Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot kant en klaar versvlees

Moderator: eelke

Door ikkes
#2337481
Goedendag

Ik heb een Portugees verrassingspakketje van nu 8 maanden. Het is zeer waarschijnlijk een kruising tussen een Portugese podengo grande en een herder.
Hij krijgt elke morgen 40 gram farmfood brokken en aan het eind van de middag +/- 400 gram kvv. Hij krijg de kip, hart en pens van smuldier. Het vlees en vlees kompleet weigert hij sinds 1,5 maanden  Ik vulde dit aan met lam en eend van Canibest.
Tussendoor krijg hij 2 keer per weer een kippepoot en 1 keer een ei.
Ik heb nu bij Caroba het BARFmenu Compleet, 1 rol Shaweca Dogfood GKH, 1 kilo kippennekken en een kilo sprot besteld.
Ik ga dit aanvullen met Smuldier hart en pens.
De kippennekken en vis is voor tussendoor.
Wat mag hij er nog meer bij?  Of hoe kan ik het beter doen?

Groetjes ikkes.
Gebruikersavatar
Door Meike en Daisy
#2337742
Kvv combineren met... Ongemalen vleesproducten (barfproducten)

Kvv is goed te combineren met ongemalen rauwe vleesproducten. Het kan als maaltijd gegeven worden, als tussendoortje en als aanvulling op een kvv-maaltijd. Als je interesse hebt in zelf samenstellen is het een fijne manier om kennis te maken met deze manier van voeren, maar bovenal heeft het veel voordelen, zoals:
- het is goed voor het gebit
- het is een leuke geestelijke bezigheid voor het dier
- het kan de kosten drukken

Het menu optimaliseren
Een kvv-menu is goed te optimaliseren met de juiste aanvulling. Waar kun je dan op letten?
- kies producten van diersoorten die niet of weinig in het menu zitten.
- als er geen pens in het menu zit, koop dan eens een vuile penslap (niet voor katten en fretten)
- als er geen vis in het menu zit, koop dan eens vis (niet voor fretten)
- is de ontlasting erg hard op de kvv, voer er dan wat spiervlees of orgaan bij
- is de ontlasting wat zacht, voer er dan wat vleesbot bij 

Hoe zit het met de verhoudingen?
Zolang je niet meer dan twee maaltijden per week vervangt kan het eigenlijk niet misgaan, maar het is altijd goed om rekening te houden met de verhoudingen spiervlees-orgaan-bot.
Bot: 15% - 25% (katten en fretten minimaal 10%)
Spiervlees: minimaal 45%
Orgaan: 15% - 30%

Wat kun je bijvoeren?

Vleesbot
Het is belangrijk dat er genoeg, maar niet teveel bot in een menu zit. Bij een te hoog percentage aan bot, krijgt je dier te harde ontlasting. Bij een te laag percentage bot, krijgt je dier te zachte ontlasting en op de langere duur ook een calciumtekort. Lees meer over  vleesbotten en bekijk de vleesbottenlijst voor hond, kat of fret. Houd rekening met het volgende:
- voer geen ongeschikte vleesbotten
- voer bij vleesbotten voor de zekerheid ook spiervlees, als je niet weet hoe hard de ontlasting wordt
- denk aan de verhoudingen bot-vlees-orgaan als je meer dan twee maaltijden per week vervangt
- voer geen vleesbotten in combinatie met of na een brokkenmaaltijd

Spiervlees
Dit is altijd een goede aanvulling, teveel spiervlees voeren gebeurt niet zo snel. Het is duurder dan vleesbot en orgaan, zeker als je spiervlees koopt dat voor mensen verkocht wordt. Kies voor ongemalen spiervlees, dan weet je wat je voert en haal je er de meeste voordelen uit. Lees meer over spiervlees

Organen
In een kvv zitten specifieke organen in specifieke hoeveelheden. Hart en pens zijn prima om bij te voeren, maar bij bijvoeren van lever en nier is er de kans dat er teveel van gevoerd wordt. Organen werken laxerend.
- vuile pens zit vol gezonde bacteriën voor de hond en voor veel honden is dit een favoriete lekkernij. Altijd goed om te voeren, maar let erop dat het vuile pens is. Voor humane consumptie wordt de pens helemaal schoongemaakt en dan heeft het voor de hond weinig waarde. Schone pens is wit en vuile pens zwart/bruin en heeft een sterke geur. In veel dierenwinkels en supermarkten kun je gemalen vuile pens kopen, bij barf-verkooppunten kun je penslappen kopen.
- hart bevat veel vitamines en mineralen, en ook het voor katten belangrijke taurine. Je kunt het kopen bij veel slagers en    soms ook in de supermarkt.
- lever en nier bevatten ook gezonde vitamines, maar dit zijn wel vitamines die zich opstapelen bij een teveel. Daarnaast schijnen lever en nier ook veel afvalstoffen te bevatten. Af en toe een stukje is prima, maar doordat het zo specifiek is niet handig (en niet nodig) om bij te voeren.
- pancreas is ook een orgaan dat soms bijgevoerd wordt, maar dit is specifiek voor dieren die een slecht werkende pancreas hebben. Lastig verkrijgbaar en niet nodig bij te voeren.
Lees meer over organen.

Vette vis
Bij de meeste kvv's is vette vis een goede aanvulling, door de omega 3 vetzuren die het bevat. Er is maar één kvv (Bandit) die vis bevat en bij sommige kvv-merken kun je een visvariant kopen. Maar vis kun je ook heel goed ongemalen voeren. Hele haringen of sardienen bijvoorbeeld of voor de betere knagers zalmkoppen. Vette vis werkt door het vet laxerend bij veel dieren en sommigen geven er van over, de oplossing hiervoor kan zijn om er vleesbot bij te voeren. Lees meer over vette vis.

Prooidieren
Het bijvoeren van hele prooidieren is erg praktisch, omdat deze compleet zijn qua verhoudingen. Prooidieren zijn vaak wel een stuk duurder dan losse vleesproducten. Prooidieren die je kunt kopen zijn bijvoorbeeld: eendagskuikens (zijn niet compleet qua verhoudingen), muisjes, ratten, hamsters, kwartels. Lees meer over prooidieren.

Bron:http://voerwijzer.com/kvv-en-barfproducten
Gebruikersavatar
Door Angelique
#2337907
http://www.barfplaats.nl/forum/index.ph ... 140.0.html

Kijk eens..speciaal voor jou geschreven :)

Naast de dingen die je er nu bijgeeft kun je ook denken aan extra (rund) spiervlees en/of andere botsoorten dan alleen kip. Eendkarkas of nekken zijn voor de meeste honden ook goed te doen, net als de meeste andere gevogelte karkasjes zoals fazant of kwartel.
Naast sprot kun je ook sardines of zalm geven, eventueel een zalmkop wat dan weer variatie in vleesbot is.
Je leverancier heeft ook enkelvoudige mixen van kiezebrink van b.v. Haas, hert enz. Deze zou je ook nog kunnen combineren met de kvv's die je nu geeft.
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie Kant en Klaar Versvlees”

Barfplaats wordt gesponsord door