Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Door Martine-Tom
#2327823
wat is de ideale leeftijd voor een kitten om het nest te verlaten?
Door Martine-Tom
#2327836
koekje schreef: Daar wisselen de meningen over en is situatie-afhankelijk.
Ok dat ben ik met je eens.
Joris kreeg ik al met 4 weken omdat zijn moeder hem verstoten had...
Youp was 13 weken en Doki een week of 12 dat hij gevonden werd.

Ik ging altijd uit van 8 weken maar hoor steeds vaker dat men toch wel langer nesten bij elkaar houd.
Door Limpy
#2327847
Dacht dat 8 weken de wettelijke minimum leeftijd was dat ze bij mamma wegmochten.
Maar dat ze de weken erna toch meer wereldse sociale dingen meekregen van mama.
Maar wat koekje al zegt: daar zijn de meningen over verdeeld.
Gebruikersavatar
Door koekje
#2327848
Limpy schreef: 12 tot 16 weken ivm de socialisatie door moeders (en evt tantes/ooms) over wereldse zaken
Dit is wat geadviseerd wordt bij 'luxe' (goed opgevoede enzo) (ras)katten, de werkelijkheid is niet altijd hetzelfde.
Kittens van wilde of half-wilde moeders rond of voor de 6 weken, ivm socialisatie aan de mens. Tot die leeftijd kan je dat op die manier nog goed trekken, of een poging doen, daarna lukt dat zo goed als niet meer.

Ot en Sien zijn hier met 12 weken gekomen en dat had ook best 10 mogen zijn, als ik er zo op terug kijk. Sien werd niet genoeg door haar moeder gesocialiseerd (kittenmoeder) en was fysiek in relatief slechte toestand. Ot werd in haar geboortehuis niet genoeg met mensen gesocialiseerd, wegens tijdsgebrek en gebrek aan mogelijkheden. Ze is altijd bang van vreemden gebleven en nogal teruggetrokken als er visite is, ook als dit bekende visite is.

Vanaf 8 weken mogen ze van de wet het nest verlaten om naar een ander huisje te gaan, in normale gewone gevallen vind ik dat ook te vroeg.
Voor normale gewone gevallen (met name gewone rasloze huiskatten die zich niet specifiek snel of langzaam ontwikkelen) zeg ik gemiddeld zo tussen de 10 en 14 weken. Ik heb het idee dat katten vanaf ongeveer 14 weken toch wat dingen internaliseren van het huis waar ze dan inwonen. Als het kitten daarna pas bij jou komt, bestaat er de mogelijkheid dat je deze dingen weer af dient te leren. Hoeft natuurlijk niet zo negatief te zijn als het mogelijk overkomt.
Door Martine-Tom
#2327855
Opzich was Joris wel een mooie leerschool wat dat betreft.
Met 4 weken zijn ze compleet vormbaar. Ik had alleen honden gehad.
Joris was dan ook een halve hond en praatte zowel hond als kat  :biggrin2:
Als hij met een hond wilde spelen kwispelde hij, als hij boos was ging zijn staart achteruit, bij katten precies andersom.

Mooi om te zien dat er dus een stuk vorming en opvoeding (het hondse deel) en instinct (het katten deel, want eerlijk...ik wist echt niks van katten) dat kattendeel is echt iets wat er al in heeft gezeten.

Hij luisterde ook naar zijn naam bijvoorbeeld, ging zitten op commando.
Best grappig.

