Hier kun je al je vragen en problemen kwijt over het zelf samenstellen voeding voor katten.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Gebruikersavatar
Door Kaela
#2292488
Otje en Pluk zijn niet bepaald de meest slanke katten. Ze staan nu sinds een maand of 4 op kvv en dat gaat goed. Ze krijgen alle varianten van haaksbarf en daarbij ook lotgering.

Het enige wat niet goed gaat is hun gewicht. Pluk is eerst iets slanker geworden, maar blijft veel te mollig. Otje begint steviger te worden. Ze zijn 7 en beide geholpen.
Heel erg veel bewegen doen ze niet. Ze wonen boven en we horen ze wel met regelmaat heen en weer rennen, maar zo vreselijk groot is het er niet. Ik speel af en toe met ze. Gooi muisjes voor Pluk en Otje vind de hengel leuk. Dan worden ze vaak wel eventjes actief, met nadruk op eventjes. Ze mogen als wij (of beter gezegd onze hond) niet thuis zijn door het hele huis, maar ik betwijfel of ze dan veel rondlopen. Nu met het mooie weer neem ik ze mee de tuin in, lekker in de zon en wat bewegen, maar heel indrukwekkend is dat ook niet.

Nu krijgen ze zo'n 80 gram kvv per dag, smorgen 40 en savonds 40. Ongeacht welke variant we voeren. Dit lijk me al vrij weinig, het is eigenlijk een eetlepel per kat per keer. Het lijkt me ook niet goed om dat erg te minderen. Wat ik me afvroeg is of ik bij katten ook meer voor magere soorten kan kiezen en zo ja, welke merken/varianten zijn dan mager? Omdat het bij katten toch net wat anders werkt, durf ik niet al te veel zelf uit te proberen. Bij de hond zou ik denken aan paard, kip en konijn. Is er een paarden variant kvv voor katten?

Alvast bedankt!
Door Limpy
#2292521
Haaksbarf had vroeger wel een paardensmaakje voor katten maar die hebben ze eruit gegooid tot grote ergernis van mijn katten toen ze nog kvv aten want ze vonden het erg lekker.
Ik gaf ze toen af en toe de HB paard voor honden, is wel wat grover gemalen maar geen probleem voor mn katsels want goeie tandjes.
Gebruikersavatar
Door Kaela
#2292669
Denk dat dat voor Otje en Pluk ook prima te doen is. Mooi, haal ik daar eens een paar pakjes van. Kan ik daar ook mee afwisselen.

Kan ik zonder risico bijvoorbeeld 2 keer zo vaak kip, konijn en paard voeren als eend, rund, zalm en lotgering?
Door Limpy
#2292689
Rund is toch ook niet echt vet?
Als je 6-7 diersoorten in 2-3 weken afwisselt zit je wel goed .
Gebruikersavatar
Door koekje
#2292769
Waarom wonen ze boven, vanwege hond? Zoja, misschien eens afwisselen. Hond boven of buiten en katten beneden.
Ik zou ook wat hondensmaakjes kvv dan toevoegen, de meeste katten krijgen dat echt wel weg. Pens moeten de meesten niet, maar een paard heeft dacht ik geen pens.
Barfen is voor Sien hier wel een betere optie geweest uit gewichtsoogpunt, die werd ook steeds ronder op kvv.
Gebruikersavatar
Door Kaela
#2292884
Ze wonen boven ivm de hond ja. De hond en Otje kunnen niet goed samen.

Afwisselen heeft weinig zin. Zodra ze het idee hebben dat de hond in de buurt is, zijn ze heel erg niet blij. Zo komen ze (op smorgens na als ze eten willen) ook absoluut de woonkamer niet in als de hond in de bench is. Ze voelen zich dan absoluut niet veilig. Als de hond voor meer dan de standaard uitlaatronde van huis is, mogen ze altijd door het hele huis. Soms ben ik een hele dag met Oscar van huis en dan meld meneer Kaela me dat ze amper de woonkamer in gekomen zijn. Ze vinden het naar mijn idee heel logisch dat zij boven wonen en hebben het er ook wel naar hun zin met zijn tweeen.

