Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door fydgi
#2281883
Sinds altijd krabt mijn duitse herder zich, de ene paar maanden meer dan de andere, zo erg dat ze volledig rood wordt op haar buik, ook heeft ze elk jaar meerdere malen oorontstekingen, zo erg dat ze met haar kop schuurt over de vloer en echt krabt krabt krabt tot bloedens toe
nu heeft zij 6jaar op brok gestaan, heb ik haar sinds januari op kipnekken, eendkarkas, smuldiervlees, lupa kip/rund, rundshart, kiprug, staan en haar huid ziet er beter uit maar haar oren zijn terug enorm ontstoken. Nu las ik dat die oorontstekingen toch temaken hebben met de algemene allergie. Er is al eens bloed getrokken maar daar is niks uitgekomen. ze heeft eens toen ze er zelfs koorts bij had een antibioticakuur gekregen en die heeft geholpen maar nu enkele maanden later zijn het haar oren weer. Ik heb altijd gedacht dat het aan gras lag, nu loopt ze ook weer meer op gras dan enkele maanden geledenn maar ze krabt haar buik niet ... Dus dacht ik mss is het makkelijkst als ik eens een eliminatiedieet opstart. Weet wel niet goed met welke diersoorten te beginnen en hoelang dit vol te houden (4weken per dier?8 weken?)
En zal ze zo genoeg binnenkrijgen?
Gebruikersavatar
Door Kim_S
#2281978
Zoals ik het lees voer je nu veel kip en rund, en volgens mij zijn dat de grootste verdachten als het gaat om voedselallergie.

Krijgt je hond nog wel eens (al is het maar af en toe) koekjes, brokjes, brood of iets anders waar granen in zitten? Graan is namelijk ook een grote veroorzaker van voedselallergie.

Als je wilt gaan elimineren, is het het beste als je dat doet met een diersoort die je hond nog nooit heeft gegeten, omdat de kans dat hij daar allergisch voor is heeeeeel klein is.
Konijn vind ik persoonlijk een goede optie, maar ik weet niet wat jouw hond al aan diersoorten gehad heeft, dat weet je zelf het beste.

Je voert dan minimaal 6 weken alleen 1 diersoort, bijvoorbeeld konijn dus. Vleesbot, spiervlees en orgaan (hart, lever, nier voornamelijk) moeten allemaal van konijn zijn. Als je snackjes tussendoor geeft moet dit ook van konijn zijn, en liefst zelf gemaakt, de snacks uit de winkel zitten vaak vol met toevoegingen die je niet kunt gebruiken in een eliminatiedieet.
Verder voer je dus geen groentemix, geen eieren, en geen pens (dit reken je allemaal als aparte "diersoorten" en kun je later in het dieet proberen toe te voegen).

Als je hond na 6 weken klachtenvrij is (en niks tussendoor gesnaaid heeft wat het elimineren in de war kan sturen), dan kun je een 2e diersoort toevoegen, je vervangt dan een deel van je menu door bijvoorbeeld geit, of eend, of paard, of ?. Gaat dit 2 weken goed zonder problemen, dan kun je een 3e diersoort toevoegen. En zo bouw je het steeds verder uit.

Als je hond wel reageert op een diersoort, dan ga je terug naar je vorige menu, en laat je die diersoort weg. Je wacht dan met een andere diersoort toevoegen tot de klachten minimaal 2 weken weg zijn. Eventueel kun je de "verdachte" diersoort later in het dieet nog een keer proberen, om zeker te weten dat de reactie daardoor kwam.

Vooral niet te snel willen gaan, als je te snel nieuwe diersoorten toevoegt (terwijl je hond nog klachten heeft) kun je niet met zekerheid zeggen waar een allergische reactie vandaan komt.

Ik hoop dat het een beetje duidelijk is zo!
Laatst gewijzigd door Kim_S op do 08 mar 2012, 11:17, 1 keer totaal gewijzigd.
Door fydgi
#2282005
Wauw bedankt voor je antwoord! Het is me heel duidelijk hoe ik te werk zal moeten gaan nu. Heb nu wel een probleem dat mijn diepvries vol zit met hetgeen ik had opgenoemd en alles zit in pakketjes voor nog 2 maand. Ik ga zien wat ze doet met de antibiotica die ik vanavond ga halen. als het daarmee goed weggaat en het blijft even weg dan geef ik eerst mijn diepvries leeg en dan start ik met het dieet. Het probleem is dat het met vlagen opkomt. Zowel het krabben aan haar buik als haar oorontstekingen... .Maar ik heb het nog nooit echt met haar voeding bestudeert dus ga dat wel eens doen. Konijn heeft ze nog niet gehad dus dat zal het idd worden!
Door lianneke
#2282095
Mijn Duitse Herderdame kreeg jeuk van Smuldier.
Heb je al eens een kuur gedaan met Drainage Compositum?
En voor vieze oren vind ik Puur Oor erg goed.
Maar als het een voedselallergie is helpt dat misschien maar tijdelijk of helemaal niet.
Door MJoze
#2282121
De oorontsteking kan ook komen van ontgiften. Problemen met huid, oren en anaalklieren die ontstaan of erger worden na het overzetten op rauw voer kunnen allemaal veroorzaakt worden doordat er afvalstoffen afgevoerd worden die zich de afgelopen jaren opgehoopt hebben in haar lijf.

