Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Door Mokaro
#2414344
Ik sprak een kattenfokker in de wachtkamer van de dierenarts (ik fok zelf ook katten) en één van haar kittens had een virus opgelopen. Van de dierenarts 'mocht'  ze geen kvv meer geven want dat zou de oorzaak van de virusinfectie geweest zijn. Ik kon helaas niet veel meer doorvragen bijvoorbeeld waar de DA deze diagnose op gebaseerd heeft. Mijn vraag: kan een kat (kitten) inderdaad een virus krijgen door het eten van rauw vlees??
Door *Yvje*
#2416806
Een virus ?? Dacht ik niet. Een bacterie zou eventeel kunnen.
Een virus kan toch niet in vlees zitten ? Dat wordt overgebracht via ontlasting.
Ben ook wel benieuwd naar de ervaren meningen hierover.
Heb toevallig ook net een kat aan de dunne..
Gebruikersavatar
Door pearlsofpassion
#2417370
Kent jouw DA iets van vers? Of is dit een gevalletje van de schuld op vers steken zonder te weten?
Als hij iets van vers kent, zou ik het gewoon aan je DA vragen. Als je DA geen verstand heeft van vers, vind ik het niet verstandig van die andere mevrouw om hem zomaar te geloven.
Door Mokaro
#2419881
Ook ik was verbaasd over de reactie van de DA, maar hij heeft inderdaad geen kennis van rauw. Is er ook zeker geen voorstander van! Ik zei ook tegen deze mevrouw dat het me hoogst onwaarschijnlijk lijkt dat een virus door kvv overgebracht kan worden. Maar ja, ik ben geen dierenarts dus wat zou mij geloofwaardiger maken dan de dierenarts??
Door Annemarie Rijnveld
#2420187
Misschien heeft de kattenfokster varkensvlees gevoerd en/of dacht de DA aan de ziekte van Aujezki?
Deze ziekte is namelijk wel viraal, en kàn door kruisbesmetting ook op andere vleessoorten terechtkomen.
Door Mokaro
#2420426
Wat ze mij vertelde is dat ze Carnibest geeft. En dat is toch vrij van varkensvlees? Dus dat zal het niet zijn. Maar het kan wel zijn dat de DA denkt dat ze varkensvlees geeft, omdat hij absoluut niet thuis is in rauw voeren.
Wel fijn dat je dit noemt Annemarie, want misschien begint hij er ooit over als ik met mijn kittens kom voor de enting, en dan weet ik wat ik moet antwoorden.
Door Annemarie Rijnveld
#2420570
Mokaro schreef: Wat ze mij vertelde is dat ze Carnibest geeft. En dat is toch vrij van varkensvlees? Dus dat zal het niet zijn. Maar het kan wel zijn dat de DA denkt dat ze varkensvlees geeft, omdat hij absoluut niet thuis is in rauw voeren.
Wel fijn dat je dit noemt Annemarie, want misschien begint hij er ooit over als ik met mijn kittens kom voor de enting, en dan weet ik wat ik moet antwoorden.
Ik ben zelf hard aan het uitzoeken en nadenken (voor zover mogelijk  :D) of rauw varkensvlees wel echt zo'n gevaar inhoudt voor onze barfende huisdieren.

In Duitsland en Italie is men vrij gewoon rauw varkensvlees te geven, hoewel veel DA's het absoluut afraden ivm de ziekte van Aujezki.
Nu heb ik laatst een Nederlandse website met info hierover gevonden, hier wordt bevestigd dat het virus van Aujezki in varkensvlees niet alleen door verhitting maar ook door middel van invriezen wordt gedood.
(Hetgeen weer wordt tegengesproken in een andere site, grrrr.)
Evenals trouwens Trichinella Spiralis, een parasiet die in rauw varkensvlees of paardenvlees kan voorkomen. Deze parassiet wordt door langdurige invriezing gedood in varkensvlees, maar weer niet in paardenvlees en everzwijnvlees (http://www.favv-afsca.fgov.be).

Ik vind dit best wel een interessant gegeven, want dan zou op een veilige manier nog een vleessoort toegevoegd kunnen worden.

Btw: het Aujezky-virus kan ook door kruisbesmetting op ander vlees terechtkomen, bijv. bij de slager of bij ons thuis, hoewel ik dit risico wel heeeeeeeel klein acht.
Gebruikersavatar
Door pearlsofpassion
#2420651
Ik zou niet rekenen op dat invriezen.
Virussen zijn namelijk een heel aparte levensvorm. Ze bestaan enkel uit genetisch materiaal (DNA of RNA) met een eiwitkapsel errond.  Om ze te vernietigen moet je dus dat kapsel stuk maken. Klinkt eenvoudiger dan het is.
Het lijkt me sterk dat die eiwitten vergaan bij invriezen, anders zou je ook een probleem krijgen bij je rauwe vlees (je wil net de eiwitten behouden).  Bovendien blijven vele bacteriën ook intact bij invriezen, welke meestal ook een wand hebben van eiwitten (en andere zaken, dat wel).  Al hangt dat ook wel af van de temperatuur van invriezen hoor.  Er zijn er maar weinig die heel extreme vriestemperaturen overleven. 
Bij verhitting gaan eiwitten denatureren. Ze verliezen hun normale vorm en nemen een andere aan. Dat is dus voldoende om een kapsel op te breken (al is daarmee ook niet gezegd dat alle kapsels bij eender welke hitte openbreken). 

