Hier kun je al je vragen en problemen kwijt over het zelf samenstellen voeding voor katten.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Door Mary
#2348608
Hallo,
Wie heeft er een goeie schatting van de kosten per kilo zelf samengesteld voedsel? Zit ik met 2 of 2,50 in de goeie richting? Mijn vorige kat barfte en de nieuwe eet uitsluitend kvv. Zij heeft nu 6 kittens (nu ruim 6 wk) en die eten het ook allemaal lekker op.
Nu komt het, er gaan een paar kittens weg, (vreselijk) maar ik kan zo moeilijk afstand van ze doen dat ik uit wil rekenen of het haalbaar is om voor 5 katten zelf te gaan malen, dat we er dus 4 houden...uiteraard ga ik ze ook nekjes enzo proberen te geven, met die jonkies lukt dat vast wel.
Als ze op zijn meest 4 % van hun gewicht eten, en ze zullen zo'n 5 kilo worden kom ik al gauw op een kilo per dag! En dan zou ik elke week dus 7 kilo moeten gaan malen, gekkenwerk zeker? Kvv kopen zal op ruim 150 euro per week komen, niet te doen, dus ik ga of zelf flink aan de slag wekelijks, of...ik moet nog een paar schatjes wegdoen... :'(
Alvast bedankt!
Door Limpy
#2348654
Hier eten ze zo´n 2 - 3 % van hun lichaamsgewicht wat neerkomt op 100 - 135 gram per dag per kat.
Dit zijn wel volwassen katten en jouw kinders zijn nog in de groei en moeten dus even wat meer eten.

Ligt aan de produkten wat de kilo prijs is, ik ben tussen de 70 cnt (kipnek) tot 2,50/3,- eurie (spiervlees) per kilo kwijt.
Ben ongeveer 4,50 - 5.50 euries per kat per maand kwijt, stukken goedkoper dan kvv dus.
#2348688
De prijs wordt bepaald door wat je koopt: de kwaliteit die je wilt en natuurlijk daarbinnen ook nog de mogelijkheid het tegen relatief leuke prijs te kunnen krijgen. Met een gemiddelde karkasprijs, een gemiddelde spiervleesprijs en een gemiddelde orgaanprijs kun je berekenen wat binnen de door jou gebruikte verhoudingen de kiloprijs is van een eigen gemaakte kvv.
Hier ben ik voor 4 kilo eigen gemaakte katten kvv zo'n 13,50 kwijt. Een kleine 3,40 per kilo. Maar dan gebruik ik wel pracht kwaliteit en ruim variatie.
Gebruikersavatar
Door koekje
#2348723
Hou er rekening mee dat het onderhoud van 1 kat zich niet beperkt tot de kosten van voedsek. Grit, medische zorg (heb je vooral in het eerste jaar erg veel: vaccinaties, ziek worden, castratie, etc), af en toe eens nieuw speelgoed, soms eens een nieuw mandje en dekentje, etc.
En met meer katten heb je ook meer vriezerruimte nodig en die dingen eten stroom en dat is niet gratis.

Als je op zoek moet naar de allergoedkoopste middelen omdat je het financieel anders niet redt, dan kan je beter zoeken naar een ander mandje.

Zelf malen is altijd (of toch meestal) goedkoper dan kvv. Je bent zo geen kosten kwijt aan de fabriek die het maalt, want dat doe je zelf.
Hier is de ervaring dat gewoon ongemalen (dus hele stukken) barf goedkoper is dan zelfgemalen prak. Hele stukken vullen beter en zo hoeft er minder eten in.
Overigens eten kittens altijd veel. Na de zoogperiode tot zeker 6 maanden kan je ervan uitgaan dat ze per kat per dag zo'n 10% van het lichaamsgewicht eten.

