Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door Migudu
#2312997
Ik weet dat paracetamol slecht is voor onze dieren, dus laten we het over Ibuprofen dan maar helemaal niet hebben, denk ik.
Maar waarom is het eigenlijk zo slecht en mogelijk dodelijk?

Groetjes,
Gerda
Door Hanny
#2313049
Ik geef wel paracetemol, heb hier gelezen, dat 15mg per kilo hond drie maal per dag veilig zou zijn.
Ik geef nog iets minder en eigenlijk nooit drie keer per dag. Alleen bij buikpijn en dan is één maal altijd wel genoeg.
Lekker makkelijk een stukje van een kinderzetpilletje, 120 mg, hond van bijna 8 kilo iets meer dan de helft.

De vraag, of ik het langdurig zou geven is nog niet aan de orde geweest, gelukkig maar.
Heel veel jaren geleden kreeg onze toenmalige grote hond dagelijks een sinaspril, maar ik weet werkelijk niet meer, of dat één of twee maal daags was. Op aanraden van een arts. Misschien was al dat "niet goede" toen nog niet bekend. Waarschijnlijk heette dat toen nog geen sinaspril, maar kinderdosering.

Hanny
Gebruikersavatar
Door me and my boys
#2313053
geen idee of het wel of niet goed is...ik doe het gewoon niet, een hond is geen mens...
daarbij zal ik altijd eerst met homeopathie pijn(tjes) proberen te verhelpen..
Door BarfBull
#2313155
Ik zou het zelf niet geven. Ik kan nergens vinden dat het onschadelijk zou zijn, dus waarom het risico lopen?

Paracetamolvergiftiging bij de hond

Paracetamol is een veelgebruikte pijnstiller bij mensen. Het is bij mensen een veilig middel, maar kan bij honden tot vergiftiging leiden. Het is daarom nooit verstandig om als pijnstiller bij honden een paracetamol te geven!

Paracetamol is vooral giftig voor katten, en in mindere mate voor honden. Het kan bij katten leiden tot ernstige bloedarmoede en leverfalen. Het binnenkrijgen van 1 tablet paracetamol (500 mg) is al dodelijk voor een kat. Honden reageren meestal minder, maar ook deze kunnen vergiftigd worden door paracetamol. Honden krijgen over het algemeen geen vergiftigingsverschijnselen als ze 45 mg per kilogram lichaamsgewicht binnenkrijgen per dag (dit houdt in 1 tablet van 500 mg per 10 kilogram lichaamsgewicht of een tablet van 120 mg per 2,5 kilogram lichaamsgewicht).

Wat zijn de verschijnselen?

De eerste verschijnselen worden al meestal al binnen 4 uur waargenomen. De meest voorkomende verschijnselen zijn: snelle ademhaling en benauwdheid, depressie, braken, niet willen eten, zwellingen van hoofd en poten. Na 2 tot 7 dagen kunnen er problemen optreden door leverschade en in sommige gevallen nierschade. Over het algemeen sterven de dieren 2 tot 6 dagen na het binnenkrijgen van de paracetamol.

Wanneer moet er ingegrepen worden als uw hond paracetamol binnen heeft gekregen?

Als uw hond meer dan 150 mg per kilogram lichaamsgewicht (meer dan 1 tablet van 500 mg per 3 kilogram lichaamsgewicht of meer dan 1 tablet van 120 mg per kilogram lichaamsgewicht) is het verstandig om in te grijpen en rekening te houden met vergiftigingsverschijnselen.

Wat is de behandeling?

Als het minder dan 2 uur geleden is dat uw hond paracetamol binnen gekregen heeft is het belangrijk om de hond te laten braken of de maag te laten spoelen. Neemt u direct contact op met de kliniek (of buiten openingsuren met de dienstdoende arts) zodat een braakmiddel toegediend kan worden.

Verder kunt u uw hond, na het braken, Norit® (actieve kool) (2 g per kilogram lichaamsgewicht elke 4 uur totdat de kool in de ontlasting komt. De capsules bevatten 200mg, dus dat houdt in dat er 10 capsules per kilogram lichaamsgewicht ingegeven moet wordt. Er zijn ook flacons, die bevatten 50g, dit houdt in dat er 1 flacon per 25 kilogram lichaamsgewicht gegeven moet worden) geven (te verkrijgen bij de drogist of apotheek). Dit remt de opname in de darmen.

Als het al langer dan 2 uur geleden is of als uw hond al vergiftigingsverschijnselen heeft is het verstandig om direct contact met de dierenkliniek op te nemen.
Handbook of Poisoning in Dogs and Cats, A. Campbell & M. Chapman, 2004, ISBN 0-632-05029-2

(bron: http://www.dierenkliniekdehaardstede.nl ... _hond.html)
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door