Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door mirkeq
#2475415
Wij krijgen morgen een nieuwe hond erbij, een labje met patella luxatie, geen operatie nodig volgens rapportage orthopedisch specialist Camps in Amsterdam.
Nou is mijn vraag: Is hierop positieve invloed uit te oefenen d.m.v. kvv en eventuele supplementen? Onze honden, 2 labjes, krijgen nu iedere dag preventief glucosamine-chondroitine/msm en een gevarieerd aanbod in kvv en dit zal onze nieuwe lab dus ook gaan krijgen.
Ik weet dat zij in ieder geval veel rechtlijnig mag lopen en ook in rustige draf naast de fiets is goed voor haar. Zwemmen doet ze niet, deze dame houdt dus niet van water  ??? hoe ongelooflijk ook, maarja, dan kan ik haar dus ook niet laten zwemmen...
Alle tips en raadgevingen zijn welkom! Alvast bedankt!
Door chamourel
#2475421
weet je de gradatie van de PL ?

en zwemmen is juist goed mits de patella er niet vanzelf afschiet, als dat wel gebeurd snap ik niet waarom een operatie niet nodig is.
Door mirkeq
#2475435
Dit is wat er in het rapport van de specialist stond:

congenitale patella luxatie naar mediaal. Links is er sprake van een patella
luxatie naar mediaal graad II en rechts een overgangssituatie graad I-II patella luxatie
naar mediaal.


Er is door de huidige eigenaren geen enkele uitschieter meer geconstateerd de afgelopen weken, zij is 2,5 jaar en ze heeft 2x een kleine uitschieter gehad... nu is alles eigenlijk alles rustig en heeft de hond er geen last meer van.
Specialist wilde zeker niet uit voorzorg gaan opereren, daar nu alles naar berhouding ok is en zij niet meer voor de jacht wordt ingezet.
Bij ons thuis is het eigenlijk een voor haar relatief rustige omgeving dus en het bewegingsaanbod ook totaal anders...
Door chamourel
#2475452
oke links is dus erger als recht, graad 2 is best wel veel, ik zou toch proberen om te gaan zwemmen met haar.
desnoods in eerste instantie bij een hydrotherapiecentrum misschien gaat ze het daarna wel leuk vinden.

qua voeding weet ik niet of er iets positief effect kan hebben, omdat er niet bij staat of de patella scheef is aangelegd of de banden te slap zijn.
Door mirkeq
#2475458
Misschien heb je hier iets aan dan...

Orthopedisch onderzoek: bij het staande dier zijn er geen overvullingen van gewrichten
te voelen. De patellae van beide knieën zijn te luxeren naar mediaal De patel van de
linker knie is duidelijk makkelijker (en verder) te luxeren naar mediaal dan rechts. De
patella reponeren gaat manueel makkelijk en hij reponeert vanzelf bij buigen/strekken.
De trochlea van de beide knieen zijn diep en er is tijdens het luxeren geen schuurletsel
te voelen. De beide knieën zijn schuifladen negatief en stabiel ten aanzien van de
collateraalbanden.In het gehele verdere orthopedische onderzoek zijn geen afwijkingen
te vinden.
Door chamourel
#2475501
de luxatie is naar de binnenzijde van de knie, omdat de trochlea's diep zijn zou ik bijna zeggen dat toch de banden niet recht over de patella zitten waardoor die kan uitwijken.

maar goed je zegt dat het al minder aan het worden is dus misschien worden de banden wel strakker nu, veel bewegen in rechte lijnen en lekker zwemmen.

misschien heeft een ander nog voedingtips voor je.

