Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door Lida. S
#2286838
mijn ouwetje heeft op haar oog al jaren een wratje oid zitten. Ze heeft er geen last van, maar ik zie nu dat het wat groter is geworden. Ze is 13 (grote hond, weegt 40 kg). Wat adviseren jullie. Weg laten halen of laten zitten. Ik vind iedere ingreep, zeker op deze leeftijd beangstigend. Maar stel dat het echt veel groter wordt en ze er last van krijgt. Dan moet ik het alsnog laten weghalen en ze wordt er niet jonger op
Afbeelding
Gebruikersavatar
Door choopy
#2287002
Ik zou zeker even met de DA overleggen.
Darky heeft ook een (klein) bultje op zn kop en heeft hier ook nog geen last van.
Wel laat ik het weghalen, na overleg met de DA, omdat het nu nog met plaatselijke verdoving kan. En op de kop weinig huid zit om te hechten, hebben ze liever niet dat bultjes te groot zijn.
Ik weet niet of ze zo bij het oog met plaatselijke verdoving kunnen werken. Zeker qua leeftijd van je hond zou ik dat wel in overweging nemen.
Ik weet niet hoe makkelijk jouw hond bij de DA is, dat zal natuurlijk ook meespelen.
Door tt-tjes
#2287074
Fjurdy had dat vorig jaar ook. Bij hem heb ik het weg laten halen. Hij kreeg een heel licht roesje en verder verdovingsdruppels in zijn oog.
Het is toen weggesneden en dichtgebrand.
Ik zou idd even overleggen met je DA wat het beste is.
Door yazzie
#2287993
Mijn vorige hond had ook een bultje, precies op haar ooglid. Omdat het ooglid ging wijken, er vuil in kwam wat ging ontsteken, is ondanks haar leeftijd toen toch besloten het weg te halen (zij was toen 12 jaar en 10 maanden). Ik heb het bultje laten onderzoeken en er zaten kwaadaardige cellen in. Helaas heb ik er toen niet aan gedacht om het verder te laten behandelen. Het bultje was welliswaar weg maar tijdens de operatie zijn er toch kwaadaardige cellen in haar bloedbanen terecht gekomen. Binnen een half jaartje had ze maligne lymfoom (lymfeklierkanker) en ik verwijt het mezelf en mijn toenmalige dierenarts nog steeds dat ik er dus niet aan heb gedacht om een specialist te raadplegen voor een nabehandeling. Ze is overleden aan maligne lymfoom (een jaar na de operatie van het bultje...) Heel veel sterkte en als je ervoor kiest het weg te laten halen, laat het bultje onderzoeken op kwaadaardige cellen. Als die worden aangetroffen, zou ik echt naar een specialist (oncologie) gaan. Er zijn diverse centra met gespecialiseerde dierenartsen door heel Nederland. Nogmaals veel sterkte!
Door *Flip*
#2288004
De hond, 13,5jr, van mijn ouders heeft dat ook. 2x weg laten halen, maar komst steeds weer terug. Bij haar geen kwaadaardige cellen. Zij hoefde ook geen roesje oid, maar het is dan ook een vd weinige honden die het wel gezellig vindt om naar de DA te gaan :D

mijn ouders laten het nu gewoon zitten, zolang er niets gaat ontstekend dan hè. Het groeit nu ook al maanden niet meer en als het eenmaal opnieuw gaat groeien na het verwijderen wordt t steeds een stukje groter, dus weinig nut om het elke 6mnd weer weg te halen.

Controleren op kwaadaardige cellen vind ik wel verstandig om te doen.
Door Cupcake
#2288255
Zou inderdaad afhankelijk van het karakter van de hond overleggen met je dierenarts of het mogelijk is evt met een lichte roes en verder lokale verdoving de wrat te verwijderen. Hoe groter de wrat hoe groter de ingreep en toch wel een reeele kans dat hij last gaan veroorzaken.
Door Suzanne
#2290120
Guinnie heeft iets wat daarop lijkt. Zij heeft er naar mijn beste weten geen hinder van. Ze ziet prima (voor zover ze ziet.. dat gaat wel achteruit). Het is door de DA beoordeelt destijds als "onschuldig' met de toevoeging "vooral niets aan doen".
(Het is niet aangeprikt of verder onderzocht, uitsluitend "naar gekeken")

Mocht ze er ooit last van gaan krijgen "zien we dan wel".

Ik zou er in jouw geval wel ff naar laten kijken door een DA eventueel laten onderzoeken wat het is... maar zolang ze er geen last van hebben zou ik zeggen "laten zitten" (tenzij het iets is wat kwaad kan...)
Dan kom je in zo'n dillemma.... doe je dat zo'n oude hond nog aan... DAT hangt dan weer af van de algehele gezondheid en veerkracht van de hond.

Suzanne
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door