Tijd geleden heb ik zitten twijfelen over een 3e kat erbij.
Toen kreeg ik even een logeerkater en toen ben ik gelijk genezen. Voornamelijk omdat Ot en Sien hem depressief maakten (hij mocht echt niets van ze), maar ik merkte ook dat mn voorraad ineens een stuk sneller op ging. En dat was nog maar een verschil tussen 2 en 3, die allemaal volwassen waren. Het financiële verschil tussen 4 en 6, en helemaal bij kittens, is nog groter.
2 katten is voor mij te behappen, zowel qua aandacht als financieel. En dan zijn Ot en Sien nog bijzonder goedkoop; krijgen barf (dus niet duur), kakken op goedkoop grit (Sien eet grit op en dat is gevaarlijk met duur klontvormend grit), hebben voldoende mandjes en krabpalen en dekentjes (ik koop dekentjes bij zeeman etc en maak soms zelf een kussentje) en ik maak zelf speeltjes van allerhande goedkope materialen (plastieken wasbol, veren, verenstokjes, binnen-ei van een suprise-ei wat bv met catnip gevuld kan worden). En ik heb een relatief nieuwe energiezuinige vrieskist.
Door Mary
#2348862
Zat er net nog op de fiets over na te denken, het kan gewoon niet, we moeten er gewoon max twee houden, samen 3. Dat ik het 1e jaar extra kosten heb daar heb ik al rekening mee gehouden, en onverwachte DA kosten kan ook altijd, we wonen aan binnentuinen dus veel grit heb ik niet nodig, (in de zomer blijft het altijd ongebruikt) en speeltjes heb ik zat, zelfs zo'n kattekrabgevaarte plafondhoog, ik maak ook zelf dingen enzo. Heb al hele plannen voor onze lichtstraat met allemaal loopplanken, planten en trappetjes enzo, te leuk. Wonen in een dierentuin....zucht. Ik heb ooit 3 katten gehad, in mijn eentje, brok en blik was het toen nog, 100 jaar geleden ofzo, en toen vond ik het al veel, dat weet ik nog. Nu heb ik wel veel meer ruimte maar dan nog. Nu jij dat ook nog zegt komt het weer naar boven.
Maar ik denk gewoon te romantisch van gezellig overal een kat, maar het is verre van realistisch natuurlijk. Bovendien kan je ze nooit allemaal evenveel aandacht geven.
Bedankt voor jouw ideeen erover, ben weer wakker :-\
Gebruikersavatar
Door koekje
#2348947
Hoe langer de kittens bij je zijn, hoe meer je eraan gaat hechten. En jonge kittens zijn makkelijker te plaatsen dan volwassen katten.
Het zou voor de katten, maar ook voor jullie, sneu zijn als ze na een jaar toch geplaatst moeten worden.
#2348986
Mijn ervaring is dat lang niet alle katten het fijn vinden om met diverse andere katten te wonen. Dat het ondanks dat het prima botert toch voor stress kan zorgen wat leidt tot vlaggetjes uit zetten.
't Is gruwelijk moeilijk afscheid te nemen van leuke jonge dieren, maar als je leuke mensen gevonden hebt die ze dát gaan bieden waarvan jij meent dat het van belang is voor een leuk katten leven, die hartstikke verzot zijn op het kitten wat ze mogen halen... Och, dat is ook een heel leuk gevoel! :)
Als ik heel eerlijk ben zou ik er 'slechts' 1 kitten bij houden, degene die het beste bij jullie past. Des te meer trekken de katten naar elkaar, in plaats van dat er eentje mogelijk 'het derde wiel' wordt.
'k Heb jaren 3 katten gehad, vond het ontzettend leuk en wilde er eigenlijk wel 4... Maar het is exact zoals je zegt: je moet je aandacht verdelen.
Succes met de afwegingen!!!
#2349018
Ik zou dan weer de kittens zoveel mogelijk per twee houden.
2 kittens hebben zo ontzettend veel aan elkaar in het opgroeien tot volwassen en evenwichtige katten.  Het verschil tussen een kitten dat een leeftijdsgenootje had bij opgroeien en een kitten dat enkel oudere katten, of nog erger, geen katten rond zich had; kan je heel duidelijk merken. Het hele verdere leven lang.
Kittens spelen samen en leren zo elkaars grenzen kennen, leren respect bij, krijgen zo eigenlijk de echte opvoeding en bovendien is het goed voor het lichaamsbeweging.  Het spelen is ook een geestelijke voldoening dat een kitten echt nodig heeft om evenwichtig en stabiel in het leven te staan. En niets is beter speelgoed dan een ander kitten.  Bovendien hebben ze dan een maatje die hen begrijpt, waar ze steun en liefde bij vinden en waardoor ze nooit eenzaam zijn.