Ik zal wat hondensmaakjes erbij gaan doen. En rund ook als niet vet beschouwen. Barf zou ik wel willen, maar Otje heeft daar nogal moeite mee en dat vind meneer Kaela eng.

Bedankt allemaal!
Gebruikersavatar
Door Zaniematsu
#2292909
Hallo Keala,

Ook ik heb hier een aantal katten die te zwaar zijn geworden op kvv. Sinds een aantal maanden ben ik dus ook met hen op dieet.....

Tinlo heeft ook paard. Daarbij heeft paard, hert en cattery bijvoorbeeld extra vezels in de kvv. Dit geeft een minder honger gevoel met meer volume voeding. Ik voer alle smaken, of het nou voor kat of hond is. Ik moet er alleen erg in hebben dat er geen pens in zit. Alle voer waar pens in zit hoef ik bij mijn katten niet mee aan te komen.

Je schrijft dat je af en toe met ze speelt. Is dat dagelijks? Misschien wil het helpen om elke dag 1 vast moment en later 2 vaste momenten per met hen te spelen? Eventueel voedselverrijking toe passen? Zodat ze meer moeten doen met hun kvv? Alle beetjes helpen.

Hoe komt het dat ze bang zijn van de hond? Zijn ze niet op honden gesocialiseerd? Is de hond te druk voor hen?
Is het een idee om ze op de hond te trainen zodat ze niet bang meer zijn voor de hond en zo wel meer beweging hebben?

Eventueel zou je zelf ook een kvv mix kunnen maken die wat magerder is. Zelf heb ik na jaren weer eens een vleesmolen in huis en een eigen mix gemaakt. Deze ziet er sowieso veel magerder uit dan de kvv mixen. Deze magere variant afwisselen zou samen met het meer spelen voor beweging mee helpen voor een verlaging van het gewicht.

Succes! Ik vind het best een klus om het bij katten voor elkaar te krijgen om ze te laten afvallen! Het is een hele uitdaging.
Gebruikersavatar
Door Kaela
#2292986
Dank voor al het meedenken!

Ze zijn bang voor de hond omdat ze er niet op gesocialiseerd zijn en de hond nogal misplaatste verlatingsangst (en daarmee gedrag wat de katten eng vinden) op hen projecteerd. Dat gaat niet soepel en we hebben het (voor lange termijn-voorlopig) opgegeven daar iets aan te doen. Het gaf te veel stress en problemen, waardoor ook andere dingen weer minder goed gingen enz. Ingewikkeld, maar iedereen is zeer content zoals het nu is, dus wil ik dat voorlopig zo houden.

Spelen doe ik niet dagelijks, maar wel meerdere keren per week. Soms ook wel 2 of 3 keer per dag, net hoe het gaat. Soms hebben ze totaal geen zin en soms denk ik niet aan spelen, maar zijn ze zo lekker bezig dat ik even mee ga doen. Ik ben geen mens van structuur en ritme, dus echt vaste momenten zullen er niet komen. Maar ik doe mijn best om vaak genoeg te spelen en weet dat bewegen zeker een heel belangrijk factor is. Ik lok ze ook vaak even naar beneden voor een knuffel als ik mijn schoenen aan trek, dan moeten ze daarna de trap weer op klimmen, dat soort dingetjes.

Ik ga de honden-varianten eens goed bekijken. Die zijn vaak ook goedkoper en iets groffer, wat het kouwen ook wat helpt. Dus in alle opzichten een goed idee. Tinlo is hier wat moeilijker aan te komen, maar dat komt vast wel goed! Zelf malen wil ik niet., heb me er een tijdje geleden in verdiept. Los van het werk vind ik het gewoon eng (met een vriendje die rustig zijn vingers tussen de messen steekt en dat soort dingen).
Door *Flip*
#2293023
Kaela schreef: Dank voor al het meedenken!

