Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Gebruikersavatar
Door Sanyo
#2297967
Sanne is ruim 13 jaar en heeft altijd een gezond klinkend hart gehad.
Bij de laatste senioren check werd door de da voor het eerst een hartruis gehoord, nu een half jaar later blijkt dat de ruis behoorlijk verergerd is.
Het zou een versleten, lekkende klep zijn.

Volgens de da blijkt uit onderzoek dat zolang er klinisch nog geen klachten zijn, behandelen nog geen zin blijkt te hebben.
En op zich merk ik niets bijzonders aan Sanne.
Natuurlijk is ze op leeftijd en niet altijd even snel meer, maar niet kortademig of een blauwe tong.

Volgens de da was de prognose niet te voorspellen, het kon nu stabiliseren, maar voor het zelfde geld in dit tempo verslechteren. :-\

Ik zit me nu toch af te vragen of ik hier iets mee doen moet.
Heeft het zin om naar een specialist te gaan voor een echo, om te kijken wat de ruis veroorzaakt?
Of maakt dat geen verschil voor het plan van aanpak van mijn da?(dwz zolang er klinisch geen klachten zijn, niet behandelen)

Is er iemand die me daar wat meer over kan vertellen?
Door hamada
#2298070
Hier ruime ervaring met hondjes met hartruis. :( Bij ons zijn de hartpatientjes op basis van de conditie van het hart(via doppler en ECG vastgesteld) ingesteld op medicatie. En niet op basis van klinische verschijnselen als hoesten en conditieverlies. Wat ik heb begrepen kun je op deze manier al vroegtijdig ingrijpen.
Gezien het ras van onze hondjes (cavaliers) komen wij voor controles bij dr. Mandigers van de Wagenrenk; het voelt gewoon prettiger voor ons om medicatiebeleid "op maat" te krijgen, ook al weten we dat op de lange duur de strijd niet gewonnen kan worden.
Maar wel mooi dat Sanne al zo'n hoge leeftijd heeft gekregen zonder hartproblemen.
Sterkte toegewenst.
Door tt-tjes
#2298103
Ik vraag me dan af waar ze het op baseren. Bij Fjurdy zeiden ze dat ze nu een in hele lichte mate lekkende hartklep gezien hadden maar dat dit zo minimaal was dat hij geen medicijnen nodig had.
Ik ga daar donderdag toch weer naar informeren, hoe dat het nu eigenlijk zit.
Gebruikersavatar
Door Sanyo
#2298105
hamada schreef: Hier ruime ervaring met hondjes met hartruis. :( Bij ons zijn de hartpatientjes op basis van de conditie van het hart(via doppler en ECG vastgesteld) ingesteld op medicatie. En niet op basis van klinische verschijnselen als hoesten en conditieverlies. Wat ik heb begrepen kun je op deze manier al vroegtijdig ingrijpen.
Gezien het ras van onze hondjes (cavaliers) komen wij voor controles bij dr. Mandigers van de Wagenrenk; het voelt gewoon prettiger voor ons om medicatiebeleid "op maat" te krijgen, ook al weten we dat op de lange duur de strijd niet gewonnen kan worden.
Maar wel mooi dat Sanne al zo'n hoge leeftijd heeft gekregen zonder hartproblemen.
Sterkte toegewenst.
Ik vind het zelf ook een beetje vreemd om te gaan wachten tot het problemen gaat geven.
'Mijn gevoel zegt ook nu proberen te ondersteunen om erger te voorkomen...
Door tt-tjes
#2298115
Daar dacht ik dus ook aan, vooral omdat Fjurdy zo moe was en ook wel hoestte. Bij hem is het nog niet helemaal duidelijk geloof ik, maar ik ga wel vragen hoe dit zit met medicijnen.
Door Alba
#2298158
Sietie schreef: Ik zou naar een goede specialist gaan en niet afwachten tot er iets verergert, met medicatie zijn sommige aandoeningen goed te ondersteunen....
Dit zou ik ook doen. Als die specialist zegt 'geen medicijnen nodig' is dat mooi maar ik zou dan zelf een prettiger gevoel hebben.
Door Parelridder
#2298188
Ik zou zelf zeker naar de cardioloog gaan (Viktor Szatmári, Universiteitskliniek Urtrecht). Of de oorzaak wordt vast gesteld en of het leidt tot behandelmogelijkheden, kun je vooraf nooit weten. Wat je wel weet dan, is dat je tenminste zéker weet wat er wel/niet aan de hand is, wat de oorzaak is of kan zijn en wat er mogelijk is qua behandeling.
Bij sommige hartproblemen zijn er behandelvormen waarvan nog niet wetenschappelijk bewezen is of het werkelijk 't proces remt, maar er zijn wel aanwijzingen voor en het kan iig geen kwaad. Dan heb je de keuze of je dat wilt gaan bieden ('nooit geschoten..'). Verder kan de cardioloog je naar mijn ervaring ook bijv. veel beter dan de reguliere dierenarts uitleggen waar op te letten, zodat je hartfalen vast stelt vóór de hond het benauwd heeft. Dat vind ik zelf erg waardevol.
Succes met je afwegingen!
Door K&D
#2298199
Ik zou niet wachten maar willen weten wat er aan de hand is. Je hoeft er niet voor naar Utrecht. De Kompaan in Ommen kan ook met een kleurendoppler de hartstromen bekijken. Heb ik met Kyrah ook gedaan toen ze een paar maanden was en er een ruis te horen was. Dr. Gerritsen is de specialist.
Gebruikersavatar
Door Sanyo
#2298279
Bedankt voor jullie reacties.
Jullie bevestigen mijn gevoel dat ik gewoon graag zou willen weten wat er nu speelt.
Vooral omdat er al die jaren niets te horen is geweest en het nu in een half jaar behoorlijk is verergerd.
Ik ga morgen even overleggen met mijn da voor een verwijzing.
Ik zat zelf ook aan de Kompaan in Ommen te denken, dat is hier zo ongeveer om de hoek.
Gebruikersavatar
Door Angelique
#2298292
Toen mijn Dusseltje ook duidelijk was last kreeg van lekke kleppen, maar niet ernstig genoeg voor de standaard medicatie die je daarvoor krijgt heb ik haar op een aantal kruidentincturen gezet volgens recept van JdBL. Ze heeft het daar nog een jaar op uitgehouden, waarbij we weinig verslechtering zagen in de vorm van vocht vasthouden, hoesten enz.
Als je er belang bij hebt wil ik wel weer even opzoeken wat ze precies kreeg.
Gebruikersavatar
Door Laika
#2298346
Wij zijn met onze kelpie voor het eerst naar Gerritsen geweest voor een doppler echo toen ze 12 weken oud was.
Onze da had bij de controle een flinke hartruis gehoord en op de echo was te zien dat haar klep lekte en haar hart al aan het compenseren was door aan een kant harder te gaan groeien. Ze heeft toen medicijnen gekregen en het gaat nu goed met haar. Die medicijnen zorgen er voor dat het hart geen overuren hoeft te draaien zodat er minder slijtage is. Ze krijgt nog steeds medicijnen en staat onder controle in Ommen. Ik ben wel tevreden over Gerritsen. Hij nam ruimschoots de tijd en was erg vriendelijk voor de hond. Wel is hij graag aan het woord en de rekening is pittig!