Volwassen katten kunnen ook de grenzen aangeven en liefde geven, maar vaak willen grote katten niet zoveel meer spelen, waardoor het kitten hen meer 'aanvalt' dan hen lief is. Dan gaat de les van grens aangeven ook vaak (deels) verloren.  Van een leeftijdsgenootje leren ze meer en bovendien hebben ze dezelfde agenda in het leven en klikt het dus beter in de dagelijkse bezigheden. 
Niet alle volwassen katten zitten te wachten op zo'n kleine dondersteen die ze dan moeten opvoeden. Die hebben dan liever dat er 2 kleine donderstenen elkaar slopen en hen gerust laten. Dan kunnen ze nog steeds wel even de les spellen en af en toe eens meespelen als ze daar zelf zin in hebben, maar worden niet belaagd tijdens hun middagdutje. ;)

Dat geldt natuurlijk zowel bij jou thuis als bij de nieuwe baasjes. 
Ik zou ze het liefst per twee plaatsen, en zeker nooit een kitten ergens plaatsen waar geen andere sociale kat aanwezig is.
Er zijn inderdaad katten die gezelschap van andere katten niet op prijs stellen, maar dat is meestal doordat er tijdens hun eigen jeugd iets fout gelopen is met hun socialisatie naar andere katten toe. Geen speelkameraadje dus.
Er zijn wel katten (meestal poezen) die als eenzaat geboren worden, maar die zijn vrij zeldzaam. Bovendien geldt dat niet voor kittens.  Kittens zijn altijd sociaal.  Als het een poes is die van nature eenzaat is, merk je dat pas na een paar maanden.  Je kan het niet op voorhand weten.  Als een kitten echter alleen opgroeit, en de cruciale socialisatieperiode mist, veroordeel je haar als het ware tot een leven zonder soortgenoten, en ik vind dat voor een sociaal dier als een kat niet echt correct.
Door Martine-Tom
#2349022
pearlsofpassion schreef: Ik zou dan weer de kittens zoveel mogelijk per twee houden.
2 kittens hebben zo ontzettend veel aan elkaar in het opgroeien tot volwassen en evenwichtige katten. Het verschil tussen een kitten dat een leeftijdsgenootje had bij opgroeien en een kitten dat enkel oudere katten, of nog erger, geen katten rond zich had; kan je heel duidelijk merken. Het hele verdere leven lang.
Kittens spelen samen en leren zo elkaars grenzen kennen, leren respect bij, krijgen zo eigenlijk de echte opvoeding en bovendien is het goed voor het lichaamsbeweging. Het spelen is ook een geestelijke voldoening dat een kitten echt nodig heeft om evenwichtig en stabiel in het leven te staan. En niets is beter speelgoed dan een ander kitten. Bovendien hebben ze dan een maatje die hen begrijpt, waar ze steun en liefde bij vinden en waardoor ze nooit eenzaam zijn.

Volwassen katten kunnen ook de grenzen aangeven en liefde geven, maar vaak willen grote katten niet zoveel meer spelen, waardoor het kitten hen meer 'aanvalt' dan hen lief is. Dan gaat de les van grens aangeven ook vaak (deels) verloren. Van een leeftijdsgenootje leren ze meer en bovendien hebben ze dezelfde agenda in het leven en klikt het dus beter in de dagelijkse bezigheden.
Niet alle volwassen katten zitten te wachten op zo'n kleine dondersteen die ze dan moeten opvoeden. Die hebben dan liever dat er 2 kleine donderstenen elkaar slopen en hen gerust laten. Dan kunnen ze nog steeds wel even de les spellen en af en toe eens meespelen als ze daar zelf zin in hebben, maar worden niet belaagd tijdens hun middagdutje. ;)