wel heel lief dat je bewust een hondje in huis neemt die een probleem heeft  :-*
Door mirkeq
#2475585
Ja, we hadden bijna een pup in huis gehaald, maar zij had toch onze voorkeur... pupjes vinden altijd wel een nieuw thuis, maar hondjes als dit... wat de toekomst brengt voor haar, dat zien we dan wel. We laten haar voorlopig even rustig aan rechtlijnig lopen, in heel rustig tempo naast de fiets zodat ze in ieder geval in conditie blijft en over 6 weken mag ze het eens los proberen in het bos en het veld, dan zie ik vanzelf of die 6 weken rust een positieve uitwerking op haar heeft gehad...
Het immers niet iets dat niet operatief verholpen kan worden en daarna niet nog een mooi leventje kan leiden....  ;)
Door Lizzy
#2476066
[quote="mirkeq"]
Wij krijgen morgen een nieuwe hond erbij, een labje met patella luxatie, geen operatie nodig volgens rapportage orthopedisch specialist Camps in Amsterdam.
Nou is mijn vraag: Is hierop positieve invloed uit te oefenen d.m.v. kvv en eventuele supplementen? Onze honden, 2 labjes, krijgen nu iedere dag preventief glucosamine-chondroitine/msm en een gevarieerd aanbod in kvv en dit zal onze nieuwe lab dus ook gaan krijgen.
Ik weet dat zij in ieder geval veel rechtlijnig mag lopen en ook in rustige draf naast de fiets is goed voor haar. Zwemmen doet ze niet, deze dame houdt dus niet van water  ??? hoe ongelooflijk ook, maarja, dan kan ik haar dus ook niet laten zwemmen...
Alle tips en raadgevingen zijn welkom! Alvast bedankt!
[/quote]

Ik zou naast KVV met gemalen bot (!!) en glucosamine/chondroitine en visolie niks extra's weten.
Door mirkeq
#2476566
Visolie is er eentje die ik nog niet wist, zal me daar nog in gaan verdiepen komende week, bedankt voor de tip!  :)
Door Parelridder
#2476582
PL erfelijkheids onderzoek wordt gedaan vanaf de leeftijd van 1 jaar. De uitslag wordt beinvloed door de mate van bespiering: draven langs de fiets doet goed. Met voeding kun je helaas niets doen aan PL. De supplementen die Lizzy noemt kunnen hopelijk de gevolgen er van wat beperken of vertragen.
Bij graad 2 op de leeftijd van 2 jaar zou ik er persoonlijk rekening mee houden dat operatie op termijn nodig kan zijn :( Een arts die ik je zeker kan aanraden voor eventueel onderzoek in de toekomst, is de ortopeed in de wagenrenk, mw. drs. govers (http://www.wagenrenk.com/global/nl/home). Zij doet officieel PL onderzoek, dus volgens het protocol van Meutstege, maar uitvoeriger dan ik van anderen ken. Zo bekijkt ze ook wat gebeurd tijdens draf (rechtdoor en in circel). En ze legt zeer uitvoerig aan de eigenar uit middels een kunststof knie wat ze exact onderzoekt en wat er al dan niet aangetroffen is.
T.a.v. operatie: PL komt nogal eens voor bij de Flatcoated Retriever. Gelukkig meestal niet in klinische vorm. Van de Flatcoateds die ik ken en geopereerd zijn aan PL, zijn er een heel aantal die meermalen daaraan geopereerd moesten worden. Overigens wél geopereerd door specialisten. De mate van succes van deze operatie beschouw ik daarom niet meer als "probleem verholpen".
Hopelijk gaat het dik mee vallen met jullie nieuwe maatje. Toi toi toi!!!
Gebruikersavatar
Door Bente Ole Kambi
#2552130
En hoe gaat het met de knietjes van je hond?

Bente is nu voor patella luxatie onder behandeling bij Marjan Govers in Wageningen. Govers is overigens ook vrij conservatief in de behandeling = alleen opereren als het echt niet anders kan. Kris Camps staat ook heel goed aangeschreven; hij is opgeleid door wijlen (en alom geprezen) de heer K. Crama die zelf opgeleid zou zijn door F.J. Meutstege en volgens mij heeft Meutstege ook weer in dezelfde kliniek als Govers gewerkt.
Door mirkeq
#2554348
Het gaat nu uitstekend met haar! Ze rent en speelt dat het een lieve lust is. Je kan wel aan haar loopje zien dat ze "afwijkt"ten opzichte van onze andere lab, maar ze schijnt het zelf heel goed op te vangen en heeft tot nu toe nergens meer last van gehad, gelukkig maar  ;)
Ook wij zijn van de instelling "alleen opereren als het echt niet anders kan", zolang je het met bewegingop de juiste manier allemaal goed versterkt houdt gaat het bij haar in ieder geval prima.
Het scheelt denk ik ook wel dat ze haar bouw mee heeft, ze is al niet groot en weegt nog geen 20 kilo, wat voor een labje dus vrij gunstig is voor haar PL  :) Moet ook eerlijk zijn, ze heeft zoveel energie, ze wordt ook niet dikker, wat we ook voeren. Om haar op haar gewicht te houden krijgt zij nu 450 gram kvv per dag. Even in vergelijking met onze zwaarste lab, die weegt 30 kilo en krijgt 387 gram  :D, de kleine dame heeft een energie voor 10 en verbruikt iedere gram die ze eet ::)
We houden haar gewoon goed ind e gaten en in beweging en wachten het verder maar rustig af, voor hetzelfde geld wordt ze hier gewoon oud mee en hoeft ze niet eens geopereerd te worden, zou het mooiste scenario zijn  8)
Gebruikersavatar
Door Bente Ole Kambi
#2602608
Wat fijn dat ze zo lekker in haar vel zit!  :)

