Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Door Martine-Tom
#2299301
Doki komt uit het asiel dus ben ik verplicht hem te castreren, wat ik zelf ook niet zo erg vind, hij mag straks naar buiten en ik wil geen jonge katjes op mijn geweten hebben  ;)
Maar is er bij katten nog een reden om het vroeg of juist laat te doen?

Over een week of 4 is hij plukrijp volgens de da en vanaf dan zou het mogen, en van het asiel moet het gebeurd zijn voor hij 1 jaar oud word.
Kan ik het het best gelijk over een maand laten doen of juist wachten?
Gebruikersavatar
Door EllenL
#2299305
'Men' zegt dat als je het vroeg bent je gedragsproblemen als sproeien kan voorkomen  ::)

Maar persoonlijk zeg ik: wacht zo lang mogelijk. Aan de andere kant, als je geen kittens van Doki wil en hij is geslachtsrijp en je laat hem naar buiten... er is maar één keer voor nodig bij katten  :D Je kan natuurlijk ook nog overwegen hem te laten steriliseren... is wel prijziger ;)
Door Limpy
#2299322
De castratie zal ws vergoed worden door t asiel? Zou ik daarvoor gaan...
Als ze echt geslachtsrijp worden en er tostesteron in de urine zit stinkt hij echt je huis uit, kun je beter voor zijn.
Ik was met obi-wan net iets te laat helaas, jak wat een lucht.
Pekke is daarom al met 5½ mnd gecastreerd.
Door fem fatale
#2299342
Ik heb Plien vroeg laten castreren (poes) omdat die met 4 maanden opeens superaanhankelijk werd en bij iedereen haar kont in het gezicht duwde. Nu doet ze dat nog steeds, maar wel minder extreem, dus misschien was het gewoon haar karakter. Kai kon daardoor iets later.
Maar omdat katers wel een tijdlang nog "raak kunnen schieten" ná de castratie, heb ik hem toch met 6 maanden laten doen, toen kwam Jet bij ons wonen, en die was met 4 maanden gelukkig nog niet aantrekkelijk, maar ik wilde voorkomen dat ik een periode had waarin zij wél al geslachtsrijp was en mogelijk nog net.

Als Doki naar buiten gaat, zou ik hem ook op een leeftijd van 6 maanden laten helpen. Ben nog nergens tegengekomen dat het kwaad kan.

(Jip, mijn frettenram, was geslachtsrijp met 4 maanden, maar vanwege de narcose wordt bij fretten echt aangeraden om te wachten tot 6 maanden. Man, wat een lucht, alle slechte dingen die je ooit over fretten/bunzingen/stinkdieren hebt gehoord zijn daarop gebaseerd. Echt, als ik mijn huis binnenkwam, dan liep ik op tegen een muur van stank. En onzindelijk werd ie er ook van, zodra hij me zag, liet hij het lopen, ongeacht waar hij was. Echt niet te doen zo erg, hij heeft twee maanden lang hele dagen in de tuin in de ren moeten zitten. Als de verhouding mannenlucht van fretten en katten te vergelijken is met de verhouding anaallucht van fretten en katten, dan moet je gaan denken aan een factor 20 - ik vond de anaallucht van Jet bijna lekker in vergelijking met die van de fretten - die zijn heel gevoelig voor verstopte anaalkliertjes, dus die ruik je ook nog eens vaker.)
Door *Flip*
#2299344
Flip is ook rond 21wkn geholpen. De DA zei dat bij heel vroeg (enkele weken, dat doen ze bv in amerika) het enige verschil is dat de plasbuis smaller blijft. Dit had te maken met ontwikkeling oiv hormonen ed.
Va 5mnd zag zij geen probleem.

Hoe oud is Doki nu? Neem aan dat het asiel het betaald tot een leeftijd van 1jr?!
Door Martine-Tom
#2299361
Saille schreef: 'Men' zegt dat als je het vroeg bent je gedragsproblemen als sproeien kan voorkomen  ::)

Maar persoonlijk zeg ik: wacht zo lang mogelijk. Aan de andere kant, als je geen kittens van Doki wil en hij is geslachtsrijp en je laat hem naar buiten... er is maar één keer voor nodig bij katten  :D Je kan natuurlijk ook nog overwegen hem te laten steriliseren... is wel prijziger ;)
Ja dat gebeurd dus sowieso niet, als hij niet geholpen is mag hij niet naar buiten  ;)
En nee er komen geen kleine Doki's, mag ook niet volgens het koopcontract.