Groetjes, MJ
Door fydgi
#2282916
ah zo dan houd ik daar ook rekening mee!
ik hoop dat het snel betert want ze ziet er echt van af!
ja smuldier krijgt ze nu ook ... maar ze heeft wel altijd veel oorontstekingen gehad
eerst zien dat ik het opgelost krijg, dan goed opletten waar ze het van zou kunnen krijgen en eventueel nog eens een kweek laten maken ...
Door Miranda 1
#2283014
Hier ook een hond met een voedselallergie, mijn Berner. Ik ben bezig met een eliminatiedieet. Ik heb begrepen dat als een hond jeuk heeft door een allergie zijn weerstand dan lager is, dus gevoeliger voor ontstekingen. Dit kan een oorontsteking zijn, mijn hond krijgt van dat pus bij zijn ogen.

Mocht je een eliminatiedieet willen starten en je zit met het eten dat je nu al hebt, kun je overwegen om dit ter verkoop aan te bieden op de site.

Idd kip, rund en granen zijn grote boosdoensers.

Je kan ook nog eventjes wachten. Kijken of het idd ontgiften is en of de medicatie wat doet. En dan kun je altijd nog starten met een eliminatiedieet. Het is in ieder geval al goed dat je van de brokken af gaat en over gaat op vers.
Een eliminatiedieet is een hoop werk en uitzoeken, maar zeker de moeite waard als je ziet dat je hond er zo van op knapt.

Er staan op het forum meerdere topics over eliminatiedieten. Ik heb er eentje lopen en die van Hope en Reus zijn ook heel erg interassant om te lezen. Die van mij staat hier onder vraag en problemen, die van Hope onder menu's dacht ik. En die van Reus weet ik niet meer, maar ik weet zeker dat zijn baasje binnenkort zal reageren, hihi.
Door fydgi
#2283068
Bedankt allemaal!
Ja ik ga eerst eens zien of het van het ontgiften komt en verder behandelen met surolan en oorreiniger tot dat opgelost is. Komt het dan nog terug dan start ik een eliminatiedieet of vogel ik uit of het van gras komt (wat ik vroeger altijd dacht). Pf allergieen, als er iets irritant is om te vinden is het dat wel. heb er bij mezelf 3jaar achter moeten zoeken en uiteindelijk zijn de symptomen weggegaan zonder uitkomst waar het nu door kwam. 3 jaar 5 specialisten, allerlei medicatie en nog niets ontdekt. het is bij mezelf dan uiteindelijk ook weggegaan door enkel nog beschuit met kippewit te eten jakkie!
Gebruikersavatar
Door WillyP
#2284806
Een oor dat flink oorontsteking(en) heeft gehad, blijft flink veel oorsmeer aanmaken. Als je denkt dat het oor schoon is, moet je alsnog goed opletten dat het ook schoon blijft. Dus echt met regelmaat schoonmaken met oorreiniger. In het begin elke dag en dan afbouwen naar elke week. Het oor zal daarna nog meer oorsmeer blijven aanmaken dan nodig.

Charlie heeft ook erg veel last (gehad) van oorontstekingen. Ik moet echt in ieder geval elke week haar oor schoon maken, doe ik dat niet dan krijgt ze weer een ontsteking.
Ze is niet allergisch voor voer, maar waarschijnlijk zijn de oren bij de vorige eigenaar verwaarloosd en niet goed bijgehouden. Ze kwam met een flinke oorontsteking daar vandaan.

Het gaat ook wel van het ene oor naar het ander. Dus ik hou beide oren goed in de gaten en dus elke week schoonmaken met oorreiniger. Dat werkt bij haar het beste.
Door annielaumen
#2300802
Ik zou  niet teveel aan de oren doen
Sinds een dikke week zijn de oren van Astrid ook niet meer rood(malassezia gist)
Kijk ze wel ieder dag na en doe er verder niks aan
Gebruikersavatar
Door WillyP
#2300850
Ik reinig iedere week de oren, doe ik dat niet is het weer hommeles en oorontsteking.
Een milde reiniger kan geen kwaad. Een oor dat oorontsteking heeft gehad maakt nog steeds teveel oorsmeer aan nadien, schoonhouden werkt het beste en op den duur gaat het oor minder oorsmeer aanmaken. Je moet dat heel rustig afbouwen.
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door