Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

#2297203
Ik blijf er wat moeite mee hebben om erin te geloven dat een hond nou net die ene kans op wat... 1 miljoen ? laat uitkomen dat hij drager is van een gen, dus erfelijk belast is en dan net OOK nog de niet-erfelijke variant te krijgen???
Dus dat hij last heeft van de niet -erfelijke variant, niet van de erfelijke?

Ik vind die kans net ff iets te klein; ik kan al niet over de kans uit dat een hond eventueel als drager al verschijnselen kan vertonen.

Natuurlijk kan ik dit niet onderbouwen met feiten / getallen maar ... eh... het wil er gewoon niet in.

(Da's dus mooi gezegd voor "ik geloof dat niet"  :-\

Suzanne
#2297226
Gelukkig dwingt niemand je een hond van een bepaald ras te nemen, of een drager van een bepaald ras. Dus als jij je er niet prettig bij voelt, moet je 't gewoon niet doen.
Ik kan 't me wel voorstellen ook hoor, er zijn zat rassen die ik echt niet zou willen om bepaalde ziektes die erin zitten.
Ik denk overigens dat die kans van 1 op 1 miljoen nogal klein is, de kans op DM bij welke hond dan ook is denk ik een stukje groter dus ook bij een drager.
#2299468
En dat is voor mij dus geen optie meer... Ik zal sowieso altijd willen weten of de ouderdieren getest zijn en ook al is het niet mijn intentie om ermee te gaan fokken (als het wel zou gebeuren zou dat hartstikke leuk zijn, maar dus niet mijn doelstelling) wil ik echt een pup die vrij is van DM. Die zekerheid heb je alleen als je een pup neemt uit twee vrije ouderdieren. Maar datzelfde geldt bij mij voor HD en ED, ik stel daar zelf heel hoge eisen aan (en misschien in andermans ogen te hoog...).

Wat de niet-erfelijke variant betreft: ik heb dus een e-mail gestuurd naar Van Haeringen. Daar ben ik niets wijzer van geworden; ze stuurden mij terug naar de dierenarts.

Ik heb dus ook een mail gestuurd naar een veterinair specialistisch centrum en dit antwoord gekregen: ''De "klassieke" en de meest voorkomende oorzaak van degeneratieve Myelopathie is inderdaad erfelijk, hoewel alle honden die de mutatie hebben, geen DM hoeven te ontwikkelen. Degeneratie van het ruggenmerg kan worden veroorzaakt door andere soorten ziekten en we weten ook dat degeneratieve Myelopathie in andere rassen dan Duitse herders is geconstateerd zonder de SOD1 mutatie die wordt gezien bij de Duitse herders.''

Wat ik hieruit lees, is dus dat DM voornamelijk erfelijk is en daarnaast kan worden veroorzaakt door andere ziektes. Ik heb gevraagd of bekend is welke ziektes dit zijn. Op deze vraag heb ik nog geen antwoord gekregen. Verder is bij andere rassen dan de Duitse herder DM geconstateerd zonder de SOD1 mutatie. Mijn vraag is vervolgens: is er wederom een mutatie in een ander gen een mogelijke oorzaak van de DM (en zo ja, in welk gen dan en is dat te testen) dan wel iets anders (omgevingsfactoren)?

Hierop nog geen reactie gehad, maar zal deze ook plaatsen. Ik zal tevens toestemming vragen om de eigen tekst (in het Engels) met naam van de schrijver neer te mogen zetten, wordt nog vervolgd...
#2299912
Suzanne schreef: Bedoel je deze opmerking tegen mij? Dan kan ik 'm eigenlijk niet plaatsen. Hoe bedoel je 'm dan?

Suzanne
Ja ik had hem min of meer tegen jou. Omdat je er net als heel veel andere hier op de aarde heel erg in vast loopt in je eigen gedachte over genetica. Hoe kan ik het beste op plat papier uitleggen. Lastig. Maar stop genetica niet in simpele hokjes. De onderstaande discussie is gebaseerd op een soort hokjes tehniek. Je weet wel, een raamwerkje maken en daar simpel wat letters in plaatsen en daarna zeggen 'kijk zo werkt de vererving'.

Genetica is een heel bijzonder iets. Wat we nu weten dmv DNA testen, kan over 2 jaar wel totale achterhaalde waarheid zijn. Dus dan koop je nu een hond alleen op basis van bepaalde DNA onderzoeken. Maar de ene ziekte sluit niet automatisch de andere ziekte uit.

Je kunt niet simpel zeggen ik wil perse een vrije hond. Ik kom heel veel pupkopers tegen. ik heb hier heel veel gesprekken over. En ik merk dat als mensen onbekent zijn met de genetica, vaak onterecht heel snel roepen 'ik wil een vrije hond'. Maar helaas is een vrije hond ook heus niet definitief ook de gezondste hond. Zo kan een drager of leider in heel veel gevallen veel ouder worden als zijn 'vrije'broer of zus. Er word teveel gepanikeerd door mensen die de genetica niet snappen.

Je kunt beter bij een fokker een pup kopen die eerlijk is wat er in de lijn speelt. Natuurlijk kan het soms wat over donderen als nietwetende pupkoper. En het kan soms eng zijn. Want opeens weet je meer dan je daarvoor wist. maar waarom zou een fokker niet eerlijk kunnen en mogen zijn?
Je kunt ook een pup kopen bij een fokker die roept dat er niets in de lijn speelt. Voelt lekker. Je hoeft nergens over na te denken. Maar is het wel waar wat die fokker zegt? verzwijgt ze niet heel veel? Lekker de kop int zand steken en denken dat je een vrije hond hebt.
#2300484
Ja het was óók een heftige tijd, ik kan t verhaal nóg niet lezen zonder tranen. Als je je huisdier ivm ouderdom moet laten inslapen...dan heb je er vrede mee. Daar kom nog bij, zoals ik beschreven heb, dat Dr Stassen zo'n jonge hond, met andere begin van Ataxie nog niet mee had gemaakt in haar loopbaan als Neuroloog. Daarom kon ze ook niet de Diagnose LEMP voor 100% geven.Zeer frustrerend voor ons allen die er bij betrokken zijn geweest. Daarom probeer ik  Kaya dr verhaal zoveel mogelijk op een Forum te zetten. In het Leonberger-wereldje ( fokkers ed) heeft dit wat voeten in aarde gebracht. In de goede zin van het woord dan hoor.
#2300502
Dat er iets in de lijn zat is pas naderhand uitgekomen....Deze info kreeg ik van andere Fokkers toegestuurd.Gelukkig is het per april 2011 verplicht om dekreuen en teven te testen op LPN. Ik wist voordat de ellende begon óók niets van al die Neurologische aandoeningen...tot je hond iets mankeert en je gaat googlen....Er zijn zoveel varianten... met of zonder pijn. Kaya had geen pijn .Lemp is ook allen maar te bepalen dmv Sectie.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door