zeggen begrijp ik deze niet zo goed. Wil je de ene dag GF mix met vlees geven en de andere dag alleen een Raw Meaty Bone? Dat kun je wel doen, maar dan moet je wel zorgen voor botten waar 50%, maar liefst meer, vlees aan zit. En, je moet de percentages ook proberen een beetje in de gaten te gaan houden. Ian B. schrijft 60% RMB's voor (die voor 50% bestaan uit bot en 50% uit vlees). Ik vind dat persoonlijk veel te veel en geef zelf niet meer dan 40% RMB's en 15% tot 20% fruit en groente en 10% tot 15% orgaanvlees. Die 20% die bij mij dus overblijft omdat ik geen 60% vleesbot geef, dat geef ik als vlees.
Als ik het goed heb mag de GFmix uit 50% groente en fruit bestaan en 50% vlees of vis?
Ik begrijp niet wat je hier mee bedoelt.... Sorry... Voor mij bestaat GF mix uit 100% groente met fruit. De meeste van ons geven de mixen met vlees, omdat de hond het anders niet eet. Maar het percentage 50% GF en 50% vlees ken ik niet. Ik ken alleen de percentages vlees/bot en groente.
Hoe komen jullie trouwens aan goede botten? Ik heb vandaag alle slagerijen en twee slachthuizen gebeld en ze konden me niks verkopen.
Slachthuizen mogen niet aan particulieren verkopen.
Uiteindelijk heb ik een boer gevonden die eigen vee slacht en verkoopt in zijn slagerij. Maar die heeft alleen rund. Dinsdag kan ik wat komen ophalen tot die tijd heb ik alleen dus nog kippennekken.
Runderbotten zijn absoluut veel te hard. Daar heb je echt niks aan. De honden kunnen daar ook niets mee, maar het veroorzaakt wel slijtage aan het gebit. Ik zou ze zelf niet op gaan halen. Zonde van je geld. Ik zou zelf toch proberen om aan kalfs en lamsbot te komen. Vraag het bij Islamitische slagers of gewone slagers. Misschien moeten ze ze ergens bestellen, maar de meeste kunnen er wel aan komen. Vraag bij de gewone slager of hij aan bijv. ribben, nekken, halswervels, heupen-botten van kalf of lam kan komen of dat hij ze kan bestellen. Vraag aan de Islamitische slager of je hij kale botten voor je heeft van lam of kalf van delen die geen gewicht hebben gedragen (het afval zullen we maar zeggen). Bij de Islamiet is dat soms moeilijk want zij verkopen veel botten met vlees aan de klanten. Je zou altijd lamsribben bij de Islamiet kunnen kopen (de spareribs, zeg maar) maar deze zijn gemiddeld zo'n 6 a 7 euro de kilo (beetje duur! Deze krijgen ze bij ons 1 maal per week maximaal). Deze botten bevatten wel meer dan 50% vlees en vandaar dat ik er zelf ook erg gecharmeerd van ben. Ik geef ze hier lams en geitenribben (spareribs).
Ik hoop dat het niet een al te vaag verhaal is geworden en alle advies is welkom!
groetjes, linda
ps. Alle maaltijden zijn trouwens goed 'gevallen' bij de honden. Sarah eet haar brokken altijd met lange tanden en genoot nu echt van het eten, heerlijk om te zien. Nero is gewoon een schrokop!
Nou, niet vaag hoor, maar desondanks snap ik sommmige dingen die je vraagt niet. Kan heel goed aan mij liggen! Ik zou je aan willen raden om ook even het botten document in de bieb te lezen en misschien ook even door de menu's te speuren! Da's best heel leerzaam en leuk. En, als je nog meer vragen hebt, stel ze gerust hoor!
Groetjes, Lizzy