Dat geldt natuurlijk zowel bij jou thuis als bij de nieuwe baasjes.
Ik zou ze het liefst per twee plaatsen, en zeker nooit een kitten ergens plaatsen waar geen andere sociale kat aanwezig is.
Er zijn inderdaad katten die gezelschap van andere katten niet op prijs stellen, maar dat is meestal doordat er tijdens hun eigen jeugd iets fout gelopen is met hun socialisatie naar andere katten toe. Geen speelkameraadje dus.
Er zijn wel katten (meestal poezen) die als eenzaat geboren worden, maar die zijn vrij zeldzaam. Bovendien geldt dat niet voor kittens. Kittens zijn altijd sociaal. Als het een poes is die van nature eenzaat is, merk je dat pas na een paar maanden. Je kan het niet op voorhand weten. Als een kitten echter alleen opgroeit, en de cruciale socialisatieperiode mist, veroordeel je haar als het ware tot een leven zonder soortgenoten, en ik vind dat voor een sociaal dier als een kat niet echt correct.
Ik vind dit wel heel eenzijdig hoor.
Kom eens op visite bij Doki zou ik zeggen...oh die is zo zielig en slecht gesocialiseerd enzo :D
Gister 5 uur met hem op sjouw geweest, en geen kik, honden die blaffen, treinen, auto, stoute dokters...geen enkel probleem.
En spelen...zeer zachtaardig, en met de hond natuurlijk.

Niet alles is wat het lijkt.

@Mary,
Ik denk dat je er toch goed aan doet om ze niet allemaal te houden...als je niet alle kosten met gemak kan dragen zou ik het niet doen, en dan over de aandacht nog maar niet te spreken...lijkt me lastig om te verdelen tussen zoveel katten....
#2349034
martine-tom schreef: Ik vind dit wel heel eenzijdig hoor.
Kom eens op visite bij Doki zou ik zeggen...oh die is zo zielig en slecht gesocialiseerd enzo :D
Gister 5 uur met hem op sjouw geweest, en geen kik, honden die blaffen, treinen, auto, stoute dokters...geen enkel probleem.
En spelen...zeer zachtaardig, en met de hond natuurlijk.

Niet alles is wat het lijkt.

@Mary,
Ik denk dat je er toch goed aan doet om ze niet allemaal te houden...als je niet alle kosten met gemak kan dragen zou ik het niet doen, en dan over de aandacht nog maar niet te spreken...lijkt me lastig om te verdelen tussen zoveel katten....
Ik wil je niet vreemd aankijken he, Martine.
Ik vind dat Doki nog geluk heeft, want hij heeft Tom om mee te spelen, dat maakt al veel verschil.
Maar hij zal vast ook wel wat meer 'hondse' manieren krijgen dan katten die enkel katten kennen. Dat kan niet anders.
Maar hij heeft een speelkameraadje. En eentje die ook wel zal piepen als hij te hard doorbijt, eentje die zal aangeven als het genoeg is. Dat is een heel waardevol onderdeel. En dat zorgt ervoor dat Doki veel van het probleemgedrag dat men typisch waarneemt bij kittens die alleen opgroeien, niet zal vertonen. Dat is een deel dat Tom opvangt en dat een hond kan, maar een mens niet.

Reactie op omgeving, mensen en dat soort socialisatie heeft natuurlijk weinig met contact met katten te maken. Ik heb het puur over de socialisatie naar andere katten toe. Socialisatie naar omgeving is iets helemaal anders, dat er los van staat en trouwens ook in een andere levensperiode plaatsvind.