Dat parasieten zoals wormen dood gaan bij invriezing is vrij normaal. Ten eerste hebben ze enkel een huid en niet zo'n gespecialiseerde beschermingsmechanismen als bacteriën in hun wand. Daarbij komt nog dat ze dieren zijn die een metabolisme hebben dat moet blijven werken, bloed dat moet blijven stromen en dat lukt dus niet in ingevroren toestand.  Eencelligen zoals bacteriën zijn daarbij in een groter voordeel (alles zit in 1 cel).  Virussen hebben zelfs helemaal geen metabolisme, laat staan dat het in gang moet blijven.
Er zijn natuurlijk altijd wel dieren die een manier vinden om dit soort extreme zaken ook te overleven, het zou mij niet verbazen als er bepaalde kevers zijn die daartoe in staat zijn. Maar er maar weinig evolutionaire druk op dieren die op andere dieren of vlees teren om tegen invriezing te kunnen. Die combi komt in de natuur maar weinig voor (tenzij misschien bij pinguins  :P).  Dus die kans is relatief klein.
Dat eitjes van wormen altijd gedood worden door invriezen, daar ben ik niet van overtuigd, maar de larven en blaaswormen wel. En die laatste zijn de gevaarlijke wanneer ze opgegeten worden.  De eitjes zijn minder gevaarlijk zolang ze niet uitkomen en ik meen me te herinneren dat ze in de zure maag van een vers-gevoerde hond of kat ook stuk gaan. 

Enfin, ik ben hier maar aan het speculeren rond de algemene kennis van het dierenrijk, zonder me erin verdiept te hebben wat er in vlees zou voorkomen dat invriezing overleeft en een gevaar zou betekenen voor onze dieren.  Van schimmels vb ben ik niet zeker wat ze doen. Die celwanden zijn ook behoorlijk hard en die kunnen ook wel even in winterslaap gaan.  Sporen van schimmels overleven zeker, die zijn super resistent. Maar dan weer vaak ongevaarlijk.  En als ze wel gevaarlijk zijn, heb veel meer kans ze in het bos tegen te komen dan in je vriezer.  Sporen van stuifzwammen zijn vb vaak giftig (groeien op de bosbodem en geven een damp van sporen als je ertegen tikt), tis maar dat je het weet. ;)

Dus annemarie, dan kan je dit toch al meedragen in je zoektocht naar potentieel gevaarlijke parasieten (bacterien en virussen zijn ook parasieten, micro-parasieten) voor onze honden en katten. ;)
Laatst gewijzigd door pearlsofpassion op di 07 aug 2012, 14:15, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Annemarie Rijnveld
#2420673
Ha, dank je pearlsofpassion, heel interessante uitwijding.
Maar al met al heb ik de site niet meer terug kunnen vinden betr. invriezen varkensvlees en het doden van pseudorabies-virus, verdorie.

Ik heb een paar dingen overdacht: hoeveel honden zijn besmet geraakt met dit virus de afgelopen 50 jaren en eraan doodgegaan?
Kregen zij van de boeren rauw of verhit vlees? Ik denk dat zij gewoon de rauwe botten kregen toegeworpen.
Aujezki komt ook veelvuldig voor onder ratten en muizen en andere knaagdieren (ook vogels trouwens), dus hoeveel katten hebben er niet aan dood kunnen gaan?

Zwijnen komen in grote getale voor in Nederland en vooral het wilde zwijn is besmet met dit virus. Aangezien het virus ook verspreid wordt door de lucht en op andere manieren, lopen onze jagende huisdieren best wel een risico.
In ieder geval meer dan het eten van een stukje rauw varkensvlees, gecontroleerd en verkocht door de slager.

Ik heb ooit eens als vacantiewerker bij een slagerij gewerkt, en herinner mij dat varkens- en rundervlees met dezelfde messen werden gesneden. Evenals het malen van vlees, dat gebeurde in dezelfde machine!
Tja, dan kan je zeggen, maar iedereen verhit zijn vlees, dus er is geen gevaar.
Maar ik ken genoeg mensen die rauw varkensvlees aan hun beesten gaven en nog steeds geven. Ook wijzelf verhitten niet altijd door en door varkensvlees, denk aan wokken en aan verschillende soorten (varkens-)vlees dat rosé hoort te blijven.