Groetjes, Mariska
Door charmed
#2298406
Je zou straks als je de uitslag hebt en ze hoeft nog niet op medicatie, zou je Q10 en Taurine/Carnitine kunnen toevoegen. Dat ondersteund de werking van het hart. Dat heb ik de laatste jaren ook gedaan bij mijn oude hartpatientje. Daar heeft ze veel profijt van gehad. Dit werkt ook naast de medicatie heel goed.
Door plant
#2298421
Laika schreef: Wij zijn met onze kelpie voor het eerst naar Gerritsen geweest voor een doppler echo toen ze 12 weken oud was.
Onze da had bij de controle een flinke hartruis gehoord en op de echo was te zien dat haar klep lekte en wahaar hart al aan het compenseren s door aan een kant harder te gaan groeien. Ze heeft toen medicijnen gekregen en het gaat nu goed met haar. Die medicijnen zorgen er voor dat het hart geen overuren hoeft te draaien zodat er minder slijtage is. Ze krijgt nog steeds medicijnen en staat onder controle in Ommen. Ik ben wel tevreden over Gerritsen. Hij nam ruimschoots de tijd en was erg vriendelijk voor de hond. Wel is hij graag aan het woord en de rekening is pittig!

Groetjes, Mariska
Misschien een domme vraag , maar kan een hart zoveel groeien dat je een verdikking ziet onder de linkeroksel van de hond?
:-[
Gebruikersavatar
Door Sanyo
#2298460
Ik heb even overlegd met mijn da.
In eerste instantie wou hij Vetmedin voorschrijven zonder verder onderzoek :-\ , maar nu gaan we op mijn verzoek toch eerst een echo maken in Ommen.
Net gebeld voor een afspraak en we kunnen vanmiddag daar al terecht, dus dan weet ik meer.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door