Bente likte ook aan haar knie en gaf af en toe een schreeuw tijdens het spel met één van onze andere honden, dus bij Bente hadden we sowieso geen keus meer. Ze is drie weken geleden geopereerd. Haar knieband was verrekt en die is ingekort, plus door het lopen met die losse knieschijf was er een schuurplek op het bot ontstaan (gelukkig nog geen artrose) die is weggevijld en het kommetje waar de patella in moet vallen is verdiept en verbreed omdat de patella door het steeds heen en weer schuiven iets van vorm veranderd was.

Heeft Kris Camps overigens nog iets tegen jullie gezegd over het risico van artrosevorming?

[quote="Parelridder"]
Van de Flatcoateds die ik ken en geopereerd zijn aan PL, zijn er een heel aantal die meermalen daaraan geopereerd moesten worden. Overigens wél geopereerd door specialisten. De mate van succes van deze operatie beschouw ik daarom niet meer als "probleem verholpen".
[/quote]

Volgens de specialisten die ik heb gesproken is de slagingskans van de operatie juist hoog bij operaties aan de patella. Het zou ook zelden voorkomen dat een hond twee keer moet worden geopereerd. De gevallen die ik ken zijn allemaal 100% geslaagd en dat zijn er nu 7 (2 honden met 2 geopereerde knieën en 3 met 1 geopereerde knie). Over hoeveel gevallen heb jij het?
Door mirkeq
#2602645
Wij zijn niet met haar naar de kliniek geweest, dat hebben haar vorige eigenaren nog gedaan voor ons (zij woonden praktisch "om de hoek", iets anders dan Limburg  ::) ) maar in de rapportage stond niks vermeld over enige artrose risico...
Tot nu toe doet ze het eigenlijk top, gemiddeld genomen tot nu toe minder dan 1 uitschieter per maand in de maanden dat ze nu bij ons woont, zit wel goed dan geloof ik voor wat betreft haar spieropbouw en onderhoud, we wandelen en fietsen ons wat af, zeker op de mooie, regenvrije dagen  ;)
Verder ook geen klachten voor wat betreft haar gezondheid. Door het KVV is haar vachtje ondertussen al lekker zacht  en schilfertjesvrij geworden, meurmuiltje is met 90% verminderd en tandsteen is zo goed als verdwenen  :biggrin2:
Dus als dit het verloop van haar leventje weergeeft, kan het meissie mooi oud worden zonder al te veel klachten  ;D
Gebruikersavatar
Door Bente Ole Kambi
#2845871
Fijn dat het goed gaat! Bente is inmiddels ook aan haar rechterknie geopereerd. Links was haar knieband ernstig verrekt en rechts zelfs gescheurd! We wisten dat het niet goed zat maar wat ze allemaal nog deed op een verrekte en gescheurde knieband... echt ongelooflijk.

Bedoel je met 'uitschieter' dat de patella er zo 1 x per maand uitschiet? Dat vind ik best veel hoor, door al dat schuiven van de patella slijt het kraakbeen en dat proces is onomkeerbaar. Na een paar jaar kan er dan fikse pijn bij het wandelen ontstaan waardoor de hond voor de rest van zijn leven aan de pijnstillers moet... zwaar belastend voor de organen. Dan heb je zo'n spijt dat je de patella niet hebt laten vastzetten, je kan er dan namelijk niks meer aan doen.

Ik heb echt spijt dat ik Bente niet eerder heb laten opereren...

Is maar een tip hoor, dat je weet welk risico je misschien loopt.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door