WOW Cindy!
Dit vraagd om uitleg over hoe deze kast gemaakt is, hoe je hem dicht maakt en wat nou precies blaast en verwarmt!
Oh ik zie al een plexiglasdeurtje...en aan de achterkant dus ook...
Als je iedere maand voor 3 personen voor 5euro moet drogen en je gooit die 3x5euro steeds in een potje...
Ja dan betaal je zelf wel het vlees, maar dat voel je niet zo erg omdat je het toch in de vriezer hebt liggen. Na een jaar heb je 12x15= 180euro gespaard.
Deels van jezelf, deels van de 'opbrengts'/slijtage van de droger.
Na 1,5jaar heb je 18x15 = 270 euro gespaard en kun je een excalubur kopen mocht de bomann tegen die tijd kapot zijn, deels van je eigen geld (stroom en vlees) en deels van de vergoeding voor de droger.
Ik denk zeker dat je wel wat meer mag vragen per kg.
Ik noemde het voorbeeld van de kipfilet. Gedroogde kipfilet kost in de winkel (170gr voor 3 euro 1000:170 = 5,88 5,88x3 =) 17,64 per kg. Dus ongedroogd kost ie ongeveer 4x zoveel omdat er ongeveer 1/4 aan gewicht van overblijft.
Je mag die mensen dit ook zeker als vergelijking voorleggen.
Je kunt zelf ook gewoon maar wat drogen en dan uitrekenen hoeveel je wat kost.
Als runderlippen 1,50 per kg kosten, kosten ze gedroogd dus 4x zoveel per kg, dus gedroogde lippen kosten dan 4x1,5 = 6euro.
Doe daar de kosten van je droger bij, zeg 1euro slijtage en dan nog 1,50 voor de stroom. Dan kost 1kg gedroogde lippen dus 6+1+1,50 = 8,50
Long kost dan 50cent per kg, gedroogd 4x zoveel dus 2euro per kg voor gedroogde long, + 2,50 kosten = 4,50
Als ik jouw was zou ik wel even voor de zekerheid nawegen hoeveel je van een kg vers overhoud als het gedroogd is.
En kijk eens in de winkel, een zak gedroogde pens van 1kg kost dik 10euro, omgerekend is dat dus 2,50 per kg verse pens.
Misschien is het handig om zelf een lijstje te maken met wat hoeveel kost.
Weeg de long, lippen, voetjes ect vers en daarna gedroogd. Dus als je 1kg op de droger legt, daarna gelijk wegen. Dan kun je precies uitrekenen hoeveel het per kg kost als het gedroogd is. Tel daar je onkosten bijop, zet het in een lijst (producten + prijs per 100gr bijv) en leg het de mensen maar voor. Dan kunnen ze bestellen wat ze willen en aan de hoeveelheden.
En eigenlijk, moet je ook brandstofkosten doorberekenen, wij halen vlees uit alle uithoeken van het land, maar krijgen ondanks dat we voor ons zelf rijden ook een deel van de brandstofkosten vergoed
Ik denk dat je van die 5euro echt 2,50 - 3euro mag tellen aan onkosten, minstens!
(ik ga ook maar eens een lijstje maken met producten en prijzen want er is ook iemand die van mij gedroogd spul wilt hebben, maar zij betaald gelukkig wel ruim
)