Joris, mijn vorige kat begon vrij vroeg met sproeien en daardoor heb ik hem toen vroeg laten helpen...het was wel over daarna...
Door Martine-Tom
#2299363
Limpy schreef: De castratie zal ws vergoed worden door t asiel? Zou ik daarvoor gaan...
Als ze echt geslachtsrijp worden en er tostesteron in de urine zit stinkt hij echt je huis uit, kun je beter voor zijn.
Ik was met obi-wan net iets te laat helaas, jak wat een lucht.
Pekke is daarom al met 5½ mnd gecastreerd.
Ik krijg 30 euro terug, mijn da vraag 43 euro voor castratie (halve dag opname).
Ik neig nu ook naar vroeg castratie, puur omdat ik niet weet of er echt negatieve kanten aan zitten.
Mijn vorige 2 zijn beiden vroeg geholpen (4.5 en 6 maanden) en ik kan niet zeggen dat ik er iets negatiefs van gemerkt heb...
Maar dat ik het niet gemerkt heb wil niet zeggen dat het er niet was natuurlijk dus daarom verdiep ik me er nu maar in.
Ik heb nu een andere da en deze is pro vers en alternatief enzo, zij weet hoe ik denk en ik ga er vanuit dat als er echt zwaarwegende redenen zijn ik ze wel zal horen...
Nu mocht het in elk geval nog niet, over 4 weken op zijn vroegst  :)
Door Martine-Tom
#2299368
*Flip* schreef: Flip is ook rond 21wkn geholpen. De DA zei dat bij heel vroeg (enkele weken, dat doen ze bv in amerika) het enige verschil is dat de plasbuis smaller blijft. Dit had te maken met ontwikkeling oiv hormonen ed.
Va 5mnd zag zij geen probleem.

Hoe oud is Doki nu? Neem aan dat het asiel het betaald tot een leeftijd van 1jr?!
Precies weten we het niet, de da houd het op 15 weken ongeveer.
Al zijn melktanden zitten nog vast en zijn ballen nog niet volledig ingedaald.
Het word dus wel een hele jongen want hij weegt al meer dan 2.5 kilo  :biggrin2:

Asiel betaald deels, er blijft in mijn geval nog 13 euro over wat ik zelf moet betalen. Zal er vanaf hangen wat de da vraagd, ik krijg 30 euro terug.
Gebruikersavatar
Door EllenL
#2299409
martine-tom schreef: Ja dat gebeurd dus sowieso niet, als hij niet geholpen is mag hij niet naar buiten  ;)
En nee er komen geen kleine Doki's, mag ook niet volgens het koopcontract.

Joris, mijn vorige kat begon vrij vroeg met sproeien en daardoor heb ik hem toen vroeg laten helpen...het was wel over daarna...
Sproeien is een teken van onrust, pubertijd kan daar een oorzaak van zijn, dus castratie is een oplossing ;)
En weet je, castratie is zoveel voor en tegen te zeggen dat je bijna niet meer door de bomen het bos kan zien, dus het blijft een beslissing die iedere eigenaar lekker zelf af mag wegen. Er zijn zoveel katers vroeg gecastreerd (Waarbij ik het extreem vroege in Amerika overdreven vindt, helemaal gezien het plasbuis-verhaal i.v.m. mogelijk blaasgruis = extra gevaarlijk) en om nou te zeggen dat ik mijn mannen ongelukkig vind overkomen... neuh... Ik heb alleen zelf bij katten de beslissing nog nooit hoeven te maken :)
Gebruikersavatar
Door koekje
#2299420
Ik vind tussen de 4,5 en 6 maanden geen vroegcastratie. Ik zou Doki wel komende maand naar de ballenbak brengen. Katerlucht is 'niet prettig'.
Ik neem aan dat je het buitenspelen langzaam wilt opbouwen en hem zo wilt laten wennen. Dat is makkelijker als hij dan al hakkietak is en de tijd die hij nodig heeft om alle geslachtshormonen op te lossen en de laatste zwemmers te doen laten uitdoven, kan je gelijk gebruiken voor extra socialisatie met jou. Mijn katten luisteren goed naar hun naam en zijn erg aanhankelijk, ik denk mede omdat ze pas op de leeftijd van 1 jaar (Ot was 9/10 maanden denk ik) buiten mochten spelen.
Fysieke volwassenheid (geslachtsrijp) kan ineens snel komen. De ene week vond ik een melktand van Sien, de week erna was ze krols. Nu was Sienepien er wel vroeg bij, maar ze lijkt echt voor geen meter op een siamees ofzo.
Door Martine-Tom
#2299433
Ja dat gaan we zeker langzaam opbouwen, meneer mocht net voor het eerst aan de riem mee naar buiten...hij vond er niks aan en wilde weer naar binnen (als dat nou gewoon zo blijft is het helemaal makkelijk  :P) Voorlopig ondernemen we geen poging meer, hij mág naar buiten maar moet niet, ik hou hem net zo lief binnen.
Mijn vorige 2 waren niet binnen te houden maar als Doki het binnen prima vind...vind ik het ook  ;)

