Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Gebruikersavatar
Door Zaniematsu
#2473992
Hallo lezers,

Vandaag ben ik voor een gebitscontrole geweest naar de DA met 2 van mijn katten.
Ze zijn verder gezond, geen aanleiding om verder iets te laten onderzoeken op ziekte behalve lichte chronische bronchitis (zit in de lijnen) waar puffen nog niet nodig voor is.

Beide hebben een gebitsreiniging nodig en 1 heeft zelfs resorptie van 1 van de tanden en FORL.
Omdat ik altijd bloedonderzoek laat doen voor narcose nu dus ook weer meteen maar laten doen.
Een uitgebreid bloedonderzoek wijst uit dat beide katten aan een erg laag Kalium gehalte zitten, 1 van hen zelfs te laag volgens de normwaarde.

Nu vraag ik me af, of dit misschien te maken heeft met de testen die afgestemt zijn op brokken en blik etende katten en niet op rauw voer.

Heeft iemand hier ervaring mee? Mijn katten eten uitsluitend rauw.  Uitslag geeft aan dat Fosfor trouwens ook erg laag is.

Vorige week had ik nog een andere kat laten testen, toen is ons niet opgevallen dat Kalium en Fosfor zo laag waren.
Ik zal daar ook eens naar kijken.

Alvast bedankt voor jullie reacties.
Door Mowgli
#2474058
Een laag kaliumgehalte ontstaat ook als katten erg veel urineren.
Gebruikersavatar
Door koekje
#2474077
Medisch gaat dit mijn pet boven. Ik weet alleen dat 1 van de vorige oudjes van Lyda (Spreeuwtje) ook lang een te laag kaliumgehalte had. Dit was al een hele oude kat met tropenjaren achter de rug.
In mijn hoofd gaat er ergens ook een belletje rinkelen met link naar nierwerking, maar hoe en wat kan ik je zo niet oplepelen.
Gebruikersavatar
Door Zaniematsu
#2474198
Bedankt voor jullie reactie. De dierenarts had inderdaad ook gezegd dat het te maken had met de nieren, maar dat dan de andere waarde mbt de nieren dit dan ook aan moeten geven en dat is niet het geval.

Dat van het urineren kan inderdaad ook wel verband houden. De arts zei ook dat het te maken had met dat het zichbaar zou zijn wanneer ze gebraakt zouden hebben. Maar ook dat is niet het geval.

Mijn idee is zelf dat ik mijn vraagtekens plaats bij de normaal waarden omdat deze afgestemd zijn op brok en blik etende katten.
Wanneer katten uitsluitend rauw eten is het mogelijk dat de uitkomst van zo'n bloedonderzoek toch iets anders zou kunnen zijn maar daarom nog niet verkeerd. Dat is zo mijn idee er over, maar bewijzen kan ik het natuurlijk niet.

Ik vroeg me af of meer mensen hun katten / honden uitsluitend rauw voeren en bij uitgebreid bloedonderzoek te horen krijgen dat de uitslagen afwijken van de normwaarde. En of dat dan komt door het rauw voer. Ziektes natuurlijk even buiten beschouwing gelaten.

Groetjes Linda
Door Mowgli
#2474373
Een van de katten van mijn schoonmoeder werd ineens erg mager en erg lusteloos. Bij de dierenarts werden de bloedwaarden gecontroleerd. Uitslag was kalium te kort. De nieren waren echter in orde. Wat de oorzaak was, kon de da niet zeggen. Ze hebben de kat iedere dag heengebracht voor een elektrolyten infuus. Het werd helaas niet beter en na 2 weken hebben ze besloten niet meer te behandelen en is de kat uit zichzelf ingeslapen.

De oorzaak is onbekend, de da dacht eventueel aan FIP, dit hebben ze niet laten onderzoeken nadat de kat gestorven was.
Door *Flip*
#2475161
om het ff simplistisch te zeggen: de Na en K concentratie in het lichaam bepalen de impulsoverdracht tss de verschillende cellen.

Kaliumconcentratie is het hoogst in de cellen en Natrium buiten de cellen. Kalium is een 2-waardig positief ion en natrium een 1-waardig positief ion, dit geeft een potentiaal verschil tussen intra- en extracellulair dat zich omdraait op het moment van een sigaal.
Gezien dit fysiologisch is zal dit voor alle dieren hetzelfde zijn, ongeacht hun voeding.  de verhouding Na : K is dus van belang.

De concentratie Na & K in het bloed wordt oa geregeld door de nier. Bij veel kalium verlies zal er ook een metabole alkalose optreden, pH stijging vh bloed/lichaamsvocht.
Er kan ook een spijsverteringsprobleem zijn, waardoor er te weinig opname van K is of te veel excretie.

Ivm voeding kan ik mij voorstellen dat, omdat K vnl intracellulair zit, er een verlies kan zijn als je enkel gemalen voert en/of nooit het dooivocht mee voert. Tijdens het invriezen gaan de celwanden namelijk ook kapot en loopt de inhoud eruit. Of dit verlies zo groot is dat je er een kalium te kort van kan krijgen durf ik niet te zeggen.

Kalium in bloed kan ook dalen als de bloedstaal te warm bewaard is voordat K bepaald is.

Ik denk dat ik nog niet een alle mogelijke oorzaken gehad heb.
De testen / uitslag zouden voor elk gezond dier iig hetzelfde moeten zijn, ongeachte de voeding.

edit: google anders eens op hypokalemie, dan zal je veel info vinden. Niet alles wat op internet staat is juist, maar misschien kan je na wat informatie gezocht te hebben wat meer gerichte info vragen aan jouw DA.
Laatst gewijzigd door *Flip* op do 04 okt 2012, 20:31, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Door Zaniematsu
#2475318
Hallo Liekiepiekie en Flip,

Bedankt voor jullie bijdrage. Ik moet het een aantal keren lezen Flip. Het klinkt nogal scheikundig :)
Het natrium gehalte is bij alle drie de katten wel ruim binnen de normen. Niets te laag.
Het Fosfor is wel laag.