Ik ga de honden-varianten eens goed bekijken. Die zijn vaak ook goedkoper en iets groffer, wat het kouwen ook wat helpt. Dus in alle opzichten een goed idee. Tinlo is hier wat moeilijker aan te komen, maar dat komt vast wel goed! Zelf malen wil ik niet., heb me er een tijdje geleden in verdiept. Los van het werk vind ik het gewoon eng (met een vriendje die rustig zijn vingers tussen de messen steekt en dat soort dingen).
doet hij max 10x :D
Niet alle barf happen hoef je te snijden hoor. Kippen-, eendennekken, konijn schouders ed hoef je alleen maar los te halen en apart in te vriezen, komt geen mes bij kijken. Voor karkassen gebruik ik gewoon een goede keukenschaar en voor de hardere stukken een snoeischaar.

Niet alle KVVs zijn hetzelfde. Zelf heb ik er geen ervaring mee, want Flip vindt het niet te vreten. Maar van horen zeggen zit er in de ene KVV meer vat, daarmee goedkoper en vult de maagjes sneller. In andere KVV zit meer bot en weer andere voegen toch nog rijst toe.

Je zou dus ook verschillende KVVs kunnen vergelijken en de minste vette zonder rijst oid uitzoeken. Verder denk ik dat wild minder vet is dan gefokt vlees. Als ik wild konijn met tam konijn vergelijk is dat iig wel zo.

Om ze bezig te houden kan je ook een runderlap in bad leggen, even doormidden zo dat ze elk een stuk hebben. Waarschijnlijk eten ze dat niet in een keer op, dus dan kan de rest weer terug in de koelkast. Zo zijn ze ook weer ff druk.

Verder is afvallen voor katten lastig als ze uit zich zelf niet echt actief zijn...
Gebruikersavatar
Door Kaela
#2293046
Ik bedoel de messen in de maalmachine. Heb toen een topig gelezen dat als je vlees maalt het niet altijd soepel doorloopt en als dat zou gebeuren gaat hij rustig zitten prutsen. Ik kreeg er hele nare ideeen bij van vingers die in zo'n machine verdwijnen  ::)

Barf is niet een goed idee, Otje kan daar niet goed weg mee. Ze stikt af en toe al half in grotere stukjes kvv  :-\
Gebruikersavatar
Door Kaela
#2293689
Bedankt voor alle tips en ideeen! Ik denk er wel wat mee te kunnen.

Gister hebben ze zelf voor beweging gezorgd. Ze zijn door de voordeur naar buiten geglipt en een kwartier op struinpad geweest. Daarna kwamen ze weer terug en waren ze zo stuiter de stuiter dat ze nog een poosje keihard door het huis zijn gaan rennen. Oscar zat in de bench en ze hebben het er voor de verandering eens van genomen. Van onze uitbouw naar boven rennen en weer terug is een best eindje, dus er zijn wel wat calorien verbrand  ;D
Gebruikersavatar
Door Zaniematsu
#2293949
Klinkt goed! Mooie ontwikkeling. Misschien hebben ze door dat dit voor herhaling vatbaar is :)
Door denise1968
#2296409
Heb mijn katten ook een keer boven gehad een week lang want was er even klaar mee met al dat geplas op de bank! Maar ze waren ineens zoveel dikker geworden. Jemig ze kregen daar echt te weinig ruimte. Nu ze weer gewoon beneden en boven komen zitten ze weer prima op gewicht. En 80 gram per kat is idd echt genoeg en ik zou niet minderen. Denk toch dat er niets anders op zit om ze meer ruimte te geven, zodat ze kunnen bewegen. Hier hollen ze door de kamer, de beneden trap af en op en de boventrap op en af en dit gebeurt toch zeker wel een paar keer per dag.
Gebruikersavatar
Door Kaela
#2296464
Ik heb al uitgelegd waarom ze niet beneden kunnen en dat gaat ook echt niet op korte termijn veranderen. Jammer, maar als ik moet kiezen tussen minder beweging of verwond raken door de hond, dan kies ik voor mijn beweging.
De hal beneden en de trap hoort bij hun woongedeelte, dus de trap op en af rennen doen ze nog steeds. Ook om steeds beneden te kijken wat er gebeurd. Dus dat valt wel mee gelukkig.

Maar wel bedankt voor het meedenken, dat waardeer ik wel.
Laatst gewijzigd door Kaela op za 24 mar 2012, 19:34, 1 keer totaal gewijzigd.
 Terug naar “Vragen, problemen en discussie BARF en KVV”

Barfplaats wordt gesponsord door