Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Door Mary
#2300274
Hallo allemaal, mijn kat is hoogzwanger (nog ongeveer 1 weekje) en ik ben al aan het lezen over hoe ik de kittens moet verzorgen enzo, en nu moeten ze met 2 weken aan de ontwormpasta heb ik begrepen. Is het niet zo dat barfpoezen juist minder last hebben van worm of niet?
Groetjes, Mary
Gebruikersavatar
Door koekje
#2300387
Dat zou best eens kunnen, maar aan de andere kant wil je je minikittens straks niet met wormen opgescheept laten zitten. Kittens kunnen niets hebben en gaan nogal makkelijk dood.
Een anti-wormmiddel blijft toch gif en dat is ook niet lekker voor een kittentje. Ik dacht dat 2 weken wel erg vroeg was, mijn Otje is pas met 4 weken voor het eerst ontwormd.
Natuurlijke antiparasitaire middelen werken niet afdoende of zijn juist giftiger voor de kat.

Dus voor nu zou ik een wormkitje bestellen bij Het Woud en dat doen. Voor verder ontworming/ontvlooing zou ik advies vragen aan je DA.
Door Khari
#2303378
Ik heb nu 2 nestjes gehad, ik houd een ontworm schema aan van 4 weken, 6 weken en met 10 weken.
Eerder dan 4 weken vind ik wel wat te vroeg, hoewel sommige producten en artsen dat wel adviseren.
Door Mary
#2312905
dank! Wormkitje bij het Woud, zal ik even googlen. De kittens gaan zo goed, ze zijn al dik en zwaar voor hun leeftijd, 6 dagen en al 230 gram, veel meer dan een groeischema dat ik heb gelezen, komt vast door het versvoer!
Gebruikersavatar
Door koekje
#2312949
Ik wil even inhaken op het welbekende groeischema dat overal online staat.
Dat is voor gevonden zielige kittens, dus geen gewone kittens die normaal in huiselijke omgeving en bij moederpoes opgroeien. 230 gram met 6 dagen vind ik daarom normaal en echt niet supergroot.

Ik weet niet in hoeverre ze bij Het Woud anti- of pro-barf zijn, maar er zijn genoeg barfers die de ontlasting van hun dier daar laten onderzoeken op vanalles.
Het maakt natuurlijk ook niet uit aan welke kant ze staan, jij bepaalt nog altijd wat er in jouw huisdieren gaat.
Door Mary
#2312954
inderdaad een goeie tip om eerst de ontlasting te onderzoeken, heb jij dat dus al vaker gedaan? Was je verrast over de uitkomst?
aaah en ik was al zo trots dat ik zo'n goeie moederpoes had, het is dus normaal...
gr Mary
Gebruikersavatar
Door koekje
#2312968
Ik heb nog nooit ontlasting laten onderzoeken, daar is bij mij geen aanleiding voor geweest. Er zijn wel mensen op BP die er wel ervaring mee hebben, vooral in de hondenhoek.
En normaal is natuurlijk ook goed.

Ik wil je nog wel op het hart drukken dat 6 kittens echt een groot nest is, zeker voor zo'n jonge poes. Het is verstandig moederpoes zsm te laten steriliseren. Als ze straks weer krols wordt en dan nog zoogt (gebeurt vaker dan je denkt), zal ze minder melk geven en dat is niet goed voor de kittens.
Door Mary
#2313104
Die kwestie houdt me ook erg bezig, ik heb van alle opties bedacht dat sterilisatie het beste is (eerst dacht ik aan een paar mnd pil tot de kittens 4 mnd zijn)  maar ik pieker steeds over, als ze geopereerd wordt met bv 8 wk loopt dan de melkproductie niet erg achteruit, is de scheiding van haar kittens niet akelig en hoe zit het met de wond? Ik wil de kittens liefst 3 of 4 mnd houden voor ze opgehaald worden, bovendien houd ik er zelf ook 3, dus dat wordt lang sabbelen natuurlijk. Ik houd haar nu maar binnen...
Gebruikersavatar
Door koekje
#2313234
Binnen houden is heel goed, zeker ook de kittens tot deze gecastreerd (sterilisatie is ook castratie eigenlijk; de eierstokken worden verwijderd) zijn binnen houden. Dat is niet moeilijk: gewoon ramen en deuren gesloten houden en alle huisgenoten instrueren goed op te letten.
Het is minder naar voor de kittens dan een krolse moeder. Moederpoes is binnen dezelfde dag weer thuis namelijk. Meestal is er een hele kleine wond en is deze onderhuids gehecht met oplosbare hechtingen. Je kan voor de zekerheid erbij zeggen dat ze zoogt, mocht dat voor de opererend DA nog niet duidelijk zijn.
Kittens zijn met 8 weken al aardig zelfstandig en al een flink eind gespeend.

Kattenpil is vreselijk spul en de meeste poezen krijgen er kanker van. Als dat niet gelijk is, dan wel later. Overigens kan een pil ook uitgetuft worden of met een haarbal ermee uitgaan en dan is deze ook niet meer werkzaam. Ik heb ook wel eens verhalen gelezen van een poezenpil die niet goed gedoseerd was; dan werkt deze ook niet naar behoren.
Door Mary
#2313567
het is al met al geen sinecure, een nestje, heb inmiddels het kattengedragscenrum ook om raad gevraagd, en die adviseren zeker geen castratie met 8 weken, veel te veel stress voor moederpoes... kittens zouden volgens hun weer wel voor 16 wk gecastreerd kunnen worden...dan maar met zijn allen? Ook advies om kittens niet voor 16wk weg te doen voor adoptie, kan ik het mee eens zijn. Kreeg allemaal goeie links!
Maar we raken off topic. Ik houd iedereen wel op de hoogte want meer mensen hebben hiermee misschien te maken!
gr Mary
Door Krullebol
#2315487
Als de kittens zijn bevallen met een keizersnede, dan komt het ook goed ;)
Je kan moeder gewoon castreren terwijl de kits er nog zijn. Zolang ze maar wel vast voedsel eten. Ik zou het doen als de kits een week of 6 zijn.

VErder is 2x ontwormen op latere leeftijd prima. Zolang moedervan te voren ontwormd is zeker. In tegenstelling tot bij honden worden kittens niet al vanuit de baarmoeder besmet met wormen.
Door Mary
#2315567
Nou ik weet niet hoe moederpoes is als de kleintjes 6 weken zijn,  ze is zo bezitterig en houdt ze zo in de gaten, dat moet een ramp zijn als ik haar dan weg moet halen voor een operatie! Of ik moet vragen of het zo kort mogelijk kan, niet tussen 9 en 10 brengen en dan na 4en pas ophalen....ik dacht aan ongeveer 16 weken, als de kleintjes weggaan, of samen met de kittens die ik houd....allemaal stress natuurlijk. Nouja komt tijd komt raad. in ieder geval vóórdat de kleintjes 16wk zijn, maar misschien verander ik nog en laat ik het doen als ze 12wk zijn...
Gebruikersavatar
Door koekje
#2315624
De 'bezitterigheid' komt nu vast omdat de kittens nog erg jong zijn. Ook kan het zijn dat de doos waar ze inzitten op een onrustige plaats staat of anderen (andere huisdieren, of andere mensen) zich er toch teveel mee bemoeien. Socialisatie is goed en vooral nodig, maar teveel geeft onrust en stress.

Kittens van 6 weken zijn zelfstandiger, ook qua spelen enzo. Moederpoes krijgt dan meer rust en hoeft ze ook minder in de gaten te houden.
 Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door