Youp was van zichzelf al gereserveerd, die had ik veel liever eerder gehad dan de 13 weken ofzo die hij toen was.
Dat is nl nooit meer bij getrokken...
NEt of die fase toen afgesloten was.
Gebruikersavatar
Door koekje
#2327864
martine-tom schreef: Youp was van zichzelf al gereserveerd, die had ik veel liever eerder gehad dan de 13 weken ofzo die hij toen was.
Dat is nl nooit meer bij getrokken...
NEt of die fase toen afgesloten was.
Dat zou best eens kunnen en dat bedoelde ik ook met dat stukje over internalisering in het vorige huis. Ot is ook redelijk op zichzelf en dat komt ook (deels) door verminderd menselijk contact en niet alleen maar goede ervaringen met mensen (graaiende kleuter in de kittendoos).
Sommige dingen zijn niet te veranderen en op zich zijn katten natuurlijk niet volledig plooibaar en geen enkele kat is een tabula rasa als deze bij jou komt. Karakter en aard van het beestje is nu eenmaal zo en het stukje vooraf wat ze van moederpoes hebben meegekregen is ook minder beinvloedbaar door de mens.
Door Limpy
#2327867
Wellicht had ik idd moeten zeggen vanaf 9/10 - 14 weken want met je argumentatie en verhaal ben ik het wel eens.
Obi-wan had ik overigens ook liever met 9 weken al gehad ipv de 12 weken dat ik ´m kreeg want dan was het wellicht wel wat geworden met hem (alhoewel luna, limpy, ik en vooral pekke best wat met ´m bereikt hebben)
want ook slechte socialisatie in zn geboortehuis.
Door Martine-Tom
#2327894
Youp komt bij een (achteraf) broodfokker af.
Allemaal benches op elkaar en ze mochten er alleen uit als er kopers kwamen...
Dat doet een toch al wat schuwere kat geen goed  :-\
Toen we eenmaal een huis met meerdere verdiepingen kregen (eerst op een flat) trok hij toch bij, boven was echt veilig voor hem zeg maar.
Maar mijn moeder bijvoorbeeld heeft hem in de 12 jaar dat ik hem gehad heb denk ik 2 keer gezien....
Door fem fatale
#2328005
koekje schreef: Ze is altijd bang van vreemden gebleven en nogal teruggetrokken als er visite is, ook als dit bekende visite is.
Kai was 12 weken, en zijn ooms en tantes waren superaanhankelijk en knuffelden met visite (of iig met mij), en ook mama liet zich aaien, maar was wel de laatste die kwam kijken.
Kai was de eerste weken heel makkelijk met visite, liet zich door iedereen knuffelen, en toen werd hij zichzelf en hij houdt gewoon niet van drukte. Als de deurbel gaat, verstopt hij zich, en dan hangt het van de visite af wat hij daarna doet. Mensen die hij kent, gaat ie uiteindelijk wel gedag zeggen, bij mensen die er voor het eerst zijn, maar rustig doen wil hij wel eens gaan bekijken, mensen die werken vindt hij echt eng.

Van Plien heb ik geen idee hoe ze gesocialiseerd is, maar zij ging nieuwe mensen juist uit de weg toen ik haar net had, al was ze wel heel enthousiast door het raam heen. En nu is ze een totale slet en waarschuw ik mensen voor haar als ze voor het eerst hier komen.
Plien was naar schatting ook 12 weken toen ze hier kwam.

Jet was 16 weken en Jet is een kattenkat - ze vindt het wel leuk om te spelen en met mij knuffelt ze wel, maar ze is veel meer gericht op Kai en Plien. (Dat was als kitten al)

Ze zijn alledrie wel emotioneel stabiel denk ik, en ze begrijpen elkaar goed, en de confrontaties met de rode kater en het witte loeder die hier buiten los lopen verliepen ook goed en rustig (Kai staart graag andere katten weg, maar wordt daar niet onrustig van, als hij ze weggestaard heeft, gaat ie gewoon weer verder met wat hij aan het doen was. Plien die probeert de andere katten juist de tuin in te lokken, maar als Kai gaat staren gaat ze gewoon weer met Jet spelen.)
Door Martine-Tom
#2328179
lightning schreef: sorry maar onder de 7 weken is verboden volgens de wet
Kan best wezen maar volgens de wet was Joris dus dood gegaan met 4 weken...dan overtreed ik de wet wel hoor.
Door Martine-Tom
#2328215
Haha ja dat snap ik, maar dat was eerder al gezegt  :D
Beneden 7 weken vind ik voor een 'normaal' nest ook gewoon veel te vroeg, ik neig naar een week of 10 denk ik...

Wanneer gaan ze bij jou weg?
 Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door