Hier kun je al je vragen en problemen kwijt over het zelf samenstellen voeding voor katten.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

#2292157
We hebben een kleine poes (zal nog geen 3 kg. wegen) van bijna 11 jaar.
Ze eet al jaren doodgewone brokjes van de Lidl, dit hoeven we ook niet proberen te veranderen want andere brokken eet ze niet ???
Af en toe een zakje erbij, wat drinken uit de kraan (drinkt niet uit een bakje) en mevrouw was tevreden.
Ze zit veel binnen en maakt af en toe een wandelingetje door de buurt.
Een tijd geleden liep ze constant mauwend naar de kattebak en bleef hier heel lang op zitten. Op naar de dierenarts die dus blaasgruis vermoede.
Medicijnen gehad en speciaalvoer (Hill's S/D). Gelukkig at ze dat laatste wel.
Na een zak zei de da dat het goed moest zijn en dat ze weer haar oude voer mocht. Dat ging een tijdje goed tot voor kort, dezelfde klachten.
Weer naar de da en die gaf dus weer dat speciaalvoer mee en het advies om haar ook blikvoer te geven vanwege het vocht. Maar ja blikjes en zakjes eet ze dus al een tijdje niet meer.
Nu heb ik een hond die al lang KVV eet dus ik denk dat ik dat voor mijn kat ook maar ga proberen. Maar welke smaak, welk merk zou het goed doen voor een kieskeurige kat met blaasgruis?
Ben dus niet zo thuis in het katten versvoer.
#2292200
Hier wordt Bibi, Carnibest en All Animal het beste gegeten van de kvv. Met de Carnibest dan wel degene zonder rijst voor een gruiskat.
De haaksbarf gaat hier ook redelijk. De Tinlo, darf en Bandit heb je ook nog voor de kat, hier willen ze deze minder goed eten.
Het is vooral uitproberen welke ze wilt eten.
Het vocht is inderdaad heel belangrijk, de blaas moet vooral goed doorspoelen en daardoor ook minder verstandig een gruiskat op brok te zetten.
Wilt ze geen blik voer eten van porta 21, shesir of Nature's menu? er zijn vast nog wel andere goede rijst/graan vrije merken.
Als ze deze wel goed wilt eten zou je ook zo langzaam over kunnen stappen op versvlees
#2292243
We gaan hier geen merken/smaken blik promoten, het blijft immers een forum voor rauwe voeding.

Voor een gruiskat zou ik een merk/smaak kvv nemen waar geen graan (dus ook geen rijst) inzit en bij voorkeur ook geen groente. Wel is afwisseling tussen merken en smaken aan te raden, zo wordt poeslief niet moe van een bepaalde smaakk of een bepaald merk en het houdt kieskeurigheid tegen. Lees even de sticky voor wat praktische tips bij het overzetten.
Het is wel belangrijk de pHwaarde van de urine te meten. Dit kan je ook zelf thuis met een stripje. Als de pHwaarde te hoog is, kan je bijverzuren.
#2349026
Voor blaasgruispatienten moet je gewoon van de koolhydraten en zeker granen af, zo simpel is dat. 
Bij de brokken die je voorheen gaf is graan vast het hoofdingredient en dan vast nog tarwe en mais, en daar krijgen ze dus gruis van.
Graanvrije voeding is dus nodig en dan nog het liefst helemaal geen koolhydraten. Dan kom je dus al snel bij rauwe voeding inderdaad.
Gelijk welke, als er maar geen graan in zit.
Als ze kieskeurig is, probeer je maar wat uit wat ze wil eten.  Wel opletten, bij sommige merken moet je voldoende diersoorten afwisselen om een compleet menu te hebben, anders kan ze tekorten krijgen.
Als ze in het begin nog moeilijk doet, kan je wat mengen met een graan- en suikervrij blik, als ze dat wel lust. Dan stilletjesaan afbouwen en steeds meer vers geven.  Als je maar geduld hebt, moet je haar zo wel op vers krijgen. Eerst maar eens uittesten of je iets kan vinden dat ze lust. ;)
#2349060
weet je of het Struviet of Oxalaatgruis is?

Zolang ze nog niet voldoende vers eet is het belangrijk dat ze zo veel mogelijk drinkt. Zolang de blaas regelmatig geleegd wordt kan er moeilijk gruis ontstaan. Gruis ontstaat nl in stilstaande urine.

Als ze enkel uit de kraan wilt drinken, probeer dit dan iig elk uur. Het beste zou je een drinkfontijn aan kunnen schaffen, dan kan ze drinken als ze zin heeft.

en natuurlijk zsm over op vers ;)
#2375399
Nee, niet alleen dat.
De voeding maakt erg veel verschil. En dat vocht is ook leuk, maar de koolhydraten-vrije samenstelling is veel belangrijker voor het vermijden van struviet.  Eigenlijk is het omgekeerd: door de koolhydraten in de brokken krijgen ze struviet en vers is de natuurlijke voeding en eigenlijk dus het uitgangspunt. ;)
Om dat struvietveroorzakend effect van brok tegen te gaan worden er nu in bepaalde brokken verzuurders toegevoegd, maar als dat te veel is (en hoe kan je dat ook juist hebben in een brok voor alle katten?) kan de kat oxalaat krijgen.  Oxalaat kan ook van wat anders dan van de voeding komen en je hebt voor alle soorten gruis gewoon katten met aanleg, maar dan nog zal vers nooit kwaad doen. 
#2375656
Maar in ons geval krijgen ze geen brokken meer.
Nu nog een combi van porta 21 en kvv (Darf)
Beide met twee extra eetlepes water. En dan ook nog twee keer per dag eurologist.
Afhankelijk wat de volgende urine test doet maar eens kijken de om eurologist af te bouwen. Tegen die tijd gaan ze ook volledig over op de kvv.
Ben benieuwd wat ze doet op alleen KVV met extra water.
 Terug naar “Vragen, problemen en discussie BARF en KVV”

Barfplaats wordt gesponsord door