Wat gebeurt er met varkensvlees, wordt dat ook gecontroleerd op AD?
Varkens worden in Nederland gevaccineerd tegen AD, dus het vlees zou veilig moeten zijn.
In dat geval zouden we rustig onze dieren rauw varkensvlees kunnen geven.

Ik vermoed zo langzamerhand dat er een zekere hysterie heerst wat betreft varkensvlees, net zoals over het rauwvoeren in het algemeen.

Wat het varkensbot aangaat, weet ik niet of dat wel ideaal is voor een hond, misschien is het wel keihard.
Gebruikersavatar
Door koekje
#2420680
Bij mijn weten heeft NL de status Aujeszki-vrij, dwz dat het niet meer los zo in NL voorkomt. Daarbij is er ook geen vaccinatieplicht meer, vanwege die status. Dus als er Aujeszki aangewaaid zou komen, lopen veel varkens risico.
Het probleem zit hem niet zozeer in het voeren van varkensvlees uit NL, maar je weet van je lapje niet altijd waar dat opgegroeid is geweest en geslacht. Die tweeledige informatie wordt niet altijd vermeld. Het is net zoiets als Italiaanse parmahammen. Die hammen (varkens) worden in NL geboren en opgegroeid en pas in Italië geslacht en tot parmaham gepekeld en gedroogd.

IN NL is het risico op Aujeszki door het voeren van rauw varkensvlees vrij klein, maar in theorie nog steeds aanwezig. Ik wil gewoon voor zoiets geen risico lopen, dus neem het zekere voor het onzekere en voer geen varkensvlees. Er zijn nog genoeg andere diersoorten om wel te voeren. Vergeet niet dat er geen behandeling tegen Aujeszki is als je kat of hond dat te pakken krijgt; dood zal altijd volgen binnen 48 uur.

Er staat hier ergens op BP ook informatie over varkensvlees zelf, meer in de trant dat het niet zo goed verteerd wordt door honden. De kans is zeker aanwezig dat dat ook voor katten geldt. Voor mij nog een reden om geen varkensvlees te voeren.
Door Annemarie Rijnveld
#2420693
koekje schreef: Bij mijn weten heeft NL de status Aujeszki-vrij, dwz dat het niet meer los zo in NL voorkomt. Daarbij is er ook geen vaccinatieplicht meer, vanwege die status. Dus als er Aujeszki aangewaaid zou komen, lopen veel varkens risico.
Het probleem zit hem niet zozeer in het voeren van varkensvlees uit NL, maar je weet van je lapje niet altijd waar dat opgegroeid is geweest en geslacht. Die tweeledige informatie wordt niet altijd vermeld. Het is net zoiets als Italiaanse parmahammen. Die hammen (varkens) worden in NL geboren en opgegroeid en pas in Italië geslacht en tot parmaham gepekeld en gedroogd.

IN NL is het risico op Aujeszki door het voeren van rauw varkensvlees vrij klein, maar in theorie nog steeds aanwezig. Ik wil gewoon voor zoiets geen risico lopen, dus neem het zekere voor het onzekere en voer geen varkensvlees. Er zijn nog genoeg andere diersoorten om wel te voeren. Vergeet niet dat er geen behandeling tegen Aujeszki is als je kat of hond dat te pakken krijgt; dood zal altijd volgen binnen 48 uur.
Er staat hier ergens op BP ook informatie over varkensvlees zelf, meer in de trant dat het niet zo goed verteerd wordt door honden. De kans is zeker aanwezig dat dat ook voor katten geldt. Voor mij nog een reden om geen varkensvlees te voeren.
Daarom ook probeer ik uit te zoeken of 20-30 dagen invriezen, zoals ik gevonden had, inderdaad uitkomst kan bieden.

Maar Koekje, toen ik over AD-besmette ratten en muizen las, moest ik ineens denken aan alle muizen- en rattenvoerende katteneigenaars.

Wat ik mij ook afvraag, AD-virus : waar gaat zich dat nestelen? In alle delen, dus ook spiervlees? Of alleen keel, longen en andere organen?
Gebruikersavatar
Door pearlsofpassion
#2420794
Aujesky is btw niet gevaarlijk voor mensen. Het wordt dus niet speciaal uit de menselijke consumptie gemeden. 
Men wil het natuurlijk niet in de varkens en vlees hebben, maar er wordt niet op elk stukje vlees getest omdat het toch 'ongevaarlijk' is. Er gebeuren gewoon steekproeven om de status te controleren, maar dat is het.
En het komt nog steeds in kleine hoeveelheden voor.  Ook voor de status 'vrij' is dat blijkbaar toegestaan, erg klein percentage voorkomen.

Er is een topic over ergens op BP. Daarin staat erg veel info en een heel artikel van Lizzie over waarom wel en waarom niet.  Heel eerlijk op een rijtje dat het risico erg klein is, maar nog steeds een risico.  Je kiest zelf wat je ermee doet.
 Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door