In de afgelopen jaren is "barf" langzaam aan geïntegreerd in de wereld van de huisdieren. Toen ik begon, was er een handjevol mensen die hiermee bezig waren, en stond de slager je wazig aan te kijken als je vroeg om rauw vlees afval, of vuile pens voor de hond. Inmiddels spelen veel slagers en slachters hier handig op in, zijn de versvlees fabrikanten als paddestoelen uit de grond geschoten en kun je vrijwel overal een stukje vlees voor je hond scoren.
Met deze populariteit is echter ook een andere verschuiving gekomen: de prijs. Toen ik begon (in 2003) kreeg ik heel veel gratis, en voor enkele hele mooie producten betaalde ik een halve euro, of een eurootje.
kopvlees, karkas, orgaantjes, afsnijsels van spiervlees: het is, - of eigenlijk was-, allemaal afval wat normaliter richting Rendac ging ter vernietiging.
Inmiddels rijzen de prijzen de pan uit, wordt voor een kilootje karkas rustig 2 euro neergeteld, en voor afsnijsels zie ik prijzen voorbij komen die wel over de 4 euro kunnen gaan. En toch, toch gaat er nog zat naar Rendac, waar de slachter overigens voor moet betalen om het af te voeren.
De vraag die bij mij dan opkomt: waar ligt de grens? Zijn we werkelijk bereid om de prijs op deze manier kunstmatig nog verder op te schroeven???
Daarbij bedenkende dat het afval is ? Daarin meegenomen dat nog heel veel wordt vernietigd?
Natuurlijk, de slachters varen er wel bij, want zij hoeven hun afval niet af te voeren en kunnen er zelfs woekerprijzen voor vragen! Zou het niet slimmer zijn om collectief te gaan betalen wat redelijk is voor afval?
Overigens, maar dat is voor mij persoonlijk, ben ik principieel tegen het voeren van vlees voor menselijke consumptie. Wie dat wel wil is daar uiteraard vrij in om die prijs te betalen, en daar hoor je mij zeker niet over. Mijn principe ligt daarin op een ander vlak, namelijk dat ik vind dat een dier in zijn geheel gebruikt dient te worden. Bijvoorbeeld: als ik op een jacht een gans mee mag nemen, dan haal ik de borstfilets eraf, en de poten. De rest gaat naar de honden en vul ik aan met afsnijsels als spiervlees. Het gehele dier wordt dan gebruikt.