Het dooivocht gaat altijd mee in de voeding.

De bloedstaal is direct onderzocht, ik kon wachten op de uitslagen. Kan me dus niet voorstellen dat het te warm bewaard zou zijn geweest.

Ik ga eens google op hypokalemie. Dank voor je uitgebreide input.

Groetjes,
Linda
Gebruikersavatar
Door pearlsofpassion
#2475439
Ik zou ook aan de nieren denken.
Ik denk niet dat je kaliumtekort krijgt door een voeding volgens de regels, of het zou moeten zijn dat je zout bijvoert (Na dus).
Maar dan nog denk ik eeder dat het verloren zal gaan via de nieren. Dat is geen gekend probleem bij sterk nierfalen. Dan moet je inderdaad electrolyten bij gaan geven.

Het is ook geweten dat gebitsontstekingen zich vaak afzetten op de nieren en die extra belasten. alle onstekingen, maar gebitsontstekingen blijken vaak nefaster en aggressiever te zijn voor de nieren...

Fosfortekort kan volgens mij al helemaal niet op vers, volgens mij zit er net meer fosfor in een normaal vers dieet dan in brok (er zit ook meer calcium in en dat is het belangrijkste).
Maar echt zeker weet ik dat niet.

Hoe fosfor verloren gaat weet ik niet, want het is wel gelinkt met de nieren, maar ik zou net denken dat het minder goed uitgescheiden wordt bij nierfalen.  Wederom, zeker ben ik daar niet van.
Dus met mijn bijdrage ben je eigenlijk niet veel  ::)
Laatst gewijzigd door pearlsofpassion op vr 05 okt 2012, 09:20, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Door spreeuwtje
#2479719
ik lees dit toevallig..
mijn max had idd nierproblemen.. hij kreeg vasotop.
maar hij kreeg ook prednoral omdat hij eosinefile likgranuloom had.
hij krabte zichzelf stuk.
t schijnt dat prednisolon ook maakt dat het kalium daalt..
bij max kwam het kalium tekort aan het licht omdat hij ineens in een soort van bid houding ging lopen.
zijn nekspieren verkrampte en hij maakte grote passen met zijn voorpoten omhoog.
eigenlijk is er nooit precies onderzocht waarom die kalium zo laag was, ze gaven vooral de schuld aan het verse vlees..  :-X
ik ben gewoon kalium bij gaan geven.

mijn andere katten hadden destijds geen afwijkende waardes.. 
tot op zeer latere leeftijd waren die van boris perfect (17 jaar) terwijl die ook al zo'n 7 jaar op vers (laatste jaren bibi kat) stond.
Gebruikersavatar
Door Zaniematsu
#2479816
Bedankt voor jullie reacties.
De dierenarts maakt zich geen zorgen, het is zo minimaal onder de ondergrens dat het verwaarloosbaar is.
Hij zegt je moet het complete verhaal zien, de andere waardes en de kat. Dat ziet er allemaal goed uit dus geen zorgen.

Ik was benieuwd of vers voeren er iets mee te maken zou kunnen  hebben dat de Kalium waarde aan de ondergrens zit.

We houden het in de gaten. Morgen gaan deze twee dames onder narcose voor een gebitsbehandeling bij een tandheelkundig specialist.
Ik heb om gasnarcose gevraagd, dus ze krijgen geen ketamine en geen domitor.

Altijd weer heel erg spannnend!! Alle narcose is niet geheel zonder risico.

Groetjes,
Linda
Gebruikersavatar
Door EllenL
#2479980
Sterkte dan morgen! Vreselijk is dat altijd... maandag moet mijn Poekie voor haar tanden, nou ja, kiezen, pffff, en zij heeft een hartruisje dus dat vind ik altijd extra spannend. Gelukkig zijn ze daardoor ook extra voorzichtig, passen ze uiteraard de anesthesie er op aan en gaat ze aan de hartmonitor :) Maar goed, ik weet dus wat je doormaakt dus zal morgen aan je denken en voor je duimen dat alles goed gaat!  :-*
Gebruikersavatar
Door Zaniematsu
#2480107
Jij ook sterkte maandag!! Extra spannend met een hartruisje. Maar gelukkig zijn ze ook extra alert met haar.
Twee weken terug een andere kat van mij ook 2 kiezen er uit. Ik zat enorm in de zenuwen. Gelukkig is het goed gegaan, maar ze heeft nog steeds tandvlees ontsteking dus nou moet ik op zoek naar iets om dat te verhelpen en tegen te blijven gaan.
Door flightleader
#2484530
Miss Ukkie heeft door haar nierfalen ook een lagere kalium waarde en ik moet haar af en toe wat kalium bijgeven, sindsdien zijn haar kalium waarden weer normaal. Zij krijgt dit onder de vorm van Ultra-K drank. (Kalium in suikeroplossing).  Misschien haar dat 1 in de week geven, gemakkelijk in de bek te spuiten met een pippetje.
Door lightning
#2484563
Mijn kat heeft ook een kalium te kort maar dat komt door vele braken. Ik geef tumil K en dat werkt wel. Braken is over en zijn kalium is weer goed. Zijn nieren waren overigens wel prima in orde toen ik alles liet testen. Nog wel. Hij moest wel stoppen met braken want kon natuurlijk de nieren wel aantasten en zo als het heel lang te kort was.
 Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door