Ik geloof wel dat kittens het beste in hun vel zitten als ze leren werkelijk kat te zijn. En dat is dus door contact met andere katten.
Maar een hond en kat kunnen elkaar ook prachtig begrijpen en als dat klikt, is dat ook voldoende om een groot deel van die opvoeding en opgroeien tot evenwichtige kat op te vangen. Maar niet alle honden kunnen met een kitten spelen zoals Tom dat kan. En niet elk kitten is gelijk natuurlijk.
Misschien moet ik het inderdaad opentrekken naar honden die graag met katten spelen. Maar ik blijf erbij dat kittens die opgroeien zonder speelmaatje (en dan bedoel ik niet een mens), dat hun hele leven meedragen.
En het zal ook wel zo zijn dat Doki, tenzij hij in contact komt met andere katten, zijn verdere leven niet met andere katten om zal kunnen. Ikzelf vind dat een gemis voor een kat, maar als hij zijn hele leven bij je blijft en je er nooit een andere kat bij wil nemen maar steeds een leuk, klein hondje voorziet als gezelschap, hoeft dat geen probleem te zijn.
Laatst gewijzigd door pearlsofpassion op di 22 mei 2012, 19:42, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Martine-Tom
#2349040
Ik ben gister bij een vriendin geweest...met Doki...5 katten...geen probleem, hij vond het maar wat intressant  ;D
En haar katten vroegen zich af wat dat voor brutaal ding was wat hun bakjes leeg zat te eten  :biggrin2:
Ik snap wel waar je op doelt hoor, maar het hoeft echt niet in elk geval op te gaan, wél moet je als baasje weten waar je aan begonnen bent denk ik.
#2349051
martine-tom schreef: Ik ben gister bij een vriendin geweest...met Doki...5 katten...geen probleem, hij vond het maar wat intressant ;D
En haar katten vroegen zich af wat dat voor brutaal ding was wat hun bakjes leeg zat te eten :biggrin2:
Ik snap wel waar je op doelt hoor, maar het hoeft echt niet in elk geval op te gaan, wél moet je als baasje weten waar je aan begonnen bent denk ik.
Oh kijk, dat zijn ervaringen die hij zijn hele leven mee zal dragen. Das fijn!
Nu is hij natuurlijk nog een kitten, en dus het vrij normaal dat hij nog niet kwaad is op andere katten. Dat komt pas na jaren alleen te leven, zonder ooit contact met andere katten te hebben. Tot de leeftijd van een jaar gaat dat vrij gemakkelijk, en zeker op vreemd terrein. Daarna hangt het van de kat in kwestie af. De ene kan het nog leren, de andere niet, maar nog steeds blijf je het verschil in omgang met andere katten zien vergeleken met een kitten dat samen opgroeit met een ander kitten.

En je moet inderdaad als baasje weten waar je mee bezig bent. Je wil gewoon niet weten hoeveel mensen eerst een kitten alleen nemen en dan jaren later er eentje bij willen en dan verbaasd zijn dat het totaal niet lukt. Of hoeveel mensen 1 kitten bij een iets oudere kat zetten die wel sociaal is en dan verbaasd zijn dat de kitten de oudere kat steeds maar belaagd. Dat lijkt me logisch toch?
En ook zoveel katten die uiteindelijk in het asiel belanden en dan niet met andere katten om kunnen, wat hun plaatsingkansen toch wel sterk verminderd. Maar de mensen die het veroorzaakt hebben, trekken het zich niet altijd meer aan.
Mensen zouden inderdaad meer moeten nadenken op voorhand wat ze aan het doen zijn.
En als iemand heel bewust voor 1 kat kiest, maar haar heel haar leven bij zal houden, kan ik me daar nog in vinden. Ik vind nog steeds dat je een kitten in die situatie iets tekort doet en zal in die situatie aanraden om een volwassen kat uit het asiel te nemen waarvan geweten is dat ze liever alleen is, maar goed. Pas als je de kat erna in een positie plaatst waarin ze plots wel met andere katten om zou moeten, vind ik het echt niet kunnen.

Blijft het feit dat ik kittens liever per twee zie opgroeien, om bovengenoemde redenen. Zaken die je als mens nooit kan opvangen. Maar ik weet ook wel dat ideaal niet altijd mogelijk is....
Door Mary
#2349547
Goeiemorgen allemaal! Heb met belangstelling al jullie posts gelezen, dank jullie wel voor alle lieve wijze raad. Grappig, we zijn helemaal off-topic geraakt!
Ik denk ook dat kittens per twee het beste idee is, ook voor de toekomstige adoptieouders. Ik zal het ze nog eens op het hart drukken. Ze twijfelen daarover. De een heeft tuin, de andere niet, dan is het helemaal erg, dan komt zo'n poesje ook nooit in haar leven een andere poes tegen. Het zijn in elk geval wel warme nesten waar ze terechtkomen, die ene komen wekelijks al vanaf de geboorte kijken welke het beste bij ze passen, en toen kwam het zo dat we allebei verliefd werden op hetzefde katje, dat was een beetje pijnlijk, vooral voor de dochter...maarja ze konden net als wij ook niet gelijk kiezen! De andere komen vanmiddag weer kijken, ook leuke mensen.
Wat ik ook leuk vond om te horen is dat ze de kattebakken niet roken, en er staan er drie! Ik dus vertellen hoe dat kwam, gelijk zeer positief geinteresseerd, dus, zucht, het komt allemaal wel goed.
 Terug naar “Vragen, problemen en discussie BARF en KVV”

Barfplaats wordt gesponsord door