Over 4 weken mag ik voor een afspraak bellen, zoals ik er nu over denk denk ik idd dat ik dat ga doen :)
Door Limpy
#2299710
Netjes dat je iets vergoed krijgt als ze castratie eisen.
Toen blixa hier 11 jr geleden kwam wonen als ex-asielkitten zat de castratie bij de prijs inbegrepen maar had ik geen keuze om naar eigen DA te gaan, castratie ging bij hun eigen da (nu kende ik hem, fijne meneer dus geen probleem)

@koek, dan zijn de oosterlingen hier laatbloeiers denk ik, obi-wan begon pas met 7½ mnd te stinken ondanks dat zn ballen er al ruim anderhalve maand in vol ornaat hingen (hij heeft nooit gesproeid gelukkig) en Luna was ook niet echt vroeg met krols worden (met 7 mnd pas gecastreerd, maand eerder dan blixa)
Gebruikersavatar
Door pearlsofpassion
#2300637
Dat van die plasbuis is echt compleet achterhaald hoor!  ???
Daar klopt geen jota van!
Een vroeg gecastreerde kater heeft net een plasbuis als laat gecastreerde katers en niet meer kans op blaasgruis.

Ik vind rond 6 maanden ook de ideale leeftijd.  Ik zou het sproeien niet afwachten. Sommige katers stoppen namelijk niet na castratie als ze eenmaal begonnen zijn (komt naar het schijnt nog vrij veel voor) en dan heb je het helemaal zitten.

Intact laten of steriliseren zou ik zeker nooit doen. Het hormonaal gedrag is net wat je wil vermijden ook voor de kater zelf niet aangenaam.  Ik heb ook ooit gedacht dat ik een kater een plezier deed met hem intact te houden, en dat nooit meer! Hij heeft niet gesproeid, hij vocht niet, maar hij kon gewoon niet zelf kiezen wat hij wou doen, altijd achter zijn hormonen aan. Zo erg dat hij helemaal vervreemd van zijn zusje.
Nee, hij was veel gelukkiger toen hij van die hormonen af was en gewoon rustig in de tuin in het zonnetje kon soezen.

Er is onlangs nog een topic over geweest hier. Ikzelf ben ook niet overtuigd van vroegcastratie (jonger dan 4 maand) omdat men te weinig weet wat het doet, maar 6 maanden is tegenwoordig de norm en volgens mij ook de beste keuze (gezien alle voor en tegens).  Vroeger was dat dus 8 maanden tot een jaar omwille van die plasbuis en vast nog andere verhalen die dus niet blijken te kloppen.
Het lijkt dat katers die op 6 maanden geholpen zijn iets groter uitgroeien dan op 8 maanden of ouder, maar ook dat wordt dan weer tegengesproken en ik kan ook niet zeggen dat mijn katers nu zo groot zijn (eentje op 7 maand en eentje op 5,5 maand wegens hormonaal gedrag).  Die op 5,5 maand geholpen is (de rode), heeft trouwens de mooiste katerkop (en dat is dus toeval, niet door vroeger castreren hoor!). ;)
Laatst gewijzigd door pearlsofpassion op do 29 mar 2012, 20:11, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Martine-Tom
#2300640
Ah dat zal het zijn waarom ik met de vorige 2 aan vroegcastratie dacht...dat is al 13 jaar geleden en toen lag de norm wsl dus later.
Ik heb mijn da destijds echt om moeten praten.
Toen ging het ook heel anders als nu, ze kregen een milde verdoving, ik kon naar de wachtkamer en 5 minuten later liep ik met een suffe en balloze kat weer naar huis.
Nu moet Doki ook een halve dag blijven
Gebruikersavatar
Door pearlsofpassion
#2300650
Zo gebeurt het nu inderdaad. Tenzij je zelf vraagt om hem meteen weer mee te nemen.
Sommige mensen doen dat liever, maar dan moet je hem ook echt goed in het oog houden dat hij nergens afvalt, niet in zijn drinkbakje in slaap valt enz... Bovendien denk ik dat DA'n tegenwoordig gewoon liever hem pas meegeven als ze gezien hebben dat alles in orde is en hij goed wakker is.  Je wil ook niet voorhebben dat er toch wat misgaat thuis...
 Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door