Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

#2387725
Bij Sanne is vandaag een stemband verlamming vastgesteld middels een scopie.

De laatste dagen was ze met het uitlaten totaal niet vooruit te branden, maar ja, het was ook drukkend weer :-\
Vannacht was ze benauwd en veel aan het hijgen. Ik heb haar het koeljasje aan gedaan, maar dat gaf geen verbetering.(achteraf blijkt nu dat ze daardoor waarschijnlijk niet is verslechterd en dat ze anders gestikt zou zijn door oedeem vorming door steeds meer hijgen omdat ze haar warmte niet kwijt kon....)
Ik was bang dat haar hart verslechterde door het benauwde weer. Ze heeft sinds een paar maand een van ouderdom licht lekkende hartklep.
Na telefonisch overleg konden we vanmorgen meteen terecht bij de Kompaan, waar dus bleek dat het helemaal niet haar hart was.
Ik moet haar nu rustig houden en alle inspanningen vermijden. Dus alleen even naar buiten voor een plas en poep, en verder volledige rust.
Ze laten me nog weten wanneer ze volgende week geopereerd gaat worden.
Volgens de specialist beginnen de meeste honden na de ingreep aan een tweede jeugd.
Laten we het hopen!

Heeft iemand hier ervaring mee?
Ik begreep dat het grootste risico was, dat ze zich makkelijker kon gaan verslikken als ze hieraan geopereerd is.
Zit me nu af te vragen of ze dan gewoon kan blijven barfen, of dat ik dan beter kan gaan malen?
Laatst gewijzigd door Sanyo op ma 09 jul 2012, 22:37, 1 keer totaal gewijzigd.
#2387779
Ja hier eentje. Ze eet nog gewoon barf. Wij hebben eroor gekozen om net te opereren vanwege die verhoogde kans op verslikken. Ze eet altijd als een onwiese, dus dat verslikken zou een heel groot risico geweeest zijn bij haar.

1ste verschijnsel was hier dat ze tijdens een wandeling oververhit in elkaar storte en zo warm was het eigenlijk nog niet.
Wel vonden we haar eerder gaan schrapen als ze liep te hijgen, maar gut, gezien de leeftijd niet echt alarmerend. Toen werd dus vastgesteld dat haar stembanden fladderden en sinds die tijd wandelen we allee als het niet te warm is, kleine stukjes en altijd met water in de buurt omdat oververhitting snel op de loer ligt als ze zich niet kunnen uithijgen.

Onze Mucho is er op bijna 13 jarige leeftijd aan overleden. Die had al langer benauwdheidsaanvallen bij opwinding en op een slechte dag kregen we hem daar niet meer uit. :-\

Hopelijk knapt jouw hond op van de operatie, wij hebben het niet aangedurft.
#2387812
Tja, niet opereren is eigenlijk geen keus bij Sanne vrees ik.
Ik vrees dat als we niets doen ze snel zal stikken.... :'(
Uitlaten beperkte zich de laatste paar dagen tot hooguit 100 meter, terwijl ze in het weekend nog ruim een uur heeft gewandeld.
Ze had het net al weer behoorlijk benauwd na het yoghurtbakje uitlikken. (en het is hier behoorlijk afgekoeld na een forse wolkbreuk vanmiddag)

Zelf denk ik dat barf minder gevaarlijk zal zijn als gemalen met het oog op verslikken. Het lijkt me tenminste dat je sneller in wat kleins verslikt als ik wat groters, maar dat is mijn gevoel, weet niet of dat klopt.

Ik zal Gerritsen nog wel vragen naar de voeding :biggrin2: (hij heeft hele goede brokjes 8) )

Hier staat nog wat info
http://www.dekompaan.com/index.php?id=87
#2388005
Beterschap voor haar. Ik duim heel hard dat de operatie helemaal goed gaat en ze snel opknapt.

Onze Espan is aan de combi stemband verlamming/strottehoofdverlamming overleden. Opereren kon eigenlijk niet meer ivm de combi van beide en zijn voor een newfoundlander al hoge leeftijd van bijna 13 jaar.

Op dit moment ben ik een beetje bang dat onze grote beer ook beginnende last heeft. Ze verslikt zich nog wel eens met eten de laatste tijd (en ze is geen schrok hond, eet heel rustig) en ze wil niet meer zo ver wandelen, rennen doet ze ook niet meer. Ging die scopie onder een roesje?
#2388127
Sanne is ook de jongste niet meer...13,5 jaar. ;)
Maar ze zien er geen probleem in om haar de opereren.

De scopie ging met een aangepast "roesje" vanwege haar lekkende hartklep.
Ze is alleen gesedeerd, met propofol op geleide van het resultaat, zoveel ze niet ging kokhalzen, maar zo licht dat haar ademhaling normaal bleef, om een goed beeld te krijgen van het probleem. Ze was ook met een kleine 10 minuten weer helemaal bij.

Allemaal alvast bedankt voor het duimen en de beterschapswensen! :-*
#2388367
Klanten van ons hebben een aantal weken terug hun hond laten opereren. Hij krijgt nu voorlopig CarniVoer en gaat straks weer voorzichtig barfen. Als het niet goed voelt blijven ze op gemalen voer.
Ik kan je dus nu niet vertellen hoe het barfen gaat maar wel dat die hond enorm is opgeknapt van de operatie!

Sterkte!
#2388377
Is verslikken een symptoom hiervan???
Onze beau is de laatste tijd ook meer benauwd, zijn blaf is anders en het eten gaat moeilijker. Niet echt verslikken, maar snel reversed sneezing tijdens het eten{had hij nooit} enhet is net of hij moeilijker eet, net of bij grotere en hardere stukken aan 1 kant van de mond niet weg krijgt.
De tweede vraag, kan een dierenarts het makkelijk zien bij onderzoek van de bek of dit aan de orde is.
#2388403
chery schreef: Is verslikken een symptoom hiervan???
Onze beau is de laatste tijd ook meer benauwd, zijn blaf is anders en het eten gaat moeilijker. Niet echt verslikken, maar snel reversed sneezing tijdens het eten{had hij nooit} enhet is net of hij moeilijker eet, net of bij grotere en hardere stukken aan 1 kant van de mond niet weg krijgt.
De tweede vraag, kan een dierenarts het makkelijk zien bij onderzoek van de bek of dit aan de orde is.
Verslikken is een groot risico NA de operatie omdat ze als het ware een stemband zodanig verplaatsen dat de luchtpijp vrij blijft, maar wat dus automatisch inhoudt dat je verslikreflex niet meer werkt.

Helemaal officieel moet je een scopoe laten maken, maar er zijn genoeg symptomen dat je al met grote zekerheid kunt concluderen dat de stembanden aan het verzakken zijn. O.a. Een veranderd stemgeluid is al een indicatie.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door